Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak patrzec na takie roznice w cenach konkretnych VW LT
Autor Wiadomość
arma 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze nie mamy:(
Wysłany: 2012-03-18, 15:25   Jak patrzec na takie roznice w cenach konkretnych VW LT

Dzien dobry,

Po przywitaniu tu gdzie nalezy chcielibysmy zapytac jak podchodzic do takich... rozbieznosci w cenach/konkretnych samochodach.

Interesuje nas wylacznie stary LT (nie bedziemy sie rozpisywac dlaczego itd)

I teraz mamy:
1) http://otomoto.pl/volkswagen-lt-28-T2904143.html czyli 82 za 16 tys
2) przed chwila sie skonczylo ogloszenie i nie mam linku takiego karmana z 90 roku za 24900, juz jakis czas stoi wiec moze ktos go widzial
3) dalej taki sam z 89 za 33 tys
http://otomoto.pl/volkswa...-C23388813.html
4) potem 96 za 43 tys
http://moto.allegro.pl/ca...2200843865.html
i jeszcze inny ale markowy westfalia za 21
http://moto.allegro.pl/vo...2205861383.html

Oczywiscie, ze nieco inne roczniki, (pomijajac ta westfalie bo inny samochod ale tez cena dziwna w tym towarzystwie) ale to wszystko stare samochody, a najmlodszy ewidentnie z dorobiona blacha, Czy az takie roznice w cenach moga byc adekwatne do tego co prezentuje samochod?
Czy moze byc roznica 50% czy 90 i wiecej % ceny jakos uzasadniona w tych samochodach?

Czy auto z 90 roku moze byc 2x lepsze niz z 82, a z 89 o polowe lepsze niz mlodsze z 90 i dalej z 96 naprawiane lepsze 3x niz z 82 i o polowe niz te 89 i 90 ???
Skoro wszystkie jezdza sa zarejestrowane itd czyli jako tako sprawne.

Wiem, ze to nie matematyka, ale w ktora strone w ogole isc, co sobie odpuscic w ogole, a co jest realna kwota adekwatna do stanu/rocznika zeby ogladac???

Na mobile.de jest jakos klarowniej bo samochodow wiecej z podobnych lat sa w jakichs widelkach i reszta zalezy od stanu. U nas... nawet ciezko to zrozumiec?

Poprosimy o jakies sugestie.

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2012-03-18, 15:50   

Wartością starszego auta kampingowego jest głównie zabudowa
dokladniej to jej stan techniczny, wypadkowość i cale wyposażenie,
zarówno standartowe jak i zamontowane dodatki
a w dalszej kolejności układ wnętrza.
Samo podwozie jest typowe, (jak auto dostawcze), stosunkowo łatwe do ew. naprawy

Poważniejsza naprawa samej zabudowy jest kłopotliwa i z reguly kosztowna (nawet bardzo)
np: auta zawilgocone, z zaciekami czy po kolizjach.
Dostępność detali do starszych aut jest również klopotliwa
stąd " kompletność i sprawność" rzutuje mocno na cenę.

szukać, szukać
:spoko

arma 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-03-18, 21:53   

No tak, tylko ze one wszystkie niby sprawne i na chodzie, pytamy o opinie.

Pojawil sie znow ten z pozycji 2 poprzedniego posta jest tu http://otomoto.pl/volkswa...-C22120474.html

PS
jesli trzeba temet przeniesc do "kto zna ten samochod" to moze admin przeniesie o ile zle zostal umieszczony post

Pozdrawiamy

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 143/44
Wysłany: 2012-03-18, 22:04   

Kolego podjedź do Warki http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=12266
Popatrz,popytaj

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Majk
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-03-18, 23:11   

Ten z pozycji drugiej był juz chyba oglądany i z tego co pamiętam jest cos nie tak z jedna scianą (mokra) , ten najdrozszy po kompletnej odbudowie wedlug mnie wart jest tej ceny - chyba kolegi z forum autko

arrtur 
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-03-19, 12:54   

:) :)
trzy z tych samochodow sa opisane na forum i to dokladnie

ten za 43 z 96 roku.... tez jak widac naprawiany mimo ze najmlodszy i w taki troche dziwny sposob

z LT kami jest ten bol, ze jest ich niewiele i nie poprzebiera sie jak w fiatopeugeotach.

