Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:29 |
Antena DVB-T |
Autor |
Wiadomość |
BoHuN
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Pilote 390, 1990
Nazwa załogi: Gusio`s
|
Wysłany: 2009-02-04, 22:47 Antena DVB-T
|
|
|
Witam BRAC :-) Najprostszym rozwiazaniem ogladania TV byloby chyba kupno anteny i wtyczki USB do np. laptopa. PYtanie tylko czy ma to w polsce sens, bo nie wiem czy kraj nasz pokryto juz takimi zasiegami do odbioru telewizji terestrycznej? MA ktos juz moze taka antenke, jesli tak, to jakie ma doswiadczenia i co wie o odbiorze w roznych regionach kraju? kolega jezdzi po niemczech i tam jest to ponoc juz standard. Pozdraiwam wsiech cieplo i czekam na jakis zlot by poznac brac blizej. |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2009-02-05, 14:07
|
|
|
DVB-T w Polsce to wciąż faza, wydawałoby się niekończących, testów. Jest tylko parę wysepek na mapie Polski gdzie da się odebrać TV w tym standardzie. Dodatkowo utrudnia to rodzaj wybranej kompresji obrazu - mpeg-4, ponieważ odbiorników takich jest bardzo mało. Na zachodzie Europy standardem jest kompresja mpeg-2 i tu wybór odbiorników już jest większy jak również cena jest ich niższa.
Zainteresowanym polską dvb-t polecam forum :
http://forum.emitel.pl/ |
|
|
|
 |
BoHuN
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Pilote 390, 1990
Nazwa załogi: Gusio`s
|
Wysłany: 2009-02-06, 01:58
|
|
|
Dzieki za te info... Chyba dam sobie spokoj na razie z ta popcja... Pozdro |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2012-02-23, 08:24
|
|
|
używałem kiedyś korony, umieszczona na dachu na krótkiej stopce,
aby jak najmniej wystawała i nie haczyła o gałęzie. W razie wyższej konieczności
mogłem ją zdemontować w 1o sec poprzez okno dachowe, kabel również wychodził przez okno.
Korony również odbierają cyftowy sygnał
A co do oglądalności w czasie jazdy to ZONK
raz próbowałem, nijak to nie wychodzi
bo musisz co 3-5km wyszukiwać od nowa programy
wiec raczej nie pooglądasz |
|
|
|
 |
Student
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymercamp 57 Ducato 92' 2,5TD
|
Wysłany: 2012-02-23, 08:55
|
|
|
papamila napisał/a: | Korony również odbierają cyftowy sygnał | Dokładnie tak !!! bo te same anteny tylko ludzie biegają jak z oparzeni bo ktoś powiedział że do DVB-T muszą być inne cyfrowe.... Swoją drogą dobry chwyt marketingowy aby brać za nalepkę DVB-T nawet 100zł więcej w tym samym modelu anteny.... |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-02-23, 17:30 Re: Antena DVB-T
|
|
|
BoHuN napisał/a: | Witam BRAC :-) Najprostszym rozwiazaniem ogladania TV byloby chyba kupno anteny i wtyczki USB do np. laptopa. PYtanie tylko czy ma to w polsce sens, bo nie wiem czy kraj nasz pokryto juz takimi zasiegami do odbioru telewizji terestrycznej? MA ktos juz moze taka antenke, jesli tak, to jakie ma doswiadczenia i co wie o odbiorze w roznych regionach kraju? kolega jezdzi po niemczech i tam jest to ponoc juz standard. Pozdraiwam wsiech cieplo i czekam na jakis zlot by poznac brac blizej. |
Ja mam antenę "korona" i tuner DVB-T na usb podpinany do netboka 10'. Testowałem w lesie nad morzem i w kilku miejscach działa. Na tej antenie jest spoko tylko faktycznie trzeba wyszukiwać kanały na każdym miejscu, nie wszystko się zgadza, czasem są nowe kanały - ale to nie problem 5 min. i działa.
