Co kupić - pierwsze afto |
Autor |
Wiadomość |
marekniva
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: jeszcze nie ma
|
Wysłany: 2012-08-20, 12:58 Co kupić - pierwsze afto
|
|
|
Witam wszystkich większych i mniejszych specjalistów i bardzo proszę o pomoc.
Mam zamiar kupić kampera na ten cel chciałbym przeznaczyć około 30 tyś zł. Co kupić?
Będę podróżować po Polsce i trochę po europie zachodniej. Myślę że max 20 tyś km w roku (podane z górą nawet dużą).
Autem podróżować będzie głównie 2 ale od czasu do czasu 4 osoby. Chciałbym ażeby dało się spać w sprzęcie jesienią i wiosną.
Napiszcie proszę w co waszym zdaniem powinien być kamper wyposażony i ewentualnie za czym powinienem się rozglądać.
Od razu napisze że nie chciałbym Ducato czy J5 z początku lat 90 ze względu na niezbyt atrakcyjny wygląd oraz fakt że posiadałem takie auto dostawcze.
Patrzyłem na te ogłoszenie http://allegro.pl/ford-tr....html?source=oo
Wiem że to nie ten temat ale jako początek dyskusji i mam nadzieje skutecznej pomocy z Waszej strony pozwalam sobie na zamieszczenie pytania o konkretne auto. |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/128 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2012-08-20, 13:32 Re: Co kupić - pierwsze afto
|
|
|
marekniva napisał/a: | Witam wszystkich większych i mniejszych specjalistów i bardzo proszę o pomoc.
Mam zamiar kupić kampera na ten cel chciałbym przeznaczyć około 30 tyś zł. Co kupić?
Będę podróżować po Polsce i trochę po europie zachodniej. Myślę że max 20 tyś km w roku (podane z górą nawet dużą).
Autem podróżować będzie głównie 2 ale od czasu do czasu 4 osoby. Chciałbym ażeby dało się spać w sprzęcie jesienią i wiosną.
Napiszcie proszę w co waszym zdaniem powinien być kamper wyposażony i ewentualnie za czym powinienem się rozglądać.
Od razu napisze że nie chciałbym Ducato czy J5 z początku lat 90 ze względu na niezbyt atrakcyjny wygląd oraz fakt że posiadałem takie auto dostawcze.
Patrzyłem na te ogłoszenie http://allegro.pl/ford-tr....html?source=oo
Wiem że to nie ten temat ale jako początek dyskusji i mam nadzieje skutecznej pomocy z Waszej strony pozwalam sobie na zamieszczenie pytania o konkretne auto. |
Witam,
Najlepiej zrobisz jak pojedziesz z tym do np. chyba najbliżej masz Wadowskich lub PROCAMP i oni przejrzą Ci to auto, szczelność zabudowy jest najważniejsza koń raczej mniej istotny.
Niewiele można ocenić przez fotki za to większość da się sprawdzić na żywo albo zaglądaj i macaj wszystkie zakamarki i czy ta boazeria w alkowie to jest orginał?.
Podro.
Pozdro. |
|
|
|
 |
marekniva
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-08-20, 13:37
|
|
|
A widzisz już się czegoś dowiedziałem nie zwróciłbym uwagi na boazerie.
Będę wdzięczny za każde uwagi ewentualne porady. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2012-08-20, 16:29 Re: Co kupić - pierwsze afto
|
|
|
marekniva napisał/a: |
(...)nie chciałbym Ducato czy J5 z początku lat 90 ze względu na niezbyt atrakcyjny wygląd
(...) |
Bardziej istotny jest dla Ciebie wygląd, czy prostota konstrukcji , ich niska awaryjność i łatwa naprawialność?
Co zrobisz z ładnym kamperem na zachodniej autostradzie?
Jak zamierzasz wydać 30 kzł, to albo ładny zewnętrznie i do roboty, albo ładny i ładny nieco starszy.
Ja szukałem tak jak Ty, ale mając już spore doświadczenie w tej materii i co?
Wybrałem kampera Sokali właśnie z powodu tych kilku w/w cech i jego niepowtarzalności
Powodzonka. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
marekniva
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-08-20, 16:32
|
|
|
No dobra przyjmijmy teoretycznie że Ducato wchodzi w grę. Jakiej zabudowy powinienem szukać. Pytanie wynika z mnogości tych aut. |
|
|
|
 |
marekniva
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/128 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2012-08-20, 17:01
|
|
|
Nie to żebym Cię zniechęcał ale poczytaj: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11527
Ogólnie to aby w tej cenie kupić dobre auto to potrzebował będziesz duużo szczęścia.
Może z przyczepą będzie łatwiej ..
