Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
VW lt allegro, zna ktos tego Kampera?
Autor Wiadomość
TNT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-07-31, 19:52   

Zdjęć cd

Obraz 011 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 111 raz(y) 252,4 KB

Obraz 012 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 249,56 KB

Obraz 013 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 114 raz(y) 249,82 KB

Obraz 014 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 115 raz(y) 252,1 KB

Obraz 015 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 112 raz(y) 252,07 KB

Obraz 016 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 108 raz(y) 254,47 KB

Obraz 017 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 253,83 KB

Obraz 018 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 112 raz(y) 244,43 KB

Obraz 020 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 118 raz(y) 255,46 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Leo2 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2012-07-31, 20:11   

Trudno coś doradzić! sprawy silnikowo podwoziowe sprawdza się na diagnostyce. Jak oglądam różne fotki LT-ków to właściwie niby takie same a każdy się czymś różni. Ja mam cztery zbiorniki na wodę, dwa w środkowej części podwozia i dwa w tylnej na szarą. Korek wlewu wody jest u mnie dostępny dopiero po otwarciu drzwi przesuwnych nad schodkiem. Ale do rzeczy, ja kupowałem w ciemno, spodobał mi się i tyle, i tak nie było szans na sprawdzanie. Po przyjeździe do domu pojechałem do stacji obsługi i wymieniłem wszystkie paski, rozrząd, uszczelniacze, filtry i przy okazji mechanik sprawdził silnik i powiedział że przy tym przebiegu (mam podobny) i w tym stanie mogę śmiało od razu jechać dookoła europy. Zawieszenie i hamulce w stanie b. dobrym. Jedynie doczepił się diagnosta do amortyzatorów, wymieniłem na nowe i to wszystko. Nie kieruj się moimi sugestiami tylko swoim przeczuciem.
Pozdrawiam!

TNT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-07-31, 20:20   

Leo2 napisał/a:
Trudno coś doradzić! sprawy silnikowo podwoziowe sprawdza się na diagnostyce. Jak oglądam różne fotki LT-ków to właściwie niby takie same a każdy się czymś różni. Ja mam cztery zbiorniki na wodę, dwa w środkowej części podwozia i dwa w tylnej na szarą. Korek wlewu wody jest u mnie dostępny dopiero po otwarciu drzwi przesuwnych nad schodkiem. Ale do rzeczy, ja kupowałem w ciemno, spodobał mi się i tyle, i tak nie było szans na sprawdzanie. Po przyjeździe do domu pojechałem do stacji obsługi i wymieniłem wszystkie paski, rozrząd, uszczelniacze, filtry i przy okazji mechanik sprawdził silnik i powiedział że przy tym przebiegu (mam podobny) i w tym stanie mogę śmiało od razu jechać dookoła europy. Zawieszenie i hamulce w stanie b. dobrym. Jedynie doczepił się diagnosta do amortyzatorów, wymieniłem na nowe i to wszystko. Nie kieruj się moimi sugestiami tylko swoim przeczuciem.
Pozdrawiam!

Dzieki,
mądrze mówisz :)

Rada nr:
1. Stacja diagnostyczna.

arrtur 
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-07-31, 21:10   

rada nr "0" - jesli rzeczywiscie jestes zainteresowany kupnem nie czekaj do konca tygodnia bo szkoda czasu

na tych fotkach wyglada rewelacyjnie

(albo trzeba szukac kruczka... albo nie szukac dziury w calym tylko uwazac, zaczac od tego nieprzerejestrowania i ciaglosci dokumentow)

nie ma zadnych typowych wad, czyli ogledziny mechaniki normalne jak kazdego innego auta
jak pozwoli Ci jechac na diagnostyke to jedz, a jesli nie to co? nie kupisz?, lub jesli wyjdzie ze slabe hamulce i luz na drazku i jakis wyciek .... przeciez to stary samochod, w nim najwazniejszy jest stan wyposazenia kempingowego/wnetrza/oryginalnosc/stan zewnetrzny
a to na fotach jest bdb

na laczeniach blach na fotach nie widac nawet zaprawek (moze byl kiedys robiony caly), a od spodu tylko zabezpieczenie...

jedyne co nalezaloby zrobic to odpalic niech sie porzadnie rozgrzeje chodzac sobie pol godziny i zajrzec do zbiorniczka wyrownawczego, czy nie ma oleju albo nie dmucha w koncu to stary diesel

odpalic urzadzenia , lodowke (na gazie), ogrzewanie, boilerek i poczekac tyle ile trzebaq zeby zadzialaly ustawione jakos na polowe termostaty a lodowka dluzej az pokaze chlodek - i na tym bym sie koncentrowal. mozna sprawdzac reszte 12/220/ wskazniki, prostowniki, przetworniczke, krany i wlaczniki itd itd
zeby wiedziec czy chodzi - wszystko jest do naprawienia a ew jakis defekt nie powinien jak pisalem moim zdaniem decydowac o niekupowaniu w tym przypadku.

