Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja samochodowa w kamperze
Autor Wiadomość
artman 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: w planie 2 osobowa integra
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2013-02-28, 12:13   Klimatyzacja samochodowa w kamperze

Cześć Wszystkim znawcą tematu,
Jestem na początku drogi zakupu kampera, preferuję typ zabudowy blaszaka.
Parę autek obejrzałem, na dwie osoby i na początek przygody taka wielkość autka - wystarczy.
Interesuje mnie techniczna możliwość zamontowania klimatyzacji samochodowej. Takiej której używa się podczas jazdy.
Czy macie doświadczenie z dokupieniem sprężarki, rurek, chłodnicy i in. Czy ktoś z Was przechodził taki proces upgreadu silnika?
W tych dniach oglądam Fiata Dukato '97. Jest bez klimy.
Pozdrawiam
Artman
Postaw piwo autorowi tego posta

tadek27 
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-02-28, 13:01   

Musisz zacząć od tego czy w danej wersji silnika występowała klima fabryczna , bo jeżeli nie to daj spokój . jeżeli występuje to musisz nabyć następujący komplet:
-sprężarkę
-chłodnicę klimy
-przewody z osuszaczem
-nagrzewnicę ze skraplaczem (chyba że do tej którą kupisz idzie dołożyć sam skraplacz)
-łapę na silnik do montażu sprężarki
do tego trzeba ustalić czy przewody i pompa wspomagania są takie same w wersji z klimą bo bywa ,że są inne.
także życze powodzenia
P.S.
dokładałem klimę do paru dostawczaków i się dało. do ducato tylko zakładałem do 2.8JTD
:spoko :spoko :spoko

Qcyk 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Elnagh Baron 73G
Nazwa załogi: Qcyki
Piwa: 8/10
Wysłany: 2013-02-28, 13:55   

Może być jeszcze potrzebne koło pasowe .Ale to w zależności jaki pasek klinowy będziesz chciał zastosować.
Jak blaszanka to poszukaj z klimą bo instalacja klimy to nie taki tani gips i pracy dużo. :spoko

Damian 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato LMC 561G
Nazwa załogi: Jędrzeje
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2013-02-28, 14:56   

Nie traktujcie jako reklamy. Zakładałem silnikową tutaj: http://klimaborki.pl/ dwa lata temu i działa.

Pozdrawiam
Damian

Thom 
zaawansowany

Twój sprzęt: Weinsberg Orbiter XXX 631G (2005)
Piwa: 8/2
Wysłany: 2013-02-28, 16:41   

Damian napisał/a:
Nie traktujcie jako reklamy. Zakładałem silnikową tutaj: http://klimaborki.pl/ dwa lata temu i działa.

Dzwoniłem do tej firmy i w moim przypadku (Ducato 1.9 TD 90KM 1999r) jest możliwość założenia jedynie dodatkowo wymienić trzeba miskę olejową... całkowity koszt jak mi przedstawił
miły Pan właściciel to ok. 3500 pln... czyli źle nie jest...

Jedynie mam tam do warsztatu ponad 500km w jedną stronę... czyli cała ekspedycja jest potrzebna...

Rozejrzę się jeszcze u siebie "wkoło komina"... może akurat...

artman 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2013-02-28, 20:23   

[/quote]

miły Pan właściciel to ok. 3500 pln... czyli źle nie jest...

Jedynie mam tam do warsztatu ponad 500km w jedną stronę... czyli cała ekspedycja jest potrzebna...

Rozejrzę się jeszcze u siebie "wkoło komina"... może akurat...[/quote]
Thom, dzwoniłem dzisiaj do warsztatu koło Wałbrzycha, też miły pan. (to chyba bliżej dla Ciebie?) Rozgląda się za klimatyzacją do Dukato. Firma specjalizuje się w klimatyzacjach. Serwisant nadmienił, że nie wkłada używanych. Obiecał oddzwonić jeżeli coś załatwi dla mnie. Nie omieszkam powiadomić szanowne towarzystwo o możliwościach klimatycznych.
Tymczasem drążymy problem dalej....

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2013-02-28, 20:34   

Słuchajscie Klimaborki , to goście na prawdę godni polecenia. Ja również miałęm tam ponad 500 km, ale... pojechałem. Wrażenie robią trochę nie z tej epoki, ale w końcu po mozolnym cąłym dniu pracy , a napomknę ,że problem leżał po stronie komputera udało się wszystko zrobić na cacy.
Już nie będę mówił ,że mam obecnie dwa komputery działąjące z moim silnikiem immobilizerem itp. W serwisie fiata , nawet po rozmowach w "cztery oczy" , twierdzili ,że nie ma takiego fachowca co zmieniłby oprogramowanie komputera , bo to jest niby na poziomie tworzenia scalaków w fabryce, a potem to już nie ma bata. A jednak :bigok .
Cieszę się zatem klimatyzacją orginalną ( w moim przypadku miałem wcześniej klimę , ale było wszystko popalone, bo jakiś "fachowiec" próbował coś na krótko łączyć , wcześniej spalając końcówkę wejścia w komputerze odpowiedzialną za klimę.

W Boschserwise "tfu" , wymyśłili ,że mój komputer w ogóle nie ma modułu odpowiedizalnego za klimę itp, itd.
W Borkach przyjechałem - spędziłęm co prawda cały dzień od 8.00 - 22.00 ale zrobili.
Nie wiem zatem czy to reklama , czy też nie . Wiem tylko ,że warto polecać miejsca w których robią coś z głową. Nie mówiąc o tym ,że zapłąciłęm co najmniej połowę mniej niż się spodziewałem za komplet tych prac. WIęc trasa nawet te 500 km zwróciła się z nawiązką.

artman 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2013-02-28, 22:04   

HarryLey4x4 napisał/a:
WIęc trasa nawet te 500 km zwróciła się z nawiązką.

po takiej rekomendacji, trzeba będzie stworzyć komitet kolejkowy !!!!

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2013-02-28, 22:31   

Sorki, ale piszę jak było . :bigok

Odpowiedz do tematu