Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Hobby 550 AHK przełom 80's/90's
Autor Wiadomość
eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2012-06-18, 08:37   Hobby 550 AHK przełom 80's/90's

Witam,

ogladalem ww. tym juz po lifcie przodu z poczatku lat 90 tych ( w sochaczewie - jakby co sluze info dla zainteresowanych). Niestety transakcja nie doszla do skutku ze wzgledu na zaciek czesci mieszkalnej ( zaciek w alkowie od okienka pomijam bo to podobno ze wzgledu na laminatową kontrukcje latwo naprawic- sklejka pod spaniem nie byla zamocowana - mozna bylo wyjac)

Pytanie do wlascicieli i znawców ww. zabudowy:

jak zbudowana jest czesc mieszkalna? mimo laminatu z boku ( dach byl chyba z alublachy)
jest to klasycza kontruckja typu sandwich na drewnie? Genererująca przy zacieku (mokry i smierdzacy na razie tylko w szafce powstal na laczeniu alko z resztą) mega rozpad scian? Podobno kiedys gdzies cos o tym pisal ale wybaczcie nie znalazlem...
Postaw piwo autorowi tego posta

Rubitek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hobby AK620 na Fiat Ducato 1991 2.5D
Piwa: 2/2
Wysłany: 2012-06-18, 21:58   

Mam takie Hobby AK620. Alkowa i tył jest z laminatu, boki i dach z blachy alu.
Alkowa jakos jest przyklejona do ścian i dachu i oryginalnie za krawędzią alkowy na dachu była przykręcona listwa alu z maskującymi wkręty paskami z tworzywa.
Podobnie tylna ściana. Na dachu taka sama listwa.
Powodowały te listwy stanie wody za tylną ścianą alkowy na dachu i w tylnej części dachu - woda nie spływała .
Odkręciłem listwy, wymieniłem wkręty na nierdzewne, wkręciłem na butyl i zakleiłem taśmą butylową z alu od góry.
Po bokach na łączeniu ścian i dachu przyklejone są ozdobne listwy laminatowe, które wystają ponad dach około 5-6 mm, przez co woda też gorzej spływa. Podobnie nakleiłem paski taśmy butylowej na listwę i dach. Teraz podczas deszczu woda nie stoi na dachu.

Jak jest zrobiona ściana to nie wiem. Na pewno od zewnątrz blacha alu, w środku styropian, i od wewnątrz sklejka 3 mm. Cała ściana ma około 30 mm - wierciłem otwór na wylot spalin z lodówki.

W alkowie mam dwa okna stałe od przodu auta, nie cieknie, jest sucho. Przy zakupie fragmenty wykonane z laminatu były dla mnie plusem, bo można w przypadku uszkodenia alkowy lub tyłu łatwo go naprawić.

eMWu 
stary wyga

Wysłany: 2012-06-20, 07:03   

Rubitek, dzieki za odpowiedz.

Rubitek napisał/a:
Jak jest zrobiona ściana to nie wiem. Na pewno od zewnątrz blacha alu, w środku styropian, i od wewnątrz sklejka 3 mm. Cała ściana ma około 30 mm - wierciłem otwór na wylot spalin z lodówki.

To jest bardzo ciekawe co piszesz, ktos wie moze dokladnie jak to wyglada przekroj?

co do okien z przodu - podobno czesto ciekną ale konstrukcja alkowy to wybacza - i jest to dosc latwe w naprawie . Zastanawiam sie czy nie zbyt pochopnie nie odpuscilem sobie tego auta.

