Ogrzewanie webasto |
Autor |
Wiadomość |
vampir
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: vw t4
|
Wysłany: 2008-02-26, 20:47
|
|
|
dzieki
[ Dodano: 2008-02-26, 20:52 ]
hm........ a gdzie tego mozna szukac bo jestem nowy i tak jeszcze nie wiem wielu rzeczy o forum |
_________________ chwytaj chwile |
|
|
|
 |
Robold
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Piwa: 18/18 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2008-03-18, 10:35
|
|
|
Witam Wszystkich!
Właśnie przystąpiłem do przebudowy Fiata Ducato na kampera. Zakupiłem uszkodzoną przyczepę kampingową Knaus Azur i chcę przenieść wyposażenie do Ducato.
Mam problem, jak rozwiązać ogrzewanie całości i dodatkowo wody.
Oryginalnie mam w Knausie ogrzewanie gazowe Truma S 3002 z małym bojlerem na ciepłą wodę. Nie mam jakoś zaufania do gazu w kamperze i nie bardzo mam jak pomieścić 11 kg butle. Preferuję raczej dalekie wyjazdy z krótkimi postojami więc ogrzewanie na 240V nie byłoby wykorzystywane. Co myślicie o wstawieniu Webasto zasilane olejem napędowym, połączone z silnikiem, ogrzewające całość ( jedna lub dwie nagrzewnice z wentylatorami + zbiornik około 50l ciepłej wody z wężownicą). W czasie jazdy całość byłaby ogrzewana z silnika, a w nocy lub w razie potrzeby z Webasto.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam |
_________________ Na wschód i nie tylko...
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2008-03-18, 11:42
|
|
|
Myślę że wyważasz otwarte drzwi i chcesz przekombinować |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Tolo-Digli
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato
|
Wysłany: 2008-03-18, 11:53
|
|
|
kimtop napisał/a: | Myślę że wyważasz otwarte drzwi i chcesz przekombinować | a później może się okazać że będzie z tym więcej problemów niż mogłoby się wydawać trzeba się dobrze zastanowić nad taką przeróbką a i trzeba pamiętać że na instalacji z przyczepy jeździmy praktycznie wszyscy ,jak zmiescisz debasto to i butle gdzies upchniesz a najważniejsze to musisz polegać na takiej instalacji noj przejsć badania |
_________________ NIE TY MI JESTEŚ WROGIEM .LECZ TWOJE HOBBY PRZYJACIELEM
 |
|
|
|
 |
vampir
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-03-18, 17:25
|
|
|
a na czym polega ogrzewanie wody z samochodu ?? pod chlodnice jakos sie podlacza?? |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-18, 17:30
|
|
|
W starych autkach tak czasami było.Miałem tak w Nysce,była dodatkowa nagrzewnica z nadmuchem,nawet zdawało to egzamin pod warunkiem ze silnik był dogrzany.
Pozdrowionka
[ Dodano: 2008-03-18, 17:31 ]
Ale jesli stacjonarnie to raczej tylko Webasto zda egzamin,tylko czy warto tak kombinować? |
|
|
|
 |
vampir
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-03-18, 19:54
|
|
|
warto kombinowac jesli niema żadnego ogrzewania jedynie elektryczne 230 ale to jedynie na postoju gdy dopadnie sie jakas skrzynke z pradem |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-18, 19:57
|
|
|
no tak... ..prądu ni ma i kołdra zimna...
trzymam kciuki zeby Ci się udało..
Pozdrowionka |
|
|
|
 |
vampir
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-03-18, 20:15
|
|
|
w ten weekend juz marzlem w sandomierzu. tak sie rozgladam bo jednak cos trzeba zalozyc i chyba najlatwiej bedzie webasto
[ Dodano: 2008-03-18, 20:17 ]
chyba ze ewentualnie ogrzewanie na gaz podlaczane pod butle od kuchenki |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2008-03-19, 08:05
|
|
|
Robold napisał/a: | Truma S 3002 z małym bojlerem na ciepłą wodę |
kimtop napisał/a: | Myślę że wyważasz otwarte drzwi i chcesz przekombinować |
Rozważania w teorii to ćwiczenie dla wyobraźni, jednak gdybym miał już bojler to też nie wyważałbym tych drzwi. |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-04-21, 07:37
|
|
|
Witam.
Panie kol.Robold jestem niezły w tym temacie i koczuję w okolicach Olsztyna,jeżeli potrzebujesz pomocy fachowej to dzwoń 694 553 878.Miłego dnia Mirek |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-04-21, 07:48
|
|
|
Robold napisał/a: | Co myślicie o wstawieniu Webasto zasilane olejem napędowym, połączone z silnikiem, ogrzewające całość ( jedna lub dwie nagrzewnice z wentylatorami + zbiornik około 50l ciepłej wody z wężownicą). W czasie jazdy całość byłaby ogrzewana z silnika, a w nocy lub w razie potrzeby z Webasto. |
Przy Webasto na diesel nie unikniesz smrodu... na postoju zawsze się jakoś przedostaje do wnętrza.
Proponowałbym raczej pozostać przy gazie i pokombinować z umieszczeniem butli lub zamontowaniem atestowanego zbiornika. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|