Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 22:30
GPS - Wgrywanie POI?
Autor Wiadomość
adamer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T3 Westfalia Joker, Renault Possl Roadmaster
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2008-06-05, 20:08   GPS - Wgrywanie POI?

Mam zamiar kupic GPS. Juz nawet wybralem sobie model, a tu okazalo sie ze nie mozna wgrywac wlasnych POI :-/ Moim zdaniem to bardzo uzyteczna funkcja.
Czy ktos moze powiedziec mi ktore z urzadzen maja taka mozliwosc?
Czy wszystke maja mozlowosc zamiast wpisywania adresu, wpisania koordynat punktu docelowego?
Postaw piwo autorowi tego posta

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/204
Wysłany: 2008-06-05, 20:50   

Od pół roku używam Garmina 250W. Kupiłem go w przyzwoitej cenie (980 zł), wraz z wgranymi najaktualniejszymi mapami (2008 r.) oraz punktami POI (radary, kontrole drogowe, przejazdy kolejowe itd.itp.). Dokupiłem do niego kartę pamięci 1Gb (jest gniazdo), na której dograłem listę ok. 14000 kempingów, znalezioną dzięki kolegom z naszego forum. Oczywiście GPS ten ma możliwość wpisywania również koordynatu punktu docelowego, a także wiele innych ciekawych funkcji, np. korzystania z niego poza samochodem.

martes 
weteran
"Miła Karawana"

Twój sprzęt: baz campera
Piwa: 7/4
Wysłany: 2008-06-05, 22:30   

@ndrzej napisał/a:
dograłem listę ok. 14000 kempingów
mam nadzieję że właśnie tych... :lol:

tadek 
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
Piwa: 31/44
Wysłany: 2008-06-06, 00:11   Re: Wgrywanie POI?

adamer napisał/a:
Mam zamiar kupic GPS. Juz nawet wybralem sobie model, a tu okazalo sie ze nie mozna wgrywac wlasnych POI :-/ Moim zdaniem to bardzo uzyteczna funkcja.
Czy ktos moze powiedziec mi ktore z urzadzen maja taka mozliwosc?
Czy wszystke maja mozlowosc zamiast wpisywania adresu, wpisania koordynat punktu docelowego?

Wszystkie te informacje w bardzo szerokim rozwinięciu znajdziesz na forum www.garniak.pl

martes 
weteran
"Miła Karawana"

Twój sprzęt: baz campera
Piwa: 7/4
Wysłany: 2008-06-06, 00:15   

na Mio i na Igo nie ma problemu ,mam używam....

adamer 
doświadczony pisarz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2008-06-06, 10:43   

Ten Garmin wyglada OK. A wyzszy model 760 jeszcze lepiej ;-) i jest niewiele drozszy od Beckera, choc przy nim nie pisze nic o POI.
@ndrzej piszesz " Dokupiłem do niego kartę pamięci 1Gb (jest gniazdo), na której dograłem listę ok. 14000 kempingów, znalezioną dzięki kolegom z naszego forum. " Jak te punkty sie wyyswietlaja? Widac je na mapie, czy kazdy musisz wpisywac? Pytania moze naiwne dla uzytkownikow GPS-w ale ja jak na razie mam tylko doswiadczenia z E Trexem ;-) Jest jakis specjalny program do tego. Myslalem o wgraniu Punktow ze strony Archiego

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/204
Wysłany: 2008-06-06, 11:07   

Program POI Loader znajdziesz na stronie http://ump.waw.pl/poiloader a szczegółowy sposób obsługi tego programu opisany jest na stronie www.gpsmaniak.com/new/soft.htm

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2008-06-06, 15:23   

kup palmtopa i masz wszystko najaktualniejsze mapy i poi mozesz dogrywac wszystko a ponadto masz neta wifi co jest bardo wazne

antwad 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Piwa: 17/66
Wysłany: 2008-06-06, 21:59   

adamer chyba nie najszczęśliwiej zadałeś pytanie, bo nikt Ci nie odpowie do których odbiorników można wgrywać własne POI, w których można używać waypointów do wyznaczenia trasy itd.

Jeśli nie chcesz być rozczarowany po zakupie, to musisz poświęcić trochę czasu i poszukać informacji o poszczególnych modelach i jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości to wtedy pytaj.

O Garminie możesz wiele się dowiedzieć z tego forum, o którym wspominał tadek (garniak), dosyć sporo ciekawych informacji znajdziesz tutaj: http://gpsinformation.net/ (są to informacje odnoszące się szczególnie do rynku amerykańskiego, ale wiele z nich może być użytecznych).

