Szwecja 2013 |
Autor |
Wiadomość |
fousek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Frankia Luxory 840QD 13r.
Nazwa załogi: Marcela i Kamil
|
Wysłany: 2012-10-19, 10:02 Szwecja 2013
|
|
|
Witam. Proszę kolegów i koleżanki o podpowiedź kiedy i gdzie najlepiej jechać do Szwecji. Interesuje mnie zwiedzanie, oraz aktywny odpoczynek w formie wędkowania oraz grzybobrania. Wyjazd planujemy razem z żoną, czyli dwie osoby, oczywiście naszym kamperkiem jeśli będzie jeszcze ktoś to by się w tym terminie również wybierał, bardzo chętnie się poznamy. Proszę osoby które były już w Szwecji o wskazanie ciekawych miejsc oraz niezłych kempingów. Co do miejsca stacjonowania, to raczej interesuje nas miejscówka z prądem i bierzaca wodą, na "dziko" odpada. Proszę o przedstawianie również ogólnych kosztów takiej podróży, koszty promu, kempingu, ewentualnych opłat drogowych, cena wynajęcia łódki itp. Dlaczego pytam o to już teraz, ano dlatego że musimy rozplanować urlopy w firmie na przyszły rok, mnie najbardziej odpowiada wyjazd około 15-25 sierpnia, jednak data ta jest oczywiście ruchoma i mile widziane Wasze sugestie co do zmiany terminu. |
_________________ Darz Bór |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2012-10-19, 11:14
|
|
|
W tym roku wysyp grzybów był w sierpniu , było tego sporo , że aż Szwedzi odnotowali ten fakt pozytywnie .... więc termin chyba optymalny . Też się nastawiamy na ten rejon świata w przyszłym roku tyle że w 100% na dziko . Szwedzi są pod tym względem bardzo tolerancyjni , ważne by nie stać w bliskości domów , podobno 100 m co nam nie grozi bo zawsze szukamy czegoś gdzie ludzi nie widac przez parę kilometrów . Są bardzo restrykcyjni w sprawie ognisk i nawet grilów , nawet w ogródku sa z tym problemy , ponieważ zdażyło się , że roztargniony tubylec po grilu pakował sprzęt do magazynku ... na kilku pozarach nauczyli się , że lepiej zakazać i po sprawie ... Na kempingach ( drogo) pewnie sa możliwości by kontynuować nasze tradycje urlopowe
Najtaniej wychodzi chyba prom z Gdyni . Na dziś w jedna stronę za kampera do 10 m z kierowcą 399 zł i każda następna dorosła osoba to 97 zł , oczywiście rejs dzienny czyli bez kabiny , która jest wymagana na rejs nocny . W sezonie letnim jest trochę drożej bo za kampera i 4 osoby w nim liczyli koło 750 zł w jedną stronę .... może wcześniejsza rezerwacja coś by koszt zmniejszyła ale to tylko przypuszczenie moje .
Jest na forum CT kilku specjalistów w tym temacie , więc i ja chętnie posłucham czegoś nowego , czegos o czym jeszcze tu nie pisano a pisano sporo ...trzeba poszperać .
pozdrówki i ....może do zobaczenia |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2012-10-19, 12:10
|
|
|
Temat tak rozległy, że by trzeba relację pisać
Co do kempingów to Ci nie pomogę bo jest to dla mnie temat obcy choć jeździmy tam już od dekady. W pełni korzystam z prawa Allemannsretten
Pewnie sporo jest ośrodków w rejonie jezior Weter, Wener i Bolmen gdzie możesz wypożyczyć łódź i połowić. Ja mam swoje miejsca do łowienia w Szwecji ale tak dzikie, że nie mam ani prądu ani namiarów .
Co do miejsc...hmmm....jest tego całe mnóstwo. Polecam Ci poradnik ilustrowany Pascal. Po lekturze będziesz wiedział o co pytać albo gdzie jechać
No namew jakich rejonach był ten wysyp ?? |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2012-10-19, 12:27
|
|
|
... w Wermladzie... takie dane dostałem od szpiegów z wikingowa
http://www.youtube.com/watch?v=bNn1LSUB0OA
tak mi się zdaje , że z pytaniem o miejsce w Szwecji jest podobnie z tym jakie kilka lat temu zadałem tubylcowi mieszkającemu w Borach Tucholskich..... gdzie panie jakieś fajne miejsce na biwaczek ? Gość nie odpowiedział , nie potrafił wskazać jakiegos lepszego od najlepszych by dać super informację ....
Po kilkudziesięciu już wypadach w tamte rejony ( za chwilę ruszam ponownie ) dochodze do wniosku , że faktycznie nie było dobrej odpowiedzi na moje pytanie .... dziś mogę pokazać na mapie te które "odkryłem " i z całą odpowiedzialnością będzie to może z 5 % istniejących miejscówek .... W Szwecji będzie podobnie albo jeszcze lepiej .... |
Ostatnio zmieniony przez CORONAVIRUS 2012-10-19, 12:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fousek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-10-19, 12:29
|
|
|
ad. darboch
Czekałem na twoją wypowiedź ponieważ przeczytałem już wszystkie Twoje posty na temat Szwecji.
