|
|
|
Wyspa Uznam |
| Autor |
Wiadomość |
Remistenes
doświadczony pisarz

|
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2012-06-28, 13:38
|
|
|
Bardzo sobie upodobałem Waszą stronkę opisową. Tym bardziej ,że jestem rodowitym Zielonogózaninem, a z konieczności Wielkopolaninem i te same weekendowo rejony mamy w zasięgu ręki. Piszcie , piszcie ile wlezie, chętnie pojadę Waszymi śladami. Moja stronka dopiero się buduje i mam nadzieję także dawać innym inspirację.
Pozdrowionka i stawiam należne piwko . |
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-06-28, 14:47
|
|
|
ja byłem na Uznamie w Wielkanoc 2010 z zamiarem obejrzenia Peenemunde i instalacji gdzie była wystrzeliwana V1 i V2, ale zawiodłem się. ponieważ w 1941 roku po nalotach alianckich fabrykę przeniesiono do Nordhausen, na Uznamie tylko wystrzeliwano rakiety.
ponieważ po wojnie teren ten zagarnęli sobie Rosjanie zostawili jak zwykle gołe ściany. instalacje tam gdzie odpalano rakiety są na terenie dzisiejszego lotniska, więc nie ma dostępu. a w muzeum są tylko zdjęcia.
ale o dziwo Rosjanie coś zostawili. w porcie stoi łódź podwodna chyba klasy 400. ma na kiosku otwartą stację radarową, a za kioskiem podniesiona pokrywę z wyrzutniami balistycznymi.
jest wejście z przodu i wyjście z tyłu. za chyba 5 euro można przejśc całą łódź. są manekiny na stanowiskach i dokładnie obejrzeć. polecam.
U461_Peenemunde-03_S.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1955 raz(y) 25,28 KB |
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|