Nie staraj się szukać urządzenia dobrego do auta, motoru i turystyki i do tego jeszcze z grami, wifi, kamerą i czym tam jeszcze, bo jak ktoś kiedyś trafnie powiedział "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego".

Powodzenia w poszukiwaniach!

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2008-06-06, 23:08   

e tam
ja mam palma asusa i wszystko śmiga wszystkie mampy od automapa, mio, tomtom, destinator adriaroute i nie ma problemu
to ze palm ma wifi odtwarzacz, odbieranie poczty i przegladarke to uwazam za bardzo dobre i akuratnie w tym sprzecie sie sprawdza i nie szwankuje
miałem mio i nigdy więcej

adamer 
doświadczony pisarz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2008-06-06, 23:41   

Dzieki za przydatne linki i informacje. Temat strasznie obszerny..... a czasu niewiele.
Z mojego dotychczasowego grzebania, wynika ze jednak bedzie to raczej Garmin. Najprawdopodobniej 760, tylko nie ten GP (to chyba oznacza ze ma ta lepsza mape Polski, GP Mapa). W wersji podstawowej ma rowniez mape Polski, tyle ze podobno slabsza. Na poczatek starczy. Rozpakowany, pewnie bez polskiej warancji mozna kupic juz ponizej 1000zl. Za "legalny" trzeba zaplacic ok. 1100, a z GP ok. 1500. Jest to sporo wiecej niz planowalem, ale jak to mowia: apetyt rosnie w miare jedzenia :-D
Do palmotopow jakos nie mam przekonania. Nie jestem komputerowcem,a tam trzeba pewnie sporo czasu poswiecic na wgrywanie, konfigurowanie i cos tam jeszcze :roll:

adamer 
doświadczony pisarz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2008-06-07, 10:38   

Zglebiam temat GPS-u ze szczegolnym uwzglednieniem Garmina 760 i widze ze bez kursu komputerowego sie nie obedzie :-/ Strasznie to pokomplikowane, na dodatek Garmin nie dodaje wszystkiego tylko trzeba sciagac z sieci. A ja po prostu chcialem kupic sprzet uruchomic, dograc w jakis prosty sposob miejsca postojowe ze strony Archiego, lub innej i miec mape ze ikonkami. Wyobrazalem sobie ze to proste ale zwiedzajac strone Garminomniakow polecana przez tadeka widze ze nie :?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-06-07, 10:53   

Nie chcę się wymondrzywać. Uważam jednak, że w naszych znaczy w Polskich warunkach najlepsze jest urządzenie w którym zastosowane są typowe mapy, IGO, MIO, AUTOMAPA, TOMTOM. Dedykowane urządzenia podobne do np Garmina są dobre ale tam gdzie serwis z aktualizacjami jest bogaty. Nikt nie zrobi dobrej aktualizacji albo mapy dla garstki klientów z Polski. Z tego powodu małą przydatność w Polsce albo dla Polaków mają urządzenia fabrycznie montowane w samochodach podpisywane jako BMW, VW i tp.l Może kiedyś się to zmieni. Nad programami na Windowsa Mobila pracują dziesiątki niezależnych podmiotów i ta konkurencja jest gwarancją przydatności na niszowym (polskim) rynku.

antwad 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Piwa: 17/66
Wysłany: 2008-06-07, 15:58   

Januszu, zgadzam się z tym co napisałeś. Uważam, że w w chwili obecnej, w naszych polskich warunkach najlepszym wyborem są urządzenia Garmina i TomToma (sprzęt dedykowany) i wszelkiego rodzaju PDA, potocznie nazywane palmami, aczkolwiek z tym porządnym systemem jakim był PalmOS nie mające nic wspólnego.
Kolega adamer w jednym ze swych pierwszych postów napisał, że PDA niespecjalnie go interesują, więc dyskusja toczyła się wokół tego pierwszego typu urządzeń.

Adamer nie poddawaj się! Od komputera nie uciekniesz, obojętnie jaki system wybierzesz. Czy to będzie PDA, czy to będzie Garmin będziesz musiał wgrywać tam aktualizacje map czy softu. No przecież jak już tych autostrad nabudujemy, to trzeba będzie mapy w odbiorniku zaktualizować. Prawda?

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/234
Wysłany: 2008-06-07, 18:11   

janusz napisał/a:
Nikt nie zrobi dobrej aktualizacji albo mapy dla garstki klientów z Polski.

W Polsce nie ma już garstki klientów, tylko jest poważny rynek. A te gówna w BMW i innych to raczej montują z głupiej oszczędności.

Odpowiedz do tematu