Moze w przysżłym roku planujesz również wypad do Skandynawi, bardzo chętnie podłączymy sie do osób które maja wieksze doświadczenie.. |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2012-10-19, 12:53
|
|
|
No name, dobra dobra ...kantarell'e to osobny klimat...one rosną nawet jak nic innego nie ma.W tym roku też nazbieralismy ich dość dużo [zdjęcia w dziale grzybiarstwo] W tym roku też byłem w Varmland i zero wysypu prawdziwków. Nasi znajomi wrócili 10.10 i nie doczekali sie na wysyp a specjalnie tam po to jechali.
fousek, nie wiem jak będzie z przyszłym rokiem....my zazwyczaj teraz procentowo więcej jesteśmy na północy Norwegii i Szwecji. Po tylu latach mamy już troszkę inne podejście a Ty powinieneś stworzyc sobie własny plan a ja jeśli chcesz chętnie pomogę i podpowiem na tyle na ile będę umiał.
ps.
nie Ty pisałeś już kiedyś do mnie odnośnie Norwegii i łowienia ryb ? |
|
|
|
 |
fousek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-10-19, 13:08
|
|
|
ad Darboch
nie ja nie pisałem.
co do Planu to wsepnie mamy taki.
Wyjazd z Kłodzka około 14-16 08 do Świnoujścia. Tam wskakujemy na prom i do Ystad. Po opuszczeniu promu wskakuje na drogę nr E4 i katurlamy się w głąb Szwecji mniej wiecej w stronę Karlstadu. Tam chcemy sie zatrzymać na 6-8 dni odpocząc, połowić, pozbierać grzybów i wracąć tą sama drogą do domu. Dlatego interesują mnie godne polecenia miejsca na tej trasie. Jednak jak napisał bezimienny raczej bedzie cięzko o wskazanie jakiś konkretym miejscówek.. Jesli mozesz to zkoryguj ten mocno uogólniony plan. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2012-10-19, 18:59
|
|
|
jak wracalismy z norwegi to chcialem zaliczyc kawalek tego http://www.google.pl/sear...Fg&ved=0CCgQsAQ ale niestety znajomi byli na nie
w 2013 tez szwecja i rybki albo alpy garda-mont blanc-grenobl-przelom verdon i spowrotem przez alpy ale inna droga
ten kanal gota to podobno bajer |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-10-19, 22:31
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 23:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2012-10-20, 09:04
|
|
|
fousek napisał/a: | Wyjazd z Kłodzka około 14-16 08 do Świnoujścia. Tam wskakujemy na prom i do Ystad. Po opuszczeniu promu wskakuje na drogę nr E4 i katurlamy się w głąb Szwecji mniej wiecej w stronę Karlstadu. Tam chcemy sie zatrzymać na 6-8 dni odpocząc, połowić, pozbierać grzybów i wracąć tą sama drogą do domu. Dlatego interesują mnie godne polecenia miejsca na tej trasie. Jednak jak napisał bezimienny raczej bedzie cięzko o wskazanie jakiś konkretym miejscówek.. Jesli mozesz to zkoryguj ten mocno uogólniony plan. |
to za daleko nie jedziecie bo gdzieś ok 400-500km od Karlskrony. Co Ci mogę polecić ? Napewno regiony Varmland i Dalarna.
Masz sporo czasu a więc jak już poczytałeś dokładnie moje teksty to teraz weź się za Pascala
Czemu upierasz się na kempingi ? |
_________________ Darek
Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2012-12-30, 17:24 Re: Szwecja 2013
|
|
|
fousek napisał/a: | .......... mnie najbardziej odpowiada wyjazd około 15-25 sierpnia, jednak data ta jest oczywiście ruchoma ............ |
My też w tym terminie planujemy wyjazd do kraju Wikingów ale preferujemy tak jak w Norwegii dzikie kamperowanie .Dlatego podczepiam się pod temat i czekam na przydatne wskazówki .
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2012-12-30, 21:12
|
|
|
darboch napisał/a: | MILUS napisał/a: | podczepiam się pod temat i czekam na przydatne wskazówki . |
leń |
Nie leń .........o Twoje bajki na CT już przeczytałem ..........Pascala studiuje ........... przez Michelina przebrnąłem ...........więc czekam na jakieś ciekawostki
|
 |
|
|
|
 |
frape
weteran

Twój sprzęt: Fiat 2.8idTD MultiCamp EVO II Possl
Nazwa załogi: osiołek
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Gru 2009 Piwa: 115/53 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2012-12-30, 22:11
|
|
|
frape napisał/a: | a moje ? |
Powoli dochodzę ............do nich |
 |
|
|
|
 |
|