tak przy okazji mnie bardzo interesuje to co jest tam w tle... czy to fiat 500?

pozdr

arrtur 
zaawansowany

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-07-31, 21:18   

Leo2 napisał/a:
Mam podobnego kampreka bez turbiny i wspomagania. Prowadzi się jednym palcem. A co do turbiny? jak czegoś nie ma to się nie psuje.

wierze,

ja mialem bez turbo i bez wspomagania, ale mialem tez z turbo i wspomaganiem - niebo a ziemia.

teraz mam mixa :) bez turbo ale ze wspomaganiem ( choc wolalbym odwrotnie jesli juz mix)

pozdr

TNT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-07-31, 21:34   

Nie chce szukać dziury w całym, ale zawsze przydają się argumenty przy malej negocjacji ceny ;)

aroo59 
zaawansowany
602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
Piwa: 2/4
Wysłany: 2012-08-01, 21:21   

Zanim wyczytasz opinnie wszystkich forumowiczów i podejmiesz decyzję wyjazdu oby obejrzeć auto , może być już za późno. Poproś kumatego kolegę i ruszaj jak najszybciej takich jak Ty jest wielu. :spoko
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa.

arrtur 
zaawansowany

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-08-01, 21:31   

nie chodzilo mi o to, ze Ty szukasz dziury w calym tylko ja sam napisalem, ze mialbym watpliwosci (szukal kruczka) dlaczego ktos sprzedal bdb samochod za tak niska cene, ze jeszcze przy obecnej ktos na nim zarabia.

ale wlasnei moze nie ma co doszukiwac sie nie wiadomo czego, moze poprostu kryzys i tak sie zdaza wiec nalezy skorzystac

tylko o to mi chodzilo

czym jezdziles dotad? ew skad taki wybor?
pytales o ew wspolne ogledziny a profil masz tak skapiutki ze nawet nie wiadomo skad jestes

pozdr

TNT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-08-06, 22:45   

Witam, po przerwie. Tak wiec pojechałem, zobaczyłem, kupiłem.

Pierwsze wrażenia:
1. Wyposażenie działa
2. Silnik pracuje równo i ładnie, chociaż na zimno zadymi na czarno, później prawie w ogóle przy spokojnej jeździe do 80km/h. Kiedy przegoniłem go do 100km/h znow troche zadymil.
4. Podczas jazdy jest dość głośno powyżej 60-70km/h i trochę to męczy
3. Po wizycie na stacji diagnostycznej, do wymiany są: drążek kierowniczy str P, tuleja drążka pośredniego str L, sworznie wahaczy górnych str L+P, ale nie są to sprawy pilne, luzy są nieduże.
5. Most jest suchy, na skrzyni biegów wyciek z uszczelniacza od strony wału.
6. Do zrobienia jest rozrząd (raczej ze strachu, bo brak jakich kolwiek objawów) i z tego co wiem regulacja luzów zaworowych.
7. Spalanie na poziomie ok 12 litrów ropy
8. Nie wiem na razie ile bierze oleju

W czasie jazdy całkiem nieźle mnie zaskoczył na boczny wiatr, nie było z tym większych problemów, minimalne kontry bez najmniejszej walki wystarczyły aby utrzymać auto na kierunku jazdy.

Z rzeczy których rozwiązanie jest dla mnie zagadka to:
- nie działa obrotomierz
- światła drogowe włączają się tylko przy podciągnięciu kierunkowskazu. Po włączeniu świateł mijania świecą pozycyjne, dopiero po próbie włączenia drogowych działają światła mijania.

TNT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-08-07, 10:46   

arrtur napisał/a:
nie chodzilo mi o to, ze Ty szukasz dziury w calym tylko ja sam napisalem, ze mialbym watpliwosci (szukal kruczka) dlaczego ktos sprzedal bdb samochod za tak niska cene, ze jeszcze przy obecnej ktos na nim zarabia.

ale wlasnei moze nie ma co doszukiwac sie nie wiadomo czego, moze poprostu kryzys i tak sie zdaza wiec nalezy skorzystac

tylko o to mi chodzilo

czym jezdziles dotad? ew skad taki wybor?
pytales o ew wspolne ogledziny a profil masz tak skapiutki ze nawet nie wiadomo skad jestes

pozdr

Widać musiał być kryzys, auto nadaje się do jazdy, poza pewnymi mankamentami, o ktorych napisałem jest naprawdę ok.

