Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa Mobilnej Kawiarni
Autor Wiadomość
ceokiusz 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2012-03-20, 11:47   Budowa Mobilnej Kawiarni

Witam wszystkich forumowiczów :spoko
Jest to mój pierwszy pościk, ale forum śledzę już od dawna ponieważ przymierzam się właśnie tak jak w temacie, do budowy mojej mobilnej kawiarni Taho . Ponieważ nie spotkałem się z żadnym forum na temat budowy takowych pojazdów a więc przyczepiłem się do was :lol: ( po mobilnej kawiarni buduje sobie Kamperka, dzięki temu forum ). Nie będę zadawał podstawowych pytań ponieważ już na większość rozwiązań znałem odpowiedzi używając opcji "szukaj". Mam tylko jeden podstawowy problem, a mianowicie energia :) W kamperku nie potrzeba jej "za wiele", więc wystarczają akumulatory i doładowanie ich solarami itp. Natomiast u mnie jest już większy problem, mianowicie potrzebuje tej energii ok 3,5 do 4kw. I tu zaczyna się moje pytanie: Jak rozwiązali byście taki problem w przypadku kiedy odpada energia z tak zwanego "słupa" :) Solarami i akumulatorami to raczej nie wyciągnę takiej energii tym bardziej, że zamierzam troszkę stać w jednym miejscu. Pozostaje Agregat, ale ten znowu musiał by być zabudowany (a nie wiem czy można zabudować spalinowy agregat 4kw - waga ok 60kg :) . Czy ktoś miałby jakiś złoty środek na moją dolegliwość. Zaznaczam że nie jest to autko sypialniane więc nie musi być strasznie cicho, no ale hałasować jak traktor też nie powinno. Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich i liczę na wyrozumiałość ponieważ to też swego rodzaju autko do podróży tyle, że sapanie póki co będzie gdzieś obok :)
Ostatnio zmieniony przez ceokiusz 2012-10-08, 13:43, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2012-03-20, 12:26   

2x Honda 20i. 3.2kVA, 89 db z odległości metra to ciszej niż ruch uliczny. Przy ustawieniu za ekranami dźwiękowymi nie powinny być uciążliwe.

ceokiusz 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2012-03-20, 12:52   

A co sądzicie o zabudowaniu takiego czegoś na stale w samochodzie. Trochę miejsca wolnego mam więc z tym nie było by problemu, raczej chodzi mi o wygłuszenie i odprowadzanie spalin.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2346
Wysłany: 2012-03-20, 12:55   

Witaj w naszym gronie.

Jestem zorientowany w możliwościach agregatów bo sam takowego używam na jachcie, a na Mazurach używamy do zasilania awaryjnego portu.
Szukając odpowiedniego typu próbowaliśmy różnych możliwości i wniosek jest prosty.

Jedynie agregaty silnie wyciszone mogłyby nadawać się dla Ciebie, ale one mają małą moc, najwyżej 2,5 kW.
Agregaty o mocy 4 kW i więcej są głośne. Te z silnikiem wysokoprężnym są bardzo głośne, wręcz nie do wyciszenia. Wydawać by się mogło, że znacznie cichsze powinny być benzynowe. Owszem są, ale nawet najcichsze Hondy (np. Honda EM5500CXS) to niestety 96 decybeli. Ma ona 5,5 kW i jest stosunkowo nieduża.
Dla porównania mój agregat walizkowy 1kW stałej pracy, walizkowy, hałasuje z siłą 54-59 decybeli, mierzone z odległości 7 m.
Moim zdaniem agregat powinieneś ulokować na małej przyczepce i bardzo starannie obudować wyciszając. Problemu z tłumieniem wydechu i tak nie da się całkiem rozwiązać.
Taka przyczepka pozwoli jednak ustawiać agregat w odległości pozwalającej na korzystanie z kawiarenki. :wyszczerzony:

To są przemyślenia wynikające z moich doświadczeń. Piszę o tym dlatego, że w porcie na Mazurach, jeśli uruchomimy agregat z silnikiem wysokoprężnym o mocy ok. 5,5 kW schowany w specjalnej szopie wyciszającej, to z odległości 50 m i tak daje nam do wiwatu. :?

ceokiusz 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2012-03-20, 13:06   

Na przyczepkę to raczej szansy za wielkiej nie mam, choćby ze względu na ograniczone miejsce, wydzielone tylko i wyłącznie pod samochód, dla tego pomyślałem o wbudowaniu agragata w autko i wygłuszenia go (tylko czy się da a jak tak to czym to wygłuszać :) ). Zastanawiam się jeszcze, czy tak jak kolega Koder doradził - 2x agregat Hondy 2kw to moc ich się zsumuje w 4kw :roll: (sam ekspres do kawy to ok 3kw).

