Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
waga na wjeździe do miasta pokazała że kamper jest przeciążo
Autor Wiadomość
Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2012-03-31, 11:49   

W viatolu liczy się suma DMC, a nie waga rzeczywista. Czytajcie uważnie przepisy i nie bujajcie w obłokach. Dla niedowiarków proponuję przejazd sam. osobowym z podpiętą pustą lawetą. 90% ukaranych to marzyciele i sprowadzenie na Ziemię drogo ich kosztuje.
Postaw piwo autorowi tego posta

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2012-03-31, 12:09   

AiR napisał/a:
W viatolu liczy się suma DMC, a nie waga rzeczywista. Czytajcie uważnie przepisy i nie bujajcie w obłokach. Dla niedowiarków proponuję przejazd sam. osobowym z podpiętą pustą lawetą. 90% ukaranych to marzyciele i sprowadzenie na Ziemię drogo ich kosztuje.

Koledzy mieli na myśli,że gdy (ciągnik)autolaweta ma DMC poniżej 3,5t i jeśli nie ciągnie za sobą lawety tylko wiezie ją na sobie to nie sumuje sie DMC.Co innego gdy ją ciągnie, wtedy sumujesz obydwa DMC

Argo 
weteran

Wysłany: 2012-03-31, 12:27   

Laweta na pace jest traktowana jako ładunek, ja odpisałem na post Janasa tylko cytat się nie wkleił

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2012-03-31, 12:57   

AiR napisał/a:
Laweta na pace jest traktowana jako ładunek,

Ja też pisałem o sytuacji wiezienia przyczepy :-P
Bo ten fragment dyskusji dotyczył postu który napisał jacenty :spoko

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2012-03-31, 17:58   

Na te wszystkie bolączki jest odpowiedź...

Koniec dyskusji.jpg
Plik ściągnięto 4421 raz(y) 27,54 KB

bogus bednarski 
zaawansowany
b.b tulipan

Twój sprzęt: Nie A4, Nie L4 tylko T4
Piwa: 3/6
Wysłany: 2012-03-31, 18:01   

kazbar napisał/a:
Na te wszystkie bolączki jest odpowiedź...

Musowo szczupłym być. :haha: :haha:

Pozdrawiam z Wrocławia.

Argo 
weteran

Wysłany: 2012-04-05, 21:56   

Przeglądając jedno z niemieckich for, napotkałem post z 25 marca tego roku opisujący kontrolę ważenia kampera. Facio zapłacił 200e za przeciążenie tylnej osi ponad dopuszczalny limit, mimo waga całkowita była OK. Ku przestrodze wkleił link do danych. http://www.carthago.com/u...2010-teil2.pdf. Linka do forum nie mogę podać, bo zamknąłem okno z forum a mam wyłączoną historię przeglądania. Czy ktoś znający niemiecki i mógłby napisać o co chodzi z tymi naciskami na oś bo nie znam niemieckiego, forum tłumaczyłem przez google a podanego linka google nie tłumaczy.

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2012-04-10, 19:25   

Muszę niestety rozwiać mity, że to tylko "źli" austriacy oraz "niemce" ważą nasze biedne kamperki.

Dzisiaj przed południem na lokalnej drodze między Komarnem a Bratysławą miałem niewątpliwą przyjemność być kontrolowanym przez ichniejszą policję na okoliczność zgodności uprawnień z prowadzonym pojazdem, a także ocenie (na szczęści tylko "na oko") ew. przeładowania kamperka, ale po drugiej stronie ulicy waga pracowała :(

Poduszki pneumatyczne zadziałały i stał kamperek wysoko, no i usłyszałem tylko życzenia dobrej podróży - i oby tak zawsze :lol:
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/75
Wysłany: 2012-04-12, 18:58   

Nie rozumiem Waszego oburzenia - pokupowali sobie ludzie samochody ze sfalszowana DMC i teraz w strachu narzekaja jaki to nasz rzad jest zly? Wreszcie zaczeto egzekwowac prawo - chyba nie oczekujecie, ze na jeden rodzaj samochodow beda przymykac oko a na inny nie? Tez kiedys jezdzilem z ciezkimi lawetami nie dosc, ze na prawku B to jeszcze duzo za duzo przeladowanymi, ale im czlowiek starszy tym rozsadniejszy. Szanujmy siebie i innych.

