Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 22:30
dalej o ładowaniu akumulatorów
Autor Wiadomość
marius 
zaawansowany

Twój sprzęt: HYMER Camp Swing 544
Piwa: 106/24
Wysłany: 2008-05-08, 12:13   dalej o ładowaniu akumulatorów

Grejs napisał/a:
marius!!!!!! swoją opowieścią dodałeś nam skrzydeł wszystko co przeżyłeś jest przed nami mamy podobnego kampera na bazie fiata ducato ale o sześć lat młodszego.Na razie nie wiemy w co włożyć ręce.Na oko wszystko jest sprawne i działa ale każdy wyjazd jest z duszą na ramieniu że nie wrócimy.Nie możemy rozgryźć instalacji elektrycznej i ładowania akumulatora w części mieszkalnej ,ale wydaje się nam że to kwestia czasu i znalezienia wolnej chwili na pogrzebanie.Cieszy nas że przynajmniej działa ins. gazow i woda.Jeszcze nie zaglądaliśmy pod spód zamierzamy to zrobić w najbliższym czasie.Niepokoją nas też hamulce i zawieszenie.Zastanawia nas czemu tylny resor jest wyprostowany czy ma tak być czy jest do wymiany.Ciekawe czy cała karoseria nie wisi tylko na poduszkach które mamy pod tylną osią.Napisz coś bliżej jak Ty rozwiązałeś problem z ładowaniem.Pozdrawiam

Odpisuję niemalże na sygnale ! Bo też to przerabiałem, chociaż nie opisałem. Polecam czym prędzej sprawdzić moc alternatora i pojemności akumulatorów. Pokrótce chodzi o to, żeby akumulatory nie miały wiekszego zapotrzebowania na prąd niż wydajność alternatora. Jeśli tak będzie, to może się to skończyć nawet pożarem pojazdu. U siebie zrobiłem przełącznik, którym mogę odpowiednio sterować ładowaniem, chociaż rzadko z tego korzystam bo mam baterie słoneczne, które ładują akumulator pokładowy.
Ostatnio zmieniony przez janusz 2008-05-08, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Grejs 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5d hymer 644 integra 1988
Wysłany: 2008-05-08, 14:12   

Czy masz tak połaczone dwa ze sobą że podczas jazdy ładują ci się dwa.Jestem początkująca w tych "drobnych"naprawach a w dodatku "baba" więc czasami moje pytania choć oczywiste to dla mnie istotne.A co do bateri to gdzie i za ile mogę takie sobie fundnąć.Jednym osiągnięciem już się mogę pochwalić podłaczyłam lodówke pod gaz (nie chodziła wcale nie była podłaczona chyba wsadzona tylko dla sztuki)jeden sprzęt mniej do ciągnięcia prądu.I korzystając z waszych rad poprzekręcałam i jest ok!!!(zimne piwko po ciężkiej pracy czeka :-D

marius 
zaawansowany

Twój sprzęt: HYMER Camp Swing 544
Piwa: 106/24
Wysłany: 2008-05-08, 14:44   

Mam już tak poprawioną instalację, że podczas jazdy ładuje mi się tylko jeden akumulator. Co do baterii słonecznej, to nie mam pojęcia ile to kosztuje (i wolę nie wiedzieć), po prostu już ją miałem.

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2008-05-08, 15:55   

marius napisał/a:
Mam już tak poprawioną instalację, że podczas jazdy ładuje mi się tylko jeden akumulator.
to nie znaczy że jest to lepiej ale proponował był temat kontynuować w dziale technicznym więc prośba do moderatora o przesunięcie postów :shock:

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

martes 
weteran
"Miła Karawana"

Twój sprzęt: baz campera
Piwa: 7/4
Wysłany: 2008-05-08, 16:07   

eler1 napisał/a:
prośba do moderatora

JANUSZ HELP !!!

Mirekmat
doświadczony pisarz

Piwa: 11/2
Wysłany: 2008-05-12, 10:17   

Do p.Grejs.
Mieszkam tylko 13 km obok/jeżeli DM to te na Warmii i jak sądzę mogę być pomocny w wielu zagadnieniach kamperowych tel.694 553 878 Mirek

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2008-05-12, 12:09   

martes napisał/a:
prośba do moderatora

JANUSZ HELP !!!
eler1 napisał/a:
proponował był temat kontynuować w dziale technicznym więc prośba do moderatora o przesunięcie postów

Kochani! Przecież to JEST w dziale: technika - 12V/230V :-D

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2008-05-12, 20:09   

Mój alternator ma moc 50 A(Ducato 2.5 D z 1993).Mam trzy akumulatory (1x95Ah i 2x 98Ah)i nie ma żadnego problemu z doładowaniem

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2008-05-12, 21:38   

kimtop napisał/a:
Mój alternator ma moc 50 A

Rozumiem Marku to przejęzyczenie. Chodziło o maksymalny wydatek prądu, co przy napięciu 12 V daje moc 600 W. Oczywiście nominalnie. :-D

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2008-05-13, 08:30   

Oczywiście.Masz rację
Ampery to nie moc

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Odpowiedz do tematu