Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdecydowanie chce kupić kampera
Autor Wiadomość
gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2012-03-15, 11:10   

oli napisał/a:
Piszę to dla wszystkich niedowiarków

ale do jaKich ''niedowiarków''
zważyłes jednego kampera w zyciu..i ...stawiasz teze..że ludki z duzym doświadczeniem ..sa ''niedowiarkami''
a przeciez odpowiedź na to co napisałeś jest prosta jak drut... przy lekkich , takich do 2800-2900 na ogół sie zgadza MW
bo.. 600-700kg na ''dopakowanie'' do 3500 to wystarczająco duzo...
więc nie ma powodu aby ''kombinować''

osobiście znam kilka kamperków z tego forum..
które PUSTE ważą 3400 3700 a w BRIFIE wpisaną MW 2900-3200 i DMC 3500 :spoko

życie Panie....życie :-P
Postaw piwo autorowi tego posta

oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2012-03-15, 15:40   

Pisząc moje ostatnie posty nie miałem na mysli nikogo obrażac .Moim celem było obalenie mitu dotyczącego ciężaru kampera na bliżniakach.Ktos z początkujących camperowiczów czytajacy posty typu Oli jedz na wage, Masz w papierach cos nie tak ,kamper na blizniakach to okolice 3,5 tony lub wiecej,prawko kat B , to co może sobie pomyslec?
Mysle że forum nasze jest po to aby się czegos nauczyc i dowiedziec .
Od wczoraj chodze i mysle jak to jest możliwe że kamper na blizniakach do 3,5 tony ma aż tak duzą ładownosc.Miałem też kamperki na pojedynczych kołach. notabene też je ważylem i rzadko który miał ładownosc wiekszą niz 200,300kg .Zrozumiałem po przeczytaniu ostatniego postu .Zdałem sobie sprawe ze wszystkie one miały dmc 2800-3200kg.Dlaczego fabrycznie nie wyszly z dmc3500kg,i tak kat b ?.Prawdopodobnie że względów konstrukcyjnych nie mogly byc cięższe .Lukę te wypelnily campery na blizniakach które mają dmc 3,5 tony,koła blizniacze nie duzo cieższe ale konstrukcyjnie jakie mocne.Wydaje mi się że logicznie ma to sens ,ale jak się myle to mnie poprawcie
Pozdrawiam Oli

Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-03-15, 18:06   

oli napisał/a:
Zrozumiałem po przeczytaniu ostatniego postu .Zdałem sobie sprawe ze wszystkie one miały dmc 2800-3200kg.Dlaczego fabrycznie nie wyszly z dmc3500kg,i tak kat b ?.Prawdopodobnie że względów konstrukcyjnych nie mogly byc cięższe .Lukę te wypelnily campery na blizniakach które mają dmc 3,5 tony,koła blizniacze nie duzo cieższe ale konstrukcyjnie jakie mocne.Wydaje mi się że logicznie ma to sens ,ale jak się myle to mnie poprawcie Pozdrawiam Oli

Kamper w przeciwieństwie do dostawczaka na pojedynczych kołach jest stale obciążony zabudową. Ma to destrukcyjny wpływ na tylne opony i zawieszenie. Przez to nie widuje się konstrukcji tylnonapędowych. Ograniczenie DMC kompletnego pojazdu zapewnia bezpieczną jego eksploatację. Tych wad nie ma auto na kołach podwójnych, tam stosuje się DMC 3500kg. Podejrzewam, że ITD już mobilizuje siły na wakacje z myślą o łatwych łupach. Lektura for internetowych opisujących amatorskie zabudowy ułatwia im zadanie.

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2012-03-15, 18:23   

Kamper to nie auto ciężarowe i nie posiada wpisu o ładowności. Wcześniej podałem link do normy homologacyjnej. Kamper posiada masę własną, którą się wylicza wg. wzoru, z masy pustego i ilości osób. Masa całkowita to jest masa jaką kamper nie może przekroczyć. W zależności jaką zamawia klient, ten sam kamper może mieć masę max (całkowitą) 3500kg jak i 4250kg, ale masę własną będą mieć jednakową. Każde urządzenie jak klima, antena sat, i markiza zwiększają masę własną i musi być odnotowane. (zwiększa masę pustego). Nadwyżka tzw. ładowności przeznaczona jest na zwiększenie masy współczynników ujętych w wzorze. (np. masy osób) Dotyczy to wszystkich pojazdów przewożących osoby. (autobusy, autokary, mikrobusy itp)

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17

Wysłany: 2012-03-15, 19:03   

Nie chce pisać o przepisach i formułkach.Widziałem jak na świeżo oddanej obwodnicy ,gdzieś na kaszubach,jadąc nad może ważą kampery.Ustawili się na poboczu z czterema walizkowymi wagami,akurat warzyli kampera.W kamperze siedziała załoga i tyle.Mnie również zatrzymali ,ale tylko sprawdzili dowód rej.A dokładniej DMC.Chwilę pogadaliśmy i odjechałem.Pytałem kontrolera czy ten na wagach przekroczył DMC,pan skinął głową.Powiedział też ,że to sezonowe kontrole(typowo na kampery) i będą częstsze i że kary są słone.Dziś byłem w Płocku i zauważyłem brygadę montującą tablice na której był napis."WAŻENIE POJAZDÓW",Podobna jest na przedmieściach łodzi,ciekawe czy i kamperów ,czy raczej większe ciężarówki.
teraz zastanawiam się jak by sobie poradzili ze mną na tej obwodnicy skoro mieli tylko cztery wagi :lol: :lol: :lol:

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2012-03-15, 21:35   

Sprawdzili by tylko dowód rejestracyjny :mrgreen: :mrgreen: :)

Odpowiedz do tematu