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2012-04-12, 19:23   

RadekNet napisał/a:
Szanujmy siebie i innych.

w imię tego Ty też uszanuj innych, którzy wbrew temu co piszesz nie kupowali aut ze sfałszowaną DMC :stop:

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2012-04-12, 21:40   

affa napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Szanujmy siebie i innych.

w imię tego Ty też uszanuj innych, którzy wbrew temu co piszesz nie kupowali aut ze sfałszowaną DMC :stop:

To w takim razie nie ma problemu z wagami w drogach i DMC, a caly ten watek to tylko takie marudzenie.

oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2012-04-12, 22:43   

W większosci naszych kamperów nie może byc mowy o sfałszowaniu dmc. Są to takie konstrukcje które już z założenia wychodzą z tzw umownie małą ładownoscią i najgorsze jest to że wszystko jest zgodne z prawem.Np jeżeli producent wypuszcza kampera o dmc 3500kg a pisze że jego masa własna jest np 3000kg ,a w rzeczywistosci już po wyjsciu z fabryki waży wiecej to i tak jest zgodne z prawem ,ponieważ obowiązuje go tolerancja wagi do 5 procent to przy masie wlasnej 3000 juz nam może uciec 150 kg Do tego różne dodatki,markizy,4lub 6 osób na pokładzie i nie ma mowy ,aby nasze auto nie było przeładowane.Myslę że jezeli faktycznie zaczną się czepiac wagi naszych kamperów to jedynym wg mnie rozsądnym wyjsciem jest kupno przyczepy lekkiej dmc do750kg .przyczepy takie mają ładownosc srednio od 200do 600kg ,co nas w zupełnosci satysfakcjonuje.A propo ważenia to podczas kontroli wagi to nie tylko jest ważne aby nie przrekroczyc dmc, ale równiez kontrolowane są naciski na oś ,a to jest dopiero teatr,bo możesz miec dmc okey ale nacisk na oś za duży i tak płacisz kare w myśl zasady jak nie kijem to go pałą .Odnosnie nacisków wiem tylko tyle ,aby ich nie przekroczyc wszystkie ciężkie rzeczy należy układac równomiernie w całym kamperze nailepiej jak najbliżej podłogi .tolerancja przekroczenia nacisku w Niemczech to 3 procent

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2012-04-13, 11:02   

oli napisał/a:
W większosci naszych kamperów nie może byc mowy o sfałszowaniu dmc. Są to takie konstrukcje które już z założenia wychodzą z tzw umownie małą ładownoscią i najgorsze jest to że wszystko jest zgodne z prawem.Np jeżeli producent wypuszcza kampera o dmc 3500kg a pisze że jego masa własna jest np 3000kg ,a w rzeczywistosci już po wyjsciu z fabryki waży wiecej to i tak jest zgodne z prawem ,ponieważ obowiązuje go tolerancja wagi do 5 procent

Piszac moj pierwszy post pomyslalem, e nie mozliwe, zeby producent tak ukladal masy, zeby kamper zarejestrowany na poniej 3,5t DMC mial taka mase wlasna, zeby na pusto, ale z 4 osobami juz ja przekraczal ... Zatem wchodze pod stol i odszczekuje - patologia jest gdzie indziej :(

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2012-05-05, 21:33   

ponownie wżyłem kampera - przy 4 dorosłych i 2 dzieci przekraczam dmc a gdzie rowery, woda i reszta gratów?

zaczynam zastanawac się nad przyczepką ale czy warto?
oplaty viatol, autostrady i na kempingu zawołają...
a co z 70km/h

o ile mozna przekroczyć dmc? jest jakiś procent błędu???

jakie mandaty od kg?

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

szadok
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: przyczłapka
Piwa: 7/20
Wysłany: 2012-05-05, 22:39   

EwaMarek, jest projekt zmiany ustawy o drogach publicznych. Wiadomości są i dobre i złe (choć raczej Ciebie nie ucieszą...).
Dobra to taka, że viatoll dla aut o DMC<3.5T wraz z przyczepą (gdzie zestaw przekracza 3.5T) zostanie zniesiony.
Zła wiadomość jest taka, że będą kary za przekroczenie DMC pojazdu. I to wysokie.

Informacje z forum karawaning.pl(i tam więcej szczegółów).
Co do kar, w skrócie:
Cytat:
„Art. 13m. 1. Za przejazd pojazdem samochodowym, którego rzeczywista masa całkowita jest większa od dopuszczalnej masy całkowitej określonej w dowodzie rejestracyjnym wymierza się karę pieniężną, w drodze decyzji administracyjnej, nakładanej na kierującego pojazdem.
2. Karę pieniężną, o której mowa w ust. 1, wymierza się w wysokości:
1) 500 zł – gdy rzeczywista masa całkowita pojazdu przekracza nie więcej niż 10% jego
dopuszczalnej masy całkowitej;
2) 2000 zł – gdy rzeczywista masa całkowita pojazdu przekracza jego dopuszczalną masę
całkowitą o więcej niż 10% i nie więcej niż 50%;
3) 5000 zł – w pozostałych przypadkach.

Odpowiedz do tematu