Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: gino
2012-10-04, 19:15
Kiedy koniec caravaningu?
Autor Wiadomość
brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2012-08-26, 23:00   

szymek1967 napisał/a:

widze brams ze masz z tym problem :!:

A skąd, Szymuś, to Ty masz jakiś problem, bo z jednej strony jesteś posiadaczem tajemnej wiedzy o czymś nieuchronnym co ma nas jesienią spotkać i dlatego pędzisz po całej Europie, a z drugiej bezczelnie nie chcesz wyjawić nam co to ma nastąpić. Może na PW mi napisz, plijz 8-)

szymek1967 napisał/a:
ps. a co ma być 21.12 koniec świata ? :)

E, Szymuś, rozczarowałeś mnie.... :(
21.12.2012 to już tylko 3 dni do wigilii!!! :mikolaj
szymek1967 napisał/a:
jesteś świadkiem yehowy ? bo oni wiedzą kiedy on będzie , nawet aniołowie w niebie nie znają tej mitycznej daty ale co tam, świadkowie są ponad nimi :-P

Tak, jestem świadkiem, ale życia na Ziemi.
A Ty kaznodzieją? Prenumerujesz "Wieści z nieba" i słuchasz rozgłośni "Moherowa Karawana"? :spoko

" Na pytanie o datę końca karawaningu odpowiadam: tego nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy *.
Tak więc każdy, kto mówi, że wie, jest kłamcą i wprowadza ludzi w błąd." (brams, post 246)

* - niemożliwe do udowodnienia że tak jest, lub nie

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2012-08-30, 13:16   

Myślę, że wielu kolegów mnie źle zrozumiało. Ja nie mówię, że nastapił czy ma nastąpić w niedługim czasie koniec caravaningu a branża caravaningowa jest w kryzysie. Caravaning był, jest i będzie. Pytanie tylko za jaką cenę paliwa jest jeszcze ekonomicznie opłacalny?
W październiku lecę do Frankfutru. Dlaczego lecę? Proste: bilet lotniczy z Krakowa w obie strony kosztuje 300 kilka złotych. Za trzy stówy, to przy dobrym spalaniu (nie mówiąc już o płatnej autostradzie) dojadę najwyżej do Drezna. Jeszcze kilka lat temu nikt nie oderwał by mnie od kierownicy a teraz grzecznie wsiadam do samolotu.

:spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 311/484
Wysłany: 2012-08-30, 13:29   

Przepraszam a kto camperem jeżdzi w pojedynkę ? ;)

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 31/148
Wysłany: 2012-08-30, 13:29   

kazbar napisał/a:
Myślę, że wielu kolegów mnie źle zrozumiało. Ja nie mówię, że nastapił czy ma nastąpić w niedługim czasie koniec caravaningu a branża caravaningowa jest w kryzysie. Caravaning był, jest i będzie. Pytanie tylko za jaką cenę paliwa jest jeszcze ekonomicznie opłacalny?
W październiku lecę do Frankfutru. Dlaczego lecę? Proste: bilet lotniczy z Krakowa w obie strony kosztuje 300 kilka złotych. Za trzy stówy, to przy dobrym spalaniu (nie mówiąc już o płatnej autostradzie) dojadę najwyżej do Drezna. Jeszcze kilka lat temu nikt nie oderwał by mnie od kierownicy a teraz grzecznie wsiadam do samolotu.

Witam,
Łatwo obalić Twoje rozumowanie -> do auta osobowego możesz zabrać 5-7 osób i przeliczając na osoby wychodzi , że ten bilet na samolot jest strasznie drogi...
Wszystko zależy od punktu widzenia..
Pozdro.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2012-08-30, 13:43   

kazbar napisał/a:
Jeszcze kilka lat temu nikt nie oderwał by mnie od kierownicy a teraz grzecznie wsiadam do samolotu.

