|
Kamper a mienie przesiedlenia |
| Autor |
Wiadomość |
MrTommy
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fendt Diamant 650
Nazwa załogi: Tommy's Family
|
Wysłany: 2012-04-10, 08:55
|
|
|
AiR
Podoba mi się Twój tok myślenia i popieram Cię w Twoich działaniach!
Jeśli przetrzesz szlak, daj znać, ja będę tym kolejnym
POWODZENIA! |
_________________ Come fly with me.................
Zamieniłem Kampera na przyczepę, cieszyć sie czy płakać?
 |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2012-04-10, 13:51
|
|
|
Święta świętami,ale myślę Kolego,że wypiłeś o jednego za dużo,[/quote]
hahha
kolega DAKOTA nie pije, ,zdrowko nie pozwala .
no ale jezeli urazilem kogos z rodzinki to przepraszam
Tak sie sklada ze tez zajmuje sie tym tematem przesiedlenia,osiedlenia- i wiem ze jest sie czym przejmowac, mozna sie niezle przejechac ,paragrafy paragrafami ale do wszystkiego jest potrzbny adres.
1 kupno -adres
2 tablice-adres
3 ADAC-adres
jaki podasz???
Do Janusza
, mozna miec niezly prysznic jak Ci przyjdzie doplacic to wszystko i jeszcze kare do tego interesu.
tutaj nie chodzi o zanizenie rachunku z 10tys € na 2 tys jak to bylo modne z osobowymi
przy tych kwotach to 20 do 30 tys € samej daniny.
W zeszlym tygodniu rozmawialem na temat Porsche
http://www.autoscout24.de...1638821&asrc=fa
chopek kupil w marcu ,a od zeszlego tygodnia stoi na zoll platzu w Austri na szwajcarskich numerach i czeka na zaplacenie podatkow austriackich
bo wlasciciel to austriak z zameldowaniem szwajcarskim, ale biznes ma w austrii.
jednym slowem ni ma lekko. |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2012-04-10, 14:07
|
|
|
[quote="DAKOTA"]
Tak sie sklada ze tez zajmuje sie tym tematem przesiedlenia,osiedlenia- i wiem ze jest sie czym przejmowac, mozna sie niezle przejechac ,paragrafy paragrafami ale do wszystkiego jest potrzbny adres.
1 kupno -adres
2 tablice-adres
3 ADAC-adres
jaki podasz???
Adres campingu |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2012-04-10, 19:06
|
|
|
Ja miałem wynająć mieszkanie w Niemczech zameldować się kupić telefon założyć konto
i zrezygnowałem z tego gdyż miałem do przeprowadzenia transakcję i to komplikowało całą sprawę. ale jest to możliwe i LEGALNE .
Do udowodnienia
1 Umowa najmu mieszkania
2.meldunek
3.udokumentowane rozmowy tel
4opłata energii wody ciepła
Najważniejsze podlegamy pod US kraju w którym mieszkamy ponad pół roku
mnie to przeszkodziło w ominięciu akcyzy |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Marcinosik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-07, 23:48
|
|
|
Pozwolę sobie wtrącić swoje dwa słowa do tej dyskusji. Kiedyś zastanawiałem się jak wyglądała by sprawa przemierzenia USA przez 3 miesiące, gdyż po tygodniu od kupna trzeba tam mieć już numery na siebie a jak nie to jest jakaś astronomiczna kara. Znalazłem w sieci kilkanaście ładnych ofert dla takich łebków jak ja oferujących adres i skrzynkę pocztową w zamian za kilka dolarów. Jeśli chcesz coś takiego zrobić może sprawdź czy w Hiszpanii nie wpadli na podobny pomysł bo camping może nie wystarczyć. Co do meldunku to widziałem Hiszpańskie dowody osobiste ze wpisanym adresem stałego pobytu wydane nie tak dawno, więc coś mi nie gra tutaj. Przy okazji może zapytam znajomych Hiszpanów jak to jest z meldunkiem u nich.
