Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki wyjazd kamperem to już extrema waszym zdaniem?
Autor Wiadomość
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23

Wysłany: 2013-03-23, 20:40   

dla mnie ekstremalnym wyjazdem byłby miesięczny wyjazd z Szymkiem i NoName jednym kamperem, albo jazda z rozwolnieniem kamperem w którym zatrzasnęły się drzwi od WC.

Postaw piwo autorowi tego posta

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2013-03-23, 20:44   

janusz napisał/a:
Jest jeszcze drugi powód. Zaproszenie na czerwiec do Rosji. Jest na forum. Dla niektórych myślę, że to też byłaby ekstrema.

Ludzie kochani...Nie róbcie z Rosji extremy. Nie przyszło mi to nawet do głowy, że o Rosji tu może być mowa. Rosja to cel współczesnego caravaningu. Europa Zachodnia już zapchała się caravaningiem. Kamperem na Zachód, to jak w getto caravaningu. Wschód stoi otworem. Tam przepiękne krajobrazy i fantastyczni ludzie, których żaden podróżnik nie może pominąć w swoich planach :spoko

Sam planuję z pewną ekipą podróż do Władywostoku. Już rozmawiałem o tym z Grzesiem Fischerem. Niestety nie udało mi się spotkać za jego pośrednictwem z rosyjskim kamperowiczem Andrejem Artykułowiczem (moja Basia miała w tym czasie zabieg chirurgiczny) ale co ma wisieć, nie utonie :haha:

Jaka extrema??? Wsiadać i jechać.
Oto caravaning :bigok

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Burstner Viseo 690i
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 83/78
Wysłany: 2013-03-23, 21:01   

Dla mnie extrema (jak do tej pory) to ślepe słuchanie nawigacji, by dojechać z Warszawy do Malborka kamperem w zimie. W zasadzie w Warszawie zimy już nie było, w miarę fajna pogoda i wtedy pani z nawigacji mówi skręć w lewo, potem w prawo...
Jeszcze w miarę główna droga, ale zaczęła się zima...

Przestawało być wesoło...

Nagle trzeba było wjechać w las lub wracać się kilkadziesiąt kilometrów. Wjazd nie był taki zły, więc wjechałem...

A potem się modliłem, by nie stanąć... Nawigacja pokazywała "możesz jechać 90km/h" a ja jechałem z sercem na ramieniu 15-20km/h.
Na szczęście wyjechałem z tego lasu. Gdzie to było? Nie wiem.

A tak przyszłościowo, to w TVN TURBO jest teraz taki program, gdzie kierowcy jeżdżący zazwyczaj pod biegunem teraz jeżdżą "drogą śmierci" - tam się wybrać kamperem to wg mnie byłoby extremum.

http://www.motofilm.pl/20...autobusu-video/

www.cirrus-travel.pl

kazbar 
weteran

Wysłany: 2013-03-23, 21:01   

Mutek napisał/a:
Według mnie ekstremalny wyjazd to taki zaraz po otrzymaniu emerytury i nieważny jest kierunek ważne jest to by sobie jakoś poradzić finansowo bo pieniążki na powrotne paliwo będą na koncie dopiero za miesiąc. :haha: :haha: :haha:

Zibi :(

A ja to przeliczyłem wyobraź sobie! Księgowym jestem więc możesz mi wierzyć. Jeśli by brać pod uwagę caravaning do krajów, gdzie "życie" (a często też paliwo) jest 200-u krotnie tańsze niż w Polsce, Europie (północna Afryka...benzynka...30 groszy/litr. Maroko 2 zł...oj jak drogo!!!), to największym problemem będzie przejechać Europę. Mając jednak czas i najskromniejszą nawet emeryturę można ja pokonać w kilka miesięcy i też bez uszczerbku dla normalnego życia, jakie znamy w Polsce.

Nie licz kasy. Licz czas.

:spoko

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2013-03-23, 21:48   

kazbar napisał/a:

I o to chodzi, a nie jak niektórzy, caravaning traktują jak sport i zamiast wypoczynku mają zawody w bieganiu i oglądaniu.

kazbar 
weteran

Wysłany: 2013-03-23, 22:46   

Takim max extremum do n-tej potęgi jest dla nas Europejczyków Wschodnich przejęcie stylu caravaningowego życia od naszych zachodnich kolegów. Caravaning czy Campering (jak zwał, tak zwał, wsio jedno) tu i tam, to jedno wielkie nieporozumienie. My traktujemy caravaning jako fajną formę spędzenia wolnego czasu w sobotę i niedzielę za niebagatelną kasę (kamper kosztuje.Tak jego zakup jak i eksploatacja!). Jeśli padnie nam w kalendarzu urlop, który uda się zgrać z dziećmi, wnukami czy nawet własną żoną nie wspominając już o tak przyziemnych obowiązkach jak dbałość o dom czy mieszkanie)...ruszamy w świat. W ciągu kilku dni łapiemy wolność i przygodę pełnymi garściami. Zapominamy jednak, że caravaning w Polsce to przedszkole podczas gdy za Odrą to już pierwsze klasy gimnazjum. Przykład tam idzie z góry a raczej z zachodu. Niepodważalną kolebką czaravaningu jest USA i w tym kierunku zwracają się się oczy Europy.
Coraz więcej Francuzów, Niemców czy Anglików, wzorem amerykańskich kolegów porzuca dotychczasowe życie przesiadając się na kampery. Gdy nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. Chodzi też o wolność,o niezależność, o bakcyl poznawania świata.

