|
|
|
Norwegia w 20 dni |
| Autor |
Wiadomość |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-21, 11:13
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 22:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-21, 16:15
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 22:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
Planus
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: na razie wypożyczany...
|
Wysłany: 2012-06-23, 07:12
|
|
|
| WHITEandRED napisał/a: | U siebie mam broszurę ale na stronie internetowej znajdziesz dokładnie to samo;
www.nasjonaleturistveger.no
może Planusie tu znajdziesz jakieś inspiracje dla siebie? |
Ciekawy link, dzięki WHITEandRED, przyda się . Plan trasy jest dosyć napięty, łącznie 7,5 tys km (w tym prom Gdynia Karlskrona) . Tak w zarysie : na Lofoty + Narwik zamierzamy poświęcić 4 pełne dni, dalej okolice Bodo , ponad 300 km "17" , Mo & Rana, Trondheim, Alesund, Geiranger, Nigardsbreen, Luster, Flam, Bergen, Oslo i przez Goeteborg i Rostok do domu. Opcjonalnie z Bergen może pojedziemy do Stavanger i Preiskolen, ale tu musielibyśmy strasznie gnać i raczej ten wariant jest mało realny.
Spotkałem sie z opinią , że w Skandynawii należy mieć ze sobą poaszporty, ale chyba nie ma takiej konieczności ?
Pozdrawiam
Planus |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-23, 09:35
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 22:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Planus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-23, 14:54
|
|
|
| WHITEandRED napisał/a: | Co do Lofotów(Lofoty to wyspy; Moskenesoya, Vestvagoya i Austvagoya), w zeszłym roku byłem tam dwa tygodnie i niewiele widziałem http://www.camperteam.pl/...=9918&start=195
zobacz ostatni post, Wy macie tam być trzy dni bo jeden to chyba w Narviku, zyczę przynajmniej pogody. |
No cóż, prześledziłem Twoje relacje, trudno nie zgodzić się z tym, że najlepiej jest podróżować powoli, bez pośpiechu i widzieć, a nie tylko oglądać różne miejsca, naturę , ludzi.
Bardzo bym chciał spędzić na wyspach kilka tygodni, ale jest jak jest, nie mogę sobie na to pozwolić .
W kolejnym roku pewnie nie wrócę do Norwegii, więc teraz chcę zobaczyć jak najwięcej - oczywiste, że będzie to "prześlizgnięcie" się po tym kraju. Ale myślę, żę da to mi jakiś ogólny obraz i pozwoli w przyszłości powrócić do tych miejsc, które zrobią największe wrażenie.
Jak zauważyłeś lubimy kontakt z naturą, ale i zwiedzanie miast (w maju, we trójkę, przemaszerowaliśmy w ciągu 6 dni całą Barcelonę wzdłuż i wszerz , chociaż do zobaczenia wszystkiego co chcieliśmy zabrakło nam kolejnych 6 dni ) więc plan naszej podróży musi być zróżnicowany.
Ale Twoje relacje potwierdzają tylko, że moje wyobrażenie o Lofotach (oparte dotychczas na Pascalu i internecie ) oraz decyzja o wyborze tego miejsca na pierwszy cel podróży była słuszna. |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-23, 18:07
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 22:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Planus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-24, 00:28
|
|
|
Dzięki, działa . Na szczęście jest uproszczona wersja angielska i można to ogarnąć (po norwesku miałbym lekki problem) . Ale nie jestem pewien czy chcę wiedzieć, że prognozy są jakie są : właśnie ładna pogoda się kończy i kolejny tydzień - Narwik, Lofoty, Bodo ma lać |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-26, 19:33
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 22:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Planus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-27, 15:52
|
|
|
Czy na szwedzkich parkingach można gdzies zrzucić szarą wodę ? Słyszałem , że nie ma problemu, ale na razie wygląda to kiepsko....Pozostają campingi ?
Pozdrawiam Planus |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-27, 17:57
|
|
|
|
|
|
|
 |
Planus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-28, 00:17
|
|
|
Nie chodzi mi o kasetę, tylko o szarą wodę (zrzucam bezpośrednio z auta) nigdzie nie ma dedykowanych kratek ściekowych do których przyzwyczaiłem sie we Włoszech i Francji ... Rozbestwienie ? |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-29, 08:13
|
|
|
|
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-06-29, 15:15
|
|
|
| Planus napisał/a: | | Nie chodzi mi o kasetę, tylko o szarą wodę (zrzucam bezpośrednio z auta) nigdzie nie ma dedykowanych kratek ściekowych |
Na niektórych stacjach paliwowych są punkty obsługi kamperów - tam możesz zrzucić "szarą" wodę i nabrać świeżej, a także opróżnić kasetę WC. Takie stacje są oznakowane przed dojechaniem do stacji.
Ponadto na wielu stacjach paliwowych są tylko kratki do spuszczania "szarej" wody i krany z wodą.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
bogdanpiotr
zaawansowany
Twój sprzęt: Fiat Talento EURA MOBIL
|
Wysłany: 2012-07-01, 11:58 Norwegia
|
|
|
| Jeszcze uwaga praktyczna. Trzeba zachować kwity za przejazdy drogami płatnymi w Norwegii. Po kilku miesiącach od powrotu do Polski (Lipiec 2011)otrzymałem dwa miłe listy z Anglii od firmy EPC plc, że nie uiściłem opłat za przejazd drogami płatnymi w Norwegii. Przesłałem im ksero kwitów opłat i pod koniec maja 2012 roku otrzymałem od nich pismo o treści: " Szanowny Panie, dziękujemy za skontaktowanie się z nami w powyższej sprawie. Sprawa została zamknięta. Z poważaniem, dział obsługi klienta EPC." |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|