Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Norwegia w 20 dni
Autor Wiadomość
Planus 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: na razie wypożyczany...
Wysłany: 2012-05-25, 09:23   Norwegia w 20 dni

Witajcie. Po raz pierwszy od niepamiętnych czasów mam możliwość wyjazdu na 3 tygodniowy urlop, zdecydowaliśmy się więc na wypad do Norwegii. Całą podróż musimy zamknąć w 20 dniach - to sporo czasu, ale i mało żeby zwiedzić ten piękny kraj. Plan mam taki, żeby jak najszybciej dotrzeć na Nordkapp (przez kraje nadbałtyckie i Finlandię) i dalej ciągnąć w dół - Narvik, Lofoty,Trondheim, Bergen , Oslo i przez Godser i Rostock do Wa-wy. Jak uważacie, czy realne jest dotarcie z Warszawy na Nordkapp w ciągu 3 dni ? Raczej nie zamierzam zwiedzać Tallina czy Rygi (to na odrębną wyprawę ), a możliwie jak najszybciej dociągnąć na północ. Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam
Planus
Postaw piwo autorowi tego posta

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2012-05-25, 09:44   

Planus napisał/a:
Jak uważacie, czy realne jest dotarcie z Warszawy na Nordkapp w ciągu 3 dni ?

mało realne...na temat wyścigu na Nordkapp było już wiele pisane. Po kilku juz wyjazdach do Norge wybrałbym inną trasę i inne atrakcje ale to jest moje zdanie a Ty musisz wyrobić sobie swoje a więc poczytaj w dziale Norwegia opisy wyjazdów W&R, Frape albo naszych

2011----> http://www.camperteam.pl/...dfed4157d3968e0

2010----> http://www.camperteam.pl/...dfed4157d3968e0

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2012-05-25, 10:07   

W 2009 roku tak jechałem... http://www.cirrustravel.b...wegia-2009.html
1 dzień: Jazda od 5.00 do 5.00 następnego dnia, prawie 24h non stop, 2 kierowców, by dotrzeń na poranny prom Tallin-Helsinki (wlicz zmianę czasu)
2 dzień: ok. 250km, by odpocząć po poprzednim maratonie
3 dzień: najkrótszą drogą można dotrzeć do Ravaniemi
4 dzień: jesteś w stanie dotrzeć na NordKapp (wlicz w Skandynawii przepisowe(!) prędkości)

Pozdrawiam i powodzenia w realizacji wyprawy. Jakbyś miał jakieś pytania to też służę pomocą.

www.cirrus-travel.pl

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2012-05-25, 10:12   

Najszybciej to będzie nocnym promem z Gdyni do Karlskrony (przespisz się)
wypłynięcie ok 21.00- przybycie 7 rano, bilet ok 500zl +kabina lub fotele
czy da się dojechać, - DA SIĘ
jesli odpuścisz Sztokholm, to na trasie na Nordkap pozostanie Ci jedynie Rovaniemi
drogi dobre, 800-1000/dobę powinieneś machnać
Karlskrona Nordkap to 2270km
ale potem to odpuść ten hardcore i zwolnij
(trochę możesz poczytać tu:
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60

z tego co pamiętam ruszaliśmy z Karlskrony w piątek a ND już na Nordkapie
:wyszczerzony:
Ostatnio zmieniony przez papamila 2012-05-25, 12:02, w całości zmieniany 1 raz  

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2012-05-25, 10:47   

My wracaliśmy promem z Karlskrony do Gdyni, natomiast przez Litwę-Łotwę-Estonię-Finlandię da się dotrzeć na NordKapp przy 2-3 kierowcach, bez żadnego zwiedzania, w 3 dni. Potem warto już jechać fiordami na zachód tylko w dzień, by nie tracić wspaniałych widoków. Wtedy zrobiliśmy 7200km w 10 dni. Ty masz 2x więcej czasu, więc myślę, że dasz radę. Jeśli zdecydujesz się na taki maraton, to za "wjazdówkę" na NordKapp możesz tam bodajże w tej cenie pobyć dwa dni na parkingu. W 2009 roku opłata 2x tunel pod fiordem (w obie strony płatny za kampera 7,20m) + "wjazdówka" od osoby (było nas 5 - płatne od osoby) wyszło w przeliczeniu ok. 1300zł, czyli 260zł/os.

