Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak długo jesteście kamperowcami?

Od jak dawna jesteś "kamperowcem"?
od 1 (jednego) roku
36%
 36%  [ 53 ]
od 2 (dwóch) lat
6%
 6%  [ 9 ]
od 3 (trzech) lat
17%
 17%  [ 25 ]
od 5 (pięciu) lat
11%
 11%  [ 16 ]
od 7 (siedmiu) lat
4%
 4%  [ 6 ]
od 10 (dziesięciu) lat
3%
 3%  [ 5 ]
ponad 10 lat
20%
 20%  [ 30 ]
Głosowań: 144
Wszystkich Głosów: 144

Autor Wiadomość
prezesuu 
weteran
102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Piwa: 22/13
Wysłany: 2008-03-25, 22:22   

Kampera mam od trzech lat, ale turystykę "wędrowną" ćwiczę już od 32 lat. Najpierw z rodzicami namioty w Bułgarii. Potem już samodzielnie z namiotem po Polsce. Od 93 roku posiadam Wilka 475 którym z rodziną jeździliśmy nad nasze morze do Dębek jeszcze cichych i mocno zakurzonych. W 2006 roku wraz ze znajomymi pożyczyliśmy dwa kampery i pojechaliśmy na majówkę do Toskanii. Zaraz po powrocie razem ze znajomym kupiliśmy własnego. Jesienią 2007 kupiłem docelową "starościówkę".
Tak w telegraficznym skrócie ma się maja historia z turystyką mobilną. :mrgreen:
Szczegóły to już przy najbliższym spotkaniu.
Postaw piwo autorowi tego posta

Tolo-Digli 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato
Piwa: 29/5
Wysłany: 2008-03-26, 09:35   

I to jest kategoria w której nie mam szans ani głosu więc chętnie poczytam pozdrawiam :gwm :haha: :haha:

Elwood 
weteran

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 1
Nazwa załogi: elwood'ki
Piwa: 84/50
Wysłany: 2008-04-02, 06:08   

Kamperka własnego mam od 26 marca. W zeszłym roku wypożyczonym przejechałem trasę Berlin, Norymberga, Monachium, Verona, Rzym, Florencja, Wenecja, Balaton(Tihany), Budapeszt, Wiedeń - 3,5 tyś. km.
Marzenia o kamperku pielęgnuję od roku 1979 kiedy to wraz z kuzynem - MALUCHEM !!!!! dokonaliśmy podboju Europy za przysłowiowe 150 dolarów. W miesiąc 8900 km na trasie Bielsko - Frankfurt - Luksemburg - Paryż - Zamki nad Loarą - San Sebastian - Segowia - Madryt - Toledo - Cordoba - Granada - Malaga - dalej wybrzeżem do Barcelony - Lazurowe Wybrzeże - Cannes - San Remo - Wenecja - Koper/dawna Jugosławia - dzisiaj bodajże Słowenia/. W Koprze pozbyliśmy się całego sprzętu turystycznego - takie to były czasy - i z pełnymi kieszeniami pieniędzy przez Węgry prościutko do domu. Tylko raz nocowaliśmy na kempingu w Oliwie /Hiszpania/. Cały prowiant zabraliśmy ze sobą. Forsa poszła na benzyne. Polaka spotkaliśmy w Hiszpanii jednego. W tamtym czasie w Hiszpanii praktycznie nie było turystów. W Granadzie w Alhambrze byliśmy jednymi z nielicznych turystów a w słynnej fontannie z lwami chłodziliśmy sobie głowy i nogi - dzisiaj nie da się do niej podejść. Potem były wczasy z namiotem w Bułgarii z wypadem do Turcji, i wiele wypraw po Europie. Nie lubię wczasów stacjonarnych.
Tak naprawdę to dojrzałem do kamperka w roku bodajże 91 kiedy wraz z całą rodzinką /2+2/ udaliśmy się do Legolandu świeżo nabytą Ładą Samara. Zmęczeni przejazdem przez Niemcy, gdzieś w okolicach granicy Duńskiej kimnęliśmy się na parkingu.
Gdy bladym świtem obudziliśmy się cali połamani, nieopodal nas parkował kamperek na niemieckich blachach. I wtedy to dziadziuś niemiaszek odsłaniając firaneczki w swoim kamperku zasiadł do stoliczka a babcia niemeczka podała mu świeżo zaparzoną kawę. Jej zapach czułem przeż okno kamperka. A my siusiu i dalej w drogę - bez kawy bo na parkingu nie było żadnego baru.
Później życie w kapitaliźmie tak szybko biegło, że nie było czsu zająć się marzeniami. Dzisiaj, kiedy synowie są samodzielni a my zostaliśmy z żoną sami postanowiliśmy zająć się marzeniami - oby tylko zdrowie dopisało.

