|
|
Miejsca w których warto się zatrzymać |
Autor |
Wiadomość |
szuwarek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Poessl 2 WIN
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Łódź/Włodzimierzów
|
Wysłany: 2013-02-05, 17:38 Miejsca w których warto się zatrzymać
|
|
|
Za kilkanaście tygodni rozpocznie się kolejny sezon wzmożonych wyjazdów.
Podróżując po Polsce, często spotykamy się z problemem gdzie zaplanować postoje w celu odpoczynku lub zjedzenia posiłku.
Zatrzymując się w przypadkowych miejscach jeśli już nie narażamy się na nieprzyjemności, to na pewno spędzamy ten czas mało efektywnie.
A potem okazuje się, że kilka czy kilkanaście km dalej jest świetne miejsce, dobra i niedroga gospoda lub wytwórca regionalnych wyrobów o wyśmienitych i tradycyjnych smakach, a przede wszystkim zdrowych.
W związku z powyższym apeluję do wszystkich, którym nie jest wszystko jedno gdzie i co jedzą, aby zamieszczali w tym wątku swoje wpisy o takich miejscach.
Z czasem powinna powstać z tego baza danych, w miarę możliwości aktualizowanych przez kolejnych odwiedzających te miejsca.
Wpisy powinny zawierać podstawowe dane (ew. do sukcesywnego uzupełniania) :
- typ obiektu (gospoda, sklep farmerski, wytwórca żywności itp.)
- adres, GPS, tel.
- okres otwarcia (dni i godz.)
- możliwość parkowania (ew. inne udogodnienia)
- krótki opis najbliższej okolicy
Bierzmy się do pracy bo wiosna już blisko !!! |
_________________ szuwarek
doświadczony podróżnik i żeglarz |
|
|
|
 |
YoYoYo - teraz spoko [Usunięty]
|
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-02-07, 17:02
|
|
|
Zaczynam przeglądać notatki z ostatniego wyjazdu na Mazury i będę sukcesywnie wpisywał wiadomosci o tych miejscach, które dobrze wspominam. Na początek kilka miejsc, gdzie dają dobrze i za rozsądną cenę zjeść potrawy, których w moich okolicach się nie uświadczy. Niestety, nie wszędzie mam GPS-y, ale z czasem się uzupełni.
Karczma "Jagienka"
Burdąg 4A
12-122 Jedwabno
czynne cały rok
Kuchnia staropolska i regionalna, wszystko produkowane z lokalnych składników, w sezonie także z runa lesnego, ryby.
Data dodania: 07.02.2013 – szuwarek
Gospoda "Pod Czarnym Łabędziem"
ul. Mazurska 98
11-513 Rydzewo k. Giżycka
czynne cały rok
Specjały kuchni regionalnej, oparte na starych przepisach, także ryby, dziczyzna.
Wygodne miejsce na postój nawet kilku kamperów.
Data dodania:07.02.2013 – szuwarek
Karczma "Wileńska"
ul. Warszawska 2
14-105 Łukta
Wspaniałe potrawy kresowe: cepeliny, bliny, kołduny oraz pierogi z róznym nadzieniem.
Data dodania:07.02.2013 – szuwarek
Gospoda "Na półwyspie"
Wierzba 1
12 -0220 Ruciane-Nida
Miejsce dobrze znane żeglarzom. Wspaniałe potrawy z ryb.
Data dodania:07.02.2013 - szuwarek
|
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-02-11, 18:28
|
|
|
Oto kolejna porcja wiadomosci związanych z tym tematem. W miarę przeglądania notatek znajduje się ich coraz więcej. Gdyby więcej osób zbudziło sie juz z zimowego snu i poszperało u siebie, to do wiosny mielibyśmy dużą bazę cennych danych.
Tym razem podaje namiary na miejsca, gdzie można uzupełnić zapasy żywieniowe (poza Lidlem i Biedronką).
Zajazd „Tusinek”
Ul. Kolonia 2
12-114 Rozogi (k. Rucianego)
Jest to zarazem zajazd i rodzinna farma. Podawane tu potrawy przygotowywane są głównie z własnych produktów. Można tu także uzupełnić własną spiżarnię w sklepie farmerskim (pieczywo, sery, wędliny, warzywa, miody).
Wytwórnia Miodów Pitnych
Ul. Ratuszowa 2
13-100 Nidzica
W zabytkowym starym browarze obecnie jest wytwórnia miodów pitnych a w firmowym sklepie można uzupełnić zapasy.
Browar „Kormoran”
Ul. Sikorskiego 2
10-057 Olsztyn
Z kolei tutaj jest raj dla smakoszy piwa. Produkowane według starych receptur, bez poprawiania smaku !!!. Sklep otwarty pn-pt w godz. 7-15.
Gospodarstwo ekologiczne
Klewno 75
11-440 Reszel
Gospodarstwo nastawione na hodowlę kóz. Do kupienia na miejscu wspaniałe, ekologiczne (z atestami) sery dojrzewające.
Eko-piekarnia
Ul. Składowa
11-510 Wydminy (na trasie Giżycko-Ełk)
Tradycyjna piekarnia z chlebami jakich pewno większość z nas nigdy nie jadła. Czynna pn-pt do godz. 16
Tradycyjny młyn
Tuczki 35
13-220 Rybno
W tym młynie wodnym produkowane są ekologiczne mąki razowe z żyta, pszenicy, orkiszu i gryki. Okazja korzystnych zakupów zwłaszcza dla osób samodzielnie piekących chleb w domu. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-11, 19:08
|
|
|
ja mogę tylko dadać:
Osolin
ul. Stawowa
nad stawem w lesie, koszt postoju 20zł/doba z podłączeniem do prądu.