www.cirrus-travel.pl

Planus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-05-25, 11:13   

Dzięki za szybkie uwagi :) . Wiem, że sprawa wymaga jeszcze mocnego przemyślenia i przeanalizowania Waszych wcześniejszych wypraw. Sporo już o nich czytałem, ale całego wątku skandynawskiego jeszcze nie udało mi sie zgłębić. Tak więc do roboty :wyszczerzony: .

Jerzyk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Piwa: 130/6
Wysłany: 2012-05-25, 12:40   

gratuluję pomysłu - pojedziesz tam raz i będziesz chciał wrócić...
Pogadaj z Darbochem , poczytaj przewodnik i zastanów się, czy tak wyczekany urlop spędzisz na wyścigu z czasem, czy też zdążysz zobaczyć parę pięknych miejsc.
W zeszłym roku zrobiliśmy wypad do N na 3 tygodnie. Moje autko ma na pewno mniej mocy i bywało pokonywanie wzniesień na 1 biegu ale z takimi widokami, że to nie przeszkadzało. Jak weźmiesz wędkę i złowisz obiad - lepiej będziesz wspominał Norwegię niż pędząc nad ranem, zmieniając się za kierownicą aby "zaliczyć" Nordkapp. Obyś nie miał tam mgły, bo cały wyjazd p......
powodzenia.J.

WHITEandRED
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-25, 15:18   

:spoko
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 23:54, w całości zmieniany 1 raz  

Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-05-27, 11:13   Re: Norwegia w 20 dni

Planus napisał/a:
możliwie jak najszybciej dociągnąć na północ.

Da się. Sprawdzone. Promy Tallin - Helsinki kursują często, można wybierać między szybkimi i powolnymi. Różnica 2 godziny. Należy wyjechać w piątek, uważać na obwodnicy Rygi aby nie pobłądzić (najlepiej przez miasto) a w Finlandii kierować się na Jywaskyla. Ta szosa dla pociągów drogowych, jest szybka. W poniedziałek Nordkapp.
http://mapa.nocowanie.pl/finlandia/
http://www2.liikenneviras...ikamerat_4.html

Planus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-06-05, 22:09   

Po przeczytaniu relacji zawartych w postach starszych (przynajmniej camperstażem :wyszczerzony: ) Kolegów oraz „jednoznacznych” sugestiach W&R i Darbocha, zdecydowałem się jednak zrewidować plany dotyczące podróży po Norwegii. Tak więc rezygnuję z Nordkappu.
Już 2 lata temu planowaliśmy taką podróż i wtedy celem miały być Lofoty, jednak przestraszyliśmy się prognoz pogody i w 2 campery wylądowaliśmy w południowej Francji (co nie okazało się zresztą dobrym pomysłem :evil: ). Tak więc tym razem obieramy kierunek właśnie na Lofoty.
Uproszczona trasa naszego wyjazdu wygląda tak :
1 dzień W-wa Gdynia + prom Gdynia Karlskrona, 2 dni trasa do Narwiku, 3-4 dni Narwik i okolice dalej Lofoty- kierunek, Moskenes- Bodo, 3 dni Bodo i okolice, Mo i Rana, Trondheim, 1 dzień Trondheim, 1 dzień Trondheim-Alesund, 3 dni Alesund, Geiranger, Luster, Flam, 3 dni Bergen- Oslo, 2 dni trasa Oslo, Gedser, Rostock, Warszawa.
Oczywiście trasa będzie jeszcze modyfikowana (można przelecieć szybciej przez Lofoty, ale te wyspy to moje marzenie :-P :wyszczerzony: ). Brakuje też niestety czasu na Stavanger i Preiskolen – i tu zastanawiam się czy nie warto poświęcić Oslo, do którego jednak jest najbliżej z PL. Jednocześnie koniecznie chcę pojechać kolejką z Flam – mój 10 latek będzie miał niezły fun – a to może wydłużyć podróż.
Myślicie że taki plan ma sens ? Zniosę każdą krytykę, ale z rozsądkiem :diabelski_usmiech
Pozdrawiam
Planus

