Internet za granicą |
Autor |
Wiadomość |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2010-08-20, 17:56
|
|
|
Ta dyskusja jest jak teoria względności
Załóżmy że mam w domu sieć wewnętrzną złożoną z np. dwóch komputerów, xboxa, i jakiegoś odtwarzacza sieciowego. Internet dostaję od dostawcy i poprzez router rozdzielam go na swoje urządzenia i dla mnie ta sieć jest Intranetem , a wszystko wewnątrz niej połączone jest interfejsem LAN.
Natomiast sygnał z zewnątrz podpięty jest do WAN, a czy to jest już internet ? Może tak a może nie, zależy czy ten dostawca tworzy jakąś sieć w której dostępne są jakieś np. pliki strony lokalne itp. wtedy to jest jego Intranet do którego jestem podpięty i pośrednio dostaję dostęp do internetu.
Jak widać ; LAN, WAN, WIRELES itd. itp. to są pojęcia techniczne natomiast określenia na sieci wewnętrzne (intranet) i globalne (internet) bo ta zewnętrzna to tez może być intranetem (mimo iż dostarcza nam internetu) są bardzo rozmyte i czasami dla nas przeciętnych zjadaczy chleba nie do ustalenia.
Chyba wszystko teraz jest jasne
|
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-08-20, 18:00
|
|
|
No tego nie pisała Krynia ...... Boguś masz racje czesto gesto coś dzieje sie bez naszej wiedzy i świadomosci ....... ale czy to jeszcze internet czy juz hackersto tego nie wie nikt .... HOWK ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2010-08-21, 08:33
|
|
|
Adi, wchodzimy na wyższy poziom abstrakcji, a jesteśmy na forum kamperowym a nie informatycznym. Dalsze dyskusje na temat routingu, przełączanie w warstwie III, OSI i 802.5 proponuję zostawić na spotkanie warstwie fizycznej przy jakimś nie wirtualnym pienistym napoju.
Nie było moim zamiarem straszenie kogokolwiek lub bawienie się w prokuratora , a jedynie uświadomienie że podłączanie sie do wifi może zrodzić kłopoty, szczególnie za granicą. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-08-21, 09:36
|
|
|
Internet w domu to mamy ...... nawet nie podłączając kompa .... warunek jest jeden ...... JAK ZAPLACIMY ABONAMENT ...
PS
Kiedyś czytałem fajną teorię jednego ze znanych amerykańskich hackerów który twierdził że potencjalną ofiarą jest już komputer mający sam hardware umożliwiając połączenie się z globalną siecią a nie koniecznie korzystający z niej .... to troszkę tak jak z wyłączoną komórką i możliwością namierzania i podsłuchu póki jest bateria.... Powiem wam ze wcale nie była to teoria od dyszla ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
MariuszB
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Mar 2008 Piwa: 5/5 Skąd: Warszawa/Bayern :)
|
Wysłany: 2010-08-25, 18:44
|
|
|
Czy ktoś może coś podpowiedzieć w temacie korzystania z kart pre- pay (net) we Włoszech? Może ktoś kupował i korzystał? Jaka sieć, jakie koszty za 1 MB itp? |
_________________ Pozdrawiam
MariuszB |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2010-08-25, 21:24
|
|
|
Jakoś oni dziwnie to mają bo na godziny LINK |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-08-26, 06:58
|
|
|
MariuszB napisał/a: | Czy ktoś może coś podpowiedzieć w temacie korzystania z kart pre- pay (net) we Włoszech? Może ktoś kupował i korzystał? Jaka sieć, jakie koszty za 1 MB itp? |
http://www.bez-kabli.pl/v...p=194589#194589 |
|
|
|
 |
MariuszB
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Mar 2008 Piwa: 5/5 Skąd: Warszawa/Bayern :)
|
Wysłany: 2010-08-26, 10:10
|
|
|
chris napisał/a: | MariuszB napisał/a: | Czy ktoś może coś podpowiedzieć w temacie korzystania z kart pre- pay (net) we Włoszech? Może ktoś kupował i korzystał? Jaka sieć, jakie koszty za 1 MB itp? |
http://www.bez-kabli.pl/v...p=194589#194589 |
Później doszperałem się do tego linku...
Dzięki chris |
MariuszB |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-02-11, 09:43
|
|
|
znalazłem fajny kontakt,może będzie pomocny,pozdro
www.hotspot-locations.de |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-02-11, 12:08
|
|
|
jakieś bicie piany widzę. nigdy nie zastanawiałem się nad legalnością korzystaniem z niezabezpieczonego wifi, jednak korzystałem z niego wielokrotnie w niemczech , holandii,francji czy hiszpanii, od kierowców tzw. tirów wiem iż firmy często zostawiają dostęp do wifi dla kierowców. reasumując na dzielnicach przemysłowych ten internet prawie zawsze jest a wielokrotnie z wielu adresów. ne wiem jak ma się to w skandynawii bo mnie tam nie było . również w cenrtach miast w europie zachodniej często łapie wifi na ipadzie. jeżeli byłoby to nielegalne to zabezpieczyli by łącz. |
tadek
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-02-11, 15:52
|
|
|
Tadek ,o jakiej pianie piszesz,gdzie ją widzisz,ja tylko podałem adres do strony z wyszukiwarką ,na której znajdujemy w Europie ogólnodostępne punkty wi fi ,darmowe lub komercyjne. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-13, 07:32
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: | Tadek ,o jakiej pianie piszesz,gdzie ją widzisz,ja tylko podałem adres do strony z wyszukiwarką ,na której znajdujemy w Europie ogólnodostępne punkty wi fi ,darmowe lub komercyjne. |
On się nie odnosił do Twojego postu tylko do tematu legalności podłączania się do niezabezpieczonych sieci tak ogólnie. |
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-02-13, 08:34
|
|
|
Spał 2.5 roku,czy co? |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-02-14, 22:13
|
|
|
o widzę ,że dobrze kimnąłem , ale już się budzę. czytałem wątek nie patrząc na daty |
tadek
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-02-14, 23:28
|
|
|
Przecież jeszcze zima trwa,możemy przewrócic się na drugi bok i jeszcze pospać,Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|