|
|
VW lt allegro, zna ktos tego Kampera? |
Autor |
Wiadomość |
TNT
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-07-29, 14:36 VW lt allegro, zna ktos tego Kampera?
|
|
|
Witam,
jestem tu nowy. Chciałem zapytać szanownych użytkowników o opinie na temat tego samochodu:
http://moto.allegro.pl/vw...2508574043.html
Czy któryś z użytkowników zna ten samochód?
Co możecie o nim powiedzieć na pierwszy rzut oka ze zdjęć?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2012-07-29, 16:46
|
|
|
Wart obejrzenia z bliska. Wybór kampera to osobista sprawa. Dobieramy do własnej rodziny, upodobań czy też wyjazdów. Jedni kupują z myślą o objechaniu świata inni na ryby nad jezioro w miejsca bez mediów. Trzeba zatem wiedzieć czego się oczekuje po takim domku na kółkach. Sam wygląd ze zdjęć nie wiele mówi. Może znajdziesz kogoś kto będzie miał możliwość obejrzenia i zdania relacji bardzo obiektywnej. Nie ma sensu pokonania pół polski aby być rozczarowanym. |
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
|
|
|
 |
Leo2
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
|
Wysłany: 2012-07-29, 17:52
|
|
|
Ze zdjęć wynika że jest niezły, cena też do zaakceptowania. Ale jeśli chodzi o LT-ki to w Niemczech wcale nie jest tak tanio, trzymają dobrą cenę (wysoką). Silnik nie ma dużego przebiegu, a jego ciężko dobić. Trzeba pojechać ze znawcą tego silnika, a resztę sprawdzić na diagnostyce. Mnie się podoba (na zdjęciach). Jest to kamper dla rodziny max 2+1. Życzę powodzenia! |
|
|
|
 |
TNT
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-07-29, 18:27
|
|
|
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Leo2 napisał/a: | Ze zdjęć wynika że jest niezły, cena też do zaakceptowania. Ale jeśli chodzi o LT-ki to w Niemczech wcale nie jest tak tanio, trzymają dobrą cenę (wysoką). Silnik nie ma dużego przebiegu, a jego ciężko dobić. Trzeba pojechać ze znawcą tego silnika, a resztę sprawdzić na diagnostyce. Mnie się podoba (na zdjęciach). Jest to kamper dla rodziny max 2+1. Życzę powodzenia! |
Kolega mechanik pojedzie zobaczyć z bliska jak się sprawy mają. A jeśli chodzi o rejestrację to na zdjęciach widnieją Polskie tablice
aroo59 napisał/a: | Wart obejrzenia z bliska. Wybór kampera to osobista sprawa. Dobieramy do własnej rodziny, upodobań czy też wyjazdów. Jedni kupują z myślą o objechaniu świata inni na ryby nad jezioro w miejsca bez mediów. Trzeba zatem wiedzieć czego się oczekuje po takim domku na kółkach. Sam wygląd ze zdjęć nie wiele mówi. Może znajdziesz kogoś kto będzie miał możliwość obejrzenia i zdania relacji bardzo obiektywnej. Nie ma sensu pokonania pół polski aby być rozczarowanym. |
Moim marzeniem jest mega trip na pół roku lub więcej z dłuższymi pobytami w ciekawych miejscach i dorywczą pracą na dalszą podróż. Dlatego szukam czegoś w czym można pomieszkać, a nie tylko przenocować |
|
|
|
 |
mar78
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Lt 28, 2.4d, 1991
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2012 Piwa: 4/8 Skąd: 3miasto
|
|
|
|
 |
TNT
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-07-29, 20:52
|
|
|
Na to wygląda
Na zdjęciach widać, że albo auto ma ładny lakier, ciekawe czy zostało dobrze pomalowane, czy w co ciężko uwierzyć, oryginalny lakier zachował się w tak dobrym stanie.
Ps: Widzę, że pomyliłem działy, za co przepraszam. Poproszę o przeniesienie do Kto zna ten samochód? |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-07-29, 21:31
|
|
|
na fotach piekne auto
do tego z jasnymi blatami - jest weselej/widniej niz z ciemnymi, praktyczniejsza zabudowa z mozliowscia otwierania tylnych drzwi tzn mozna cos dlugiegi wlozyc (choc akurat mi sie ta opcja nie podoba, ale obiektywnie lepsza bo wlasnei praktyczniejsza)
na zdjeciach - oryginalny, ladny, wnetrze tak samo, jakies dodateczki
niby wszystko dziala - przez telefon;
zarejestrowany na specjalny kempingowy, 84 rok, czyli papiery pewnie w porzadku
wady (?):
akumulatory do wymiany bo jakies uzywki rozruchowe wsadzone na pale;
opony do wymiany;
samochod nieprzerejestrowany kupiony na handel (to nie jest wada tylko trzeba, wiedziec i odpowiedni skompletowac dokumenty bo pewnie umowa nie oplacona o to nie pytalem)
no i... niestety...
silnik bez turbiny;
auto bez wspomagania kierownicy.
poza wszystkim zaleta - cena.
czyli kwestia zweryfikowania dokladnie na miejscu a nie z fotek.
Moim zdaniem na pewno waro pojechac na ogledziny.
Sam sie wybieralem, ale odpuscilem z przyczyn kryzysowych.
Pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
TNT
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-07-29, 22:20
|
|
|
Dzięki za konkrety. Nie wiedziałem, że nie jest przerejestrowane, wiem natomiast że nie ma briefu. Aku i opony to raczej nie problem. |
|
|
|
 |
mar78
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Lt 28, 2.4d, 1991
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2012 Piwa: 4/8 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 2012-07-29, 22:53
|
|
|
arrtur napisał/a: |
wady (?):
akumulatory do wymiany bo jakies uzywki rozruchowe wsadzone na pale;
opony do wymiany;
samochod nieprzerejestrowany kupiony na handel (to nie jest wada tylko trzeba, wiedziec i odpowiedni skompletowac dokumenty bo pewnie umowa nie oplacona o to nie pytalem)
Pozdr |
ARRTUR, proszę napisz jakiego rzędu to koszta? i o co chodzi z tym kompletem dokumentów. wiedzy nigdy dosyć, co bym kiedyś nie zrobił
arrtur napisał/a: |
Sam sie wybieralem, ale odpuscilem z przyczyn kryzysowych.
Pozdr |
Coś mi się zdaje, że faktycznie jesteś fanem tych samochodów |
|
|
|
 |
yuras
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Piwa: 46/51 Skąd: 16 km od Pekinu
|
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-07-30, 12:33
|
|
|
TNT napisał/a: | Dzięki za konkrety. Nie wiedziałem, że nie jest przerejestrowane, wiem natomiast że nie ma briefu. Aku i opony to raczej nie problem. |
julelkom
nie ma briefu bo obecny sprzedawca kupil go juz tu od polaka wiec zarejestrowanego i mogli mu zabrac przy rejestrowaniu zalezy ile lat temu to bylo (nie pytalem)
aku i opony to nie problem, ale koszty... sredniej jakosci to co powinno byc wyjdzie pod 2500 zl. Dojda jakies inne rzeczy, nie mowiac o gadzetach typu markiza czy box czy bagaznik rowerowy.
i za chwile okaze sie ze warto brac pod uwage albo chocby popytac o tego za 26 tys, bo z turbina, wspomaganiem i w stanie do jazdy (ogloszeniowo/telefonicznie, na zywca nie widzialem)
ale jak sie nie ma tej kasy chwilowo a uzywki sa tolerowane to jak pisalem moim zdaniem gra warta popytania bo z ogloszenia przynajmniej rokuje
powodzenia |
_________________ Arrtur
 |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2012-07-30, 20:00
|
|
|
Pewnie koleś kupił licząc na szybki i duży zysk, świadczą o tym emitowane ogłoszenia i obniżka ceny. Przekonał się, że tego typu auta nie sprzedają się tak szybko jak piętnastoletnia Fiesta w dieslu z cofniętym licznikiem do 125 tyś km i wypucowanym silnikiem. Co do braku opon, akumulatorów i wspomagania to nie problem. Kupujący akceptuje cenę i liczy się z dodatkami. Osobiście mam kampera bez wspomagania i bardzo sobie chwalę. Jeden podzespół mniej do awarii. Oesów naszymi kamperkami nie kręcimy więc nie widzę problemu. Co do braku turbiny ... hm... można mnożyć i wybrzydzać oby nie dojść do braku elektronicznego wskaźnika szarej wody. Oponki też lepiej sobie dobrać według gustu i portwela. Trzeba dokładnie obejrzeć i na chłodno podejmować decyzję. |
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-07-30, 22:54
|
|
|
aroo59 napisał/a: | oby nie dojść do braku elektronicznego wskaźnika szarej wody. |
to akurat jest |
_________________ Arrtur
 |
|
|
|
 |
Leo2
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
|
Wysłany: 2012-07-31, 00:04
|
|
|
Mam podobnego kampreka bez turbiny i wspomagania. Prowadzi się jednym palcem. A co do turbiny? jak czegoś nie ma to się nie psuje. |
|
|
|
 |
TNT
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-07-31, 20:43
|
|
|
Mam tu parę zdjęć więcej, powiedzcie szanowni użytkownicy co na nich widzicie, powiedzcie też co i jak sprawdzić kupując Lt 28 Westfalię.
Mam tu na myśli kwestie mechaniczne i stricte kamperowe typu:
- gdzie i jak ogladac silnik i jego osprzęt (pompa) i na co zwracać uwagę
- jak sprawdzić zawieszenie i układ napędowy (most)
- na co zwrócić szczególną uwagę przy karoseri (podłoga)
- inne itp etc
- jak ten model powinien być wyposażony (webasto etc) - pytanie do fanów tudzież posiadaczy
- jak sprawdzić sprawność układów (grzanie i pompowanie wody, zbiorniki na wodę szarą - gdzie są)
- inne itp etc
Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
Być może z waszych rad udałoby się sklecić jakiś manual, dla kupujących Lt czy ogólnie kampera
Jeśli ktokolwiek z forum jest chętny to odwdzięczę się za pomoc przy oględzinach ewentualnym kupnie na które wybieram się pod koniec tego tygodnia.
Poniżej zdjęcia którymi dysponuje:
Obraz 001.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 88,33 KB |
Obraz 003.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 93,86 KB |
Obraz 004.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 111,28 KB |
Obraz 005.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 111,26 KB |
Obraz 006.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 92,29 KB |
Obraz 007.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 90,54 KB |
Obraz 008.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 119,72 KB |
Obraz 009.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 79,81 KB |
Obraz 010.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5427 raz(y) 107,31 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|