Korona ma bardzo dobry zasięg i moc sygnału tylko "jest czepliwa" mam przymocowaną na dachu puki co jej nie straciłem.
Tuner USB to dobre rozwiązanie bo i tak wożę zawsze netboka. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2012-02-23, 17:39
|
|
|
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale nie zgadzam się z tym, że zwykła antena i antena do dvb-t to różnią się tylko naklejką.
W tym samym miejscu na tym samym urządzeniu podłączyłem antenę domową analogową ze wzmacniaczem i znalazła tylko czysty sygnał analogowy, a jak podłączyłem pokojową dvb-t
taką malutką na 15cm, którą dostałem razem z tunerem usb to znalazła mux2 czyli 8 kanałów
dvb i analogowe też chociaż o wiele bardziej zaśnieżone niż na poprzedniej antenie. |
|
|
|
 |
Student
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-02-23, 18:58
|
|
|
Załoga G napisał/a: | ale nie zgadzam się z tym, że zwykła antena i antena do dvb-t to różnią się tylko naklejką | Niestety się mylisz ....Gdybyś znał zasadę działania odbiornika telewizyjnego to zrozumiał być że to jest to samo urządzenie tylko różni się zasadą dekodowania sygnału po przemianach częstotliwości a antena i głowica wejscia są takie same jak w analogu... A to że na pokojowej ci odbiera DVB-T to tylko się cieszyć bo akurat dla analogu musisz mieć silniejszy sygnał aby ci nie snieżył a MPEG-4 jest o wiele mniej wymagający sygnałowo i działa na ogryzku pokojowym.... To własnie jest jedna z wielu zalet przejścia na cyfrę... |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2012-02-23, 19:34
|
|
|
obecnie używam koronę, mam tez dodatkowo antenę dyskową na kiju jak nie ma zasięgu na kempingu
jak staniesz na górce to masz murowany zasieg
ale w miescie, w lasach i rejonach polski o malym zasięgu to różnie bywa
często mam tak że poza miastem sporo jest kanałów ale między blokami ginie wszystko wtedy czasami lepiej na analogu działa
przy silnym sygnale to nawet przy predkości 50km/h odbierał ale to było chwilowe
gdzieś na forum temat był poruszany - telewizor zostaw w domu a jak cos dla dzieciaków to nagraj bajki z tv i puszczaj na dvd |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
Ostatnio zmieniony przez EwaMarek 2012-02-23, 20:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Student
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-02-23, 19:57
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | telewizor zostaw w domu | Swięte słowa.. Jedziemy tam najczęściej gdzie cicho i spokojnie aby oderwać się od chałaśliwej rzeczywistości więc warczące pudła ja zostawiam w domu i wolę posłuchać szumu wiatru,spiewu ptaków i cykania świerszczy wieczorem przy grillu... |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2012-02-23, 20:22
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Tuner USB to dobre rozwiązanie |
a jakiej firmy masz ten tuner?? analogowo/cyfrowy czy tylko cyfrowy ? |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-24, 08:10
|
|
|
No właśnie, jaka marka i parametry jakie ?? Ewentualnie na jakie zwracac uwage przy zakupie...?? |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
klemens
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYNER ERIBA 598
Nazwa załogi: JACEK LIDKA JULKA
|
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-02-24, 17:12
|
|
|
martini44 napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | Tuner USB to dobre rozwiązanie |
a jakiej firmy masz ten tuner?? analogowo/cyfrowy czy tylko cyfrowy ? |
Mam Overmaxa tylko cyfrowy (starszy model) działa dobrze, tylko czasem się przycina, ale to zależy od mocy sygnału i mocy laptopa - nie może być słaby. Mi działa na netboku na Atomie i jest spoko.
A tu podobny: http://allegro.pl/dekoder...2114165164.html
a ja mam dokładnie taki http://allegro.pl/cyfrowy...2153774893.html |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
|