Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dostawiana klimatyzacja-nie dachowa
Autor Wiadomość
tadek27 
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-02-18, 13:26   dostawiana klimatyzacja-nie dachowa

nie posiadam w swoim domku klimy stacjonarnej :( :( :( i chodzi mi po głowie pomysł z dostawianą klimatyzacją z odprowadzeniem ciepłego powietrza na zewnątrz . wiadomo dlaczego oryginał zwala mnię ceną z nóg) . technicznie nie ma żadnego problemu , ale nie wiem jak jest ze skutecznością- wydajnością. może ma ktoś z szanownych forumowiczów jakieś doświadczenia (jeżeli temat był poruszany przepraszam ale nie natrafiłem)

WilKas 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Renault Master II 2.5dci
Nazwa załogi: Paweł i Kasia i Piotruś i Karolek
Wysłany: 2013-02-18, 14:20   

Z tego co pamiętam to nawet ktoś z Forumowiczów chciał sprzedać taki klimatyzator ja sam chyba mam taki gdzieś ... temat też już był poruszany głównie chodziło o umiejscowienie tego klimatyzatora z racji tego ze nie zajmuje on mało miejsca a po drugie to rura odprowadzająca ciepłe powietrze ponoć strasznie sie nagrzewa i sugestie były takie żeby właśnie te odprowadzenie było jak najkrótsze z tego względu ze po pewnym czasie pracy zamiast schładzać powietrze będziesz miał dodatkowy grzejnik w zabudowie co do wydajności tych sprzętów nie mam pojęcia sam nigdy z tego jeszcze nie skorzystałem ale może będzie okazja Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2013-02-18, 14:27   

Zastosowałem taka klimę w przyczepie (mam nawet ją do sprzedania, używaną 2x) i musisz mieć miejsce tuż przy ściance, by wylot gorącego powietrza był bezpośrednio na zewnątrz. Ja niestety nie miałem takiej możliwości i rura odprowadzająca ciepło bardzo się nagrzewała. Więc z jednej strony miałem super chłodzenie, z drugiej grzanie.
Gdyby "plecki" klimy od razu miały wylot na zewnątrz na pewno by dała radę.
Jeszcze jeden minus to pobór prądu. Na pełnych obrotach - 2000W (ale chyba jest regulacja 800W/1200W/2000W).

www.cirrus-travel.pl

WilKas 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Renault Master II 2.5dci
Nazwa załogi: Paweł i Kasia i Piotruś i Karolek
Wysłany: 2013-02-18, 14:28   

dobrze pamiętałem że ktoś miał taką klimę na sprzedaż :)

tadek27 
zaawansowany

Wysłany: 2013-02-18, 14:40   

Mariusz ta klima jest z rurą? więc podaj jej rozmiary może coś z tego wyjdzie. ja mam zamiar wyprowadzić ciepłe powietrze do boksu pod łóżkiem, a tam już nie ma problemu z wietrzeniem.

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2013-02-18, 15:24   

Najlepiej taką zamontować ;http://moto.allegro.pl/promocja-10-klimatyzacja-truma-saphir-compact-i3034251541.html

bartosz_b 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hobby Optima Deluxe 70HQ
Wysłany: 2013-02-18, 15:34   

zbychu napisał/a:
Najlepiej taką zamontować ;http://moto.allegro.pl/promocja-10-klimatyzacja-truma-saphir-compact-i3034251541.html

Tylko szkoda że ta cena nie jest ceną końcową. Orientowałem się w ubiegłym roku, tylko chciałem model tańszy i wszystko pięknie ładnie, ale cena akcesoriów do tego mnie powaliła. Wszystkie rury, nawiewy i montaż wyszedł orientacyjnie jakieś 25% ceny klimy.
Z tym że u mnie jest kiepsko z miejscem i trzeba by było rozebrać pół zabudowy żeby to dobrze zamontować.

