Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
długosc campera a prowadzenie go i praktycznosc
Autor Wiadomość
b.boguslaw
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-01-24, 19:02   długosc campera a prowadzenie go i praktycznosc

Planuje w najbliższym czasie kupic campera dosc wygodnego na 5-6 osób i dla tego zastanawiam się nad długością auta.
Im dłuższy tym wygodniejszy w środku i tak dalej a im krótszy tym lepiej spisuje się w mieście i na kempingu.

Jestem dobrym kierowcą ale tak długimi autami nie jeździłem i nie mam pojęcia jak to w praktyce wygląda.

Na ile różni się prowadzenie campera o całkowitej długości 6,5metra a 7,3metra jak perkuje i wpisuje się w wąskie uliczki w które oczywiście jeszcze można wjechac camperem.

Dlaczego pytam:
sam mam wjazd na swoją posesje z wązkiej uliczki i prawde mówiąc jeżeli tył jest daleko od tylnej osi to moge zaczepic o drzewo i może 6,5 i 7,3 manewrują prawie tak samo a może w camperach każdy centymetr ma znaczenie.

to znaczy czy postawic na komfort czy na manewrowosc
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-01-24, 19:21   

prowadząc kampera 6 czy 7,5 nie odczujesz róznicy
a mieszkajac to 25% miejsca wiecej
co do manewrowania to też nie problem bo długość auta (tych największych do 3,5)
jest realizowana nie zwisem a rozstawem osi, więc dłuzszy będzie ew. miał ciut gorszy skręt
moje auta jedno 7 a drugie 7,5m mają prawie jednakowy zwis a rózne rozstawy osi
:spoko

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2013-01-24, 19:26   

Sam jeżdżę kamperem o dł 8-9 m.Pisząc słowo "wąska uliczka "może to być 2 m a może 4m.To jest względne.Wiadomo ,że musisz wzmóc uwagą prowadząc dłuższy pojazd,niż krótszy, ale to chyba oczywiste.Jeśli sądzisz ,że jesteś dobrym kierowcą to na pewno dasz radę .Wiele ,zależy od modelu samochodu,czy ma dz tyłu tzw ."długi zwis" :lol: Ważne ile tył zachodzi przy zawracaniu.(zakręcaniu) :spoko :spoko :spoko

oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2013-01-24, 19:53   

Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy ,no bo wiadomo będzie więcej miejsca.6 a 7 mtr ,nie ma już tu znaczenia.Gorszy problem ,to jak i co spakowac aby nie przekroczyc dmc.Przy 5,6-ciu osobach przy kamperze o dmc do 3,5 tony raczej nie realne.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-01-24, 20:23   

oli napisał/a:
Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy .

jako posiadacz średnio długiego zgadzam się z Tobą :bigok

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2013-01-24, 20:53   

No name napisał/a:
oli napisał/a:
Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy .

jako posiadacz średnio długiego zgadzam się z Tobą :bigok

Nie chwała się,pokaż,ocenimy :bajer :bajer :bigok

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/493
Wysłany: 2013-01-24, 21:04   

Mój ma 7,30 i jazda w wąskich uliczkach lub skręty nie czynią zbytniego kłopotu. Gorzej jest z parkowaniem. Wybieram miejsca gdzie cały zwis do kół, może objąć trawnik a jeśli nie to zajmuje dwa miejsca dla osobówek :ok
Trochę gorzej jest jak zabieram dodatkowo rowery na bagażnik, mocowany na haku. Długość całkowita przekracza 8 m i muszę uważać, gdyż wtedy mam pierońsko długi zwis :szeroki_usmiech . Włanczam kamerę i widzę czasami jak koła rowerów o coś opcierają ale przeważnie to krzaki lub płot :mrgreen:

salut 
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Piwa: 108/3
Wysłany: 2013-01-24, 21:09   

papamila napisał/a:
prowadząc kampera 6 czy 7,5 nie odczujesz róznicy
:spoko

Witam
Według mnie różnica jest kolosalna. Kamperem 7,5 m będziesz skręcał jak autobusem. Popatrz sobie na krótkie i długie autobusy, na krótkie i długie samochody jak skręcają to będziesz wiedział co mam na myśli. Jak zapomnisz, że jedziesz 7,5 m to wszystkie zakręty pokonasz tylnymi kołami po krawężniku. Ja bym postawił na komfort ale wtedy musisz mieć już prawko C.
Do manewrowania się przyzwyczaisz, do braku komfortu nie.
:spoko :spoko

oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2013-01-24, 21:32   

Witam ponownie .Wszystkie te uwagi są trafne pod warunkiem że chcesz kupic kamperka nowego .Możesz wybierac żądac i oczekiwac tego czego chcesz.Jezeli chcesz kupic używanego ,to za dużego wyboru nie masz .Kupno uzywanego zawsze wiąże się z kompromisem Jezeli znajdziesz w miare ładnego ,spełniajacego w miare twoje potrzeby,no i w odpowiedniej cenie ,to bierz.Samochód to nie kobita ,zawsze mozesz sprzedac lub zamienic.Powodzenia życze ci .tak jak wszyscy inni z tego forum