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz
Piwa: 13/7
Wysłany: 2008-04-02, 08:03   

Elwood pieknie napisane, mam nadzieję Cię spotkać i posłuchać o Twoich wyprawach.
A daleko do siebie nie mamy :) )
Pozdrawiam i mam nadzieje, że wybierzecie się do Kazimierza.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

bonusik 
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Piwa: 10/15
Wysłany: 2008-04-02, 11:17   

Mądrzyć się nie będę bo ze mnie kamperowiec jak z koziej d.... trąba :haha:
Mam za sobą sporo wojaży ale wiekszość jeszcze ze staruszkami z namiotem,potem za kawalerskich czasów.. :wyszczerzony: Od dawna patrzyłem tęsknym wzrokiem na śmigające kamperki no i szykuję sobie powoli swojego. :mrgreen:
Do ideału mu jeszcze troszkę brakuje ale jestem dobrej mysli.. :lol:

Elwood 
weteran

Wysłany: 2008-04-02, 17:46   

Eeik fajnie, że Ci się podoba. Co do Kazimierza to mimo wielkiej ochoty nie dojadę. Jesteśmy z żoną w takim wieku, że nasze dzieciaki i dzieciaki naszych przyjaciół są w wieku poborowym i mamy zaszczyt 19.04 br. uczestniczyć w ceremoni dobrowolnego pozbawiania się wolności osobistej przez syna naszych przyjaciół. No cóż spraswa wagi państwowej - pewnie rozumiesz. Sam mam wielką ochotę poznać ludzi z tzw. środowiska. Czytając zapiski forum można wysnuć różne wnioski - nie koniecznie prawdziwe a w całej tej zabawie chodzi przecież o to by znaleźć ludzi z którymi można spędzić trochę czasu w miłej i przyjaznej atmosferze. Zycie nas nie rozpieszcza na codzień. Tak przynajmniej ja to widzę a czytając zapiski tego czy innego forum to czasami nie wiem o co tu chodzi.
Wybiorę się do Pajęczna - jak znowu ktoś czegoś wagi państwowej nie wymyśli.
Na długi weekend zaplanowaliśmy wyjazd do Francji /Zamki nad Loarą, północna Francja i może kawałek Beneluksu. Właśnie opracowywujemy trasę. ,Traktujemy ten wyjazd jako wyjazd czysto naukowy. Będziemy się uczyć jak żyć w kamperze. Miałem ochotę na Kazimierz bo myślałem, że czegoś się dowiem od bardziej doświadczonych kamperomaniaków. No cóż przyjdzie uczyć się na błędach. Póki co pozdrawiam

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Wysłany: 2008-04-02, 18:43   

Elwood ale jak pięknie uczyć sie na własnych błędach :) ))
Będzie dobrze, jakby co to weźmiesz nasze namiary będziemy Was ratować :) )))

Chociaż myślę , że wszystko będzie dobrze.

No i na żywo zdacie relację w Pajęcznie :)

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

jarymi 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit MK2 1980r. (po reanimacji)
Nazwa załogi: Jagoda, Ryszard
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2008-04-02, 19:40   

Przeszło0 10 lat temu zakupiłem przyczepę MusterLand 6,5 m - wygodna ale postawić i przez sezon nie ruszać i tak było- słuzyła jako bosmanat w sezonie letnim - potem tylko moje małe scudo przerobione na 1-2 osobowy camp. Nie było potrzeby bo miałem już kilka jachtów i zawsze któryś był wolny więc MusterLand poszedł "do ludzi"
od zeszłego roku mam forda transita 1980r. obecnie w końcowej fazie reanimacji. Reumatyzm doskwiera więc należy się przenieść na ląd :)
i "OldCamperTeam - Klub Dorosłego Kampera"

Jerzy 
weteran

Twój sprzęt: Adria Sun Living
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2008-04-02, 20:33   

jarymi napisał/a:
...więc należy się przenieść na ląd

Znam to ...vis maior!

