|
|
|
Moja przygoda z blaszanką - VW LT 28 |
| Autor |
Wiadomość |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2012-02-28, 19:44
|
|
|
kurde, Ty o gazie, Świstak o gazie...Chyba muszę jeszcze pomyśleć...
Na ebay-u byłem. Aktualnie szału nie ma. Szczególnie w używkach.
Ten trochę za duży (ale ciekawe za ile pójdzie?)
http://www.ebay.pl/itm/TR...=item2a1a4b0452
Ten fajny jest, ale cena niefajna:
http://www.ebay.pl/itm/TR...=item35b94bcd6b
A tu bym miał gotowca:
http://193.23.48.135/bojl...2091558298.html
Z gazem też będzie trochę skakania.
1. Zakładam że spaliny na zewnątrz trzeba wyprowadzić, tak więc dziurę w poszyciu trzeba wywalić.
2. Żeby nie generować dodatkowych zbiorników z gazem - musiałbym ciągnąć przewód gazowy "na drugą stronę kampera".
3. Gaz jako medium w butli i jeszcze z odpowiednią końcówką - chyba najtrudniejsze do zdobycia (oczywiście wszystko jest do zdobycia ale porównuję z ropą i prądem). W Grecji jak zapytałem czy mogę napełnić butlę (kamper był z wypożyczalni i nie chciałem mieć kwasów przy zdawaniu, że butla nie ta) to usłyszałem że to niemożliwe bo napełnia rozlewnia. Zaoferował mi już napełnioną ale wyglądała jak powojenny niewypał znaleziony na dnie rzeki...Nie skorzystałem.
Tak sobie kalkuluję że nawet jak dokupię jakiś najmniejszy generatorek spalinowy specjalnie pod tą okoliczność (prąd do bojlera) to i tak taniej wyjdzie niż Truma gazowa.
Ten chiński parszywiec to oczywiście ekstremum, ale żeby zobrazować to go wklejam:
http://193.23.48.135/agre...2152359391.html
Roboty nie liczę bo to taka alternatywa dla browarów przed TV. Mnie to akurat bawi...
Ale pomyślę jeszcze. Szczególnie że dziś znowu na Śląsku waliło śniegiem i ciężko się do garażu zebrać (obecnie wali jakiś monsunowy deszcz - końca nie widać...) |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2012-02-28, 20:55
|
|
|
Jak widziałeś u mnie ja mam butlę po stronie wejścia a dokładnie na wejściu, przewody idą pod blatem do tyłu po drodze zaopatrują kuchenkę gazową i bojler gazowy, oba umieszczone przy tylnich drzwiach, potem idą dalej na drugą stronę gdzie po środku kamperka ( mniej więcej ) jest lodówka i ogrzewania gazowe.
W obu miejscach są oczywiście dodatkowe zawory gazowe, do każdego urządzenia oddzielnie. |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2012-02-28, 21:00
|
|
|
hmmm u mnie jest coś podobnego do tego
http://www.ebay.pl/itm/TR...=item35b94bcd6b
ale większe bo 14l i nie mam grzałki, ale zastanawia mnie czas grzania na gazie 34 min, ja czekam jakieś 10 minut góra 15 .... |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2012-02-28, 21:09
|
|
|
schemat budowy trumy w różnych opcjach
t_resize_of_ricambi_trumaboiler_b10_b10_s_s3_129.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 356 raz(y) 74,68 KB |
|
|
 |
Kocer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Lunar Premiere
|
Wysłany: 2012-02-28, 21:34
|
|
|
A coś takiego?
Carver Cascade 2 - mam to u siebie. Grzeje na 230V i gaz. Pojemność 9 litrów, grzeje do 70 stopni C. Tutaj gościu wyrwał razem z kominem.
http://www.ebay.co.uk/itm...=item4cfee5f945 |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-03-15, 00:11
|
|
|
Zima puściła, tak więc można sobie dłubnąć co nieco. Wracam do tematu ciepłej wody.
Po jednym głębszym (zastanowieniu), bojler gazowy jednak nie.
Robienie otworu pod komin i ciągnięcie węży z gazem po samochodzie jakoś mi nie podchodzi. Nie mam zaufania do tego medium. Może dlatego że niewidoczne i wybuchowe...
Będzie elektryka i obieg z silnika.
Za bojler będzie robił szybkowar. Pojemność 20 litrów. Trochę duży, ale dodatkowy zapas wody się przyda.