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-01-24, 21:44   

salut napisał/a:
Według mnie różnica jest kolosalna

naprawdę nie ma róznicy, wszystkie manewry robisz automatycznie,
zresztą masz lusterka i widzisz co robisz
kazdym kamperem musisz brac poprawkę na długość
ale jeśli jesteś 'na poziomie osobówki" to faktycznie może robić różnicę
dobre, wygodne lusterka ułatwiają manewrowanie,
no i od czego jest kamera "ślubna"?

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 279/1351
Wysłany: 2013-01-24, 21:55   

Ja swoje kamerze "slubnej " nie wierze z zalozenia :haha: :haha: :haha: bo nie ma nawet karty rowerowej nie mowiac o prawku nie zna sie wogole na prowadzeniu samochodu :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Tadeusz
Byle do przodu

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2013-01-24, 22:22   

Niech zakup kampera nie będzie uzależniony od trudności jego prowadzenia, ze względu na długość.

Krótszy, czy dłuższy, to i tak trzeba przestawić się na nieco inną jazdę niż osobówką. Zawsze będziesz musiał pamiętać o wysokości, zachodzeniu tyłu i gabarytach.
Wybierz auto takie, żeby wnętrze było dla Ciebie funkcjonalne i wyposażeniem odpowiadające.

Dla wieloosobowej załogi, krótki, szybko okaże się za krótki.

TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 29/24
Wysłany: 2013-01-24, 22:42   

Nas jest pięcioro, kamper ma 7m i uważam, że jest ok. Na co zwrócił bym uwagę to na fakt, żeby wszyscy mogli w razie niepogody siąść przy stole wewnątrz kampera. Mam układ stolików pozwalający na wspólne jedzenie dla 6 osób i to uważam za bardzo wygodne. A co do jakości prowadzenia to po prostu trzeba się przyzwyczaić.

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2013-01-24, 23:13   

moim zdaniem im większy tym lepszy, tak 7-8 metrów jest ok
ale...
duży kamper jeżeli ma się zmieścić do 3,5t będzie miał małą ładowność (ważenie!)
kamper pow. 3,5 t to kurc C jeśli nie masz, viatoll i zagraniczne myta (wg mnie warto)
kampery pow. 7 m to zdecydowanie wyższe opłaty na promach (pow. 8m to często 2x tyle co do 6m)

przy zakupie kampera zwróć też uwagę na plakietki (umweltzone, strefy ekologiczne w miastach, głównie niemieckich, ale nie tylko, poszukaj na forum). jeśli chcesz wjechać np. do Berlina to tylko autem od 2007 roku :roll:

AndyS 
doświadczony pisarz
Andrzej

Twój sprzęt: Ducato II Granduca Junior
Piwa: 11/1
Wysłany: 2013-01-25, 00:05   

Spieszę zauważyć że nikt nie zwrócił uwagi na jeszcze jedną kwestię. Mianowicie na rodzaj napędu - te z przednim (chyba zdecydowana większość na Forum) wykazują się sporo większym promieniem zawracania. Utrudnia to nie tyle jazdę co manewrowanie. A i dobre wspomaganie układu kierowniczego gra tutaj sporą rolę. Mój kamperek ma 6,60m a potrafi zawrócić praktycznie już na trzech pasach jezdni. Spróbujcie to zrobić swoimi "domkami". :haha:
oli napisał/a:
Witam Wg mnie im dłuższy ,tym lepszy ,no bo wiadomo będzie więcej miejsca.6 a 7 mtr ,nie ma już tu znaczenia.Gorszy problem ,to jak i co spakowac aby nie przekroczyc dmc.Przy 5,6-ciu osobach przy kamperze o dmc do 3,5 tony raczej nie realne.
Jak najbardziej zgadzam się z tą wypowiedzią. My zabieraliśmy ze sobą ponad tonę zaopatrzenia i rzeczy "niezbędnych". Uważam że wygodna podróż dla więcej niż 4 osób na pokładzie to tylko DMC powyżej 3,5 tony. Chociaż.... znam osobiście ludzi którzy Fiatem 126p "wycieczkowali" do Bułgarii w 5 osób. Można i tak... :mrgreen:
Camper Diem napisał/a:
... kamper pow. 3,5 t to kurc C jeśli nie masz, viatoll i zagraniczne myta (wg mnie warto)...
Popieram - też uważam że warto. I dodam że jest taka kategoria C1 która absolutnie wystarczy a dużo łatwiej ją "zrobić". :diabelski_usmiech

Odpowiedz do tematu