Na początku był chaos - 2002r. |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2013-02-27, 01:11 Na początku był chaos - 2002r.
|
|
|
Od kiedy sięgnę pamięcią zawsze chciałem być kamperowcem. Wcześniejsze doświadczenia turystyczne z lat 80 i 90 XX wieku polegały na podróżach najpierw z namiotem później z przyczepą. Oglądając stare zdjęcia, jeszcze nie cyfrowe często w tle ujęty jest jakiś kamper.
Postanowiłem kupić za granicą samochód do remontu i doprowadzić go do użyteczności. Nie udało się. Przepisy celne nakładały na taki pojazd 100% podatków i po prostu nie było mnie stać na takie auto. Wymyśliłem, że zbuduję samochód.
Internet u nas na prowincji był w powijakach. Jedynym dostawca była TP SA. W komputerze zamontowany był modem i połączenie było dodzwanianie. Należało wybrać odpowiedni numer telefonu i komputer łączył się z siecią. Starsi na pewno pamiętają głos transmisji danych.
Zacząłem szukać w internecie informacji na temat budowy kampera i kontaktu z ludźmi którzy mieli już swojego własnoręcznie zbudowanego kampera. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-02-27, 07:32
|
|
|
janusz napisał/a: | Postanowiłem kupić za granicą samochód do remontu i doprowadzić go do użyteczności. Nie udało się. Przepisy celne nakładały na taki pojazd 100% podatków i po prostu nie było mnie stać na takie auto |
Dla mnie stał się przeszkodą do sprowadzenia przepis o zakazie sprowadzania aut pow. 10 lat od daty produkji, a na nowsze nie bylo mnie stać. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-02-27, 08:34
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | janusz napisał/a: | Postanowiłem kupić za granicą samochód do remontu i doprowadzić go do użyteczności. Nie udało się. Przepisy celne nakładały na taki pojazd 100% podatków i po prostu nie było mnie stać na takie auto |
Dla mnie stał się przeszkodą do sprowadzenia przepis o zakazie sprowadzania aut pow. 10 lat od daty produkji, a na nowsze nie bylo mnie stać. |
Ja sprowadziłem auto dziesiecioletnie jako mienie przesiedleńcze a mimo to celnicy skasowali je.Powiedziałem wtedy celnikom co robią,przecież nie muszą dać zgody na jego rejestrację,mogą w nim kury jajka znosić,ale to jest mój majątek.Powiedziałem też jak witają rodaków którzy po wielu latach, z kapitałem wracają do Polski w celu inwestycji.
Otrzymałem jedynie odpowiedź"Urząd celny to nie jest komitet powitalny"
Był to rok 1988,fajnie było co? |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-02-27, 08:43
|
|
|
Pomyliłem rok ,to był 1998,pardon.
Słyszałem też w tym czasie,że ze Stanów przysłali z tak zwanego zapasu Straży Pożarnej,
10 nieużywanych wozów strażackich z wyposażeniem,ale ponieważ były starsze niż 10 lat,odesłano je z powrotem do ameryki. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-27, 09:46
|
|
|
U mnie to zaczelo się chyba gdy zyly jeszcze dinozaury za zachodnia granica.Pracujac w delegacji w pewnej fabryce przez 4 m-c majac możliwość wypożyczenia kamperka wypozyczalem identycznego jaki teraz mam.Po kilku latach zwziolem się i kupiłem takiego jaki zawsze chciałem mieć. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2013-02-27, 13:44
|
|
|
Początek 21 wieku zmienił wiele w dostępie do internetu i zmienił internet. Pojawiły się Google. Pojawili się fani różnych dyscyplin chcący nawiązać kontakty z takimi samymi ludźmi. Tym sposobem znalazłem Jana Kowalskiego. Belga polskiego pochodzenia który budował swojego kampera. Założenia miałem podobne jak on zrealizował. Nadwozie przyczepy postawione na podwoziu dostawczaka. W jego wypadku był Mercedes. Długie nocne rozmowy spędzone przy komputerze. Wymiana pomysłów z mojej strony i doświadczeń z jego. Trwało to około roku. W 2002 roku przywiozłem z Niemiec Fiata Ducato - dawcę podwozia a 25 marca 2003 roku przyczepę Burstner dawcę nadwozia. Ja zająłem się budową mojego kampera a Jan zakładaniem strony internatowej a następnie klubu. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-02-27, 16:53
|
|
|
Mielismy ciężkie początki,ale mam nadzieję ,że kiedyś jeszcze przejadę się takim sprzętem.
601111_155379614614285_1837732317_n.jpg Oba ma |
 |
Plik ściągnięto 2812 raz(y) 30,37 KB |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-20, 09:13
|
|
|
Moje początki,nie licząc namiotów.
Rok 1986 Innsbruck po drodze do Grecji.
.._s0.zmniejszacz.pl_F1000003_zmniejszacz-pl_764782.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 50 raz(y) 161,65 KB |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-20, 10:26
|
|
|
Rok 1986 Grecja w budowie,Nea Carvali.
Może ktoś ma zdjęcie współczesne,chciałbym zobaczyć , jak wygląda to miejsce teraz , czyli 27 lat pózniej.
.._s0.zmniejszacz.pl_Grecja 1 001_zmniejszacz-pl_351925.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 46 raz(y) 141,38 KB |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-20, 10:30
|
|
|
Pardon,pisze się Nea Karvali,Kavala |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2013-03-23, 13:49
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: | Rok 1986 Grecja w budowie,Nea Carvali. |
To już wtedy istniał jakiś CT ??? |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-24, 11:10
|
|
|
Nie było jeszcze Teamu były pojedyńcze sztuki.
A to zdjęcie jest z roku 1995,Italia, kempig koło Wenecji.
Italia 1995 001.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 45 raz(y) 213,72 KB |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-24, 17:18 Re: Na początku był chaos - 2002r.
|
|
|
[quote="janusz"]Od kiedy sięgnę pamięcią zawsze chciałem być kamperowcem. Wcześniejsze doświadczenia turystyczne z lat 80 i 90 XX wieku polegały na podróżach najpierw z namiotem później z przyczepą.
Tak Janusz zaczął ten watek. Dziękuję "koko" za wsparcie. JaWa , ja tylko myślałem ,że historia członka CT,jest poniekąd historią CT.Chętnie pooglądam stare zdjęcia naszych kolegów z CT z przyczepami i camperami.
Oczywiście karawaningowe podróże retro.
Przecież jesteśmy w dziale Historia Polskiego Karawaningu według CT. |
|
|
|
 |
|