Znalazłem jeszcze jedno rozwiązanie ale bardzo rzadkie. Ekspres ciśnieniowy opalany gazem. No ale póki co wolał bym rozwiązać problem przy dużym zapotrzebowaniu na prąd.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2012-03-20, 13:17   

instrukcja napisał/a:

Równoległe łączenie generatorów
Przed podłączeniem jakichkolwiek odbiorników zapoznaj się z informacjami zamieszczonymi w rozdziale pt.
„Użytkowanie generatora”.
W przypadku równoległego połączenia dwóch generatorów typu EU20i można ciągle pobierać moc 3,2 kV

Cała instrukcja w PDF.

ceokiusz 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2012-03-20, 13:48   

Poszukiwania przed chwilą zatrzymały się na takim wynalazku:

http://allegro.pl/agregat...2167945380.html

tani jak barszcz porównując z innymi no i na dodatek podobno "cichy" ok 65db :? (nie wiem jak to przekłada się na dźwięki otoczenia). Do hondy to pewnie ma kilka tysięcy lat świetlnych wstecz no ale -> cena.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2012-03-20, 13:52   

Dwa równolegle pracujące agregaty wymagają synchronizacji. Ich suma mocy rzeczywistej jest niższa od sumy mocy nominalnej, dlatego zapewne agregat EU2.0i może Tobie nie wystarczyć.

Warto poznać agregat EU3.0i posiadający możliwość synchronizacji automatycznej:

www.mojahonda.pl/aktualno...nda-model-eu30i

:spoko

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2012-03-20, 14:05   

Zarówno EU 20i, jak i EU 10i mają autosynchronizację, więc można spokojnie parami łączyć (link).

W tym przypadku 30 może faktycznie być lepszym wyborem - nie polecałem, bo nie miałem doczynienia, a 20 widziałem pracujące na żywo i robiły wrażenie.

ceokiusz, na wikipedii znajdziesz skalę. Zwróć tylko uwagę, z jakiej odległości jest robiony pomiar - podawałem z metra. Najlepiej oczywiście sprawdzić organoleptycznie, na ucho.

ceokiusz 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
  Wysłany: 2012-03-20, 14:06   

Kolejny wynalazek:

http://allegro.pl/agregat...2195558796.html

Waga 170 kg to sporo, no ale znów cena i głośność - 70db przy 5,5 kw. cena: 3000 pln.
Według tego opisu jest cichszy od tej hondy o 22 db, mocniejszy o 2,5kw, tańszy o ponad 8000 pln :shock:

O co chodzi,

o jakość, markę?

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1362
Wysłany: 2012-03-20, 14:28   

ceokiusz, witaj poszukaj na ebayu angielskim i na mobile tam sa wystawione juz gotowe pojazdy malej gastronomi i jezdzace dring bary

Tadeusz
Byle do przodu

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2012-03-20, 14:32   

http://factory.dhgate.com...-p41827553.html

Noise level 78dB(A)at 4 mts. Nie wydaje mi się, żeby i20/i30 były głośniejsze. Jest dużo większy i cięższy (170kg vs 20kg). Do jakości się nie wypowiadam - nie korzystałem.

ceokiusz 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2012-03-20, 14:38   

Powiem ci Skorpion, że szukałem ale nie znalazłem nic godnego uwagi. Wszystkie mają zazwyczaj zasilanie zewnętrzne i sprzedają hot dogi oraz kurczaki.

A co według mnie jest godne uwagi podaję przykład w linkach poniżej:

http://1.bp.blogspot.com/...00/DSC01713.JPG

http://www.nomadicphotos....offee-van-L.jpg

http://minipong.files.wor...07/img_2824.jpg

To od strony wizualnej :) ale póki co moje pytanie dotyczy nadal zasilania.
Ostatnio zmieniony przez ceokiusz 2012-03-20, 14:39, w całości zmieniany 1 raz  

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2012-03-20, 14:38   

koder napisał/a:
Noise level 78dB(A)at 4 mts. Nie wydaje mi się, żeby i20/i30 były głośniejsze. Jest dużo większy i cięższy (170kg vs 20kg). Do jakości się nie wypowiadam - nie korzystałem.

Koder, zgadzam się. Powiem więcej, nie wierzę w podaną hałaśliwość 78dB z 4 m.
Jest to diesel jednocylindrowy i musi być głośny. Bardzo głośny. :-P

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2012-03-20, 14:39   

Mobilna kawiarenka była w Krakowie na targach Mobilexpo. Nawet serwowana była kawka z dekoracjami z kremy. W tym samochodzie o ile nie mylę się był agregat zasilany z silnika samochodu. Gdyby jeszcze znaleźć podwozie z silnikiem benzynowym np z V6 albo V8 to nikt nawet nie zauważyłby, że silnik pracuje. Przy cenach ON i Etyliny takich jak teraz to koszty są podobne. Można też, jeżeli już i tak budowa samochodu, to wymienić silnik na pochodzący z jakiegoś "amerykańca" np Jeep albo nawet RolsRoyca i zamontować dużą prądnicę.

Odpowiedz do tematu