Wilczyn Leśny
Produs
nad stawami w lesie, koszt postoju 30zł/doba z podłączeniem do prądu.
Mężyk
agroturystyka tel. 672559122
w puszczy Noteckiej, lasy jeziora, koszt postoju 10zł/doba z podłączeniem do prądu.
Tyczyno
taki mały ośrodek (692439005), Tyczyno to jedna chałupa.
nad Jeziorem Niesłysz, lasy, koszt postoju 25zł/doba z podłączeniem do prądu.
Dąbkowice
ośrodek na mierzei koło Dąbek (94314146).
z jednej strony jezioro Bukowo z drugiej strony morze, ślepa droga, las, koszt postoju 30zł/doba z podłączeniem do prądu.
Dębno
kraina 3 stawów (http://www.3stawy.eu/)
między stawami, lasy, kosztów nie pamiętam, ale na pewno między 10-30zł/dobę z podłaczeniem do prądu (rok temu).
Sułów
agroturystyka (604401725),
na skraju miasteczka, można połazić po miasteczku/wiosce, wkoło lasy, to jest dolina Baryczy, koszt postoju chyba 20zł/doba z podłączeniem do prądu (byłem tam dwa lata temu).
wszystkie te miejsca odwiedzałem poza sezonem, nawet w styczniu, lutym. cena niezależna od ilości osób w kamperze. nie korzystałem z żadnych innych usług (WC, prysznic), bo w takich terminach zwykle wody są pozakręcane. jedynie podłączam się do prądu.
ogólnie rzecz biorąc korzystam poza sezonem w większości z agroturystyki. reakcje są dwie, albo zdecydowane NIE, albo bardzo chętnie.
ceny kształtują się między 10-30zł za dobę stania kamperem niezależnie od ilości osób. w większości korzystam tylko z prądu.
są niektóre ośrodki w których właściciel mieszka, są takie gdzie mam od nich klucze i sam sobie korzystam.
także kamperowanie okrągły rok jest bardzo fajne i nie tak drogie.
ale zdarzają się też niemiłe niespodzianki. chyba 2 lata temu byłem 1 czerwca w Międzywodziu u znajomego mającego marinę w budowie. ale nie miał tam jeszcze prądu.
jako że chciałem pooglądać TV podjechałem na jakiś kemping.
1 czerwca, godzina 20:00, pada deszcz i mało ludzi. wjeżdżam na kemping gdzie tylko gniazda prądowe sterczą z ziemi oraz są sanitariaty w 20-stopowym kontenerze. zapytany do kiedy chcę być, odpowiadam: do jutra do obiadu.
cena 70zł + 11zł za podłączenie do prądu.
odjechałem do znajomego. |
Ostatnio zmieniony przez Cyryl 2020-03-23, 19:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
majmarek
weteran
Twój sprzęt: camper knaus fiat ducato
Nazwa załogi: alibaba
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Cze 2010 Piwa: 23/50 Skąd: warmińsko mazurskie
|
Wysłany: 2013-02-19, 09:54
|
|
|
piękne dzięki za cenne info!
szkoda tylko że nie układane regionami to by już było jak należy!
ukłon do moderatorów , chyba ze już coś takiego istnieje na forum? - oświećcie mnie |
_________________ wino
kobiety i śpiew |
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-02-20, 10:52
|
|
|
Jak pisałem w pierwszym poście, gdy zbierze się tych wiadomości więcej, to trzeba będzie je posegregować. Sposobów jest kilka, ale decydujący głos powinien należeć do moderatorów i administratorów forum.
Tymczasem zbierajmy informacje. Prawie każdy mam trochę wieści w tym temacie. Gdy zbierzemy je do kupy, to jadąc przez Polskę nie będziemy zdani na zakupy przypadkowych "gniotów".
Dodaję jeszcze kilka sprawdzonych adresów z regionu Warmii i Mazur.
U Rudziewiczów
Wieś Zatyki
19-500 Gołdap
W tym olbrzymim gospodarstwie żyje kilkaset okazów danieli, jeleni, muflonów, tarpanów i niezliczone ilości ptactwa. Lokalne stawy zapewniają raj dla wędkarzy. Jest możliwość zatrzymania się kamperem dla odbycia fotograficznego safari. Gospodarze oferują lokalne specjały – głównie ryby i dziczyznę.
U Olendera
Wieś Marcinkowo
11-700 Mrągowo
Prowadzi on gospodarstwo hodowlane trzody chlewnej karmionej naturalną paszą . Sklep oferuje wyroby o niepowtarzalnym smaku i w rozsądnych cenach.
"Nad Arem"
Wieś Kierźliny
11-010 Barczewo
Znajduje się tutaj przydomowa mleczarnia, przerabiająca mleko kozie z własnej hodowli na pyszne wyroby: sery, twarogi, masło i tp.
"Zielona Dolina"
Wieś Łęgowo
11-040 Dobre Miasto
O kurach rasy zielononóżki , znoszących jajka o obniżonej zawartości cholesterolu słyszał już chyba każdy, ale w tym gospodarstwie można zobaczyć ich hodowlę, spróbować produktów i uzupełnić własne zapasy. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-10-04, 19:38
|
|
|
Dębno o poranku (wczoraj)
Dębno.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 251,3 KB |
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|