|
Potrzebny czujnik płomienia. |
| Autor |
Wiadomość |
Kocurek
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2009 Piwa: 19/3 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2012-11-05, 17:44 Potrzebny czujnik płomienia.
|
|
|
Witam.
Po ostatnim wyjeździe stanęło ogrzewanie. Brak podtrzymania płomenia. Padł czujnik. Nie wiem jak fachowo to nazwać. Termopara to nie jest, więc poprostu pioszę czujnik. Wiecie może koledzy gdzie taką część dostać? Z góry dziekuję za pomoc. zamieszczam dane pieca i zdjęcie detalu.
Termoparę mam , temat nieaktualny.
Jeżeli padnie komuś służę podpowiedzią.
czulnik.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2970 raz(y) 32,86 KB |
trumatic.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 97 raz(y) 38,73 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Kocurek 2012-11-06, 20:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Yekater
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Home made
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: EU
|
Wysłany: 2012-11-05, 18:45
|
|
|
Wydaje mi się, że na przedstawionym zdjęciu jest element regulacji wielkości płomienia a nie termopara zabezpieczająca pomieszczenie przed niekontrolowanym wypływem gazu. Kilka lat temu też miałem podobną usterkę, piecyk funkcjonuje ale nie ma stałej kontroli zadanej temperatury.
Przykładowy schemat piecyka:
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2012-11-05, 21:22
|
|
|
|
_________________ Darek |
| Ostatnio zmieniony przez ARCADARKA 2012-11-05, 23:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kocurek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-11-05, 22:21
|
|
|
Tak. Na schemacie zamieszczonym rzeczywiście jest termopara regulująca dopływ gazu i zabezpieczająca przed jego wydostawaniu się przy braku płomienia. Taka jest właśnie rola czujnika który się zpsuł. Nie reguluje on temperatury , ma po ogrzaniu się ( podczas naciskania gałki w piecu ) otworzyć dopływ gazu. W przypadku wyczerpania baterii w zapalarce ( na przykład ) gdyby został zdmuchnięty płomień po chwili wyłączy dopływ gazu.
To właśnie termopara padła.
Przy okazji pozwolę sobie wyrazić daleko idące zdumienie jak mozna w butlę załadować substancję gazopodobną o kaloryczności bliskiej minimum przyzwoitości i zapachu a w zasadzie smrodzie jakiego w zyciu bym się nie spodziewał. Zastanawiam się gdzie wymieniać butlę żeby znowu nie pompować odbiorników jakimś szajsem. Może nabijać po zmroku jak nie ma ruchu w jakimś punkcie tankowania samochodów? Chyba tak zrobię. |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2012-11-06, 13:15
|
|
|
| Ja ostatnio w części "gazowe" zaopatrywałem się u serwisanta trumy, ceny były akceptowalne. Napisz na ten adres truma@truma.pl |
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
|
|
|
 |
Kocurek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-11-06, 20:07
|
|
|
Dziekuję za podpowiedź. Udało mi sie z rana dostać termoparę która powinna spełnić oczekiwania. Napięcie ktore daje jest identyczne z tym z fabrycznej termopary - powinna zadziałać. Dziś montaż, jutro sprawdzenie. Koszt 37 zł.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

|
Wysłany: 2012-11-06, 21:00
|
|
|
| Z ciekawości, gdzie ją kupiłeś? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-11-07, 08:58
|
|
|
| Kocurek napisał/a: | | Zastanawiam się gdzie wymieniać butlę żeby znowu nie pompować odbiorników jakimś szajsem. |
Ja od czterech lat biorę tylko propan z BP i zero problemów |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

|
Wysłany: 2012-11-07, 09:29
|
|
|
| Jak kolega zauważył po prostu pewne źródła i jest ok, natomiast czy propan ? W zimę na pewno tak ale po za tym lepiej mieszanka z butanem bo jest on po prostu bardziej kaloryczny. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|