Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-24, 21:01
W zgodzie z Kodeksem Drogowym
Autor Wiadomość
Marcin T 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hobby
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-03-20, 22:43   

Luz ;-)

Zapewne masz na myśli coś takiego
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-03-20, 22:46   

Kurde co za kraj. Jaki bałagan. Im więcej przepisów tym większy bur....
U nas nie wolno trzeciej tablicy, jakieś kratki, jakieś długości części bagażowej, porąbane przepisy z prawem jazdy do ciągnięcia przyczep. I tysiące bzdurnych aktów prawnych nie spójnych, sprzecznych. A ogląda się "Amerykańskiego Hod-Roda", albo tych gości co budują motocykle w serialach na Discovery. I tam zbudują i jadą na drogę i jest ok. Gdyby ktoś chciał u nas zbudować taki motocykl i zarejestrować to chyba szybciej dorobił by się choroby psychicznej. :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm

Marcin T 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-03-20, 22:47   

Cóż począć Janusz, raz jesteśmy w tej Unii a jak trzeba to w niej jakby nie jesteśmy :shock:

paf 
Administrator

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Piwa: 37/20
Wysłany: 2007-03-20, 22:48   

janusz, relax relax :)
Właśnie wyliczyłem Ani ile ma zapłacić podatku, potem zobaczyła pysk Wierzejskiego w TVN który opowiadał pierdoły i się głupawo uśmiechał i się obraziła na państwo ;)

pocieszam ją jak mogę :bajer

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-03-20, 22:50   

Ruszył mi się temat prawa jazdy na przyczepy. Pewnie temat nie nowy można by poszukać w innych forach. Ale czy ktoś wie jak to jest z tymi przyczepami i kategorią "E". Kogo pytam to mówi co innego.
Może temat do ruszenia w Polskim Caravaningu.

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2007-03-20, 22:53   

Marcin T napisał/a:
Zapewne masz na myśli coś takiego

To taki trochę McGyver, wyglada, że sam się wysuwa automatycznie. Ale z grubsza o to mi szło, choć myślałem o zwykłym sobie bagażniczku. Jak jest doczepiony do auta śrubamy, to tak jakby był autem, czyli jego częścią, nie? Jaka jest róznica moralna, czy tablica jest na zderzaku, czy na chromowej rurze, czy na bagazniku?
M. Piwowski vel A. Krost
Ostatnio zmieniony przez Jacek M 2007-03-20, 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin T 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-03-20, 22:55   

Od Z-cy Naczelnika Wydziału Ruchu Drogowego w Katowicach otrzymałem zadowalającą mnie odpowiedź w sprawie uprawnień do kierowania dla interesujących mnie kategorii oraz wyjaśnienia zapisu "przyczepa specjalna".
Może już było, może nie ale wiedzy nigdy za wiele a co najważniejsze napisane zostało to tak, że nie można niczego zrozumieć dwojako czy interpretować na swój sposób.
Sugeruję wydrukować i wozić ze sobą :)

Treść odpowiedzi:

W odpowiedzi na pismo przesłane pocztą elektroniczną do Wydziału Ruchu Drogowego KWP w Katowicach uprzejmie informuję, iż poruszona przez Pana problematyka uregulowana jest w Ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym, zwanej dalej ustawą (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, ze zm.).

Odpowiadając na pytania pragnę zwrócić Pana uwagę na pozostałe zapisy w/w ustawy.

Ad. 1

Z treści przywołanego przez Pana przepisu art. 88 ust. 2 pkt 3, wynika ogólnie, że Prawo jazdy kategorii B, uprawnia do kierowania:

pojazdem samochodowym (art. 2 pkt 33) o dopuszczalnej masie całkowitej (d.m.c.) nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

zespołem pojazdów, pod warunkiem jednak, spełnienia łącznie 4 warunków:

1. zespół składa się z pojazdu samochodowego niebędącego autobusem ani motocyklem i przyczepy (tzn. pojazdu bez silnika ... art. 2 pkt 50),

2. d.m.c. pojazdu samochodowego nieprzekracza 3,5 t,

3. d.m.c. przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego,

4. łączna d.m.c. nie przekracza 3,5 t.

ciągnikiem rolniczym (art. pkt 44) lub pojazdem wolnobieżnym (art. 2 pkt 34).

Ponadto art. 88 ust. 3 pkt 3 określa, że prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania w/w pojazdami z przyczepą lekką ? po uwzględnieniu faktu, że d.m.c. takiej przyczepy może być równe 750 kilogramom stwierdzić należy, że prawo jazdy to, uprawnia również do kierowania zespołem pojazdów składającym się np.: samochodu osobowego lub ciężarowego o d.m.c. równym 3,5 t. mimo tego, że wówczas łączna d.m.c. wyniesie 4250 kg, lub ciągnika rolniczego czy też pojazdu wolnobieżnego z przyczepą lekką.

