|
|
|
Zakup kampera za granicą. sprowadzenie, rejestracja, akcyza |
| Autor |
Wiadomość |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2012-12-19, 20:14
|
|
|
dlatego rodzice kupili 1,9 a nie 2,5
aby nie dać zarobić złodziejom.
słaby bo słaby ale wystarczy.
aby oddać auto do recyklingu musi być kompletne mn w akumulator....bezsens.. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2012-12-19, 22:40
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | aby oddać auto do recyklingu musi być kompletne mn w akumulator....bezsens.. |
Mijasz się z prawdą. Złomowałem busa nie tylko bez aku, ale i bez silnika, skrzyni biegów przekładni kierowniczej, deski rozdzielczej, siedzeń, pedałów pasa przedniego itp, itd. Za ten wrak wypłacono mi 700PLN |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

|
Wysłany: 2012-12-19, 22:47
|
|
|
temat schodzi z torów;)
Aby wyrejestrować auto i pozbyć się obowiązku opłacania ubezpieczenia OC, należy stary samochód poddać recyklingowi (czyli – zgodnie z definicją – odzyskaniu z samochodu wszelkich części i zespołów przydatnych do dalszej eksploatacji oraz produktów przeznaczonych do powtórnego przetworzenia). Jednak, w myśl ustawy z 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, nie można po prostu oddać samochodu na złom. Jedynym legalnym sposobem, by wyrejestrować samochód, jest oddanie go do kasacji.
Recyklingiem samochodów zajmują się wyspecjalizowane punkty demontażu pojazdów, które posiadają odpowiednie zaświadczenie od właściwego dla nich wojewody. Kto szuka takiej placówki, ich listę znajdzie na pewno w Urzędzie Wojewódzkim.
Kasacja auta nie będzie nas kosztować, jeśli auto będzie kompletne. Nie ma co prawda przepisów, które wymagałyby od właściciela pojazdu, aby oddał do punktu kasacyjnego wyrejestrowywany samochód w całości, jednak jeśli przywieziemy auto niekompletne (bo np. chcielibyśmy sprzedać jakieś sprawne podzespoły, np. silnik), za recykling pozostałości pojazdu zapłacimy. Zgodnie z ustawą, firma zajmująca się demontażem pojazdów wycofanych z eksploatacji ma prawo pobierać opłatę, jeśli auto jest niekompletne lub masa pojazdu jest niższa niż 90% masy samochodu widniejącej w dowodzie rejestracyjnym. Opłatę pobiera się od brakujących kilogramów i może ona sięgnąć nawet 10 zł za brakujący kilogram.
to ze stronki: http://www.bankier.pl/wia...ow-2250374.html
Oddałeś na złom niezarejestrowany wrak, bądź już wcześniej wyrejestrowany.
Wyrejestrowanie kosztuje jakieś 200zł. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2012-12-19, 23:10
|
|
|
| majsterus napisał/a: | Oddałeś na złom niezarejestrowany wrak, bądź już wcześniej wyrejestrowany.
Wyrejestrowanie kosztuje jakieś 200zł. |
Po pierwsze primo/ jak mawia Ferdek K./ kupiłem zarejestrowany w pełni sprawny Dukato L3H2 z 99 z silnikiem 2,8idTD. Wytargałem z niego zespół napędowy i wcisnąłem do mojego kampera. Po ogołoceniu go z reszty /patrz mój post wyżej/ oddalem go do kasacji. Wyrejestrowanie kosztuje 10zł / słownie = dziesięć zlotych/ |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

|
Wysłany: 2012-12-19, 23:36
|
|
|
zwracam honor:)
a mi mówili z WK że wyrejestrowanie kosztuje 200 ale chyba czasowe |
|
|
|
 |
Thom
zaawansowany

