Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obiektywne jak i subiektywne opinie mile widziane
Autor Wiadomość
darth.vader 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: poszukuje
Wysłany: 2012-11-11, 13:01   Obiektywne jak i subiektywne opinie mile widziane

Jestesmy rodzinka z dwojka niezbyt duzych dzieci. Planujemy zakup kampera i wczytujemy sie w forum szukajac porad i rozwazajac co jest dla nas bardziej korzystne.
Chcemy kupic kampera ktorego rowniez bedziemy chcieli uzytkowac podczas wyjazdow weekendowych (np. do rodzinki na 1 lub 2 dni - rowniez w zime), a takze na "codzien" (raz lub 2 razy w tygodniu) do przejazdow po kraju dla jednej osoby (sporadycznie po miescie).
Czy w takim przypadku polecilibyscie kampera z alkova czy polintegrala z opuszczanym lozkiem.
Wczytujac sie w forum zauwazylem ze podstawowe wymieniane roznice pomiedzy kamperem np. 7,4m a kamperem 6,99 to tylko oplata za mosty i promy. (czy da sie poruszac normalnie po miescie takim kamperem i parkowac, czy raczej nalezy rozgladac sie za dlugoscia 5,99 m, ktore to byla jak zuwazylismy bardzo promowana w tym roku dusseldorfie przez kilka marek).
Natomiast roznica jaka zauwazyslimy czytajac forum,pomiedzy alkova a polintegralem to szybkosc przemieszczania sie oraz komfort prowadzenia (na rzecz polintegrala).

Prosze o wyrazenie kazdej opinii co byscie kupili i dlaczego.
Z gory za wszelkie uwagi bardzo dziekuje.

Darth
Postaw piwo autorowi tego posta

Nomad 
weteran

Twój sprzęt: sprzedany;;E-mail 25020roman@gmail.com
Nazwa załogi: Nomad
Piwa: 51/22
Wysłany: 2012-11-11, 14:03   

Jak wybierzesz z aklową,to możesz go "skrócić" czyli kupić krótszy.Im krótszy tym łatwiej w mieście i taniej jak zauważyłeś- ja np.parkuję na każdym miejscu ,bo mam ledwo 5m.Jeżeli chcesz więcej komfortu i doczekać aż dzieciaki Ci dorosną wraz z Twoim kamperem,to ze "skrócenia" nici.
Piszesz,że chcesz śmigać też samemu po kraju,to wygodnieszy byłby jakiś podobny do dostawczaka,jakiś półintegral ....
Sam musisz wymyśleć :idea

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2012-11-11, 14:16   

Z doświadczenia powiem że jezdżąc z małymi dziećmi musisz mieć troche wolnej przestrzeni w środku. Tzn. odpadają blaszaki bo dzieci żeby się przebrać czy nałożyć buty muszą mieć dużo miejsca wokół siebie. A przeważnie jedno robi to samo co drugie. Inna sprawa to stół : musi być wygodny i duży aby pomieścić podczas jazdy rysunki, kredki, pluszaki itp. Alkowa jest o tyle wygodniejsza że auto jest krótsze i w ciągu dnia służy za składzik na pościel, krzesełka, małe rowerki itp. Za to półintegralem i blaszakiem jeżdzi się lepiej. Najlepiej pooglądaj pare typów, posiedź sobie troche w nich i będziesz wiedział czego szukasz.

I najważniejsze : ile kasy chcesz wydać na auto ...

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2012-11-11, 14:42   

Kolega, który także przymierza się do zakupu kampera odrzuca opcję integrala, półintegrala, ze względu właśnie na dzieci.
Lubią one przebywać i bawić się w alkowie. A dzieci szczęśliwe, to my też zadowoleni z wyjazdu.

