Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper "fszystkomający" - gdzie go znaleźć ?
Autor Wiadomość
Tutejsi
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Półintegral T-Loft 45
Nazwa załogi: Tutejsi
Wysłany: 2013-01-20, 07:56   Kamper "fszystkomający" - gdzie go znaleźć ?

Decyzja zapadła. Sprzedajemy dom. Kupujemy kampera i wio, najpierw w Polskę, a potem do Europy.Jaki kamper? No, oczywiście "fszystkomający".

Te słowa napisałem sobie w głowie cztery lata temu. Dziś mam 95% szans na realizację projektu. Jest chętny na mój dom! Do tej pory byliśmy jak ci szewcy z piosenki co to "wędrowali przez zielony las, nie mieli pieniędzy ale mieli czas". Teraz to się może zmienić i mając czas, będziemy mieli i pieniądze (do tej pory zamrożone w skarbonce zwanej domem pod miastem). Budżet na kampera to plus/minus 120 kpln. Reszta ma procentować. Na paliwo i inne koszty podróży.

Od wielu lat przeglądam forum CamperTeam i czuję się jak nastolatek czytający "Przygody Tomka na Czarnym Lądzie" (starsi wiedzą o czym mowa). Zwłaszcza gdy buszuję po dziale Podróże. Dzięki Wam wirtualnie "byłem" wszędzie !!!! Teraz pora na real.

W każdym z nas drzemie albo osiadły i zakorzeniony Farmer albo gnany ciekawością nieznanego - Wędrowiec. Czasem i ten, i tamten wymieszani w różnych proporcjach. Na tym forum spotkają się najwyraźniej Wędrowcy.

Stoimy z żoną przed wyborem kampera. "Fszystkomającego". Nie nowego. Może mieć i 10 lat. Byle był sprawny na początek. Zaufam opinii mówiącej, że każdy jacht i każdy kamper jest w zasadzie dwuosobowy. Ale ja chciałbym zabrać choć raz na wakacje moje najmłodsze wnuczęta (obecnie drugoklasistów). A być może całą czwórkę. Ideałem byłby więc kamper 6/6 lub 6/4. Aleeee ...

Zawsze jest jakieś ale ...

Ale po kolei:
- integral do 3.5 tony (oboje z żoną mamy prawo B)
- duże łoże z tyłu (piętrowe odpadają)
- duże łóżko zwieszane nad fotelami kierowcy i nawigatora
- możliwość dodatkowego rozkładanego spania w obszarze stolika
- duży garaż na skuter (jestem motocyklistą ale żona nie - więc 50 ccm)
- wieszak na rowery (dla nas i dwójki lub trójki lub czwórki wnuków)
- oddzielny prysznic
- duuuuża kaseta w WC, może z zapasową? (ach, te dzieci ...)
- antena SAT
- solary z osprzętem
- przetwornica na 230 (jaka?)
- klima x 2
- kamera cofania.
- CB radio
- sejf na lapka (może dziś lepiej na tableta ?)
- wersja zimowa
- podwozie na poduchach lub coś lepszego (jest takie?)
- coś, czego nie wiem, że warto mieć.

Oczywiście, że jeśli nie znajdę kampera z tym "fszystkim" to będę doinwestowywał skromniej wyposażonego. Ale wtedy musże kupować tańszego, aby z zaoszczędzonej na kupnie kwoty "doposażyć" go wg "listy marzeń"

Ojjj, poleciałem po liście marzeń. Zakładam, że "fszystkomający" kamper, który tuła się gdzieś po Polsce lub Europie pojawi się wkrótce w ofercie "na sprzedaż". Dlatego naiwnie przeczesuję alledrogo i mobile, choć na koncie w banku jeszcze nie ma nic. Jesienią 2012 znalazłem na otoMoto Laikę Ecovip h 720 z 2003 roku. Zniknęła bez śladu. Miała to co chciałem, ale nie pamiętam, czy 6 miejsc do jazdy. Szukam dalej.