Podro. |
|
|
|
 |
marekniva
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-08-20, 17:14
|
|
|
No nie za ciekawie to wygląda.
Ale przyczepa odpada, z tego sprzętu będzie korzystać też mój Tata mimo że przejechał świat dwa razy jeśli nie trzy to ze względu na wiek manewrowanie z przyczepą nie wchodzi w grę. Szczególnie że on miewa różne szalone pomysły. |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-08-20, 21:01
|
|
|
to drugi post, ktory w ogole pamietam dot kupna samochodu w realnej cenie, zwykle sa typu "szukam w dobrym stanei do 15 tys"...
w tej kwocie z poczatku lat 90 tych kupisz cos dobrego,
ew mozesz pomyslec o aucie na busie aby uniknac tematu wody/grzyba/zgnilizny
(nieustannie polecam LT ki sven hedin albo florida), z tym ze to nieco mniejsze auta.
chcesz kupic czy tylko sie orientujesz, taraz czy pozniej, chcesz jeszcze gdzies jechac w tym roku czy na przyszly sezon, to komletny budzet czy zakupu a na pakiet startowy masz osobne tysie?
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2012-08-20, 22:00
|
|
|
Przynajmniej przyzwoicie zaprezentowany, to się ceni i przyciąga uwagę.
Resztę zobaczysz sam. |
 |
|
|
|
 |
marekoliva
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Wrz 2009 Piwa: 40/19 Skąd: Gdańsk - Oliwa
|
Wysłany: 2012-08-20, 23:14
|
|
|
Tego oglądałem po drodze z wakacji na prośbę znajomego, szkoda, że nie napisałeś wcześniej przedwczoraj usunąłem zdjęcia. Najmniejszą jego wadą są szkody po gradobiciu. Nadkola, drzwi i podszybie nieudolnie naprawiane, rdza wychodzi przez szpachlówkę. Alkowa w narożnikach uszczelniana też nie za dobrze. z szafek odchodzi okleina, niektóre pomalowane brązową farbą. Ogólnie wygląd nie za dobry, żeby nie było aż tak to dla małej poprawy wrażenia urządzenia w zabudowie sprawne. |
_________________ Marek
"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-08-21, 00:08
|
|
|
ZA miesiąc zacznę sprzedawać swojego,może Ci sie spodoba. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-08-21, 09:20
|
|
|
Socale napisał/a: | Przynajmniej przyzwoicie zaprezentowany, to się ceni |
.
ladna prezentacje zdjec to moimj zdaniem "sie ceni" w galerii.
wiekszosc nic nie wartych aut jest ladnie prezentowana bo tylko to pozostaje zeby biedaka klienta omamic. Przez te praktyki wlasnie nasz rynek jest jaki jest i 98% wyjazdow po samochod konczy sie komentarzem handlarz oszust a auto w realu szrot. (i to znow w 80 %prawda)
Co ma tez wplyw na uczciwych sprzedajacych bo piszac w ogloszeniu, ze auto ma jakas usterke od razu klient mysli sobie totalna padlina skoro juz napisal ze jest uszkodzenie to nie ma co zbierac inaczej by zataili...
ten http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10223 byl i nadal jest ladnei prezentowany, tym razem po liftingu nalepek i kosztuje ostatnio 26800 jak pokazuje sie w ogloszeniach
(jak pisalem nadal bardzo ladny, bardzo rokujacy na przyszlosc , tylko trzeba go odbudowac wiec nei w tej cenie)
powodzenia |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2012-08-21, 11:00
|
|
|
arrtur napisał/a: | Socale napisał/a: | Przynajmniej przyzwoicie zaprezentowany, to się ceni |
.
ladna prezentacje zdjec to moimj zdaniem "sie ceni" w galerii.
(...)
|
No ale przyznasz, że ładne foty robią lepsze wrażenie niż te robione Nokią, celowo sprofanowane by wielkie i oczywiste wady po prostu ukryć i rzesze zainteresowanych bezkarnie na koszty naciągać dodając słowo "idealny". |
 |
|
|
|
 |
marekniva
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-08-21, 20:18
|
|
|
Dzisiaj przy okazji oglądałem tego LT-ka wydaje się naprawdę zadbany, nieponiszczony, nic w środku nie śmierdzi. Muszę się nad tym zastanowić.
A może jest ktoś z Wrocławia kto by jeszcze fachowym okiem spojrzał na to?
Nie chodzi mi o silnik zawieszenie bo to sam sobie sprawdzę, chodzi o zabudowę.
A tak wogóle do jakiej temperatury zewnętrznej można użytkować zabudowę tego LT-ka? |
|
|
|
 |
|