Z treści punktu 10, wynika między innymi, że prawo jazdy B+E, uprawnia do kierowania pojazdem określonym w kategorii B, łącznie z przyczepą. Należy zwrócić tutaj uwagę na fakt, iż w zapisie tym brak jest zastrzeżenia dotyczącego łącznej dopuszczalnej masy całkowitej.

Nie oznacza to jednak, że posiadając kategorię prawa jazdy B+E, możemy prowadzić pojazd samochodowy o d.m.c. nieprzekraczającym 3,5t. z przyczepą o nieokreślonej masie, gdyż ograniczenia w tym zakresie wynikają między innymi z wartości znamionowej określonej dla urządzenia sprzęgającego i wartości maksymalnej masy ciągniętej określonej dla danego pojazdu przez producenta. Przywołany stan prawny zobrazować można na przykładach:

Samochód osobowy.

Masa własna pojazdu wynosi: 1740 kg,

Dopuszczalna masa całkowita wynosi: 2435 kg,

Dopuszczalna masa całkowita przyczepy z hamulcem została określona na: 1600 kg.

Posiadając prawo jazdy kat. B, możemy prowadzić taki pojazd:

a/ pojedynczo, zgodnie z art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. a,

b/ z przyczepą lekką ? zgodnie z treścią art. 88 ust. 3 pkt 3 - bo jego dmc nie przekracza 3,5 t.

c/ z przyczepą wyposażoną w hamulec o dmc do 1065 kg ? ponieważ wskazane dmc: mieści się w wartości określonej przez producenta, nie przekracza masy własnej pojazdu, a łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, zgodnie z art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. b.

Posiadając prawo jazdy kat. B+E, możemy prowadzić taki pojazd:

b/ z przyczepą lekką ? zgodnie z treścią art. 88 ust. 3 pkt 3 - bo jego dmc nie przekracza 3,5 t.

c/ z przyczepą wyposażoną w hamulec o dmc do 1600 kg ? ponieważ wskazane dmc: mieści się w wartości określonej przez producenta, nie przekracza masy własnej pojazdu, natomiast art. 88 ust. 2 pkt 10 nie zawęża łącznej dmc zespołu pojazdów do 3,5 t.

Samochód ciężarowo-osobowy.

Masa własna pojazdu wynosi 2500 kg,

Dopuszczalna masa całkowita wynosi: 3500 kg,

Dopuszczalna masa całkowita przyczepy z hamulcem została określona na: 2500 kg.

Posiadając prawo jazdy kat. B, możemy prowadzić taki pojazd:

b/ z przyczepą lekką ? zgodnie z treścią art. 88 ust. 3 pkt 3 ? bo jego dmc nie przekracza 3,5 t ,

Posiadając prawo jazdy kat. B+E, możemy prowadzić taki pojazd:

c/ z przyczepą wyposażoną w hamulec o dmc do 2500 kg, pomimo, że dmc takiego zespołu pojazdów wyniesie 6 t. ? ponieważ dmc przyczepy: mieści się w wartości określonej przez producenta, nie przekracza masy własnej pojazdu, natomiast art. 88 ust. 2 pkt 10 nie zawęża łącznej dmc zespołu pojazdów do 3,5 t.

janusz napisał/a:
Może temat do ruszenia w Polskim Caravaningu.

PC poruszał ten temat nie raz, aktualnie zbierane są informacje na ten temat i ja dołączyłem do tego artykułu tą odpowiedź z Policji i będzie na ten temat artykuł :)
Ostatnio zmieniony przez paf 2007-03-21, 00:33, w całości zmieniany 4 razy  

Marcin T 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-03-20, 22:56   

Jacek M napisał/a:

To taki trochę McGyver. Ale z grubsza o to mi szło, choć myślałem o zwykłym bagażniczku a nie automatycznym. Jak jest doczepiony do auta śrubamy, to tak jakby był autem, nie? Jaka jest róznica moralna, czy tablica jest na zderzaku, czy na chromowej rurze, czy na bagazniku?

Coś w tym jest o czym piszesz, tylko pytanie czy takie cóś musi być gdzieś w papierach samochodu

Marcin

Jacek M 
weteran

Wysłany: 2007-03-20, 22:59   

Marcin T napisał/a:

ciągnikiem rolniczym (art. pkt 44) lub pojazdem wolnobieżnym (art. 2 pkt 34).