Jeśli ktoś z forum zamierza pozbyć się swojego ukochanego i zadbanego "fszystkomającego", to proszę o kontakt.

Proszę też o sugestie, co pominąłem na powyższej liście ( a pominąłem z pewnością wiele przydatnych rzeczy) oraz wskazanie, co jest tu tylko fanaberią, bajerem, rzadko używanym i niepraktycznym. Pomóżcie, prosżę, bo co noc śnią mi się kampery. Ale niewyraźnie ... :kawka:
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-01-20, 08:23   

muszę Cię zmartwić, :(
auto z tym wszystkim co wymieniłeś z pewnością nie zmieści się w 3,5 T,
zacznijcie od kursu na prawo jazdy a póżniej poprzeglądaj "amerykany"

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/78
Wysłany: 2013-01-20, 09:12   

A może kamper kalliope?

http://www.s-camp.pl/podglad.php?id=392

...ale brak bagażnika na skuter :(

www.cirrus-travel.pl

YoYoYo - teraz spoko
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-20, 09:27   

:kamp
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez YoYoYo - teraz spoko 2013-01-20, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

Bigos 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Piwa: 37/20
Wysłany: 2013-01-20, 09:33   

patrz na
DMC 3500 kg
Masa własna 2970 kg

dołożyć do tego skuter, cztery rowery, sześć osób , to chyba wyjdzie , że musisz myśleć o czymś większym niż 3,5 tony

xr5pl 
doświadczony pisarz
Artur

Twój sprzęt: ducato 2,4D '85 zabudowa niezidentyfikowana
Piwa: 3/8
Wysłany: 2013-01-20, 09:50   

Jeśli chcecie zastać full timersami. To przy kupnie zwróciłbym uwagę na grubość izolacji.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-01-20, 10:20   

Witam przyszłych podróżników życząc powodzenia w realizacji planów ...mam podobne ale chciałbym jeszcze szybciej je zrealizować ...

xr5pl napisał/a:
Jeśli chcecie zastać full timersami. To przy kupnie zwróciłbym uwagę na grubość izolacji.

Kolego ... taki wpis znaczy tyle co nic ... co to znaczy sprawdź grubość ? jaka ma być wg Ciebie by było ok ? Gdzie ? Wszędzie ? Może na podłodze , ścianach i suficie inna? Nowy Kolega nie ma o tym pojęcia (ja też ) więc chetnie przeczytam i się doszkolę ale jakieś dane potrzebne . Myślę , że nie dokończyłeś myśli :bukiet:

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2013-01-20, 10:30   

Tutejsi napisał/a:
wieszak na rowery (dla nas i dwójki lub trójki lub czwórki wnuków)

Nie spotkałem bagażnika na 6 rowerów (my podróżujemy w sześcioosobowym składzie), ale jeżeli kamper miałby duży garaż, to wystarczy Ci bagażnik na 2 rowery (dla Was samych) - w razie podróży z wnukami zostawiasz skuter, a zabierasz rowery dla wnuków.
Tutejsi napisał/a:
duuuuża kaseta w WC, może z zapasową? (ach, te dzieci ...)

Myślę, że zapasowa kaseta to lepszy pomysł, bardzo duuuuża jest niewygodna do opróżniania.
Tutejsi napisał/a:
coś, czego nie wiem, że warto mieć.

Może uznałeś to za oczywistość, a może przeoczyłeś, ale kamper powinien mieć markizę - to bardzo uprzyjemnia czas spędzony na wakcyjnym lenistwie. :spoko

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2013-01-20, 10:33   

Same te dodatki trochę kosztują 120 tpln trochę mało chyba żeby integra miała15 lat

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2013-01-20, 13:14   

nie o ta laike chodzilo?: http://otomoto.pl/laika-kreos-3010-T3390453.html

fousek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Frankia Luxory 840QD 13r.
Nazwa załogi: Marcela i Kamil
Wysłany: 2013-01-20, 13:20   

http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=14163

my tez szukaliśmy takiego i znaleźliśmy.. nawet jest do 3,5T..

