|
|
Przesunięty przez: janusz 2010-04-23, 12:05 |
Markiza, Pytanie techniczne |
Autor |
Wiadomość |
Bartek-Ayer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Pilote G740 r.prod 2013
Nazwa załogi: Slice of Life
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Gru 2007 Piwa: 1/1 Skąd: Konstancin-Jeziorna
|
Wysłany: 2008-03-03, 10:15 Markiza, Pytanie techniczne
|
|
|
Witam
Jestem tu nowy i to moje pierwsze pytanie.
Posiadam markizę Fiamma, która jest oczywiście wyposażona w słupki podpierające. Czy w samochodach kempingowych bardziej korzysta się z tych słupków rozstawiając je pionowo, czy może mocując je specjalnymi uchwytami do ściany kampera na ukos.
Dziękuję i pozdrawiam.
Bartek |
|
|
|
 |
DARO
zaawansowany

Twój sprzęt: Elnagh,
Nazwa załogi: Daro
|
Wysłany: 2008-03-03, 10:28
|
|
|
Większość markiz jakie widywałem podpierane były słupkami w pionie |
_________________ Daro |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2008-03-03, 11:36
|
|
|
Stosuję oba rozwiązania w zależności od okoliczności. Kiedy istnieje możliwość solidnego przyszpilenia słupków do podłoża - daję je pionowo. Na kamienistym lub utwardzonym gruncie mocuję je do kampera. Głównie chodzi tu o zapobieżenie poderwaniu markizy przez wiatr. Widziałem bowiem kilkakrotnie markizę na dachu kampera |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-03-03, 12:43
|
|
|
@ndrzej napisał/a: | Na kamienistym lub utwardzonym gruncie mocuję je do kampera. Głównie chodzi tu o zapobieżenie poderwaniu markizy przez wiatr. Widziałem bowiem kilkakrotnie markizę na dachu kampera |
Moim zdaniem podpieranie markizy do uchwytów na ścianie można stosować jedynie przy krótkich postajach kiedy nie ma silniejszego wiatru. Niezależnie od tego czy podpieramy markizę do ściany czy na ziemi jest ona b. wrażliwa na silniejsze podmuchy wiatru. Miałem z tym już b. przykre doświadczenia, w tym roku cały dzień straciłem na naprawianie markizy po niespodziewanym nagłym podmuchu wiatru, a było to w Brennej w drodze do południowych krajów. Markiza została wręcz wyłamana ze swojego mocowania co mogło nawet skończyć się uszkodzeniem ściany kampera. Kiedy indziej miałem markizę rozwiniętą gdzieś do 2/3 i podpartą pałąkami do uchwytów na ścianie. Przyszła ulewa i uzbierało się plandece tyle wody że pod jej ciężarem markiza się rozwinęła i jak w miednicy nazbierało się w niej tyle wody że w końcu wszystko to powyginało się i powywracało - obraz nędzy i rozpaczy!
Od tego czasu zawsze bezwzględnie zabezpieczam markizę odciągami z mocnych linek - co i wszystkim kamperowiczom serdecznie polecam! |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2008-03-03, 13:23
|
|
|
Do pewnego czasu również stosowałem linki odciągające. Dwa lata temu kupiłem specjalny pas służący do mocowania markizy.
Przy krótkotrwałym jej rozstawianiu, kieruję się zasadami podanymi wcześniej. Także wtedy nie zostawiam kampera "samopas". Odchodząc, nawet przy lekkim wietrze, zawsze staram się zwinąć markizę! W końcu - ile to roboty ??? |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|