Pozdr

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2012-03-19, 16:05   

arma napisał/a:
Czy auto z 90 roku moze byc 2x lepsze niz z 82, a z 89 o polowe lepsze niz mlodsze z 90 i dalej z 96 naprawiane lepsze 3x niz z 82 i o polowe niz te 89 i 90 ???

Aż ciśnie się na usta banał, że auto jest tyle warte ile chce zapłacić za nie klient. Ale po tym banale nie wyobrażam sobie teraz kupowania kampera bez dokładnych oględzin.
Wytłuściłem "teraz", bo niestety o naszym pierwszym zakupie decydowaly inne względy, a wśród nich była m.in. cena w stosunku do rocznika. Wtedy był to błędny wskaźnik, mimo, że oglądaliśmy go... po obejrzeniu kilku innych. A właściwie to my go zobaczyliśmy a nie oglądaliśmy... a po pierwszej fascynacji trzeba na chłodno dokonać dokładnych oględzin.
A przede wszystkim nie znaliśmy tego forum... i było ono ciut mniejsze... to był 2007 rok.

Nasze kamperki

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2012-03-19, 18:02   

bo w starych autkach wazny jest stan..nie rocznik :spoko

jarekzpolski 
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
Piwa: 83/6
Wysłany: 2012-03-19, 20:53   Re: Jak patrzec na takie roznice w cenach konkretnych VW LT

arma napisał/a:
....Poprosimy o jakieś sugestie...

Takie ABC:

A. Określ realny budżet z podziałem zakup / remont. Podkreślam słowo "realny", bo kamper to nie artykuł pierwszej potrzeby. Nie musisz głodzić dzieci żeby go mieć.

B. Namierz potencjalne cele. Wyznacznikiem będzie "A"

C. W starciu z nieuczciwą hieną nie masz szans. To zawodowiec. Zawołaj na pomoc kolegów z Forum. Rejonizację wyznaczy "B". To zawodowcy. Pomogą na pewno. Tylu serdecznych ludzi co tu - nie znajdziesz nigdzie.

Nie zmieniaj kolejności. Jak już zakupisz, daj znać. "Lista Darbocha" czeka... :spoko

Jurek121175 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato 2.8JTD Joint 154 2005r
Nazwa załogi: Jurek, Mariola, Erika, Laura
Piwa: 22/58
Wysłany: 2012-03-21, 21:17   

arrtur napisał/a:
:):)
trzy z tych samochodow sa opisane na forum i to dokladnie

ten za 43 z 96 roku.... tez jak widac naprawiany mimo ze najmlodszy i w taki troche dziwny sposob

z LT kami jest ten bol, ze jest ich niewiele i nie poprzebiera sie jak w fiatopeugeotach.

Pozdr

Witam, wtrącę się również w ten wątek, bo też jestem na etapie wyboru kampera. Umówiłem się ze sprzedającym własnie tego LT-ka za 43.000 z 96 roku na oględziny. Powiedzcie mi co było w nim naprawiane, bo ja ze zdjęć nic nie mogę wypatrzeć. :kawka:

arma 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-04-22, 20:19   

... no i z ogloszen zniknely wszystkie - czy to znaczy ze sie sprzedaly?

jednego kupil kolega - najdrozszego (czekamy na opis zakupu)
nie bardzo chce sie wierzyc ze az taki ruch w interesie
kazdy byl wart swojej ceny i kazdy znalazl kupca ?

nie rozumiem tego rynku

jarekzpolski 
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
Piwa: 83/6
Wysłany: 2012-04-23, 22:58   

Sezon się zaczyna drogi Kolego. Najbliższa dostawa towaru na jesień...