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 497/102
Wysłany: 2013-01-20, 13:25   

W pełni zgadzam się z Papamilą... Zacznijcie przygotowania do życia w kamperze od zrobienia prawa jazdy kategorii C, a może i C+E. Spróbuj tylko oszacować wagę tego co potrzebne do życia przez cały rok, a okaże się że samego bagażu wyjdzie ze dwie tony.... Do tego dodaj sześć osób, sześć rowerów, skuter, laptopa z sejfem, ładowarki, solary, satelitę, dodatkową kasetę (pełną) i co tam jeszcze potrzeba.... I dodaj ze 200 kilo na wersję zimową.... Pamiętaj też że na małolata trzeba liczyć dwa razy więcej bagażu niż na dorosłego...
Kilogramy to jedno. Teraz policz kubiki.... A teraz te kubiki przyrównaj do tych które masz teraz w swoim domku.... Jeśli chcecie się cieszyć życiem fulltimersa - pamiętajcie że to nie tydzień czy miesiąc, ale lata. Lata wolności czy lata więzienia, kompromisów i wyrzeczeń...

Milka - może ją spotkacie?
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2013-01-20, 13:34, w całości zmieniany 2 razy  

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2013-01-20, 13:29   

Krzysiu, ale on planował Integrala.

Nasze kamperki

bbart 
zaawansowany

Twój sprzęt: aurora
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2013-01-20, 15:03   

I tak to jest z marzeniami... Piękne, póki ich nie dotykać. Pewnie prawo jazdy C to problem (bo się nie chce) a powiedzieć żonie, że musi.....Ale jak coś robić to na max. Idea warta zachodu. A Małżonka za kierownicą "amerykana", na przykład, budziłaby szacun na drodze.
Wg. mojego skromnego zdania do 3,5t da się wypocząć 3-4 tyg. Na stałe- Nierealne. Plusy ujemne dadzą się Wam we znaki. To , o czym napisał KOKO (cena "koncertu życzeń") też nie jest bez znaczenia. Lepiej kupcie wyposażonego. Doposażanie wyjdzie duuużo drożej.

Tutejsi
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Półintegral T-Loft 45
Nazwa załogi: Tutejsi
Wysłany: 2013-01-20, 15:39   

eMWu napisał/a:
nie o ta laike chodzilo?: http://otomoto.pl/laika-kreos-3010-T3390453.html

Ta jest 3010, ja podglądałem Laike Eco Vip H 720 (DMC 3500)

Wszystkim dziękuje za przestrogi i uwagi. Zaraz sprawdzę wymogi na prawko C klasse.

Markizę uznałem za element podobny do kół - uznałem, że kamper z reguły to ma.

Czy opróżnianie ew. 'szamba" kamperowego (czyli gdy nie mam kasety a zbiornik) jest w Polsce jakoś sensownie wykonalne ? Tu może być kłopot. Usunąc zbiornik i wstawić kasety?

Podróże z wnukami to raczej nie na długo w wersji 2+2 (młodsza dwójka - Legoland, Disneyland, wakacje w kraju, kolejna wizyta w Tropical Islands w Niemczech itp.), bo starsi to już za dziewczynami sie oglądają, a dziadek z babcią to nie taka znów atrakcja, aby na dłużej cierpliwości im starczyło. No i w kamperze trudniej się gra w Mortal Combat.

Aha, full timersem chyba nie będę tak do końca. Raczej model wypraw 3-4 tygodnie (może dłużej) ale potem powrót do Polski na niezbedne obowiązki w Warszawie (mam tam małe mieszkanko, nieco większe od kampera - to bedę mógł rozprostować kości).

Myśleliśmy też o ew. ucieczce we dwoje przed następną zimą w Polsce do Portugalii lub Grecji. Powrót wiosną z bocianami. (Ale to trzeba przećwiczyć lub posłuchać mądrzejszych - przeszukam pod tym kątem forum).

Odpowiedz do tematu