Twój sprzęt: Weinsberg Orbiter XXX 631G (2005)
|
Wysłany: 2012-12-30, 10:06
|
|
|
Witam Wszystkich
Po ciężkich próbach znalezienia odpowiedniego egzemplarza w Polsce (oglądałem 5 kamperów) oraz za granicą ( sprawdzone ok 12) wreszcie kupiłem i jestem jak narazie bardzo zadowolony
Udało mi się nabyć Burstner A531 Active rocznik 1999 oczywiście z pierwotnych założeń dot. wyposażenia i silnika zostało pominięte kilka pozycji... miała być klima, silnik 2,5tdi itd ale za to rocznik nie '95 '96 tylko '99
Zabudowa na Fiacie Ducato 1.9 TD 90KM 119 tyś przebiegu... droga powrotna z Niemiec do Polski (ok 500 km) bez problemów... silnik słabiutki, na mocno pofałdowanej, górzystej autostradzie przy prędkości max spalanie ok 14l/100km
Wnętrze za to bardzo zadbane, wręcz niektórzy z oglądających twierdzą, że nowe brak przecieków, uszkodzeń i jakichkolwiek zapachów...
Zobaczymy jak to będzie się sprawdzało na wyprawach... |
|
|
|
 |
LukNet
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie brak
Nazwa załogi: LukNet
|
Wysłany: 2012-12-30, 10:35
|
|
|
| Thom, gratulacje, niech się dobrze sprawuje. Daj jakieś zdjęcia. |
_________________ Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
 |
Thom
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-12-30, 14:23
|
|
|
Oto kilka zdjęć zaraz po przywiezieniu....
Muszę jeszcze posprawdzać wszystkie sprzęty dokładnie... Dlatego mam pytanie kiedy, tzn przy jakiej temperaturze mogę takie czynności wykonać?
Samochód jest opróżniony i wyczyszczony przez serwis... tak się zastanawiam czy to ruszać przed wiosną? Ta wersja to tzw doppel-boden z podwójną podłogą i niby można zimą go użytkować...
Kolejne moje pytanie to o jakich środkach nie zapomnieć na pierwszy rozruch? tzn. dezynfekcja instalacji wodnej w głównej mierze...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi...
20121229_120808.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 127 raz(y) 213,93 KB |
20121229_120826.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 127 raz(y) 183,17 KB |
20121229_120845.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 114 raz(y) 180,26 KB |
20121229_120909.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 125 raz(y) 93,27 KB |
20121229_122256.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 125 raz(y) 203,48 KB |
20121229_122320.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 106 raz(y) 144,69 KB |
|
|
|
|
 |
zrenica
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp 46
|
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2013-01-03, 18:59
|
|
|
piękny kamperek... gratuluję
no i...z małą akcyzą
kuchnie i lodówkę, możesz odpalić w każdej chwili...
na urządzenia z wodą-terma,prysznic,umywalki musisz uważać...
jesli już bardzo chcesz, pamietaj aby po testach, wodę spuścić ze wszystkich urządzeń..i zostaw odkręcone krany |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-03, 22:08
|
|
|
Zakup wspanialy gratuluje zakupu |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2013-01-03, 22:26
|
|
|
| Thom napisał/a: | | Kolejne moje pytanie to o jakich środkach nie zapomnieć na pierwszy rozruch? tzn. dezynfekcja instalacji wodnej w głównej mierze... |
Przede wszystkim gratuluję udanego zakupu. Zadbana część mieszkalna dobrze świadczy o poprzednim właścicielu. Pewnie część samochodowa też jest w dobrym stanie, ale radzę zrobić przegląd i sprawdzić silnik, zawieszenie, hamulce itd.
Jeśli chodzi o instalację wodną to możesz zastosować popularny środek PURA TANK, przeznaczony do instalacji wodnych w jachtach, kamperach itp. Można go kupić w sklepach żeglarskich i turystycznych lub w serwisach kamperów (0,5 litra wystarczy na 160 litrów pojemności zbiornika).
Płukanie instalacji wodnej odłóż lepiej do wiosny, nie będziesz musiał kombinować jak się pozbyć wody z pompy wodnej (może zamarznąć i uszkodzić pompę) - a jak trochę pojeździsz i pogadasz z kolegami to wszystkiego stopniowo się dowiesz i nauczysz obsługi mieszkalnej części kampera.
Pozdrawiam noworocznie |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
BŁĘKITNY Team
zaawansowany BŁĘKITNY - Tomasz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Sunlight A70
Nazwa załogi: Be Young Team
|
Wysłany: 2013-01-03, 22:56
|
|
|
No piękna bestia
Nowa tapicerka
Ale co robi szawka na tylnum siedzeniu przy oknie??? To ile on jest osobowy? |
_________________ Najważniejsze to być po właściwej stronie własnego kamperka!
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 136/214 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2013-01-03, 23:15
|
|
|
| gino napisał/a: | | kuchnie i lodówkę, możesz odpalić w każdej chwili... |
Zanim odpalisz lodówkę, sprawdź czy kratka zewnętrznego wywietrznika nie jest przykryta na zimę!
Poza tym - wszystko zgodnie z zaleceniami kolegów.
Gratulujemy nabytku. Oby Cię nigdy nie zawiódł... |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
Thom
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-01-04, 09:32
|
|
|
Dziękuję wszystkim za miłe słowa...
Auto kupiłem w okolicach Norymbergii gdzie miało 2 właścicieli, którzy podróżowali w każdym przypadku tylko we dwójkę i po terenie Niemiec, czyli jak to sie mówi "wokoło komina"...
| BŁĘKITNY Team napisał/a: |
Ale co robi szawka na tylnum siedzeniu przy oknie??? To ile on jest osobowy? |
rejestracja jest wg niemieckiego brief'u na 5 osób i tyle też ma miejsc z pasami... te dodatkowe szafki to już modernizacja serwisowa na życzenie... moim zdaniem bardzo się przyda dodatkowy regał i dwie głębokie szuflady...
Jestem bardzo zadowolony z zakupu i nie mogę się doczekać końca zimy... w zasadzie czytałem o kamperowaniu o tej porze roku, ale z racji małego doświadczenia w tej kwestii czekam do wiosny
Dodam jeszcze, że w końcu będzie wolność podróżowania bez rezerwacji i ścisłego planu i to jest chyba najlepsze!!!
02012013_091.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 3837 raz(y) 7,29 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|