Kaziu, starość nie radość, tez tak mam :haha:
Myślę jednak, że to paliwo nie będzie przyczyną pogrzebania caravaningu. Życie nie lubi próżni. Znajdą się sposoby na zminimalizowanie wpływu cen paliw na podróżowanie.
Dam przykład.
Kilka razy w czasie wyjazdów posiłkowałem się promem. Czasami z tego powodu, że trudno inaczej dostarczyć kampera na Kretę albo na Majorkę. Ale też dlatego, że promem było wygodniej choć trochę drożej. Grecja z Wenecji albo z Ascony.
Teraz przy następnym projekcie wchodzi w grę prom właśnie bo taniej, a na pewno nie drożej.
Jeśli tylko będzie takie zapotrzebowanie, można będzie kampera zawieźć pociągiem na drugi koniec Europy, minimalizując tym koszty. Tylko patrzeć jak zjawi się oferta transportu kilku samochodów "TIR-em" na miejsce wyjazdu.
Tak prawdę mówiąc to przecież kampery nie są budowane po to by przemierzać dojazdowo tysiące kilometrów, tylko żeby tysiące kilometrów wykorzystać do poznawania świata.
Nie będzie tak źle.
Ostatnio zmieniony przez janusz 2012-08-30, 13:48, w całości zmieniany 2 razy  

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2012-08-30, 13:44   

Lecimy we dwójkę (660 zł), co nie zmienia faktu. W tej kalkulacji ekonomicznie byłoby "dobrać" trzy osoby i jechać w piątkę ale to już nie jest caravaning tylko męczarnia.

Panuje obiegowa opinia, że caravaning jest tanią formą wypoczynku i podróżowania. Moim skromnym zdaniem BYŁ.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 348/86
Wysłany: 2012-08-30, 14:05   

kazbar napisał/a:
Panuje obiegowa opinia, że caravaning jest tanią formą wypoczynku i podróżowania. Moim skromnym zdaniem BYŁ.

Czytając ten tekst , przypominają się słowa moich znajomych kiedy kupowaliśmy kampera.
Po co wydawać tyle kasy na auto i jeszcze płacić za paliwo , kempingi i całą resztę. Przecież taniej i wygodniej wsiąść do samolotu i lecieć krócej i za mniej kasy i mieć wszystko na skinienie.
Moja odpowiedź zawsze będzie taka sama: Takie mam hobby. :bigok

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/110
Wysłany: 2012-09-01, 18:58   

kazbar napisał/a:

Już dawno przestał nim być :spoko

Andrzej 73 napisał/a:

Moja odpowiedź zawsze będzie taka sama: Takie mam hobby. :bigok

...to jest niestety jedyny argument :spoko :lol:

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-10-04, 08:16   

:roll:

ps. jeśli sytuacja rozwinie się w znanym kierunku to wieszczę paliwo po 10-12 zł i to w optymistycznej raczej wersji
tak więc dla mnie koniec karawaningu ściśle wiąże się z cenami paliw płynnych na światowych rynkach

ps2. kto ma inne zdanie ?

zaczynamy uzasadniać 8-)

szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-10-04, 11:23   

widze ze nie ma zbyt wielu do dyskusji po dziesiejszych wydarzeniach :?
to moze ja zacznę :

"Szokujące prognozy zachodnich analityków rynku paliw. Cena benzyny może sięgnąć pułapu, którego nie wytrzyma kieszeń przeciętnego Polaka. I to jeszcze w tym roku!

co sie zaczyna dziać z cenami benzyny i ropy na świecie? takie pytanie stawiają sobie zachodni analitycy rynku paliw. wnioski jakie wysuwają są wręcz przerażające...

" cena za baryłkę ropy (159 l.) może w ciągu roku dojść z obecnych 123 dolarów do 200 dolarów – podaje amerykańska telewizja CNBC."a to oznaczałoby gwałtowny skok cen paliw na świecie. na rynku polskim benzyna mogłaby osiągnąć 10-12 zł za litr, choć już teraz jest horrendalnie droga.

:diabelski_usmiech

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2012-10-04, 13:31   

szymek, to wieszczyłoby nie tylko koniec karawaningu :shock: :-/

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 563/753
Wysłany: 2012-10-04, 19:19   

szymek1967 napisał/a:
johny,
czy to jest tematem ninijszych rozważań ,e ?
zapisz się chłopie na religię a póżniej zadawaj takie pytania :wyszczerzony:

ps. pytanie właściwie postawione brzmi : czy i kiedy paliwo osiągnie 200-220 zielonych za baryłkę co w prostym przeliczniku daje nam 12 zł za litr ?

szymek ... tak czytam te Twoje rewelacje już kilka ładnych miesięcy , czarownica z Ciebie pierwsza klasa :( pamiętasz to co pisałeś ?

