Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2012-08-09, 15:23
Krym 2012
Autor Wiadomość
bbart 
zaawansowany

Twój sprzęt: aurora
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-01-15, 14:07   

O cholera, jak dokładnie! Aż za... Ja nie należę do tych, co rozliczają, że ktoś coś za dużo, czy za mało napisał. Pouczenia przyjmuję, wyciągam wnioski (co do siebie lub ew. pouczającego) i tyle.
Co do piwka, to te wirtualne jakoś do mnie nie docierają ( w sensie: nie pojmuję). Chętnie postawiłbym realne. Kto wie, może będzie okazja.
A! Żeby nie prowokować nerwowych: nie oceniam , to nawet sympatyczne (te piwka), tyle, że ja nie czuję....
Postaw piwo autorowi tego posta

Hercer 
stary wyga
Adam

Twój sprzęt: .
Piwa: 32/9
Wysłany: 2012-01-15, 14:35   

Witojcie

właśnie wróciłem z tamtego keirunku tj Ukraina no i troszka ponarzekam :diabelski_usmiech

po pierwsze granica - niestety kamperki są odprawiane "czerwonym korytarzem" tj opłata celna i wypełnianie deklaracji czas dość długi ale to do przejścia aha jak chcesz z pieskami to dokument od weterynarza że są zdrowe (miendzynarodowy nie starszy niż 3 dni) a przy pobycie zwierzaka dłużej niż 3 dni taki sam dokument tyle że od weta ukraińskiego lub wpis w książeczce tj paszporcie psim - to się właśnie zmieniło od stycznia - przechodziłem osobiście - nie mające tych dokumentów ale ja ich dobrze znam , czary mary abra kadabr i pieniążki .

po drugie drogi - tym razem był ze mną syn Marek (23 lata) z moich opowiadań cuś niecuś sobie wyobrażał , ale jak go zapytałem to z wielkim zdziwieniem stwierdził przy pierwszym braku drogi wyglądał mniej więcej tak :gwm .

a tak pozatym wspaniali ludzie - nie przesadzam - jak pomniejsze zdjęcia to cuś umieszczę - oddali by serce - piszę o wioskach po naszemu zabitych dechami - byłem w kilkunastu domach i zawsze będę to miło wspominał ale takiej bidy to nigdzie nie widziałem a i tak zawsze się broniłem bo coś musiałem dostać choćby tylko mieszek fasolki albo słoik ogórków.

tym razem tylko zbity reflektor (kamienie dostałem tzw szutrem po oczach jak mnie wyprzdzał kamikadze) i połamane światło pozycyjne tylne.

A tak na poważnie przemyślę wyjazd na Krym!?

pozdrawiam wszystkich

ps. oni przedwczoraj mieli sylwestra a wczoraj NOWY ROK ( załapałem się na święta 6-01-2012)

aha cena dizelka na nasze 4,40 literek i sukces byłem 9-iąty raz i udało mi się po raz pierwszy zapłacić za paliwo kartą

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2012-01-15, 14:56   

Hercer napisał/a:
niestety kamperki są odprawiane "czerwonym korytarzem" tj opłata celna i wypełnianie deklaracji

Adam rozumiem że czerwony korytarz to dla samochodów cieżarowych?

Mnie udało się wyłagać dwukrotnie od tej opłaty jak celnik zobaczył samochód to od razu mnie wysłał do banku ,ale mu zamieszałem w głowce na jakiej podstawie mam płacić niech czyta w papierach samochód do 3,5 tony to nie ciężarowy i jeszcze specjalny czyli motohata :lol: i się udało spowrotem też się udało jak mnie skierowali wopik w Krościenku po zapytaniu jaki samochód czy ciężarowy odparłem ,że osobowy tylko się kamperkiem nie zmieściłem i musiałem boczkiem ominąć kamerke która rejestruje każdy samochód wjeżdżający do Polski i za kare skierowali mnie na ciepły kanał do osobistej:diabelski_usmiech .