A odpowiadając na pytania to jeździłem wieloma samochodami i busami służbowo. Jednak z drugiej strony to najczęściej jeździłem z namiotem ;]

Wybór taki to częściowo przypadek, kombinacja czasu kasy i pewnych założeń. Założenia są takie że auto ma się nadawać na długie wypady i ma spełniać role bardziej miejsca do mieszkania niż być tylko łóżkiem na kółkach i wydaje mi się że właśnie w tej roli sven hedin będzie się sprawdzał.

pzdr

TNT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-08-07, 12:20   

A dla ciekawskich, oto co znalazłem:

http://bitsnoop.com/vw-lt...-q13885392.html

arrtur 
zaawansowany

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-08-07, 16:01   

niedoczytalem - skasowalem

bardzo zacnie, gratuluje

obrotomierza to autopewnie nie mialo wiec moze ktos wlozyl i nie wiedzial ze jeszcze musi alternator wymienic zeby to zadzialalo

te mechaniczne rzeczy to drobiazgi, tyle ze cos tam kosztuja
rozrzad od razu z pompa wody by nalezalo

utargowales pare procent?

pozdr

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2012-08-07, 17:55   

TNT napisał/a:
Witam, po przerwie. Tak wiec pojechałem, zobaczyłem, kupiłem.

Pierwsze wrażenia:

7. Spalanie na poziomie ok 12 litrów ropy

Miałem Svena z takim samym motorem i przy prędkościach rzędu 90 spalał ok 9 do max 10 litrów. Pamiętam też, że praktycznie w ogóle nie puszczał kopcia
Sprawdzaj (przynajmniej na początku) poziom płynu chłodniczego i zerkaj na temperaturę... w tych motorach to dość ważne (czapka).

Reszta rzeczy o których piszesz nie są bardzo groźne. Da się ogarnąć...
A tak btw to nabyłeś super auto... Gratuluje :ok

TNT
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-08-07, 18:43   

arrtur napisał/a:
niedoczytalem - skasowalem

bardzo zacnie, gratuluje

obrotomierza to autopewnie nie mialo wiec moze ktos wlozyl i nie wiedzial ze jeszcze musi alternator wymienic zeby to zadzialalo

te mechaniczne rzeczy to drobiazgi, tyle ze cos tam kosztuja
rozrzad od razu z pompa wody by nalezalo

utargowales pare procent?

pozdr

Niestety z braku możliwości i czasu kupiłem w niedzielę, wiec nie mialem możliwości żeby podjechać na stację diagnostyczną i zajrzeć pod spód. Stad też argumentów brakło, a i handlarz ze mnie nie najlepszy ;) Cena raczej nie była do negocjacji.

MariuszB napisał/a:
Miałem Svena z takim samym motorem i przy prędkościach rzędu 90 spalał ok 9 do max 10 litrów. Pamiętam też, że praktycznie w ogóle nie puszczał kopcia
Sprawdzaj (przynajmniej na początku) poziom płynu chłodniczego i zerkaj na temperaturę... w tych motorach to dość ważne (czapka).

Reszta rzeczy o których piszesz nie są bardzo groźne. Da się ogarnąć...
A tak btw to nabyłeś super auto... Gratuluje

Max do ilu udało mi się go rozpędzić to 100-110km/h wiec chyba ma wolny most. Jeśli chodzi o biegi to jedynka jest żółwiem, korzysta się zasadniczo od 2 do 5. Z temperaturą to słyszałem wiec sprawdzałem. Trzymał wskazówkę ładnie, ale płyn chłodniczy widać że świeży.

Jak będę u mechanika to przy okazji rozrządu zrobię regulację luzów zaworowych i sprawdzę ciśnienie na cylindrach. Wydaje mi się ze po tym będę miał już pewność czy wszystko gra.

arrtur 
zaawansowany

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-08-07, 20:14   

auta niedoladowane z zalozenia musza miec wolniejsze mosty bo z szybkim na 5 biegu w ogole by nie jechal z braku sily

ile tak na prawde jedzie (i ile pali) to trzeba by sprawdzic z gpsa, liczniki sa mocno umowne :)

o ile na 9l Mariusza i to przy 90 ciu bym nie liczyl w rzeczywistosci o tyle 12 wydawac by sie moglo za duzo przy aucie bez turbo - gdyby nie to ze moj bolid tyle wlasnie mi ostatnio zechlal... nie mam kaski na wtryski ale z ciekawosci bym zrobil (wydaje mi sie ze jeden zdechl kojarzac pare objawow)
Nie powinein palic wiecej jak 10,5 z moich dawnych doswiadczen i chocby ostatnio z informacji od Jarka o podobnym spalaniu.

pozdr

Odpowiedz do tematu