edit:
chodząc po dachu ta listwa z przodu od radu sie rzuca jako podejrzana - ale akurat przeciek nie nastapil przez nia a przez laczenie alkowy z reszta ktore akurat wypada w miejscu gdzie scieka woda zebrana z alkowy przez tą listwe. z tylu drugiej listwy nie bylo (ani sladu po niej) widac 550 tka jest troche inaczej zrobiona. Ogolnie zabudowa wyglądala bardzo solidnie. szkoda ze egzemplarz nie byl za fajny.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2012-06-20, 11:09   

eMWu napisał/a:
co do okien z przodu - podobno czesto ciekną ale konstrukcja alkowy to wybacza
:shock: :shock: nie wybacza natomiast kupujący, :evil: bo dostaje za kupę kasy zgniłka.Wyobraź sobie co sie dzieje jak woda z cieknącego okna w alkowie zostaje wciśnięta przez pęd powietrza w głąb poszycia kampera. Można w ten sposób zalać reszte auta. Kto był taki mądry i napisał ,że przeciek z przodu alkowy jest do wybaczenia,toć to bzdura wierutna mągąca przejść przez usta tylko bezdusznemu handlarzowi. :evil:

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 327/21
Wysłany: 2012-06-20, 12:08   

u mnie jedyne co ciekło to woda ze zbiornika, bo zrobiła się mała dziurka między zbironikiem, a wlewem i gdy nalałem do pełna musiało tamtędy ciec.
zauważyłem zaciek pod siedzeniem, znalazłem to uszkodzenie i wymieniłem przewód.

natomiast aklowę mam szczelną jak i cały kamper, chyba że nie zamknę luku podczas jazdy w deszczu.

mała uwaga: podczas jazdy w gorące dni wspomagam się otwartym oknem z tyłu, tam gdzie u mnie jest kuchnia. jest fajnie - przewiew, ale jakiś czas temu jechałem odcinek drogą gruntową tam gdzie się pyliło. po takiej jeździe wszędzie miałem warstwę pyłu, godzina sprzątania.

eMWu 
stary wyga

Wysłany: 2012-06-21, 06:14   

WINNICZKI, ty ogladales kontrukcje tej alkowy? bo z klasyczną to ona wiele wspolnego nie ma...

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-06-21, 11:01   

Co to oznacza klasyczna ? Wypełnienie( izolacja musi być i jest to styropian ) wnętrze jak piszesz jest ze sklejki czyli tak jak wszystkie,a że zewnątrz jest forma z tworzywa ,a nie konstrukcja z blachy ,to niewielka różnica bo jak piszesz woda dostaje sie przez nieszczelne okno i penetruje wewnętrzną powłokę izolacyjna która w tym kamperze jest identyczna jak we wszystkich ,czyli gnije tak jak w reszcie..W żadnym kamperze nie ma prawa dostać sie woda pod poszycie zewnętrzne.Nikt tego nie przewiduje i nikt nie zabezpiecza przed taką ewentualnością. Chyba ,że kamper którego oglądałeś był wypruty z izolacji i pozostawiono tylko poszycie ,ale nie zazdroszczę spania w takiej gołej alkowie w upał ,czy w mróz. Sprawdź czy aby wszystko było w tym kamperze na miejscu. :spoko

eMWu 
stary wyga

Wysłany: 2012-06-22, 06:48   

Sklejka jest tylko na dnie - a wiec nie jest tak jak we wszystkich - w dodatku sluzy do usztywnienia spania i jest latwo wyjmowalna. Jaka jest izolacja - nie wiem ( styropian gnije?) - ale wiem ze wyprucie jej do golego laminatu i zrobienie na nowo to jakies 10% nakladu pracy jak przy klasycznej alkowie. troche dlubałem przy niewiadówce i nie jest to moim zdaniem duzy problem. A w kampie nie jest wszystko na miejscu - temu wiec nie stoi u mnie pod domem :(

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 327/21
Wysłany: 2012-06-22, 10:24   

w swoim kamperze jeszcze nie prułem ścian, więc trudno mi powiedzieć co jest w środku. jednak jeżdżę nim na weekendy okrągły rok i bywało nawet -26C nad ranem, a w środku całkiem ciepło.
do -15C (ponieważ mam prąd darmowy) wystarcza mi jedna farelka z TESCO za 36zł, gdy jest zimnej muszę włączyć drugą.

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-06-22, 18:56   

eMWu, Masz rację,kupuj :spoko

eMWu 
stary wyga