Elektroblock EBL 208 S panel LT420 |
Autor |
Wiadomość |
luka5151
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: PEUGEOT BOXER 2,5D zabudowa własna
|
Wysłany: 2012-02-10, 21:22 Elektroblock EBL 208 S panel LT420
|
|
|
Witam wszystkich jest to mój pierwszy wpis.
Proszę o pomoc bo ręce mi już opadają, potrzebuję odbudować połączenie pomiędzy elektroblokiem EBL 208 S a panelem LT420 może ktoś przerabiał ten temat jakiś schemat dodam że jest to Boxer 2,5D z zabudową typu sam to robię. |
Ostatnio zmieniony przez luka5151 2012-02-11, 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
|
|
|
 |
luka5151
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-02-11, 14:32
|
|
|
dzięki wielkie ta kontrolka 230v gdzieś mi się zapodziała biegnę do garażu testować |
|
|
|
 |
luka5151
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-02-17, 12:39
|
|
|
nie wyświetla mi stanu baterii startowej dopiero jak podłączę do 230V mogę odczytać, ten model tak ma? czy ja coś pokręciłem |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2012-03-04, 23:13
|
|
|
mam identyczny zestaw. Musiałeś coś pokopać bo u mnie wyświetla.
Rozwiń to "odtworzyć" ?
Kabla nie było ? Przeciąłeś kabel ? Myszy pomogły ? Jak powiesz gdzie grzebałeś, łatwiej będzie pomóc.
Nie wiem czy jutro dam radę, ale chyba mam w garażu nowy kabel do "panel-blok", zakończony kostkami (/wtykami). Jeden dostałem z panelem, drugi z blokiem.
Po prostu Plug & Play - nie da się "źle" podłączyć, bo kostki nie pozwolą. Jutro, albo pojutrze dam znać, czy mam kabel. |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
luka5151
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-03-07, 09:38
|
|
|
kabel trochę się przysmażył połączyłem według schematu jak wyżej fakt że wtyczki nie są oryginalne (sklep z elektroniką) dzisiaj będę miał trochę czasu rozbiorę i posprawdzam miernikiem może coś nie łączy. Prawdę mówiąc już myślałem że tak ma być i dałem na wstrzymanie ale jak tak to pójdę posprawdzam |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-03-07, 11:49
|
|
|
Cześć kolego
nie mam tego kabla. Tzn nie mogę znaleźć. Miałem przeprowadzkę z garażu do garażu i gdzieś wcięło, albo schowałem tak żeby nikt nie znalazł...
Jak bys się uparł, to pewnie dostaniesz u dystrybutorów tego sprzętu (Duni?)
Co innego mnie martwi. Jak przysmażony był, to mogło coś popalić w środku. To ustrojstwo jest inwertorowe, czyli kwintentenstencja elektroniki. Jeden mały dupst za 10 groszy zaliczy zgon i urządzenie nie działa. Poślij może komuś mądremu do przeglądu ? (wiem, wiem, bez mozolnego oznaczenia kabelków PRZED rozłączeniem można sobie później strzelić w łeb. Przerabiałem to... ) |
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
luka5151
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-03-07, 23:04
|
|
|
nie jest tak źle wszystko działa ładuje rozłącza załącza świeci tylko nie wskazuje stanu baterii startowej dopiero jak podłączę do 230V mogę odczytać da się żyć a to podsmażenie to na starym energobloku (niewiele z niego zostało) ten kupiłem ale bez kabla i tak sobie kombinuję |
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
|
Wysłany: 2012-05-18, 23:30 Podłączenie regulatora solara do EBL 208S
|
|
|
Witam.
Mam elektroblok EBL 208S i ma on konektor do regulatora solara. Mam solar który podłączony jest bezpośrednio do akumulatora jednak chciałbym go podłączyc przez elektroblok aby mieć odczyt ładowania na panelu. Problem w tym że w instrukcji elektrobloku napisane jest ze to jest konektor dedykowany dla regulatora LR 1214 tej samej firmy i nie wiem czy można podpiąć standardowy regulator innej firmy? Ma ktoś wiedze na ten temat? Ja boję się eksperymentować bo ten elektroblok to wrażliwy jest i kosztuje małą fortunkę.
Wymiana regulatora na ten dedykowany nie za bardzo mi sie uśmiecha bo kosztuje ok 400zl i jeszcze trzeba go sprowadzać
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-21, 12:50
|
|
|
a co to jest standardowy regulator ? Podaj jak najwięcej jego danych (nazwa, firma, parametry) - najlepiej link do schematu.
Link do schematu blokowego elektrobloku jest tu:
http://www.acpasion.net/f...8_SE_Ingles.pdf
Jak ktoś mądry będzie miał oba schematy to Ci odpowie.
Wydaje mi się że ograniczenie jest tylko prądowe:
"Solar charge regulator Schaudt solar charge regulator type LR... for solar modules with a total current of 14 A with connector plug, including 0.5 m cable"
No i biegunowość. Reszta to marketing. Ale ja sie nie znam.
a zapomniałem: co masz na myśli "mieć odczyt ładowania na panelu" ? Na panelu LT420 masz tylko odczyt stanu naładowania obu aku, ale chyba nie ładowania solara ? Solar możesz sobie podglądać na regulataorze - jeżeli ma jakis panel. |
 |
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
|
Wysłany: 2012-05-21, 14:36
|
|
|
Regulator mam no-name jakis, jedyne co na nim jest napisane to C50. Szukalem ale nie znalazlem nawet podobnego w necie. Wtyk ma oznaczona biegunowosc, na schemacie tez jest. Tez mi sie wydaje ze to marketing. Elektroblok jest popularny dlatego pytam, moze ktos ma cos podlaczone. Ja mam inny panel Schaudta, oprocz stanu naladowania wyswietla rowniez ladowanie/pobor pradu. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-21, 15:20
|
|
|
zapodaj foty tego regulatora. Może ktos pozna co to za wynalazek (no chyba że to jakiś hand-made). Bo tak to wróżenie z fusów... |
 |
|
|
|
 |
|