Mobile.de przeglądasz ? Tam masz tego więcej, w lepszym stanie i lepszej cenie, a jak już znajdziesz i zapłacisz a nie chcesz się bawić w importera, któryś ż życzliwych laweciarzy za drobnym wynagrodzeniem przywiezie Ci go pod dom. Może tędy droga ?

arrtur 
zaawansowany

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-04-24, 12:06   

jeden sie nie sprzedal :)

(tez czekam na opis i jakies fotki tego za 43 no i info co to za zaciek w alkowie)

moim zdaniem inne tez nie (a jesli jednak sprzedane to otwieram warsztat) bo w samochodach ruch zaden, sezon czy nie sezon, nikt nic nie kupuje
a patrzac z drugiej strony jakby chciec cos kupic to tez sensowny wybor minimalny, pare sztuk przy tym LT kow zero.

jak ktos ma cos sensownego to mimo ze moze by i zmienil to nie sprzedaje bo nie bedzie co kupic, a jak wystawi to tylko zadzwoni trzech marzycieli z propozycja pol ceny

wot kryzys, a ponoc w II polowie roku ma byc gorzej

Jurek121175 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato 2.8JTD Joint 154 2005r
Nazwa załogi: Jurek, Mariola, Erika, Laura
Piwa: 22/58
Wysłany: 2012-04-25, 08:39   

arrtur napisał/a:
jeden sie nie sprzedal :)

(tez czekam na opis i jakies fotki tego za 43 no i info co to za zaciek w alkowie)

moim zdaniem inne tez nie (a jesli jednak sprzedane to otwieram warsztat) bo w samochodach ruch zaden, sezon czy nie sezon, nikt nic nie kupuje
a patrzac z drugiej strony jakby chciec cos kupic to tez sensowny wybor minimalny, pare sztuk przy tym LT kow zero.

jak ktos ma cos sensownego to mimo ze moze by i zmienil to nie sprzedaje bo nie bedzie co kupic, a jak wystawi to tylko zadzwoni trzech marzycieli z propozycja pol ceny

wot kryzys, a ponoc w II polowie roku ma byc gorzej

Niestety nie mogę wstawić żadnych zdjęć. Pisałem już z administratorem i niby wszystko OK, ale zdjęć wstawić nie mogę (w jakimś dziwnym formacie mam te zdjęcia?). Jeżeli chodzi o ten zaciek w alkowie o którym wspominałem - to jest to już opanowane - przeciekało okienko przednie. I tyle. Auto prześwietliłem przy okazji przeglądu okresowego na stacji diagnostycznej i diagności i mechanicy byli bardzo mile zaskoczeni stanem technicznym mojego Lt-ka. Także morał taki, że dobre pojazdy się trafiają nawet w Polsce. Pozdrowienia: Jurek

arrtur 
zaawansowany

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-04-25, 11:51   

no to super.

Co do stanu technicznego to jak najbardziej trafiaja sie dobre kampery. Poprostu one jezdza nieiwele w porownaniu z tego typu busami roboczymi, no i po drugie jezdza daleko i rekreacyjnie czyli sa utrzymywane w odpowiednim stanie zeby nie bylo problemow na urlopie 1000 km od domu.
W tym konkretnym przypadku jest jeszcze dodatkowa kwestia, ze to nie tzw "okazja" za pare zlotych tylko normalne auto.

(moj z 89 roku ma 134 tys i pomijajac nawet kwestie mechaniczne, dla mnie mistrzostwem swiata w tak starym samochodzie jest np fakt nierozklekotanych zamkow czy zawiasow, czy domykajacych sie elegancko i szczelnie klapek nawiewow...)

foty - moze masz poprostu za duze, powinny miec okreslone parametry

Pozdr

Odpowiedz do tematu