|
|
|
VW lt allegro, zna ktos tego Kampera? |
| Autor |
Wiadomość |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2012-08-09, 18:57
|
|
|
Oby głowica nie była zdejmowana i spawana bo będą problemy. Znalezienie używanej nie spawanej do tego modelu graniczy z cudem. Ale jak poziom płynu chłodzącego jest stabilny to tylko pogratulować zakupu. Auto na wiele lat. |
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2012-08-10, 12:36
|
|
|
| TNT napisał/a: | ....
1. Wyposażenie działa
2. Silnik pracuje równo i ładnie, chociaż na zimno zadymi na czarno, później prawie w ogóle przy spokojnej jeździe do 80km/h. Kiedy przegoniłem go do 100km/h znow troche zadymil.
4. Podczas jazdy jest dość głośno powyżej 60-70km/h i trochę to męczy
3. Po wizycie na stacji diagnostycznej, do wymiany są: drążek kierowniczy str P, tuleja drążka pośredniego str L, sworznie wahaczy górnych str L+P, ale nie są to sprawy pilne, luzy są nieduże.
5. Most jest suchy, na skrzyni biegów wyciek z uszczelniacza od strony wału.
6. Do zrobienia jest rozrząd (raczej ze strachu, bo brak jakich kolwiek objawów) i z tego co wiem regulacja luzów zaworowych.
7. Spalanie na poziomie ok 12 litrów ropy
8. Nie wiem na razie ile bierze oleju
...
- nie działa obrotomierz
- światła drogowe włączają się tylko przy podciągnięciu kierunkowskazu. Po włączeniu świateł mijania świecą pozycyjne, dopiero po próbie włączenia drogowych działają światła mijania... |
Cena 12 k za stan ze zdjęć + Twój opis jest śmieszna. Gratuluję i witam w klubie.
Nie wiem jak germańcy to robią, bo mój jest kilka lat młodszy i ma blacharkę po remoncie, ale wciąż nie jest w takim stanie jak na tych zdjęciach. Myją go po każdej jeździe, wycierają do sucha i trzymają w klimatyzowanych garażach ?!
Ad. 1. i to najważniejsze !
Ad. 2. zmierz kompresję na jakims warsztacie. Relatywnie proste i szybkie badanie. I nie przejmuj sie jeśli wyjdzie bardzo niska (myślę że tak wyjdzie). Te silniki umierają bardzo powoli...
Ad. 4. przyzwyczaisz się...
Ad. 3. pierdoły do opanowania za parę złotych.
Ad. 5. poszukaj spryciarza który go wydłubie bez demontażu skrzyni. Może się da?
Ad. 6. Dość złożona (czytaj kosztowna) operacja. Przemyśl to jeszcze...ale warto. Regulacja luzów / wtrysków - polecam !
Ad. 7. Za dużo. Patrz Ad.2. Chyba że go deptałeś całą drogę bez opamietania. 100-110 to max dla tych bolidów. Pogódź się z tym....
- obrotomierz: na wszelki wypadek tylko: ten okragły blat po prawej od prędkościomierza to .....zegar . Chyba że to ten malutki dalej na prawo (nie widac na zdjęciu)
- światła: Postojówki chyba zawsze świecą z mijania. Reszta sie nie zgadza. Ktoś coś kopał. Zanurkuj po kierownicę i oblukaj to. Łatwy dostęp.
W tym linku
http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=180
znajdziesz konto na Chomiku gdzie Świstak powrzucał manuale. Ja jeszcze nie zdążyłem, ale postaram się. Poproś Słonia o dostęp i zasysaj.
| aroo59 napisał/a: | | ... Znalezienie używanej nie spawanej do tego modelu graniczy z cudem. ... |
Artur namierzył gościa który za 5 tysi wrzuci Ci nowe serce z turbo i wspomaganiem. Nie bawiłbym się w regenerowanie głowic gdyby co.
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15
Opis uzupełnij, bo może gdzieś po sąsiedzku stacjonujesz.
Powodzenia i zadowolenia życzę.
Pozdrawiam |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-08-10, 16:43
|
|
|
| jarekzpolski napisał/a: | | Cena 12 k za stan ze zdjęć + Twój opis jest śmieszna. |
a skad ta kwota, cos przeoczylem ?? wg mojego manuala on kosztowal 18 i dlatego pytalem czy cos opuscili
| jarekzpolski napisał/a: | aroo59 napisał/a:
... Znalezienie używanej nie spawanej do tego modelu graniczy z cudem. ...
Artur namierzył gościa który za 5 tysi wrzuci Ci nowe serce z turbo i wspomaganiem. Nie bawiłbym się w regenerowanie głowic gdyby co. |
silnik, o wspomaganiu nie wspominalem
(a glowice ... jesli juz to sie kupuje nowa, (tzn kazdy ma swoje podejscie ja optuje za jakastam jakoscia jelsi juz cos robic))
w silniku bez turbo i to w kamperze - a nie jablko/glazura wagenie - do tego tak dobrze utrzymanym mysle ze nie ma tematu
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
mar78
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Lt 28, 2.4d, 1991
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2012 Piwa: 4/8 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 2012-08-14, 21:22
|
|
|
TNT gratuluję zakupu.
Życzę bezawaryjnej eksploatacji i szerokiej drogi |
|
|
|
 |
TNT
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-08-16, 22:49
|
|
|
Dziękuje wszystkim za rady i pomoc! Niestety nie mam czasu nacieszyć się moim nowym nabytkiem, póki co praca nie pozwala.
Jak mówią, czym dalej w las...
Otóż stałem się posiadaczem Akumulatorów głębokiego rozładowania lub żelowych, nawet im się jeszcze nie przyjrzałem zbyt dokładnie. Wiem że są to 12V 60Ah, mam takowych 4 sztuki i planuje je włożyć zamiast obecnych, niewiadomego stanu i pochodzenia.
Są to akumulatory z zasilacza 48V, nie samochodowe, wszystkie tego samego producenta i ten sam model.
Mianowicie planuje je podłączyć równolegle, dwa jako rozruchowe i dwa jako kempingowe.
Przeczytałem wątek z forum o akumulatorach i energobloku, w którym mega dużo ciekawych spostrzeżeń napisał Świstak.
Ale wciąż nie jestem pewien czy mój alternator da radę i na co zwrócić szczególna uwagę.
Macie jakieś doświadczenia związane z podobnymi akumulatorami? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-08-17, 06:18
|
|
|
| TNT napisał/a: | | Mianowicie planuje je podłączyć równolegle, dwa jako rozruchowe i dwa jako kempingowe. |
Sprawdź czy akumulatory mają prąd rozruchowy.Najczęściej aku tego typu nie nadają się jako rozruchowe. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2012-08-17, 06:22
|
|
|
wg mnie te 60 (nawet dwie) nie nadają się do rozruchu,
większy pożytek będzie jak je zapniesz w zabudowie,
po uprzednim sprawdzeniu czy energoblok wydoli je ładować (4x60powinien)
a do silnika jak będzie potrzeba kup typowy kwasowy rozruchowy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|