17-12-2011
po za tym co bedziemy dywagowac o cenach paliw ,jakie to ma znaczenie i dla kogo skoro i tak wiosną przyszlego roku ceny bedą zupelnie inne o ile w ogole paliwo bedzie mozna kupic ( nigdy nie wiadomo co hamerykancom przyjdzie do łba i kogo tym razem zechca uczyc demokracji )

28-12-2012
Po wypowiedziach irańskich polityków rośnie cena ropy Brent. Rynki boją się, że Iran zablokuje cieśninę Ormuz, przez którą przepływa około 20 proc. światowej produkcji ropy. Czy przez to za benzynę na polskiej stacji zapłacimy już nie 5, ale nawet 10 zł?

13 -03-2012
Niedługo benzyna po 7 zł! Jest rekordowo drogo
paliwo benzyna diesel ropa koszt
w czarnym scenariuszu gdy baryłka zdrożeje do 250 dol. to za litr zapłacimy 10 zł a to jest wielce prawdopodobne
…”cena ropy idzie na 200$ za baryłkę, zwrócił również uwagę na komunikat Arabii Saudyjskiej, mówiący o możliwości wzrostu cen do 300$ za baryłkę”

15 -03-2012
poważnym problemem są plany ameryki zakładające rozpoczęcie wojny światowej, której celem ma być rewitalizacja amerykańskiej gospodarki. ale, czy polski rząd zdaje sobie z tego sprawę?
jeżeli spojrzymy na nowe inwestycje zbrojeniowe takie jak nowy (pierwszy od czasów 2 wojny światowej) polski czołg, możemy łatwo odgadnąć, że część administracji szykuje się na wojnę.
26-03-2012
A co będzie, jeśli wybuchnie wojna z Iranem? Wówczas cena ropy od razu skoczy o 20-30 dol. za baryłkę – przewidują analitycy.
– Zapomnijmy o taniej benzynie. Rok 2011 był najdroższym w całej historii cen benzyny. Obecny może być jeszcze gorszy – ostrzegają analitycy z Austrii.

ps. no to pojezdzimy w tym sezonie

No i pojeździliśmy( były stacje po 5,55 ) bo od początku roku Twoje wieści nijak się mają do tego co na stacjach ( dziś 5,74 ), do tego nieuniknione wojny , które za rogiem i ogólnie koniec świata ...

Oczywiście , w przeliczeniu na średnią krajową i w porównaniu z np. Niemcem , który za swoją wypłatę pojedzie znacznie dalej ,to jest drogo ale po kiego takie strachy generować . Może Ty masz złych informatorów Szymek ... szkoda , że dłużej nie pogadaliśmy w Sławie , moze byś się jakoś odkrył o co Ci chodzi .... na dziś to fajnie nakręcasz tych ze słabymi nerwami , którzy zaraz lecą na stację i leją do pełna bak , kanistry , wannę w domu i altance bo będzie zaraz kosmicznie drogo . Tym sposobem do kasy firm , państwa trafiają dodatkowe środki i coś tam jest zaklejone na jakis czas ... Ty normalnie jakiś Agent Tomek jesteś .... :haha:

Ale jak Ciebie to tak bawi ... :spoko :spoko :spoko Ja to jakoś się cieszę z tego co jest bo i tak wpływu na Twoje sprawy nie mam ani Ty też nie masz.... Szymek , uśmiechnij się :-P

ON.png
Plik ściągnięto 95 raz(y) 15,77 KB

Wyświetl szczegóły
Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1363
Wysłany: 2012-10-04, 19:28   

Panowie chyba juz zapomnieliscie ,ze cena barylki juz kilka lat temu siegala magicznej ceny 200$ za barylke i co i nic po kliku dnaich zaczela sukcesywnie spadac do normalnosci i nic z tym sie na swiatowym rynku paliw nie stalo,tylko u nas to juz jest tak jezeli ropa drozej to odrazu cena paliwa w gore a gdy ceny spadaj to unas i tak ceny w gore,[rzeca to normalne :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :gwm :gwm :gwm :haha: :haha: :haha:

Tadeusz
Byle do przodu

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 143/44
Wysłany: 2012-10-04, 19:35   

A niech sobie drożeje.
Ja i tak będę jeździł

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2012-10-04, 19:41   

kimtop napisał/a:
A niech sobie drożeje.
pewnie ze tak..
ja juz..prawie nie jezdze :haha: :haha: :haha: