|
długosc campera a prowadzenie go i praktycznosc |
| Autor |
Wiadomość |
b.boguslaw
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-01-24, 19:02 długosc campera a prowadzenie go i praktycznosc
|
|
|
Planuje w najbliższym czasie kupic campera dosc wygodnego na 5-6 osób i dla tego zastanawiam się nad długością auta.
Im dłuższy tym wygodniejszy w środku i tak dalej a im krótszy tym lepiej spisuje się w mieście i na kempingu.
Jestem dobrym kierowcą ale tak długimi autami nie jeździłem i nie mam pojęcia jak to w praktyce wygląda.
Na ile różni się prowadzenie campera o całkowitej długości 6,5metra a 7,3metra jak perkuje i wpisuje się w wąskie uliczki w które oczywiście jeszcze można wjechac camperem.
Dlaczego pytam:
sam mam wjazd na swoją posesje z wązkiej uliczki i prawde mówiąc jeżeli tył jest daleko od tylnej osi to moge zaczepic o drzewo i może 6,5 i 7,3 manewrują prawie tak samo a może w camperach każdy centymetr ma znaczenie.
to znaczy czy postawic na komfort czy na manewrowosc |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2013-01-24, 19:21
|
|
|
prowadząc kampera 6 czy 7,5 nie odczujesz róznicy
a mieszkajac to 25% miejsca wiecej
co do manewrowania to też nie problem bo długość auta (tych największych do 3,5)
jest realizowana nie zwisem a rozstawem osi, więc dłuzszy będzie ew. miał ciut gorszy skręt
moje auta jedno 7 a drugie 7,5m mają prawie jednakowy zwis a rózne rozstawy osi
|
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2013-01-24, 19:26
|
|
|
Sam jeżdżę kamperem o dł 8-9 m.Pisząc słowo "wąska uliczka "może to być 2 m a może 4m.To jest względne.Wiadomo ,że musisz wzmóc uwagą prowadząc dłuższy pojazd,niż krótszy, ale to chyba oczywiste.Jeśli sądzisz ,że jesteś dobrym kierowcą to na pewno dasz radę .Wiele ,zależy od modelu samochodu,czy ma dz tyłu tzw ."długi zwis" Ważne ile tył zachodzi przy zawracaniu.(zakręcaniu) |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2013-01-24, 19:53
|
|
|
| Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy ,no bo wiadomo będzie więcej miejsca.6 a 7 mtr ,nie ma już tu znaczenia.Gorszy problem ,to jak i co spakowac aby nie przekroczyc dmc.Przy 5,6-ciu osobach przy kamperze o dmc do 3,5 tony raczej nie realne. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-01-24, 20:23
|
|
|
| oli napisał/a: | | Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy . |
jako posiadacz średnio długiego zgadzam się z Tobą |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2013-01-24, 20:53
|
|
|
| No name napisał/a: | | oli napisał/a: | | Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy . |
jako posiadacz średnio długiego zgadzam się z Tobą |
Nie chwała się,pokaż,ocenimy |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2013-01-24, 21:04
|
|
|
Mój ma 7,30 i jazda w wąskich uliczkach lub skręty nie czynią zbytniego kłopotu. Gorzej jest z parkowaniem. Wybieram miejsca gdzie cały zwis do kół, może objąć trawnik a jeśli nie to zajmuje dwa miejsca dla osobówek
Trochę gorzej jest jak zabieram dodatkowo rowery na bagażnik, mocowany na haku. Długość całkowita przekracza 8 m i muszę uważać, gdyż wtedy mam pierońsko długi zwis . Włanczam kamerę i widzę czasami jak koła rowerów o coś opcierają ale przeważnie to krzaki lub płot |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-24, 21:09
|
|
|
| papamila napisał/a: | prowadząc kampera 6 czy 7,5 nie odczujesz róznicy
|
Witam
Według mnie różnica jest kolosalna. Kamperem 7,5 m będziesz skręcał jak autobusem. Popatrz sobie na krótkie i długie autobusy, na krótkie i długie samochody jak skręcają to będziesz wiedział co mam na myśli. Jak zapomnisz, że jedziesz 7,5 m to wszystkie zakręty pokonasz tylnymi kołami po krawężniku. Ja bym postawił na komfort ale wtedy musisz mieć już prawko C.
Do manewrowania się przyzwyczaisz, do braku komfortu nie.
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2013-01-24, 21:32
|
|
|
| Witam ponownie .Wszystkie te uwagi są trafne pod warunkiem że chcesz kupic kamperka nowego .Możesz wybierac żądac i oczekiwac tego czego chcesz.Jezeli chcesz kupic używanego ,to za dużego wyboru nie masz .Kupno uzywanego zawsze wiąże się z kompromisem Jezeli znajdziesz w miare ładnego ,spełniajacego w miare twoje potrzeby,no i w odpowiedniej cenie ,to bierz.Samochód to nie kobita ,zawsze mozesz sprzedac lub zamienic.Powodzenia życze ci .tak jak wszyscy inni z tego forum |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2013-01-24, 21:44
|
|
|
| salut napisał/a: | | Według mnie różnica jest kolosalna |
naprawdę nie ma róznicy, wszystkie manewry robisz automatycznie,
zresztą masz lusterka i widzisz co robisz
kazdym kamperem musisz brac poprawkę na długość
ale jeśli jesteś 'na poziomie osobówki" to faktycznie może robić różnicę
dobre, wygodne lusterka ułatwiają manewrowanie,
no i od czego jest kamera "ślubna"? |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 279/1351 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-24, 21:55
|
|
|
Ja swoje kamerze "slubnej " nie wierze z zalozenia bo nie ma nawet karty rowerowej nie mowiac o prawku nie zna sie wogole na prowadzeniu samochodu |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2013-01-24, 22:22
|
|
|
Niech zakup kampera nie będzie uzależniony od trudności jego prowadzenia, ze względu na długość.
Krótszy, czy dłuższy, to i tak trzeba przestawić się na nieco inną jazdę niż osobówką. Zawsze będziesz musiał pamiętać o wysokości, zachodzeniu tyłu i gabarytach.
Wybierz auto takie, żeby wnętrze było dla Ciebie funkcjonalne i wyposażeniem odpowiadające.
Dla wieloosobowej załogi, krótki, szybko okaże się za krótki. |
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 29/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2013-01-24, 22:42
|
|
|
| Nas jest pięcioro, kamper ma 7m i uważam, że jest ok. Na co zwrócił bym uwagę to na fakt, żeby wszyscy mogli w razie niepogody siąść przy stole wewnątrz kampera. Mam układ stolików pozwalający na wspólne jedzenie dla 6 osób i to uważam za bardzo wygodne. A co do jakości prowadzenia to po prostu trzeba się przyzwyczaić. |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2013-01-24, 23:13
|
|
|
moim zdaniem im większy tym lepszy, tak 7-8 metrów jest ok
ale...
duży kamper jeżeli ma się zmieścić do 3,5t będzie miał małą ładowność (ważenie!)
kamper pow. 3,5 t to kurc C jeśli nie masz, viatoll i zagraniczne myta (wg mnie warto)
kampery pow. 7 m to zdecydowanie wyższe opłaty na promach (pow. 8m to często 2x tyle co do 6m)
przy zakupie kampera zwróć też uwagę na plakietki (umweltzone, strefy ekologiczne w miastach, głównie niemieckich, ale nie tylko, poszukaj na forum). jeśli chcesz wjechać np. do Berlina to tylko autem od 2007 roku |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
AndyS
doświadczony pisarz Andrzej
Twój sprzęt: Ducato II Granduca Junior
|
Wysłany: 2013-01-25, 00:05
|
|
|
Spieszę zauważyć że nikt nie zwrócił uwagi na jeszcze jedną kwestię. Mianowicie na rodzaj napędu - te z przednim (chyba zdecydowana większość na Forum) wykazują się sporo większym promieniem zawracania. Utrudnia to nie tyle jazdę co manewrowanie. A i dobre wspomaganie układu kierowniczego gra tutaj sporą rolę. Mój kamperek ma 6,60m a potrafi zawrócić praktycznie już na trzech pasach jezdni. Spróbujcie to zrobić swoimi "domkami".
| oli napisał/a: | | Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy ,no bo wiadomo będzie więcej miejsca.6 a 7 mtr ,nie ma już tu znaczenia.Gorszy problem ,to jak i co spakowac aby nie przekroczyc dmc.Przy 5,6-ciu osobach przy kamperze o dmc do 3,5 tony raczej nie realne. | Jak najbardziej zgadzam się z tą wypowiedzią. My zabieraliśmy ze sobą ponad tonę zaopatrzenia i rzeczy "niezbędnych". Uważam że wygodna podróż dla więcej niż 4 osób na pokładzie to tylko DMC powyżej 3,5 tony. Chociaż.... znam osobiście ludzi którzy Fiatem 126p "wycieczkowali" do Bułgarii w 5 osób. Można i tak...
| Camper Diem napisał/a: | | ... kamper pow. 3,5 t to kurc C jeśli nie masz, viatoll i zagraniczne myta (wg mnie warto)... | Popieram - też uważam że warto. I dodam że jest taka kategoria C1 która absolutnie wystarczy a dużo łatwiej ją "zrobić". |
|
|
|
 |
|
|