Moja mama miała taki, ale z grawerem CCCP. Ze stali. Kółko z bakelitu. Ciężki i solidny był. Mama w nim gotowała mięso a Tato podłączał pod wężownicę, wężownica pod kranem, stołek, lejek, trochę waty....Używali na zmianę. Kiedyś któreś czegoś nie dokręciło, przyszli znajomi, zagadali się, bezpiecznik nie zadziałał, chyba coś go zakleiło...Samego wybuchu nie pamiętam. Spaliśmy już. Pamiętam za to że długo skrobaliśmy z Tatą sufit z mięsa...(akurat używała Mama). Tłuste plamy wychodzą spod kolejnej warstwy Śnieżki do dziś...
Dziś takich już nie ma. Chinole robią to z aluminium. Może i dobrze. Bolid będzie miał mniej kilogramów do wożenia. Łatwiej też się wierci.
Wiercenia trochę. Dwa króćce pod wężownicę, jedno wejście, jedno wyjście, jedna kapilara, dwa otwory do grzałki elektrycznej. Został mi otwór po bezpieczniku. Pasował idealnie pod wentyl samochodowy.
Wentyl się przyda. Jak zabraknie wody w zbiornikach (tej do popychania wody w bojlerze) podepnę na chwilę kompresorek, nabiję trochę i albo woda się cofnie do zbiorników, albo wyleję ja przez kran do kanistra. Tak czy siak odzyskam ją i nie będę woził 20 litrów w garnku umierając z pragnienia…
Warianty ogrzewania:
1. Po długim przebiegu: woda nagrzana przez silnik
2. Stoję dłuższy czas i mam podłączenie do prądu: grzałka elektryczna. 1300 W.
3. Stoję dłuższy czas i nie mam podłączenia do prądu: generator i grzałka elektryczna.
Dzisiaj był test.
Temperatura na starcie: +5. Po 20 minutach: + 30. Potem na generatorze zapaliła się lampka “overload” i przerwałem eksperyment. Trochę mnie Pan Generator rozczarował. Moc maks 1500 W, znamionowa 1200 W. Myślałem że pociągnie bez bólu. Jednak nie bardzo. Cóż, niepohamowana fantazja pracowników Państwa Środka w treściach tabliczek znamionowych produkowanych urządzeń nie zna granic. Ale mam nadzieję, że jak zacznę letnią porą od +18 i dojdę do + 43 to i tak będzie nie najgorzej W końcu będę miał 20 litrów, po prostu pójdzie mniej zimnej.
Na zdjęciach poniżej garniec uzbrojony w mosiądze. Krzywizna powierzchni nie sprzyja prawidłowemu osadzaniu uszczelek. Na wszelki wypadek “red silicon everywhere”. Sprawdza się…
Wężownica wyszła mi wyjątkowo ordynarnie. Gięcie rurek to nie moja dyscyplina. Pokażę ja tylko przez szparkę:
A to przyszłe gniazdko Pana Szybkowara. Wzmacniacz (4 x 150 W- pozostałość po Luzaku) wyleciał poza skrzynię. Obok głośnika wkomponowało się pokrętło od termostatu. Kabelki już przeciągnięte. Jak pociągnę hydraulikę, Pan Szybkowar zostanie obudowany dwoma ściankami ze sklejki, a gniazdko wymoszczone wełną mineralną (co by się nie przeziębił).
W drugim kroku podłączenie pod nagrzewnicę.
CDN
Dobranoc. |
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2012-03-15, 17:51
|
|
|
stawiam super piwko - pomysł i wykonanie |
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2012-03-15, 19:08
|
|
|
| Mniam. Piękny Ci on. A wężownica się nie przejmuj - piękna nie jest, ale medium nie będzie o tym wiedziało.... Przejedziesz się parę kilometrów i będziesz miał kanister wrzątku! Dosłownie! |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-03-15, 19:18
|
|
|
a moze by tak ta wezownice,to potwm i i chlodnice.... i zeby sie skraplalo i kapalo...
i zawsze swoje, zdrowe
|
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 208/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2012-03-15, 20:10
|
|
|
| arrtur napisał/a: | a moze by tak ta wezownice,to potwm i i chlodnice.... i zeby sie skraplalo i kapalo...
