|
waga na wjeździe do miasta pokazała że kamper jest przeciążo |
| Autor |
Wiadomość |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2012-05-06, 01:20
|
|
|
W/g mnie to wszystkie te wiadomości są złe.
Dlaczego zamieniłem między innymi osobówkę z przyczepą na kampera. By nie jeździć z przyczepą. Teraz mam doczepić przyczepę, bo mogę przeładować kampera. i durnota.
W/wymieniony cennik powinien wykluczyć pojazdy specjalne ( jakie są specjalne ? ) poruszające się sezonowo.
Takie pojazdy, jak kampery mają zerowy wpływ na niszczenie dróg z powodu przeładowania o 100 kg.
| szadok napisał/a: | 500 zł – gdy rzeczywista masa całkowita pojazdu przekracza nie więcej niż 10% jego
dopuszczalnej masy całkowitej; |
czyli już 10kg przeładowania naraża nas na mandat 500 zł.
Jak łagodnie to ujęto |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2012-05-06, 21:49
|
|
|
powoli można kota dostać
u nas w okolicy pozakładali viatole tak gęsto że nie da się przemknąć z przyczepa a drogami lokalnymi to nie da się jechać bo takie dziury
czyli zapłace za
- przeładowanie
-brak viatola bo ponad 3,5
- brak prawajazdy kat C
poprostu super!!!
dla 150 kg przeładowania takie problemy
a tiry mają przeładowanie po 10ton i mają wszystko w nosie... |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczłapka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Piwa: 7/20 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2012-05-06, 22:39
|
|
|
| EwaMarek napisał/a: |
czyli zapłace za
- przeładowanie
-brak viatola bo ponad 3,5
- brak prawajazdy kat C
poprostu super!!! |
EwaMarek,
ad 1. - tak zapłacisz, bo RMC > DMC
ad 2. nie zapłacisz, bo DMC <= 3.5T
ad 3. prawo jazdy OK, bo DMC pojazdu <=3.5T
Z przyczepą lekką (do 750kg) na podstawie konwencji genewskiej można jeździć na prawo jazdy kat. B nawet wtedy, gdy auto zbliża się do DMC=3.5T (wtedy suma DMC<=4,25T) |
_________________ z pozdrowieniami,
szadok
__
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2012-05-07, 07:14
|
|
|
| Ad 2 - nie zgodzę się. Zapłacisz.... To już znajomi przerabiali.... |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-05-07, 10:05
|
|
|
| Świstak, możesz szczegóły..? Za co zapłacili? |
_________________ z pozdrowieniami,
szadok
__
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles |
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2012-05-07, 18:56
|
|
|
Sprzedam wszystko co się da. Wejdę na drzewo i też mnie opodatkują w tym kraju.
Słowo wolność to taka bajka dla naiwnych. Po co mi wolność słowa skoro nikt się z nim nie liczy. Jesteśmy niewolnikami wszystkich opłat i podatków. Jak niewolnicy zawsze przegrani |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2012-05-07, 20:08
|
|
|
Zważyli furgon, miał ponad 3700 - wiózł płyty meblowe. Doczepili się nie o przeładowanie ale o brak VIATOOL, Łapali na pewniaka - wcześniej w jezdni była wbudowana waga. Przy kierowcy zważyli ponownie i dali propozycję nie do odrzucenia. Teraz jeżdzi z VIA mimo że auto ma DMC 3500. Na pusto VIA wyłącza, na pełno włącza.... Idiotyzm bo tym samym przyznaje się do przeładowania, ale trasa stała więc dla świętego spokoju..... I jest święty spokój....
Co do opłat i podatków musze się niestety z Tobą zgodzić Łosiu. Czekam kiedy wprowadzą podatek od ciepła odzyskiwanego z gleby przez pompy ciepła.... Od kopalin już jest.... No ale co zrobić? Trza płakać i płacić. Albo wyjechać do Kuwejtu. To chyba jedyny kraj na świecie gdzie obywatele nie płacą żadnych podatków. Żadnych. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
 |
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2012-05-07, 22:59
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Co do opłat i podatków musze się niestety z Tobą zgodzić Łosiu. |
Wszystko jest do przeżycia, aż już się nie da. |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 192/911 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2012-05-08, 08:36
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | /-/ wyjechać do Kuwejtu. To chyba jedyny kraj na świecie gdzie obywatele nie płacą żadnych podatków. Żadnych. | Też o tym myślałem ... ale - nie chcieli mnie tam za obywatela ... że niby nie spełniam wymogów ichnich
Muszę wreszcie zważyć swój kamper ... |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2012-05-08, 11:04
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Czekam kiedy wprowadzą podatek od ciepła odzyskiwanego z gleby przez pompy ciepła |
Na razie wprowadzili od opadów deszczu.
