|
przybywa płatnych dróg w Polsce |
| Autor |
Wiadomość |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-03-31, 11:34
|
|
|
Tadeusz,ja od jakiegoś czasu jestem podwykonawcą tych bramownic nad drogami dla viatola,a dokładniej robię przewierty pod drogami .Co jakiś czas podjadę do swojej ekipy i kiedyś spotkałem tak kilku"mądrych"panów dyskutujących na powyższy temat.Ponoć w planach(docelowo) jest obłożenie opłatami nawet osobówek.Nie są to plotki wyssane z palca.Ale mnie juz nic nie zdziwi.Najpierw przyzwyczaja nas do >3,5t,jak się udała ,co ja gadam już się udało.Pójdą za ciosem,a dlaczego nie?
Konrad napisał pare postów wyżej o planach złagodzenia ,dla osób niepełnosprawnych.To prawda sprawdziłem.Na razie w fazie planów ,ale realnych,bo naciski są.Niektórzy z nas już posiadają takie uprawnienia(ja tak)więc w tą stronę trzeba uciekać. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2012-03-31, 12:02
|
|
|
| Od ponad 3 lat jest wiadomo jakie drogi będą płatne dla wszystkich użytkowników . Dla przypomnienia. Autostrady, Drogi S i GP (szybkiego ruchu, główne przyspieszone) . |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2012-03-31, 12:13
|
|
|
To maja zamiar takie wybudowac , czy zmienic nazwy obecnym? |
|
|
|
 |
Argo
weteran
|
Wysłany: 2012-03-31, 12:18
|
|
|
| Drogi spełniające warunki S i GP już istnieją. Tylko część kierowców nie wie że tak są sklasyfikowane. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2012-03-31, 15:09
|
|
|
odnośnie e-myta dla osobówek, w mniejszej wysokości niż dla ciężarowych oczywiście, wspominano w zeszłym roku jak uruchomili system. pisano, że to perspektywa na lata 2015-2020 o ile pamiętam.
obecnie raczej nie ma mowy o szybkim objęciu osobówek płatnościami za wszystkie drogi krajowe, a o integracji viatoll z innymi systemami na płatnych autostradach, wtedy osobówka z viatollem autostradą śmignie bez płatności na bramce |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2012-03-31, 15:24
|
|
|
| Swoją drogą,szkoda że wśród nas niema jakiś posłów,czy chociaż senatorów.Może wytłumaczyłby tym jajogłowym ,czym sie różni TIR od kampera. |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2012-03-31, 15:27
|
|
|
nie tylko w Polsce kampery są traktowane jak ciężarówki |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2012-03-31, 15:37
|
|
|
| Krzysiu wcale mnie to nie pocieszyło. |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-31, 16:28
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | że wśród nas niema jakiś posłów,czy chociaż senatorów | Nio to moze by trza zalozyc partie i startowac z jej ramienia do sejmu ii senatu.A moze zalapac sie w szeregi juz jakiej istniejacej partii????????????? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 221/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2012-03-31, 18:22
|
|
|
A u nas w Gliwicach od czerwca obie / A4 i A1 / autostradowe obwodnice miasta będą płatne . Mimo , że od początku budowy obu gliwickich odcinków autostrad była mowa o tym ,że mieszkańcy aglomeracji śląskiej będą jeździć po nich za darmo
Po wprowadzeniu od czerwca br. opłat na A4 można spodziewać się,że cały transport przeniesie się z powrotem na ulice miasta .Już zaczęto stawiać zakazy wjazdu do miasta dla pojazdów pow.12 t . |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2012-03-31, 18:52
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | Swoją drogą,szkoda że wśród nas niema jakiś posłów,czy chociaż senatorów.Może wytłumaczyłby tym jajogłowym ,czym sie różni TIR od kampera. |
koko gdzieś pisał, że w naszych szeregach CT jest nie tylko poseł czy senator ale sam wicepremier.
Nie wiem, nie potwierdzam, nie plotkuję ale skoro koko tak mówi, to wie co mówi
Kto wie z kim łączymy swoje posty? Wszak CT to anonimowa społeczność
Jeśli nas czyta i jest aktywny na forum, z pewnością wyciągnie najlepsze wnioski dla caravaningowego środowiska i Rzeczypospolitej. Wierzę w naszych reprezentantów bo czym byłby brak wiary?
Pozdrawiam
kazbar |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2012-03-31, 18:55
|
|
|
Dla mnie Koko jest równiez bardzo autorytatywny i wiem ,że nie mówi bzdur.
ale jak TEN PAN wśród nas jest ,ale gdzie był do tej pory? |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Marcinosik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-03-31, 20:24
|
|
|
A może zamiast durnych viatolli przeforsować system taki jak jest na Węgrzech gdzie winietą jest tablica rejestracyjna pojazdu+potwierdzenie z systemu drukowane na zwykłej drukarce. Jednie zalecał bym sowite opodatkowanie zagranicznych tirów, bo trzeba wspierać rodzimy transport i raczej spychać tranzyt na tory a nie przeładowywać drogi....
Jeśli coś forsować to coś co będzie normalne, no sory wyobrażacie sobie mieć w zwykłej osobówce taki system, przecież to jest chore. Zauważmy, że statystyczny obywatel jeździ po autostradzie jakieś 2-3 razy w roku jak nie mniej więc kazanie ludziom zakładania czegoś tylko by to mieli i płacili za serwis to jest chore. Musisz zapłacić za urządzenie potem je przykleić w dość nie fajnym miejscu gdzie ma być przez cały czas powodując nie potrzebne zagrożenie dla pasażerów.
Czy tylko ja mam wrodzony opór przed austriackim pudełkiem w aucie? |
|
|
|
 |
Argo
weteran
|
Wysłany: 2012-03-31, 20:53
|
|
|
| Skąd macie informacje o opłatach osobówek za pomocą VIATOL. Była informacja o opłatach za pomocą kart zbliżeniowych i aparatów tel. co podobnego jak za parkingi. |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2012-04-01, 02:48
|
|
|
| Marcinosik napisał/a: | kazanie ludziom zakładania czegoś tylko by to mieli i płacili za serwis to jest chore. Musisz zapłacić za urządzenie potem je przykleić w dość nie fajnym miejscu gdzie ma być przez cały czas powodując nie potrzebne zagrożenie dla pasażerów.
Czy tylko ja mam wrodzony opór przed austriackim pudełkiem w aucie? |
Z tym wszystkim mozna zajsc nawet dalej ,czego przykladem jest Singapur. Tutaj nawet motocykle maja czytniki ERP (electronic road pricing). Zlosliwi twierdza ze pudelka montuja nawet do bolidow F1 w czasie wyscigu ulicznego. Nie wspomne o tym ,ze obywalete tego panstwa przy wyjezdzie z kraju musza miec auto zatankowane do co najmniej 3/4 pojemnosci zbiornika ( co jest wyrywkowo kontrolowane, aby im sie tansza benzynka w Malezji nie marzyla w zbyt duzych ilosciach)
Zostalo miec nadzieje ze tak daleko z ta nowoczesnoscia nie zajedziemy |
|
|
|
 |
|
|