|
|
|
Co sądzicie o tym Fiacie Ducato ? - kupiony |
| Autor |
Wiadomość |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2012-01-14, 19:17
|
|
|
| a czym kleiłeś te listwy do blachy aluminiowej |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-01-14, 21:30
|
|
|
nie chce sie czepiac, ale obawiam sie ze to nie takie proste
na tym zdjeciu wyraznie widac, ze zaznaczona listwa jest tez juz zgnila, dalej poprostu z tego co widze nie oderwales w ogole wewnetrznej sklejki...
ta woda w koncu gdzies plynela
a sugerujac zajrzenie do drugiej strony mialem na mysli takze wydarcie listwy i uszczelnienei jej na nowo oraz wydarcie wlasnie wewnetrznej sklejki i zobaczenie generalnie co tam w srodku rosnie - a nie polozenie na wierzch tego samego materialu zeby ladnei wygladalo
obawiam sie, ze troszke za lagodnie podchodzisz do tematu
nie jest to raczej podejscie z drugiego jeepa i moze sie mscic
chyba, ze sie myle bo to tylko wirtualna gadanina
pozdr
fiat 1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 109 raz(y) 55,47 KB |
|
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2012-01-14, 21:48
|
|
|
| arrtur napisał/a: | | a sugerujac zajrzenie do drugiej strony mialem na mysli takze wydarcie listwy i uszczelnienei jej na nowo oraz wydarcie wlasnie wewnetrznej sklejki i zobaczenie generalnie co tam w srodku rosnie - a nie polozenie na wierzch tego samego materialu zeby ladnei wygladalo |
Nie zrywałem tej listwy bo jest OK. Na fotce jest ciemniejsza ale jest twarda i sztywna, zresztą miałem zdjęte poszycie z zewnątrz.
Dzisiaj spadł śnieg i zrobiło się chłodno, to nie będę kleił listew zewnętrznych to się zabiorę za wyklejenie od nowa alkowy materiałem. Muszę znaleźć materiał o wymiarach 210x190 cm |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-01-14, 22:18
|
|
|
jakby to napisac... no to czarne to nie sa kropki farby...
pisze o tym nie po to zeby wytykac cos tam lecz zeby cos doradzic dla lepszego efektu skoro robota w toku
ale juz nic nie mowie
Taki z zycia wziety obrazek - na tym duzym elemencie z laminatu, ktory jest na szoferce czyli spod alkowy pod sklejka lozka, w jego profilowanych dolkach widzialem na wlasne oczy jak stalo sobie ladne kilka litrow! wody.... bo ani nie miala za bardzo jak parowac ani nie miala sie gdzie wylac, ani wsiaknac bo laminat...
dlatego warto tam zagladnac nawet jesli ten kawalek listwy tylko wygladal na zagrzybiony na fotce a w realu jest ok
tym bardziej ze cos jeszcze pisales o przodzie alkowy...
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-01-14, 22:31
|
|
|
| arrtur napisał/a: | pisze o tym nie po to zeby wytykac cos tam lecz zeby cos doradzic dla lepszego efektu skoro robota w toku
ale juz nic nie mowie |
Naprawdę dziękuję za wszystkie uwagi, które cenię i biorę sobie do serca, widząc co zrobiłeś ze swoim VW wiem,że znasz się na robocie dobrze radzisz.
Po prostu stwierdziłem, że jak ta listwa jest sucha i twarda to nie ma sensu jej wymieniać.
Niestety zdjęcia nie odzwierciedlają tak do końca stanu faktycznego. Jak by było inaczej to bez wahania bym też wymienił resztę.
|
 |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-01-14, 22:34
|
|
|
| 1506edi napisał/a: | | Najwazniejsze,że masz zapał żeby samemu to zrobić,ja też walczyłem ze swoim |
Staram się |
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-01-15, 02:17
|
|
|
miciurin, arrtur mądrze prawi,warto profilaktycznie sprawdzić co z zakrętem ,niż rozwalać wszystko za pół roku jeszcze raz.No chyba ,że będzie spała tam twoja żona i nie boisz się ,że zapleśnieje |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2012-01-15, 08:47
|
|
|
a plesn to rak , wysypka i dziura ozonowa
ludzie co wy , ponabijaliscie sobie glowy regulkami
plesn jest wszedzie i nikogo nie zabila , co najwyzej nie wyglada zbyt ladnie , przylkad- wychowalem sie w domu starym jak swiat , tak zawilgocialym ze plesn byla na scianach miesiac po osuszeniu , mieszkalem tam 20 lat od dziecka i nie choruje , nie mam alergi i juz, co nie znaczy ze nie trzeba z tym walczyc ale prosze-
nie demonizowac |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-01-15, 09:20
|
|
|
| gazownik napisał/a: | | mieszkalem tam 20 lat od dziecka i nie choruje |
| Cytat: | | kupie hymera integralatralalala do 3.5 t . pomocy ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,bo juz chce miec !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | Pewny jesteś? |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
1506edi
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Dołączył: 03 Gru 2010 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Siemianowice Śl.