http://www.fakt.pl/Zaplac...y,142092,1.html |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2012-05-08, 15:44
|
|
|
Ciekawe czy GIF się uda dołączyć.... Taki o ciężarze właściwym, choć niewłaściwym....
Udało się!!!! |
 |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2012-05-14, 15:52
|
|
|
| Świstak napisał/a: | Zważyli furgon, miał ponad 3700 - wiózł płyty meblowe. Doczepili się nie o przeładowanie ale o brak VIATOOL,...Przy kierowcy zważyli ponownie i dali propozycję nie do odrzucenia. Teraz jeżdzi z VIA mimo że auto ma DMC 3500. Na pusto VIA wyłącza, na pełno włącza.... Idiotyzm .....
|
To nie idiotyzm, to jest po prostu niezgodne z prawem i dlatego w to nie wierzę. Albo ktoś Ci nie powiedział wszystkiego , albo z Ciebie zadrwił.
Przepisy są jasne : DMC powyżej 3500 kg zakłądasz Viatoll, poniżej nie musisz. Zestaw sumaryczna DMC powyżej zakładasz Viatoll , poniżej nie musisz.
Jak ktoś ma przeciążone auto , to nie może go taka inspekcja puścić bez rozładowania. Zadne tam sraty taty typu kup Pan Viatoll to Panu damy spokój. To już nie taki prywatny folwark ale zazwyczaj drogi expressowe lub autostrady ( no może z tym prywatnym folwarkiem to nie do końca trafiłęm ) , ale po jednej grupce ITD może pojawić się zupełnie inna i co wtedy??
Temat przerabiałem ze 3 miesiące temu - aż musiałem wnieść odwołanie z zaskarżeniem ustawy by na razie odepchnąć widmo koniecznosci uiszczenia bandyckiego 3 kPLN. |
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/470 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2012-05-14, 18:07
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Czekam kiedy wprowadzą podatek od ciepła odzyskiwanego z gleby przez pompy ciepła.... Od kopalin już jest.... No ale co zrobić? Trza płakać i płacić. |
OFFtopic.. bo nie na temat, ale czy wiecie, że podatek o jakim pisze Świstak funkcjonuje już od dłuższego czasu. Nazywa się on pięknie "OPŁATA ZA KORZYSTANIE ZE ŚRODOWISKA".Nie płacą go tylko osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej. No i ci, którzy nie wiedzą, że płacić muszą.
Z grubsza podatkiem od określonej wielkości obłożone jest:
- wprowadzanie gazów lub pyłów do atmosfery z kotłów opalanych węglem, koksem, drewnem olejem i gazem
- wprowadzanie gazów lub pyłów do atmosfery powstałych z procesu spalania w silnikach spalinowych
- pobór wód podziemnych, powierzchniowych oraz morskich
- wprowadzanie ścieków do wód lub ziemi
- odprowadzenie wód opadowych lub roztopowych z powierzchni dróg, parkingów, portów i terenów przemysłowych.
"Opłaty" odprowadza się do marszałka.
Arek.. nie jedź do Kuwejtu. |
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-05-14, 21:40
|
|
|
| HarryLey4x4 napisał/a: |
Temat przerabiałem ze 3 miesiące temu - aż musiałem wnieść odwołanie z zaskarżeniem ustawy by na razie odepchnąć widmo koniecznosci uiszczenia bandyckiego 3 kPLN. |
Przeciągaj ile idzie. W momencie wejścia w życie nowelizacji ww ustawy wszelkie kary administracyjne dla zestawów o DMC>3.5T (przy holowniku DMC<3.5T) będą umarzane.
W tym jedyna Twoja nadzieja zdaje się... |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2012-05-16, 05:52
|
|