i zawsze swoje, zdrowe
|
Proponujesz mobilną bimbrownię ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2012-03-16, 00:01
|
|
|
| MILUS napisał/a: | | arrtur napisał/a: | a moze by tak ta wezownice,to potwm i i chlodnice.... i zeby sie skraplalo i kapalo...
i zawsze swoje, zdrowe
|
Proponujesz mobilną bimbrownię ? |
e-chyba własny system zasilania do Perpetuam mobile już całkiem blisko |
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2012-03-16, 19:29
|
|
|
| MILUS napisał/a: | Proponujesz mobilną bimbrownię ? |
to już było - Monster Garage i ruchomy browar
Jarek - te 1300 W to trochę dużo - może być za dużo jak na kemping. Zdaje się że większosć z nich ma bezpieczniki 6A lub 10A - w tym pierwszym przypadku jesteś na krawędzi.
Zdaje sobie sprawę że w stosunku do pojemności byłoby ok ale...
Ja zastanawiałem się swego czasu nad grzałką przepływową. W domowych aplikacjach zwykle moce sa potrzebne dość drastyczne - ale dlatego że wielkości są ograniczone ... a tam gdzie jest mały przepływ, nie potrzeba takiej mocy. ale chyba raczej nie do zastosowania.
Sprecyzuj co to za Red silicon proszę |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Leo2
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
|
Wysłany: 2012-03-16, 20:28
|
|
|
| Witam serdecznie! w mojej blaszance truma nie grzeje, po włączniu chwile jest dioda zielona a potem czerwona. Na razie dałem sobie z nią spokój, nie znam się na tym i nie ruszam. A co do ciepłej wody, to stawiam garnek na kuchence gazowej z wodą i jak się zagrzeje wlewam do miski i się myję. Tak samo można umyć garnki. Do niedawna wszyscy tak robili. Kiedyś ją naprawię (jak uzbieram na naprawę). Na razie zbieram forsę na ON żeby gdzieś pojechać. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-03-16, 23:50
|
|
|
| maszakow napisał/a: | | ....te 1300 W to trochę dużo.... |
wiem, metahalogeny w garażu zaczęły dziwnie migotać jak ją dziś zapuściłem... , trochę duża ale kawał baniaka jest do ogrzania. Grzałki to rasowe rezystory, biorą ile wlezie...
Wymienię ją na dwie mniejsze załączane oddzielnie, choćby ze względu na agregat który dostaje zadyszki....Dam np. 900W i 500W. Tryb eko na co dzień i pełna faja jak się podepnę pod elektrownię...
| maszakow napisał/a: | ....Sprecyzuj co to za Red silicon proszę ... |
normalny silikon wysokotemperaturowy. Zazwyczaj czerwony. Bywa czarny. Ulubione narzędzie mechaników którzy sępią 10 złotych na nową uszczelkę...Zrywanie głowicy albo miski olejowej po czymś takim to koszmar. Generalnie synonim partactwa (nie chciało mi się frezować gniazd pod króćce)...Byłby przerost formy nad treścią
A teraz uwaga !
Debilne pytanie elektrycznego ignoranta ...
Zapodałem przełącznik. Z podświetleniem, żebym wiedział kiedy grzałka grzeje.
I rozwalił mnie trzeci styk. Posprawdzałem miernikiem że styk środkowy i dolny ( w odniesieniu do zdjęcia) łączą i się i rozłączają przy pstrykaniu. Wpiąłem je normalnie szeregowo w obwód, przed termostatem i grzałką. Oczywiście lampka nie świeci w żadnym położeniu. Gdzie mam podłączyć ten trzeci styk żeby lampka świeciła? (to właściwie nie lampka tylko taka żarowa banieczka jak w próbnikach).
A tak w ogóle to zagrzałem dziś pierwszy gar. Pompka trochę słabo daje, ale kibelek zaparowałem polewając sobie po brodziku cieplutką wodą. Normalnie Hilton się robi... |
 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2012-03-17, 08:06
|
|
|
o ile sobie przypominam w tych wyłącznikach aby zapaliła się lampka musisz dostarczyć przewód N do tego wyłącznika (czyli tkz. "zero" + fazę stałą + przewód idący do grzałki).
na styk nr 1 podajesz L , ze styku nr 2 odprowadzasz przewód do grzałki, na styk nr 3 podłączasz N. - ale skonsultuj się z elektrykiem, podejdzie i podłączy w 5 sekund
tu masz linkę do :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1730456.html |
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|