Trudno będzie Ci doradzić. Zbyt dużo każdy ma własnych preferencji.

gotic1 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: fiat ducato 2,5TD hymercamp 94r alkowa
Piwa: 16/1
Wysłany: 2012-11-11, 18:33   

Jeżeli dużo jeździ się alkową to ja nie widzę róznicy w prowadzeniu auta w porównaniu z integralem,lub półintegralem.Różnicę może powodować moc silnika,luzy w zawieszeniu(starsze auta) małe umiejętności kierowcy

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Wysłany: 2012-11-11, 18:39   

Tu masz uniwersalne rozwiązanie :lol:

gotic1 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2012-11-11, 18:49   

Anglicy to wszystko przerobią i zarejestrują,u nas byłyby pewnie problemy,ze niby unia zabrania

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Wysłany: 2012-11-11, 18:50   

gotic1 napisał/a:
Anglicy to wszystko przerobią i zarejestrują,u nas byłyby pewnie problemy,ze niby unia zabrania

To badziej "nasze" bo drzwi po białej stronie mocy.

gotic1 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2012-11-11, 18:56   

Dużym utrudnieniem dla kampera powyżej 5m długości jest jego parkowanie w mieście,często trzeba się dużo najeżdzić żeby coś znaleźć.

Duduś 
stary wyga

Piwa: 29/6
Wysłany: 2012-11-11, 19:00   

Wracając do tematu mając dwoje nie za dużych dzieci to dobrze pomyśleć o łóżku piętrowym. Ja miałem kampera którego po zatrzymaniu trzeba było przerabiać na sypialnie. Teraz ma takiego że nie potrzebuje nic rozkładać a każdy ma swoje miejsce do spania (jest nas czwórka) i w każdej chwili możemy zasiąść do stołu.
Kiedyś chciałem kupić takiego ale był robaczywy
http://moto.allegro.pl/fi...2783269204.html
jak zwykle trafiam w sedno..."

gotic1 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2012-11-11, 19:03   

[quote="makdrajwer"]
gotic1 napisał/a:

To badziej "nasze" bo drzwi po białej stronie mocy.[/quot

Przyczepę "Lunar" odwrócili tyłem do przodu,połaczyli z autobusem na podwoziu Ducato z ramą alko,tylną ścianę z przyczepy(dół ze światłami) dali na koniec tego jamnika i cudo wyszło :-P

gotic1 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2012-11-11, 19:14   

Duduś napisał/a:
Wracając do tematu mając dwoje nie za dużych dzieci to dobrze pomyśleć o łóżku piętrowym. Ja miałem kampera którego po zatrzymaniu trzeba było przerabiać na sypialnie. Teraz ma takiego że nie potrzebuje nic rozkładać a każdy ma swoje miejsce do spania (jest nas czwórka) i w każdej chwili możemy zasiąść do stołu.
Kiedyś chciałem kupić takiego ale był robaczywy
http://moto.allegro.pl/fi...2783269204.html

Dlatego dla 4 osób jezeli chcemy mieć komfort stale rozłożonego stołu(wszyscy śpią a ja o 6 rano robię śniadanie)kupujemy kampera 6 osobowego :wyszczerzony:

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2012-11-11, 22:29   

ja buduje ale jakbym mial kupic to tylko z pietrowymi dla dzieci. troche zaluje bo mialem do wziecia odpowiednie lmc i zrezygnowalem .
jak chcesz sobie tak tu i tam jezdzic to kup maly bo sie zameczysz jak do np.650-tki zalozysz rowery i bedziesz chcial sie wbic w miasto i zaparkowac :opps:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

darth.vader 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: poszukuje
Wysłany: 2012-11-12, 02:26   

A co sadzicie o zabudowie typu "fiberglass wall" z pianka w srodku w stosunku do zabudowy z drewnem w srodku miedzy scianami.
Czy warto zwracac na to uwage przy zakupie kampera (chodzi o zakup nowego kampera), czy tez nie warto zaprzatac sobie tym zbytnio glowy ?

Odpowiedz do tematu