Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja wentylatora okapu kuchennego
Autor Wiadomość
Notker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW LT35
Piwa: 13/2
Wysłany: 2012-04-26, 19:30   Regulacja wentylatora okapu kuchennego

Witam

Czy ma ktoś może pomysł jak tanio zrealizować układ regulacji obrotów wentylatora okapu 12V 4.5A DC? Pojedynczym potencjometrem się nie da, ale podpowiedziano mi że powinien tam być dodatkowo tranzystor typu mosfet.

Na allegro są całe układy ale po 80zł co jest myślę przesadą przy cenie elementów kilka zł.

Notker
Postaw piwo autorowi tego posta

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2012-04-26, 19:53   

No są i tańsze http://allegro.pl/regulat...2250296112.html ja bym taki zamontował :idea

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2012-04-26, 23:51   

Notker - a jak sobie radzisz z lutownicą ?
http://obrazki.elektroda...._1309424805.gif
tu masz podstawowy układ cześci do niego nie wiem czy 5 PLN przekroczą - ostatnio kupowałem podobny zestawik ale w innym celu to sam laminat uniwersalny kosztował mnie 6 PLN z 12 jakie wtedy wydałem :)
A tu masz cały temat
http://www.elektroda.pl/r...ic998297-0.html

a układ od dziwaczka ? płytka starannie wykonana, i to w zasadzie na tyle. Rewelacja to nie jest a cena IMHO też trochę przegięta, ja bym przynajmniej dołożył obudowę.

Wyświetl szczegóły
Notker 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2012-04-28, 09:48   

Wiedziałem że na Maszakowa mozna liczyć:) Stawiam piwo. O coś takiego mi chodziło - lutowanie ogarniam niezle.

Układy z allegro są może i ok, ale nie dla osób znajacych cenę części i szybkość wykonania swojego układu.

Jedno tylko pytanie ; co to jest za główny element po srodku oznaczony ccv ? Jakiś mały scalak? Jakie podać dane przy zakupie? Nie widzę nic w opisie tematu na elektrodzie.

dzięki.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2012-04-28, 12:14   

Notker napisał/a:
Jedno tylko pytanie ; co to jest za główny element po srodku oznaczony ccv ? Jakiś mały scalak? Jakie podać dane przy zakupie? Nie widzę nic w opisie tematu na elektrodzie. dzięki.

Notker ... no co ty... taka pora wczesna, rozumiem że to sobotni świt - ale obudź się kolego jak do kompa siadasz :)
CCV to jest + zasilania scalaka...opis nóżki... a scalak masz opisany pod spodem... toć to niesmiertelny LM555 albo NE555 ogólnie rzecz biorąc timer 555 :) kosztuje niecałą złotówkę.

Jak na twoje potrzeby schemat powinien wystarczyć - gdybyś czuł niedosyt i chęć głębszego zapanowania nad tematem to możliwości regulacji można podnieść zamieniając R2 na potencjometr. R1 reguluje częstotliwość generatora, a R2 będzie regulował tzw wypełnienie czyli szerokość impulsu prostokątnego podawanego na wyjście. Czasami się przydaje :)
Profilaktycznie pomyśl nad małym radiatorem dla Mosfeta Q1 albo nad przykręceniem go do jakiejkolwiek metalowej płytki lub obudowy(koniecznie z izolatorem termoprzewodzącym) - "prund" zabójczy może nie jest ale wg noty katalogowej możesz być na granicy możliwości odprowadzenia ciepła przez samą obudowę. pytaj o radiatory do obudowy TO220.

Notker 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2012-04-29, 15:23   

Super, dzięki. Nie ogarniam niestety oznaczeń niektórych elementów.

Zamawiam to już na necie.

pozdrawiam! :spoko

Odpowiedz do tematu