|
LT 35 hamulce_czy można polepszyć ? |
| Autor |
Wiadomość |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2011-10-17, 16:08
|
|
|
| Rozumiem. Wnioskuję że ten typ tak ma.Człowiek od którego kupowałem LT-ka zaobserwował że gwałtowne hamowanie VW Crafterem o porównywalnej masie wychodzi lepiej niż LT-kiem. Faktycznie można było by się zastanowić nad adaptacją szerszych tarcz. |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-10-18, 08:29
|
|
|
| Notker napisał/a: | | Faktycznie można było by się zastanowić nad adaptacją szerszych tarcz. |
i właśnie mój tok myślenia zmierza w tym kierunku sprawdzę też korektor hamowania. |
|
|
|
 |
STRUSIEC
trochę już popisał Strusiec

Twój sprzęt: KARMAN GIPSY VW T4
Dołączył: 09 Cze 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Rzeszów Kraczkowa
|
Wysłany: 2012-01-05, 17:57
|
|
|
Przerabiałem podobny problem.
Idąc za podpowiedzią mądrego człowieka który zajmuje się tuningiem aut postąpiłem następująco.
Cały system hamulcowy został rozebrany oczyszczony i poskładany na nowo z wymienionymi tarczami ( brembo easy check), bębnami oraz okładzinami ciernymi Jurid z oznaczeniem na końcu J ( zwiekszony współczynnik tarcia) Skuteczność hamowanie wydatnie wzrosła. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2012-01-05, 23:13
|
|
|
No taaak... pięknie ładnie...faktycznie dobrym pomysłem jest sięganie po rozwiązania tuningowe jednak... Dodałbym dla wyjaśnienia że jedna tarcza Brembo kosztuje tyle ile 2 zwykłe (na podstawie moich ostatnich poszukiwań). NIe wiem co z klockami ale jeśli to wersja specjalna czyli mało popularna - to też pewnie tania nie jest. Może to nie będzie istotne dla wszystkich ale dla porządku ... chyba warto wspomnieć |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
starwer
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: vw lt28 westfalia - swen hedin
|
Wysłany: 2012-01-06, 01:33
|
|
|
...a wogóle to po co hamulce??? - ważne, że do przodu jedzie !!! |
|
|
|
 |
STRUSIEC

|
Wysłany: 2012-01-06, 07:30
|
|
|
| maszakow napisał/a: | No taaak... pięknie ładnie...faktycznie dobrym pomysłem jest sięganie po rozwiązania tuningowe jednak... Dodałbym dla wyjaśnienia że jedna tarcza Brembo kosztuje tyle ile 2 zwykłe (na podstawie moich ostatnich poszukiwań). NIe wiem co z klockami ale jeśli to wersja specjalna czyli mało popularna - to też pewnie tania nie jest. Może to nie będzie istotne dla wszystkich ale dla porządku ... chyba warto wspomnieć |
To nie są tarcze sportowe ( cena też nie jest wyższa od np trw zimmermana Jurida itd. Chodzi o dobranie współczynników tarcia i twardości. Według mnie ten jest optymalny. Zastosowałem go na początku w mojej starej volvinie a potem we wszystkim co jeździ w domu. Moim zdaniem jest to dobre ( bardzo dobre) zestawienie tarcz i okładziń. pozdrawiam
Poniżej masz link do sklepu gdzie są prawie wszyscy producenci systemów hamulcowych i nie tylko ( u nich kupuję klocki, tak w sklepie jest trudno znaleźć)
http://www.iparts.pl/ |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-06, 08:58
|
|
|
Jezeli juz to pokusilbym sie o zainstalowanie wspomagania pneumatycznego , jezei to jest mozliwe w naszych pojazdach. Mniejszy nacisk na pedal hamuca ale zarazem wieksza moc hamowania przy wspomaganiu pneumatycznym :gwmJezeli chodzi o wieksze tarcze to jest jednak ograniczenie wynikajace z ET i wielkosc felgi i na ile pozwoli na wieksze tarcze zacisk hamulcowy.Zamontowanie wiekszych tarcz wiaze sie ze zmiana zaciskow rozstawu ich mocowania do zwrotnicy a jest to praktycznie a wyknalne w warunkach domowych bez tak zwanych prob i bledow.A przytym trzeba zachowac wszystkie parametry kola by nie bylo zadnych niespodzianek. |
|
|
|
 |
STRUSIEC

|
Wysłany: 2012-01-06, 09:55
|
|
|
Lt 35 ma układ podciśnieniowy wspomagania hamulców. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2012-01-06, 13:02
|
|
|
| Skorpion napisał/a: | | Jezeli juz to pokusilbym sie o zainstalowanie wspomagania pneumatycznego , jezei to jest mozliwe w naszych pojazdach. |
Tadziu rozwiń temat, bo jakoś tego nie ogarniam a interesuje mnie taki system. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Skorpion

|
Wysłany: 2012-01-06, 13:06
|
|
|
| Podobny uklad hamucowy jak w ciezarowkach hydrauliczny ze wspomaganiem pneumatycznym |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2012-01-06, 13:11
|
|
|
| Skorpion napisał/a: | | Podobny uklad hamucowy jak w ciezarowkach hydrauliczny ze wspomaganiem pneumatycznym |
Jak to się sprawdza w kamperze do 3,5t DMC w stosunku do układu wspomaganego podciśnieniowo ? |
 |
|
|
|
 |
Skorpion

|
Wysłany: 2012-01-06, 13:16
|
|
|
| To niema porownania i nikt tego nie stosuje gdyby tak bylo samochody dostawcze byly by tak produkowane w fabrykach |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2012-01-06, 13:22
|
|
|
| Skorpion napisał/a: | | Jezeli juz to pokusilbym sie o zainstalowanie wspomagania pneumatycznego , jezei to jest mozliwe w naszych pojazdach. |
| Skorpion napisał/a: | | To niema porownania i nikt tego nie stosuje gdyby tak bylo samochody dostawcze byly by tak produkowane w fabrykach |
Robisz smaka i w chwile póżniej |
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2012-01-06, 13:25
|
|
|
Pytałem ostatnio czy istnieje możliwość założenia większych tarcz i zacisków...podobno nie ma takiej możliwości |
|
|
|
 |
|
|