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-04-02, 21:36   

Elwood napisał/a:
Co do Kazimierza to mimo wielkiej ochoty nie dojadę. Jesteśmy z żoną w takim wieku, że nasze dzieciaki i dzieciaki naszych przyjaciół są w wieku poborowym i mamy zaszczyt 19.04 br. uczestniczyć w ceremoni dobrowolnego pozbawiania się wolności osobistej przez syna naszych przyjaciół.

Drogi Elwoodzie to nie jest argument. Nam też przytrafiło się w czasie zlotu w Kazimierzu mieć Wesele. Plan jest z grubsza taki. Do Kazimierza przyjeżdżamy w piątek. W Kazimierzu załatwiamy na sobotę rano fryzjera dla Halinki. Wieczorkiem integracja kamperowa. Rano wyjazd na wesele. I nie jest to takie byle co. Do Kazimierza mamy ponad 250 km, a potem z Kazimierza do Zakopanego na godzinę 13 na wesele ponad 350 km. Damy radę.

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Wysłany: 2008-04-02, 21:52   

Janusz no chylę czoła, ależ Wy imprezowi jesteście , ale bardzo nas cieszy, że będziecie :bukiet: :bukiet:

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-04-02, 22:01   

Musimy być w Kazimierzu bo może to być nasze ostatnie spotkanie. :rip Wyobrażasz sobie człowieka z centralnej Polski na weselu w Zakopanem. Możemy wrócić z ciupagą w plecach. :haha:

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Wysłany: 2008-04-02, 22:13   

Cytat:
Wyobrażasz sobie człowieka z centralnej Polski na weselu w Zakopanem. Możemy wrócić z ciupagą w plecach. :haha:

No nie miałam przyjemności, ale miałam kolegę, który twierdził , że pochodzenie nie ma znaczenia
tam nawet syn z ojcem rozwiązuja problemy "weselne" ciupaskami.
A wesele bez ciupasek to żadne wesele.

No i weż pod uwagę , że będziesz w posiadaniu "Camperteamowego domu na niepogodę"
musicie wrócić, nie ma innej opcji, poza tym to nie tak łatwo sie załapać na ciupagę :szeroki_usmiech
:szeroki_usmiech

A no i ja będę tam od 8-go w Białce, jakby trza było pomocy to chętnie :) ))

CrazyJack 
zaawansowany
100% włóczykija

Twój sprzęt: T5 California 4x4
Nazwa załogi: CrazyTeam
Piwa: 18/9
Wysłany: 2008-04-02, 22:32   

janusz napisał/a:
Musimy być w Kazimierzu bo może to być nasze ostatnie spotkanie. :rip Wyobrażasz sobie człowieka z centralnej Polski na weselu w Zakopanem. Możemy wrócić z ciupagą w plecach. :haha:

Januszu, wesela w Zakopanym nie kończą się tak źle :bigok

Byłem tam na dwóch weselach i jedyne na co trzeba uważać to Górale z którymi się pije :-/
System wygląda tak: Przysiada się góral w stroju ludowym do Ciebie i pije z Tobą szklanicami - a że wyglądają w strojach podobnie, po pewnym czasie podmieniają się i pijesz już z innym góralem :) ....no i potem mówi się, że górale mają mocną głowę :lol:

...a może po pewnym czasie wydawało mi się, że sie zmieniali :haha:

Elwood 
weteran

Wysłany: 2008-04-02, 22:37   

janusz napisał/a:
Plan jest z grubsza taki. Do Kazimierza przyjeżdżamy w piątek. W Kazimierzu załatwiamy na sobotę rano fryzjera dla Halinki. Wieczorkiem integracja kamperowa. Rano wyjazd na wesele.

Potrafisz namieszać. Podgrzałeś nas mocno. Pozwolisz, że to przetrawimy i zdecydujemy w niedalekiej przyszłości - a tak wogóle to już Cię lubię

Odpowiedz do tematu