Jeżeli natomiast chodzi o klimy przenośne to z tego co się orientuje one muszą znowu odstać jakiś czas nieruszane zanim je się uruchomi
Ostatnio zmieniony przez bartosz_b 2013-02-18, 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

tadek27 
zaawansowany

Wysłany: 2013-02-18, 15:36   

to się zgadza , lecz jest bariera finasowa i nie mam wolnego boxu

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2013-02-18, 16:21   

tadek27 napisał/a:
Mariusz ta klima jest z rurą? więc podaj jej rozmiary może coś z tego wyjdzie. ja mam zamiar wyprowadzić ciepłe powietrze do boksu pod łóżkiem, a tam już nie ma problemu z wietrzeniem.

tadek27, niestety klima jest u kolegi i nie potrafię podać jej wymiarów, ale myślę, że średnica ok. 15-20cm, natomiast dł 1-1,5m (wywijana jak rura od odkurzacza, taka harmonijka, więc można ją wykręcać na wszystkie strony) Na końcu jest taka końcówka płaska i listwa, którą wkłada się np. w uchylone okno, by ciepło szło na zewnątrz. Jak jesteś zainteresowany to mogę wysłać Ci na PW kontakt do kolegi.

www.cirrus-travel.pl

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-02-18, 17:28   

Jeden z kolegów na karawaning.pl rozebrał na kawałki taką przenośną klimę , zamontował ją w luku bagażowym przyczepy z przodu i ... twierdzi , że rewelacja za małą kasę .... popytaj tam na forum :spoko

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2013-02-18, 17:45   

Średnica rury to 13cm.
Pogadaj z Bogdanem Wadeckim.On ma taką klimę zamontowaną w garażu kampera.
Narzekał, że w czasie pracy klimy nogi miał zimne a głowę gorącą

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2013-02-18, 18:04   

Widziałem takie coś rozebranego i zmontowanego ponownie oddzielnie u Kalinina,w ty poprzednim kampie. Mam takie cos w garażu .Na polską pogode ,czyli lato +15 wystarczy ,ale jak wskoczy +30 to nie da rady.Zawsze coś tam jednak daje.Powiem tak.Jak cały dzień chłodzi ,to jak idziesz spac to masz chłodniej :wyszczerzony:

tadek27 
zaawansowany

Wysłany: 2013-02-18, 19:07   

co do wydajności to przy +15 to klima nie jest potrzebna, ale jak jest ponad 30 to do schłodzenia się przydaje. mam nadzieje , że uda mi się zamontować w garażu i zrobić nawiew w luku do części mieszkalne , ale to wyjdzie w praniu. plan minimum to ustawienie w części mieszkalnej a wyprowadzenie ciepła do garażu. to będzie najmniej inwazyjne dla kampera.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2013-02-18, 19:09   

tadek27 napisał/a:
uda mi się zamontować w garażu i zrobić nawiew w luku do części mieszkalne

Tylko,że wylot zimnego powietrza powinien być pod sufitem

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

emicargo 
doświadczony pisarz

Piwa: 4/2
Wysłany: 2013-02-18, 19:22   

tadek27 napisał/a:
nie posiadam w swoim domku klimy stacjonarnej
.....
Wiem jak taki klimatyzator sprawdza się w praktyce. Jeden dziala w niewielkim biurze gdzie są solidnie docieplone ściany. Kubatura ok 12m3(niewielkie pomieszczenie) i niestety jak robi się 30st.C na zewnątrz klimka nie daje rady. Wylot powietrza jest oczywiście na zewnątrz i to bez rury(stoi bezpośrednio przy ścianie). Drugi pracuje sezonowo w przyczepie kampingowej i
tu też nie ma rewelacji. Jak to ustrojstwo pracuje, nie słyszysz własnych myśli. Ogólnie upierdliwa rzecz. Skuteczność średnia. Jeżeli chcesz oszczędzić to pomyśl o najtańszym splicie(osobno jednostka zewnętrza i wewnętrzna). Koszt takiego urządzenia to ok. 1000zł na "popularnym portalu ogłoszeniowym". Zużycie energii ok 1=1,2 KW. Możliwość samodzielnego montażu. Klima sprzedawana jest nabita środkiem chłodzącym. Swoją drogą, nie rozumiem cen na klimatyzatory dedykowane do kamperów. Co w nich jest takiego drogiego?

Odpowiedz do tematu