Przetwornica 12v |
Autor |
Wiadomość |
BAYLA DUCATO
trochę już popisał
Twój sprzęt: FIAT DUCATO DETHLEFFS
Nazwa załogi: Mariusz Mariola Michal Malwina
|
Wysłany: 2012-08-12, 22:13 Przetwornica 12v
|
|
|
Jestem w trakcie zakupu przetwornicy ,co mozecie polecic i co macie sprawdzone. Nie wiem jakie nawet parametry do odbiorusa mi sa potrzebne. telewizora, zarowka, laptop Rynek jest zawalony tym sprzetem ja mysle o krajowej produkcji ze wzgledu na be spieczenstwo. A jak te chinskie sie sprawdzaja pozdrawiam |
|
|
|
 |
star2666
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: laika kreos
|
Wysłany: 2012-08-12, 22:28
|
|
|
Witaj pierw dowiedz sie ile bedziesz potzrebowac mocy w WATACH tych made in czajna nie kupuj bo mozesz sie zfajczyc razem z przetwornica te chinskie badziewne sa kupilem kiedys ładowarka samochodowa do lapka za 35 zl 2 dni i szlak ja trafil prztwornicy poszukaj w sklepach dla TIROWCOW tam maja dobry sprzet |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-08-13, 05:44
|
|
|
star2666 napisał/a: | prztwornicy poszukaj w sklepach dla TIROWCOW tam maja dobry sprzet | nawet bardzo dobry...tyle ze..na 24V
co do przetwornicy, roznie bywa z zasilaniem laptopow..
nawet te ''niby '' mocniejsze...600W nie ruszaja 50W lapka...
wiec, najlepiej przy kupnie, w sklepie zrobic test ze swoim laptopem
i po odpaleniu, sprawdz czy laptopik dobrze dziala...bo bywaja klopoty z myszka/kursorem...ktory zamiast isc tam gdzie Ty chcesz...sam biega po ekranie..
reszta sprzetow, na ogol chodzi dobrze..nawet z 200-300Watowych przetwornic |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-13, 06:58
|
|
|
Zwróć uwagę na podawana moc. Ważna jest moc pracy ciągłej a nie chwilowa. Ja w tym roku kupiłem przetwornicę Kemot 500/1000. Zdała egzamin w 100%
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
BAYLA DUCATO
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-08-13, 10:41
|
|
|
Nad taka jak twoja wlasnie sie zastanawialem i wykonanie.ok |
|
|
|
 |
BAYLA DUCATO
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-08-13, 10:44
|
|
|
chodzi oczywiscie o ta |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2012-08-13, 12:36
|
|
|
Poprzednio miałem inną , ale się po roku posypała chociaż była niby do 1000W , a ta chodzi już ponad dwa lata. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/136 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2012-08-16, 00:05
|
|
|
Witam,
Ja korzystam najczęściej z produktów firmy Mean Well np. http://allegro.pl/przetwo...2558735166.html to prawdziwy inwerter nie zabawka, na wyjściu mamy sinus i pracuje z każdym urządzeniem bez problemów.
Pozdro. |
|
|
|
 |
Kocurek
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2009 Piwa: 19/3 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2012-08-16, 22:20
|
|
|
Witam.
Zastanawiam się do czego może słuzyć a właściwie do czego moze być potrzebna przetwornica 12/230. Większość stsowanych urządzeń można zasilać z niskiego napięcia. Odbiornik TV - 12V sa dostepne. wiertarka - jak najbardziej, zasilacz do laptopa są miniprzetwornice 12 na 12-20 V lub podone. Lodowka 12 + gaz, bojler też na gaz plus automatyka 12V. Przetwotnice mają okresloną sprawnoś i jest on odległa od 100%. Bardzo ogólnie można niezbędną do uzyskania moc na wyjściu z przetwornicy podzielić przez 12V co da prąd obwodu pierwotnego i pomnożyć tenże przez współczynnik sprawności czyli na oko z 20% dla tych podlejszego pochodzenia. Teraz łatwo przewidzieć ile może akumulator wytrzymać obciążony w ten sposób. Przychodzi mi do głowy teraz suszarka do włosów, bez których większość kobiet wymięka. No i tu mogłoby to się sprawdzić - racja. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/85 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-08-17, 12:23
|
|
|
Pytanie czy warto wszystko na 230v dublować i mieć specjalnie do kampera czy uniwersalne w domu+kamper z przetwornicą( laptop z zasilaniem na 230,telewizorek używany przez cały rok w domu,maszynka do golenia,odtwarzacz DVD,antena-np:cyfra +,ładowarki do komórek, i cały inny badziew bez którego nie mozemy obejść sie w domu i podczas wyjazdu np ładowarka do kamery,aparatu fotograficznego itd,itp.Kupujemy przetwornicę i po problemie.Myślę ,że warto zainwestować w przetwornicę. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-17, 13:19
|
|
|
Kocurek napisał/a: | Witam.
Zastanawiam się do czego może słuzyć a właściwie do czego moze być potrzebna przetwornica 12/230. Większość stsowanych urządzeń można zasilać z niskiego napięcia. Odbiornik TV - 12V sa dostepne. wiertarka - jak najbardziej, zasilacz do laptopa są miniprzetwornice 12 na 12-20 V lub podone. Lodowka 12 + gaz, bojler też na gaz plus automatyka 12V. Przetwotnice mają okresloną sprawnoś i jest on odległa od 100%. Bardzo ogólnie można niezbędną do uzyskania moc na wyjściu z przetwornicy podzielić przez 12V co da prąd obwodu pierwotnego i pomnożyć tenże przez współczynnik sprawności czyli na oko z 20% dla tych podlejszego pochodzenia. Teraz łatwo przewidzieć ile może akumulator wytrzymać obciążony w ten sposób. Przychodzi mi do głowy teraz suszarka do włosów, bez których większość kobiet wymięka. No i tu mogłoby to się sprawdzić - racja. Pozdrawiam |
Witam
Za dobry zasilacz 12/20V do laptopa zapłacisz dużo więcej niż za przetwornicę, a będziesz mógł zasilić tylko jedno urządzenie. Poza tym nie korzystasz z przetwornicy cały czas i nawet dwa dni postoju nie rozładują akumulatora /dobre przetwornice maja przed tym zabezpieczenie/
|
|
|
|
 |
Kocurek
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2009 Piwa: 19/3 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2012-08-19, 14:03
|
|
|
No tak. Kwestia potrzeb i mozliwości. Trudno tu dyskutować. Argument o wynoszeniu z domu urządzeń po to by ich nie dublować w kamperze jest słuszny i przemawia za przetwarzaniem napięcia na 230. Ja to co jest mi niezbędne przysosowane do 12v. Dbybym musiał coś nietypwego podłączyć to niewykluczone że pojawiłaby się przetwornica. A tak w sumie to temat jest spoecyficzny podobnie jak jeżdzenie kamperem. Można to kochać, nienawidzieć lub nierozumieć. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2012-08-19, 21:19
|
|
|
Ja mam 300/600, używam do laptopa, telewizora a jak jest gorąco to w czasie jazdy wentylator taki domowy na tym śmiga, no i wiadomo wszystkie ładowarki. |
|
|
|
 |
|