Coś tu chyba wycięło?
M. Piwowski vel A. Krost

Marcin T 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-03-20, 23:03   

5. ciągnikiem rolniczym (art. pkt 44) lub pojazdem wolnobieżnym (art. 2 pkt 34).

teraz dobrze

------------------------------------------
Jednak dobrze było z tym punktem 4, ponieważ przykład wymienia cztery warunki, które należy spełnić a prowadzenie ciągnika to osobno jest a nie jako piąty warunek.
Ostatnio zmieniony przez janusz 2007-03-21, 00:36, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek M 
weteran

Wysłany: 2007-03-20, 23:31   

Marcin T napisał/a:
Ponadto art. 88 ust. 3 pkt 3 określa, że prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania w/w pojazdami z przyczepą lekką ? po uwzględnieniu faktu, że d.m.c. takiej przyczepy może być równe 750 kilogramom stwierdzić należy, że prawo jazdy to, uprawnia również do kierowania zespołem pojazdów składającym się np.: samochodu osobowego lub ciężarowego o d.m.c. równym 3,5 t. mimo tego, że wówczas łączna d.m.c. wyniesie 4250 kg, lub ciągnika rolniczego czy też pojazdu wolnobieżnego z przyczepą lekką.

Tłumaczenie Pana Władzy brzmi bardzo logicznie, choć dla mnie nowatorsko. Dobrze byłoby zasięgnąć także opinii Inspekcji Drogowej co oni sądzą nt. takiego zestawu pow 3,5 t. bo zgodnie z prawem to już takze ich jurysdykcja. Słyszałem albowiem w radiu audycję o panu, który został bardzo surowo ukarany przez Inspekcję Drogową za prowadzenie zespołu typu ford sierra z lawetą o dmc pow 3,5 t (chyba było to dokładnie 3,55 t) bez wyposażenia własciwego dla poj ciężarowych takiego jak np. tachograf :shock: . Ci z Was, którzy mają do czynienia z inspekcją drogową wiedzą, że w karaniu policja przy nich to pikuś. Mały pikuś nawet!
M. Piwowski vel A. Krost

Marcin T 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-03-20, 23:37   

Jacek M napisał/a:
Słyszałem albowiem w radiu audycję o panu, który został bardzo surowo ukarany przez Inspekcję Drogową za prowadzenie zespołu typu ford sierra z lawetą o dmc pow 3,5 t (chyba było to dokładnie 3,55 t) bez wyposażenia własciwego dla poj ciężarowych takiego jak np. tachograf :shock:

Aby ford sierra mógł ciągnąć lawetę o dmc 3,55 T to jego masa własna musi wynosić tyle samo lub więcej. Nie dziwię się więc, że Pan został surowo ukarany albowiem nie liczy się to ile laweta waży luzem ale ile może ważyć po max załadowaniu. Co do tachografów to kiedyś wyjaśniano, że obowiązują one tylko w przypadku kiedy zestawem wykonuje sie pracę zawodową.

Marcin T 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-03-21, 00:32   

Jednak dobrze było z tym punktem 4, ponieważ przykład wymienia cztery warunki, które należy spełnić a prowadzenie ciągnika to osobno jest a nie jako piąty warunek.
paf'ku poprawiłem post :-P

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/128
Wysłany: 2007-03-21, 09:25   

powyżej 3,5T masy całkowitej zespołu pojazdów trzeba na drogi krajowe wykupić winietę :gwm

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Jacek M 
weteran

Wysłany: 2007-03-21, 21:44   

Marcin T napisał/a:
Jacek M napisał/a:
Słyszałem albowiem w radiu audycję o panu, który został bardzo surowo ukarany przez Inspekcję Drogową za prowadzenie zespołu typu ford sierra z lawetą o dmc pow 3,5 t (chyba było to dokładnie 3,55 t) bez wyposażenia własciwego dla poj ciężarowych takiego jak np. tachograf :shock:

Aby ford sierra mógł ciągnąć lawetę o dmc 3,55 T to jego masa własna musi wynosić tyle samo lub więcej. Nie dziwię się więc, że Pan został surowo ukarany albowiem nie liczy się to ile laweta waży luzem ale ile może ważyć po max załadowaniu. Co do tachografów to kiedyś wyjaśniano, że obowiązują one tylko w przypadku kiedy zestawem wykonuje sie pracę zawodową.

Się nieprecyzyjnie wyraziłem: zestaw sierra + laweta o masie łącznej > 3,5t. Masa samochodu/masa lawety była ok. tylko w sumie zestaw delikatnie przekraczał dmc 3,5t. I chryja kosztowała parę tysięcy.
M. Piwowski vel A. Krost

Odpowiedz do tematu