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2012-06-05, 22:35   

Planus, Lofoty to strzał w dziesiątkę :ok chcesz na Narvik poświęcić 3-4dni ? Tam nie ma na co tyle czasu poświęcać...jak juz mocno chcesz to możesz poświęcić kilka godzin na zadumę i oddanie czci poległym tam polskim żołnierzom ale to chyba tyle...Ile dzieciaki mają lat? Jesli powyżej 5ciu to weź je na safari wielorybnicze do Sto...to tylko ok 100km od Lofotów a przygoda wspaniała....zjedź pózniej na Lofoty i czas na Narvik poświęć na Varoy [ prom z Moskenes ] a z Varoy do Bodo a tam atrakcja to Saltstraumen...najsilniejszy na świecie prąd wodny. Jak łowisz ryby albo weźmiesz wędkę do spinningu to z brzegu połowisz seje w sam raz na patelnie [ mam tam super miejscówkę oczywiście na dziko ]

Dla mnie generalnie Lofoty a później cała reszta ale to oczywiście moje subiektywne zdanie :spoko

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

Planus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-06-05, 23:11   

Darboch, na sam Narwik i okolice (pomnik naszych)zamierzam poświęcić max. 1 dzień, a 3 na zwiedzanie lofotów. Zamierzam przejechać od Narwiku do Moskenes i dalej promem do Bodo. Ale rzeczywiście Varoy to dobry pomysł i wmontuję go w trasę. Dzięki :ok . Co do wielorybów to mój chłopak ma 10 lat, więc będą dużą atrakcją ! I kolejny dobry pomysł ! Tylko kiedy my wrócimy do tej Polski :mrgreen:

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2012-06-05, 23:35   

Zaplanuj więcej na Lofoty i Varoy...a jak macie chłopaka w wieku 10 lat to safari będzie strzałem w 10tkę.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2012-06-06, 07:39   

Planus napisał/a:
Co do wielorybów

Jak już będziesz na miejscu to jako pierwsze szoruj do bazy wielorybniczej i rezerwuj rejs,
bywa że brak miejsc (bo wcześniej porezerwowane) i trzeb a poczekać 1-3 dni.
Jak nie w STO to druga taka baza wielorybnicza jest w ANDENES na wyspie Andoya
(łódki są średnie, czasem kiwa, zabrać aviomarin
Proponuję wybrać rejs popołudniowy- mniej kiwa
Na Narvik - jeden dzien wystarczy- jest cmentarz i w centrum muzeum wojenne z polskimi akcentami
W Bodo zaś jest muzeum lotnictwa, cały przekrój, od miotły po wojskowe i cywilne,
łacznie z prezentacją działania sił nośnych

miłych wojaży
:spoko

IMG_4079.JPG
muzeum w Narviku,
Plik ściągnięto 5552 raz(y) 76,35 KB

IMG_4827.JPG
widoczna z daleka ikona muzeum w Bodo,
Plik ściągnięto 5552 raz(y) 35,18 KB

IMG_4187.JPG
muzeum wielorybnictwa w Andenes
Plik ściągnięto 5552 raz(y) 55,84 KB

IMG_4241.JPG
i to na co czekaliśmy
Plik ściągnięto 5552 raz(y) 59,64 KB

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2012-06-06, 08:49   

papamila napisał/a:
Jak nie w STO to druga taka baza wielorybnicza jest w ANDENES na wyspie Andoya

safari w Sto jest praktycznie całodniową wycieczką z prelekcja wcześniej, poczęstunkiem na statku...podpływają też pod wyspę ptaków gdzie można obserwować orły, maskonury , foki. Każdy dostaje przed wypłynieciem magiczną tabletke po której bujanie niegroźne :-P Rozmawiałem z kilkoma osobami które były na safari w Sto i w Andenes...wszyscy stawiali na STO. Mozna chyba robić rezerwację albo podjechać dzień wcześniej.

Odpowiedz do tematu