Jedynym problemem w urzędzie celnym/skarbowym może być zapytanie oto gdzie pracowałeś na terenie Hiszpanii lub co tam robiłeś przez 6 miesięcy. Zakładając, że pracujesz i dostajesz co miesiąc pensję możliwe będzie trudne do wytłumaczenia jak byłeś w Hiszpanii i pracowałeś w PL. Też mogą Cię poprosić o jakiś dokument, w stylu karty stałego pobytu lub umowę najmu mieszkania.
Musisz też doliczyć do ceny tej operacji koszt 6 miesięcznego ubezpieczenia auta na terenie Hiszpanii, koszty meldunku niby nic ale jednak coś oraz ryzyko kradzieży auta. Niby nic ale, jeśli autem nie będzie się ktoś na parkingu interesował przez 3 miesiące to już zaczną mieć na niego oko lokalni amatorzy cudzej własności.
Na koniec anegdota z mojego środowiska pojazdów zabytkowych. Jakiś czas temu gość kupił sobie w USA piękną zabytkową corvette, auto cud malina i postanowił ją przysłać do PL jako pojazd zabytkowy płacąc chyba 400zł za opinię rzeczoznawcy o zwolnieniu auta z cła tego typu aut. Urząd celny stwierdził, że takiego wała i ma zapłacić cło w wysokości 50% wartości auta, po 4 miesiącach walki i wypisywania pism dopiął swego i został zwolniony z cła tyle, że tyle ile mu to krwi zepsuło to sam on jeden wie. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2012-06-08, 10:19
|
|
|
Camping Cobopino na ACSI kosztuje 16EUR za załogę za zimę wezmą 14EUR Uważam że rachunek z campingu + telefoniczny kilka z restauracji wystarczą .
Przepisy mówią kto legalnie przebywał i kto użytkował ponad 6 m-cy a z Gibraltaru po pobycie można kupić natychmiast |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Argo
weteran
|
Wysłany: 2012-06-08, 18:22
|
|
|
Dostałem ciekawą propozycję od jednego z dealerów. Przedpłacam 80% wartości kampera 2.0 , dealer go zamawia na siebie. następnie wynajmuję go na podróż w cenie 100e za tydzień. Po 6000km wracam i kupuję go po odliczeniu ceny za wynajem + rabat. W zaokrągleniu wychodzi |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2012-06-08, 22:00
|
|
|
| żeby nie byłoVatu to musi być ponad 6 m-cy |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Argo
weteran
|
Wysłany: 2012-06-08, 22:49
|
|
|
| Czekam na odpowiedź z UC, czy objazd 190 dniowy po Europie jest traktowany jako pobyt uprawiający do mienia przesiedlenia. Ustawa o mieniu przesiedlenia wewnątrz wspólnoty mówi o pobycie 6 miesięcznym i nie precyzuje go, tak jak ustawa o mieniu z poza wspólnoty. UC z zwolnienia z vat nie robi łaski bo to jest zapisane w Unijnej ustawie celnej którą Polska przyjęła z chwilą wstąpienia do Unii. Gorzej z akcyzą bo leży gestii US kraju do którego się przesiedlamy, ale 3,1% da się przeżyć. Jak nie dostanę odpowiedzi od naszego UC to wystąpię o wykładnię do Brukseli. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2012-06-09, 11:43
|
|
|
| Daj znac jak będziesz mądrzejszy |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Argo
weteran
|
Wysłany: 2012-06-09, 13:07
|
|
|
Mądrzejszy to ja jestem od chwili założenia tematu wielu kwestiach dotyczących mienia. Na pierwsze zadane pytanie dość ogólnikowe dostałem taką odpowiedź.