|
Wysłany: 2012-01-15, 11:02
|
|
|
Listwy kleiłem na żywicy poliuretanowej po wyschnięciu jest elastyczna choć twarda,robiłem próby i nie byłem w stanie oderwać ani wykręcić na boki,resztę uszczelniłem pianką.
A tak przy okazji kolega pokazał ta ciemna listwę (zamokniętą)ma rację ja też chciałem zostawić do łączenia ale dobrze że dalej rozbierałem bo przy ściąganiu było widać że jest licha i będzie problem z dobrym łaczeniem z nową,oczywiście wszystko ma na celu wyeliminowanie wpływającej wody.Wiem że nie chcesz za daleko sie zapuszczać z wymiana i rozbiórka tapicerki ale co może tam być dalej kto to przerabiał to wie.Jak zobaczesz w lewym górnym rogu widac u mnie dokąd woda zniszczyła listwe to jest 50cm wiecej jak chciałem zakończyć,a tak od siebie że styropian w tym miejscu ważył 5kg z małego kawałka taki opity wody.
P1030312.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4773 raz(y) 100,75 KB |
P1030332.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4771 raz(y) 97,21 KB |
P1030308.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4765 raz(y) 83,65 KB |
P1030378.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4764 raz(y) 97,85 KB |
P1030383.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4763 raz(y) 86,49 KB |
|
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-01-15, 11:29
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | miciurin, arrtur mądrze prawi,warto profilaktycznie sprawdzić co z zakrętem ,niż rozwalać wszystko za pół roku jeszcze raz.No chyba ,że będzie spała tam twoja żona i nie boisz się ,że zapleśnieje |
Jak znajdę chwilkę to dla świętego spokoju spokoju rozbiorę jeszcze raz te boczki z drugiej strony. Chociaż jestem peny że wszystko jest OK. |
 |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-01-15, 11:33
|
|
|
| gazownik napisał/a: | nie mam alergi i juz, co nie znaczy ze nie trzeba z tym walczyc ale prosze-
nie demonizowac |
To nie znaczy, że na starość (oby nie) nie wyjdzie. Zdrowie najważniejsze |
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2012-01-15, 11:48
|
|
|
panowie ktos juz to napisal i mysle ze ma racje- w kazdym staruszku jest woda i tylko niektorym sie nie chce tego przyjac do wiadomosci .
proponuje zwazyc te wasze igly przed i po tygodniu ulew , mysle ze z 10-20 kilo deda ciezsze |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
1506edi
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Dołączył: 03 Gru 2010 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Siemianowice Śl.
|
Wysłany: 2012-01-15, 11:53
|
|
|
Ja też podchodziłem do tego że troche wody gdzieś przegapię w scianie to nic sie nie stanie ale jak byłem z kolega po kupno kampera i zaciągnąłem niemiły stęchły zapach,zmieniłem zdanie bo jak kogos zaprosić,albo spać i jeszcze wdychać nie jak robić to raz i spokój,dodatkowo pouszczelniałem od strony dachu ale zapobiegawczo.i jest Ok.przerabiałem nawet podczas jazdy oberwanie chmury w Łodzi lipiec 2011 i sucho.Ja już swój tak wyremontowałem i zabezpieczyłem że jestem pewny przynajmniej na 5 lat.A to zdjęcie to juz przeszłość.U mnie tez ściany wyglądały ładnie wszystko cacy tylko slady uzytkowania po rozbiórce zniszczenie wewnątrz ścian było straszne.
1 (11).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4723 raz(y) 120,37 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez 1506edi 2012-01-15, 12:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-01-15, 12:10
|
|
|
| 1506edi napisał/a: | | jak robić to raz i spokój,dodatkowo pouszczelniałem od strony dachu ale zapobiegawczo |
Dlatego po sprawdzeniu, ze reszta jest sucha nie zrywałem dalej. To chyba normalnie, że bym sobie nie zostawił pleśni w kamperze. U mnie nić nie śmierdzi ale co tam widzę, że i tak każdy ma swoje zdanie. OK koniec tematu. |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|