Także jakby komuś wpadło uprawiac turystyke paliwowa alkoholowo papierosową kamperkiem na przejściu w Krościenku to śmiało do Ukrainy wjedzie się pod dach na 3,2 wysokości, ale spowrotem to juz na przejscie dla ciężarówek :lol:

Hercer 
stary wyga
Adam

Twój sprzęt: .
Piwa: 32/9
Wysłany: 2012-01-15, 15:04   

tak jak piszesz
czewony to dla ciężarowych

opłata celana to na nasze 4,40 zeta tak że spoko ale jak widziałem ile jest na zielonym tzw osobowe to spoko wolałem czerowny poszło szybciej mimo papierków.

oni wszystkie busty teraz stawiali na czerwonym te do 3,5 t także i nowość robią zdjęcia busów w środku jak jedzie pusty mnie też pani celnik chciała zrobić dopiero jak weszła do środka to zrezygnowała.

pozdrowionka Bim

bbart 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-01-15, 17:36   

Najgorsze chyba te drogi. Jak się zupa wylewa i zawiasy w szafach wyłamują...
Jaką prędkością da się "jechać"? Jak się nie ma wyprawówki, oczywiście.

Irel 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9TD 1994r CI Riviera 1000
Nazwa załogi: Ela i Irek
Piwa: 54/7
Wysłany: 2012-01-15, 18:00   

Drogi generalnie są zdecydowanie dużo gorsze niż w Polsce, ale na EURO część, przynajmniej te główne (tranzytowe) są remontowane. Wszystkie inne boczne i w południowej części Ukrainy Zachodniej (Karpaty Ukraińskie i Zakarpacie) są zdecydowanie złe. Nie znaczy to, że nie da się nimi jechać. Na wielu drogach można kamperem jechać z normalną szybkości podróżną 80-90km, bez obawy urwania zawieszenia. Należy jednak uważać na ukraińskich kierowców jadących bardzo szybko środkiem drogi, która w moim mniemaniu wymusza szybkość 30km/h. Jeżdżę już od trzech lat na Ukrainę i zawsze wszędzie dojechałem.

marcylrex 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 1,9 td
Piwa: 2/4
Wysłany: 2012-01-15, 19:15   

bbart, Teurgus, Koledzy nie wiem gdzieście byli na Ukrainie ale na pewno nie jechaliście w stronę Krymu i nie jeździliście drogami po Krymie. Drogi są złe , ale na Ukrainie zachodniej !!! do Bugu, za Bugiem są nie jednokrotnie, a nawet lepsze niż nasz "autostrady". Rozbudowa druk Ukrainy zachodniej idzie o wiele szybciej niż w Polsce. Wróciłem z objazdu Krymu po trzytygodniowym pobycie na półwyspie i powiem to, zależy kto co lubi. Dla mnie objazd przeciwnie do ruchu wskazówek zegara był lepszy. Tydzień nad morzem Azowskim we wrześniu był boski. Zero , zero ludzi cisz i spokój. A co do cen żywności to jest w tej samej cenie, mięso drogie a nawet bardzo drogie, fajki i alkohol tanie. Ceny na Krymie takie same jak na zachodniej Ukrainie a nawet nieraz niższe. Paliwo na WOG takie same w całej Ukrainie.
Pojechałbym z Wami lecz marzy mi się wyjazd na wiosnę na północne stepy jak kwitną :) i właśnie ten termin preferuje w tym roku, i zahaczę znowu o Kurortnoje :)
Powodzenia.

Ps.
Paliwo na pojazd kosztowało mnie 1500 ale ja nad granica :) , a i na czerwonej nie stoi się . Jeździmy osobówkami. Ja jadę Dorohusk tam a z powrotem Zosin. Ale w lecie będzie w budowie, no rozbudowie :) A właściwie to już :)

Irel 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9TD 1994r CI Riviera 1000
Nazwa załogi: Ela i Irek
Piwa: 54/7
Wysłany: 2012-01-15, 19:38   

marcylrex napisał/a:
Koledzy nie wiem gdzieście byli na Ukrainie ale na pewno nie jechaliście w stronę Krymu i nie jeździliście drogami po Krymie. Drogi są złe , ale na Ukrainie zachodniej !!!