1. Rzeczy przywożone do Polski z terytorium Unii Europejskiej, w tym również w ramach mienia przesiedleńczego, nie podlegają obowiązkowi zapłaty cła. Z dniem przystąpienia do UE Polska została bowiem objęta unią celną, co oznacza zakaz stosowania między państwami członkowskimi ceł przywozowych i wywozowych.
2. Można zostać zwolnionym z obowiązku płacenia akcyzy za samochód sprowadzony przez osobę powracającą z innego państwa UE do Polski, jeżeli zostaną łącznie spełnione następujące warunki (zgodnie z art. 110 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. nr 3 z 2009 poz. 11 z późn. zm. ):
* samochód osobowy jest przeznaczony do użytku osobistego tej osoby;
* samochód osobowy służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu poprzedniego jej pobytu w państwie członkowskim Unii Europejskiej przez okres co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu;
* osoba ta przedstawi właściwemu naczelnikowi urzędu celnego dowód potwierdzający fakt użytkowania samochodu przez okres co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu;
* samochód osobowy nie zostanie sprzedany, wynajęty lub w jakikolwiek inny sposób oddany do użytku osobie trzeciej przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu na terytorium kraju;
* samochód osobowy został nabyty lub wprowadzony do obrotu zgodnie z przepisami dotyczącymi opodatkowania obowiązującymi w państwie członkowskim Unii Europejskiej, w którym osoba fizyczna miała miejsce zamieszkania, a przy wywozie nie zastosowano zwolnienia od akcyzy lub zwrotu podatku.
Za miejsce stałego pobytu uznaje się miejsce, w którym osoba fizyczna przebywa
przez co najmniej 185 dni w roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi
osobiste i zawodowe. W przypadku osoby niezwiązanej z tym miejscem zawodowo
na osobiste powiązania wskazuje istnienie ścisłych więzi pomiędzy tą osobą
a miejscem, w którym mieszka. Jednakże za miejsce stałego pobytu osoby
związanej zawodowo z miejscem innym niż miejsce powiązań osobistych, i z tego
względu przebywającej na zmianę w różnych miejscach na terytoriach dwóch
lub więcej państw członkowskich Unii Europejskiej, uznaje się miejsce, z którym
jest związana osobiście, pod warunkiem że regularnie tam powraca. Ten ostatni
warunek nie musi być spełniony, jeśli osoba mieszka na terytorium państwa
członkowskiego Unii Europejskiej w celu wypełnienia zadania w określonym
czasie. Studia wyższe bądź nauka w szkole poza miejscem stałego pobytu nie
stanowią zmiany miejsca stałego pobytu.
Teraz dopracowywuję szczegóły. (co należy rozumieć przez powiązania osobiste i co oznacza ''regularnie powraca") np. zapisując się na 7miesięczny kurs języka angielskiego w Londynie i będąc tam tyko w czasie sesji, albo jeżdżąc po EU w celach turystycznych i opisując je na tym forum to spełniam warunki czy nie . |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2012-06-10, 09:24
|
|
|
| Samochód osobowy, specjalny campingowy, ale tu jakby nie był osobowy to strzał w stopę. Ciekawe czy zmiana klimatu zalecona przez lekarza wypełni te warunki |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2012-06-10, 14:24 Re: Kamper a mienie przesiedlenia
|
|
|
| AiR napisał/a: |
Koszt w Polsce kampera który chcę kupić to 75000e, koszt w Niemczech z tablicami wyjazdowymi rocznymi i ubezpieczeniem ADAC 51000e.
Co o tym sądzicie? |
Coś mi tu nie pasują rachunki.
Cena w Niemczech 51000 to jest netto 42857. Po akcyzie 18,6 i vat 23 jest to w Polsce 62518 e. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2012-06-18, 19:58
|
|
|
Czyżbym niechcący zamknął temat?
Interesują mnie różnice cen pomiędzy Polską a Niemcami oczywiście z pominięciem akcyzy i różnicy na vat. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
|
|