Ekstremalne extremum na caravaning....
Sprzedaj czego dorobiłeś się, zabezpiecz tak gotówkę, by dawała ci dodatkowe, minimalne profity emerytalne. Kup wymarzonego kampera i jedź w świat łykając resztki młodzieńczej fantazji.

Jaki wyjazd kamperem to już extrema waszym zdaniem?

WOLNOŚĆ

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 580/322
Wysłany: 2013-03-23, 23:16   

Nie bardzo Cię Kazbar rozumiem.
Stawiasz campering jako dobro najwyższe. Wartość samą w sobie. Piszesz o innych nacjach podróżujących kamperami non stop. Inni przedstawiciele tych nacji podróżują innymi środkami transportu. W Wietnamie poznałem gościa z Tajwanu, który wyszedł z domu z plecakiem i podróżował tak już 2 lata.
Takie osoby to wyjątki. Są to ludzie, którzy jednemu aspektowi życia poświęcają wszystko.
Większość z nas uprawia sex, ale nie należy do klubu swingersów ani nie pracuje w agencji towarzyskiej.

Większość osób nie chce tak robić. I dobrze. :idea

Jeżdżenie kamperem nie jest dla mnie w ogóle przeżyciem ekstremalnym. Mamy wygodny samochód, w którym w razie zmęczenia możemy się przespać. Możemy też coś ugotować jak jesteśmy głodni. Mamy nawet ogrzewanie, żeby było nam ciepło.
Kamper z definicji nie jest ekstremalny. :ok

Ludzie lubią uważać, że dokonują czegoś wyjątkowego. Kamperowanie tym nie jest.
Przypomniała mi się opowieść kilku gości, którzy obłożeni gps-ami, telefonami satelitarnymi i tym podobnymi gadżetami udali się silnymi motocyklami i silną grupą na Syberię. Gdzieś w szczerym polu spotkali Japonkę na Suzuki 250 cm. Jechała z domu do Europy szukać męża. Nie miała nawet mapy. Chłopcy bardzo szybko uznali, że są raczej miękkie siurki :spoko

Ja osobiście miałem kilka ekstremalnych /dla mnie/ wyjazdów, ale żaden z nich nie był kamperem :spoko

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2013-03-23, 23:20   

Kaziu cały czas nie bardzo mogę dogonić Twoich myśli. Znam kilku Polaków którzy tak robią. Nawet nie musieli sprzedać wszystkiego. Co tu daleko szukać And123.
Czemu Ty tak nie zrobiłeś?

fortero 
trochę już popisał

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SPORT TI 650 MG
Nazwa załogi: Joanna i Rafał
Wysłany: 2013-03-23, 23:21   

drogi śmierci to i unas są jeżdżenie po naszy m kraju to exstremum

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 580/322
Wysłany: 2013-03-23, 23:44   

fortero napisał/a:
drogi śmierci to i unas są jeżdżenie po naszy m kraju to exstremum

Nie jeździłeś widać drogami poza Europą :spoko

fortero 
trochę już popisał

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SPORT TI 650 MG
Nazwa załogi: Joanna i Rafał
Wysłany: 2013-03-23, 23:47   

a co polecasz poza europą gdzie mam jechać

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23

Wysłany: 2013-03-24, 05:26   

kazbar napisał/a:

powiedz to mojej żonie, to dopiero zobaczysz co to są ekstremalne przeżycia.

kazbar 
weteran

Wysłany: 2013-03-24, 08:57   

janusz napisał/a:
Kaziu cały czas nie bardzo mogę dogonić Twoich myśli. Znam kilku Polaków którzy tak robią. Nawet nie musieli sprzedać wszystkiego. Co tu daleko szukać And123.
Czemu Ty tak nie zrobiłeś?

Nie jestem jeszcze emerytem. Muszę poczekać parę latek :gwm

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2013-03-24, 09:06   

Cytat:
Nie jestem jeszcze emerytem. Muszę poczekać parę latek :gwm

Ja też, a później kto wie może zostanę prawdziwym kamperowcem - podróżnikiem.
Wcześniej napisałeś, że uważałeś mnie za podróżnika. To jest nie tak. Mnie rajcuje kamper jako taki, ja nie jestem podróżnikiem, w gruncie rzeczy jestem domatorem. Ponieważ kamper był moim marzeniem od zawsze i marzenie mi się spełniło, to jestem zadowolony. Ponieważ mam kampera i jakieś tam możliwości używania go, to na wyjazdy nie jadę podróżować tylko kamperować. Poznawanie świata, ludzi, zabytków, widoków jest jakby przy okazji. Kamper nie jest dla mnie narzędziem podróżnika, jest podmiotem. To do niego i jego możliwości dostosowywane są trasy, scenariusze wyjazdu, nie odwrotnie. Podróżnikowi kamper raczej przeszkadza. Jest taki utarty slogan, że kamper to moja wolność. Moim zdaniem to nie prawda. Wielu ludzi a miedzy innymi i ja jest niewolnikiem kampera.

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2013-03-24, 09:29   

Cyryl
Cytat:
powiedz to mojej żonie, to dopiero zobaczysz co to są ekstremalne przeżycia

I nie potrzeba do tego kampera. Wystarczy nieprzemyślane wejście męża do sklepu z damskimi ciuchami w którym grasuje jego żona.

Odpowiedz do tematu