|
|
Zbiorniki na wodę, jaka wielkość |
Autor |
Wiadomość |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2011-12-10, 19:05 Zbiorniki na wodę, jaka wielkość
|
|
|
Adaptacja blaszaka w toku,kolejny etap to woda czysta i brudna a że moje doświadczenie w "kamperowanu"malutkie więc proszę o poradę co do pojemności baniaków.Na czystą wodę mam zbiornik 200L a brudna 70L,jak większość pisze wody lepiej więcej niż mniej, a jak to się ma w praktyce?
Dzięki. |
|
|
|
 |
Mutek
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato Riva
Nazwa załogi: Zibi i Dona
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2010 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2011-12-10, 19:19
|
|
|
Proporcje czystej do szarej to przeważnie góra 50% czystej więcej ale jak masz jej dużo więcej to na pewno nie będzie to problem . Problemem może być waga całego samochodu która nie może przekroczyć masy własnej plus ładowności bo rozumiem że przerabiasz blaszaka , poza tym nie widzę kolego w tym nic złego że będziesz miał czystej wody więcej.
Zibi |
_________________ Misiaczek jest jak życie.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2011-12-10, 19:45 Re: Zbiorniki na wodę, jaka wielkość
|
|
|
HENRYCZEK napisał/a: | ...............Na czystą wodę mam zbiornik 200L a brudna 70L........
Dzięki. |
Większość posiadających camperki biadoli,że mają za małe zbiorniki wody .......... dużo przerabia ,łączy /nie chwaląc się też to ostatnio uczyniłem / ,powiększa stan pojemności .
Można Ci tylko zazdrościć 200 litrów wody na pokładzie - to bardzo powiększa Twój zasięg i niezależność
Ale tak jak napisał Mutek coś kosztem czegoś ........Twoja ładowność / tzn.Twojego samochodu / w ten sposób spadnie o dobre kilkadziesiąt kilogramów .Musisz wziąć to pod uwagę .
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2011-12-10, 20:33
|
|
|
Największym problemem jak dla mnie było zawsze pozbycie się zawartości WC. Drugim w kolejności nabranie czystej wody. Na samym końcu zrzut wody brudnej.
Przy codziennym prysznicu, gotowaniu wszystkich posiłków w kamperze i zmywaniu po nich oraz korzystaniu tylko i wyłącznie z toalety w kamperze wychodziło że zużywamy około 40-45 litrów wody dziennie na dwie osoby a kaseta WC o pojemności 17l wystarcza nam na 2,5 dnia. Też się zastanawiam nad adaptacją blaszaka w tej chwili i wiem że jeżeli się zdecyduję i będzie taka możliwość to zamontuję w nim zamiast WC kasetowego stały zbiornik na fekalia.
Wagą bym się nie przejmował. Zawsze możesz nie nalać do pełna. Ale jak masz już te 200l to super tylko musisz pomyśleć żeby połączyć to z pojemnością WC. Można to też załatwić drugą zapasową kasetą. Bo jak znajdziesz miejsce do opróżnienia WC to prawie zawsze będzie tam można też nabrać czystej wody. |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2011-12-10, 23:22
|
|
|
Ja mam blaszaka oryginalnie robionego przez Hymera. Mamy dwa kanistry po 20 l na potrzeby kuchni i 20 po 20 na potrzeby łazienki. Oddzielnie jeszcze chyba 15 litrów na spłukiwanie toalety. Bardzo wygodnym w podróży jest to, że każdy z baniaków można wyjąć i udać się z nim do kranu. kranów jest zwykle dostatek w różnych miejscach a możliwości podłączenia szlauchu nie zawsze. Trzeba niestety przekładać pompkę z jednego do drugiego, ale zabieg ten pomaga kontrolować stan wody.
Jeżeli wybierasz się do ciepłych krajów to musisz wziąć pod uwagę, że woda psuje się dosyć szybko /może zielenieć zbiornik / Magazynowanie dużej ilości wody szarej również nie jest szczęśliwym pomysłem. Ale to tylko moje zdanie...
Co do WC polecam jednak kasetę. Jest może mniejsza, ale można ją wylać choćby w toi toiu lub zwykłym WC. Duża pojemność zbiornika na fekalia latem i tak będzie ciężka do wykorzystania. Przy wysokiej temperaturze po 2, 3 dniach zaczyna cuchnąć bez względu na zastosowane chemikalia. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|