|
|
|
NAWIGACJA |
| Autor |
Wiadomość |
marzena
zaawansowany kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
|
Wysłany: 2011-03-29, 09:08 NAWIGACJA
|
|
|
| Wiem, wiem o nawigacjach GPS do naszych kamperkow bylo juz wiele postow.Ale mnie interesuje sprawa organizacyjno-techniczna. Mianowicie jezeli np. kupię w sklepie nawigacje a mapa AutoMapa to jak wyglada aktualizacja map? Dokladnie chodzi mi o subskrypcje u upgrade. Upgrade jest tylko na Europe? Dziekuje za wszelkie info od korzystajacych z takich udogodnień. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 215/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-29, 09:55
|
|
|
http://www.automapa.pl/?PEI=11249&lng=PL
Kupując urządzenie z Automapą dostajesz subskrypcję na 12 miesięcy. Czyli przez rok od zakupu możesz sobie za darmo aktualizować mapy. Po roku można sobie wykupić subskrypcję na kolejny rok. Szczegółowe informacje w powyższym linku. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
|
Wysłany: 2011-03-29, 17:11 Re: NAWIGACJA
|
|
|
| marzena napisał/a: | | Wiem, wiem o nawigacjach GPS do naszych kamperkow bylo juz wiele postow.Ale mnie interesuje sprawa organizacyjno-techniczna. Mianowicie jezeli np. kupię w sklepie nawigacje a mapa AutoMapa to jak wyglada aktualizacja map? Dokladnie chodzi mi o subskrypcje u upgrade. Upgrade jest tylko na Europe? Dziekuje za wszelkie info od korzystajacych z takich udogodnień. Pozdrawiam |
Co innego subskrypcja a co innego upgrade. Upgrade na Europę to rozszerzenie licencji z Automapy zawierającej teren Polski do terenu całej Europy. Sam kupiłem najpierw samą Polskę, ale szybko sie przekonałem, że należy rozszerzyć możliwości nawigacji do terenu Europy. Natomiast subskrypcja roczna daje możliwość pobierania aktualizacji zakupionej Automapy, które to pojawiają się sie praktycznie, co trzy miesiące. |
|
|
|
 |
marzena
zaawansowany kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
|
Wysłany: 2011-04-01, 11:35
|
|
|
Czyli majac Automape Europa potrzebuje tylko subskrybcji?!
dziekuje za info. |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 215/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-04-01, 13:20
|
|
|
| marzena napisał/a: | | Czyli majac Automape Europa potrzebuje tylko subskrybcji?! |
Dokładnie bo nie ma już do czego upgradować no chyba, że do wyższej wersji ale to już jest zawarte w kolejnych subskrypcjach |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2012-05-18, 23:27
|
|
|
Witam! Nie chce tworzyć nowego postu, więc dopisuje TU.
Proszę o pomoc.
Wybieram się na wakacje do Niemiec i Włoch więc szukam alternatywnych do campingów tanich miejsc noclegowych tzw. stellplatzów lub jak kto woli camperparków. Fajne miejsca są opisywane i często dodawane namiary GPS. Rozumiem, że jak mam nawigację wpisuje namiary i mnie pięknie prowadzi do celu. TYLKO JA NIE MAM NAWIGACJI
Poszukuje nawigacji samochodowej, ale nie mam bladego pojęcia o tym.
Czy trzeba wydać 1000 zł i mieć towar z górnej półki czy wystarczy podstawowy model?
Na co zwrócić uwagę przy kupnie?
Co z aktualizacjami?
Może ktoś kto już użytkuje nawigacje do podobnych celów, poradzi co wybrać (może być konkretny model)
Pozdrawiam i czekam na info
Filip |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-05-19, 06:48
|
|
|
| Filip napisał/a: | | Poszukuje nawigacji samochodowej, ale nie mam bladego pojęcia o tym. |
Kupując nawigację zwróć uwagę na to, czy ma ona wbudowaną pamięć, czy pamięć jest na wymiennej karcie i jaka jest pojemność tej karty.
Wbudowana pamięć ogranicza możliwość zmiany map i na ogół jest ograniczona, dlatego nie polecam takich urządzeń.
Wymienna karta o dużej pojemności (powyżej 2 GB) daje większe możliwości wprowadzania dodatkowych informacji (np. o stellplatzach), ale np. mnie wystarcza niedrogie urządzenie z wymienną kartą 2GB.
Gdzieś była już dyskusja o wyborze urządzeń nawigacyjnych, ja korzystam z najprostrzego TomTom'a z wymienną kartą i jestem zadowolony, bo mam bezpłatną aktualizację zakupionych map, ale wiem, że koledzy korzystają z innych urządzeń i innych map i też są zadowoleni.
Poczytaj na forum to będziesz więcej wiedział o nawigacji i jej wyborze.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/115 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2012-05-19, 09:11
|
|
|
W temacie nawigacji można napisać gruby podręcznik.
Poszukując nawigację należy wziąć pod uwagę dwa aspekty: urządzenie oraz program.
Urządzenia GPS: istotna jest wielkość ekranu, prędkość procesora (starsze typy mogą nie obsługiwać nowszych generacji oprogramowania), obsługiwana wielkość pamięci SD (w obecnej chwili nie mniej niż 4 GB).
Program: wiele urządzeń posiada wbudowane oprogramowanie, które można aktualizować przez producenta. Do takich należą TomTom, Garmin, MapaMap.
Można korzystać z oprogramowania sprzedawane komercyjnie jak AutoMapa, iGo.
Proponuję rozważyć zakup GPS Manta - ja z takiego korzystam. Posiada wbudowany program MapaMap (wystarczający do nawigacji w Polsce) a ponadto umożliwia korzystanie z dowolnego oprogramowania zainstalowanego na karcie SDHC - wykorzystuję AutoMapę.
Program AutoMapa posiada mapy całej Europy, wadą jest fakt zakupu licencji tylko na jeden rok. Wielu posiadaczy GPS-ów preferuje TomToma, który jest świetnie dopracowany, zwłaszcza do korzystania podczas wojaży po Europie.
Wiele opinii możesz znaleźć na forach internetowych. Powodzenia |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|