Przecież piszę
Teurgus napisał/a:
Wszystkie inne boczne i w południowej części Ukrainy Zachodniej (Karpaty Ukraińskie i Zakarpacie) są zdecydowanie złe. Nie znaczy to, że nie da się nimi jechać.

Przecież żeby dojechać na Krym trzeba od granicy przejechać te kilometry do Lwowa, gdzie gdyby nie Euro droga dalej byłaby koszmarna.Ukraina Zachodnia ma kiepska infrastrukturę z powodu określonej polityki władz w Kijowie, poprzednich i obecnych. Ukraina Wschodnia jest zupełnie innym krajem niż Ukraina Zachodnia.

bbart 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-01-15, 19:38   

W moim przypadku łatwo wyliczyć: nigdzie. Stąd pytania i niepokój. Ale skoro tak.....to zaczynam pozytywnie patrzeć na ten kierunek.

49_kazik 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T3
Wysłany: 2012-01-18, 11:17   

Objechałem ( dwa busy) Krym do M. Azowskiego w 2010, może przydać się takie info: CB radio na UA tylko dozwolone za pozwoleniami, aby utrzymać łączność między dwoma kamperami znajomy we Lvowie polecił wykupić na dwa auta pakiety Sieci " life:) " rozmowa miedzy telefonami life darmowa na inszi nomer Ykrainy 0<35 hrv ( trzeba mieć dwa telefony bez Simloka, zdjęcie SIM na UA kosztuje tyle co w unas w kraju. Łączność za pomocą sieci life bardzo na m się przydała i zastąpiła CB.

Duduś 
stary wyga

Piwa: 29/6
Wysłany: 2012-01-18, 14:10   

A właśnie miałem inwestować w CB
Dzięki Kazik za info o telefonach :ok
jak zwykle trafiam w sedno..."

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618
Wysłany: 2012-01-18, 14:28   

49_kazik napisał/a:
Łączność za pomocą sieci life bardzo na m się przydała i zastąpiła CB.

Między swoimi autami - tak, ale brak CB= zero info o łapankach :gwm

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2012-01-18, 14:31   

SlawekEwa napisał/a:
Między swoimi autami - tak, ale brak CB= zero info o łapankach

Sławku CB nie jest używane na ukrainie .
Odnośnie kontroli na trasie informują się kierowcy tak jak kiedyś unas bywało

Najczestszym miejscem stania policji to wjazdy do miast na rozwidleniach dróg
przy bensensownie ustawionych znakach ogrniczających prędkość mimo terenu nie zabudowanego i prostego jak stół, między jedną górką a drugą gdzie mogą lądować swobodnie samoloty (prawie jak pas startowy) a namalowana jest linia ciągła i łatwo wyłapać z paru km delikwentów którym się spieszy :lol:

Zasada jak będziemy jechać zgodnie z przepisami to możemy i tak zostać zatrzymani ze zwykłej ciekawośći jak wygląda kamper od środka.
Przy takim spotkaiu to zazwycza juśmiech odpowiada na uśmiech a agresja stwarza niepotzrebne problemy:spoko
Ostatnio zmieniony przez Bim 2012-01-18, 14:41, w całości zmieniany 1 raz  

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618
Wysłany: 2012-01-18, 14:32   

Bim napisał/a:
tak jak kiedyś unas bywało

Poniał :spoko

Duszka 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2012-02-07, 18:53   

Mam nadzieje że temat ten rozwinie się i zbierze się grupa chętnych do wyjazdu na Krym. Swój wyjazd planuję na 7-9 lipca. Niestety mam do dyspozycji tylko 2 tygodnie. Na początek Lwów póżniej wędrówka w kierunku Odessy. Jeżeli Wasz plan wyprawy będzie pokrywał się chodż trochę z Waszym mam nadzieję że uda mi się do Was dołączyć.

Odpowiedz do tematu