|
|
I Ty możesz pomóc |
Autor |
Wiadomość |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2013-03-30, 15:11 I Ty możesz pomóc
|
|
|
Dzięki Waszemu wsparciu dziecko biędzie miało okazję otrzymywać edukację, której potrzebuje i na którą bezwzględnie zasługuje. Obecna sytuacja ekonomiczna kraju sprawia, iż coraz więcej rodzin nie jest w stanie posłać swoich dzieci do szkoły. Nawet najmniejsze dzieci pracują wraz z rodzicami, żeby móc zaspokoić pierwszą potrzebę- głodu. Potrzeba kształcenia zostaje zepchnięta na dalszy plan. Edukacja na Madagaskarze jest odpłatna. Planowo od przedszkola do matury trwa 15 lat: 2 lata przedszkola, 6 lat podstawówki, 4 lata gimnazjum, 3 lata liceum.
Większości społeczeństwa nie stać żeby ukończyć wszystkie klasy! 5 z 10 dzieci chodzących do szkoły nie dojdzie do matury. Istnieje tu również duży problem analfabetyzmu , gdyż niektórzy nigdy nawet nie rozpoczną szkoły!
Dzięki programowi adopcji jaką zajmuje się fundacja, dziecko uczęszcza do szkoły, otrzymuje przybory szkolne oraz co bardzo ważne również obiad w szkolnej stołówce, który nierzadko jest jedynym gorącym posiłkiem w ciągu dnia.
Opłata za szkołę uiszczana jest na konto fundacji z dopiskiem imienia konkretnego dziecka. Od tego roku szkolnego kwota powinna być równowartością 120 Euro po aktualnym kursie, aktualnie aby ujednolicić wpłaty jest to kwota 510zł. W przyszłym roku kwota może nieco wzrosnąć.IInflacja na Madagasarze przekracza już nieco 10%! Wszystko drożeje tu niewyobrażalnie szybko w skali roku.
http://www.dziecimadagask...a-na-odleglosc/
Pamiętajmy, że dając tak niewiele, możemy zrobić "TAK WIELE"
Najważniejszą ideą adopcji na odległość jest w istocie to ich umożliwiają Państwo naukę dziecku, które inaczej nie miało by takiej szansy!
Pozdrawiam Wszystkie Koleżanki i Kolegów i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych
Gośka |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/303 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2013-04-02, 21:51
|
|
|
Czy wiesz coś bliżej o tej fundacji? Mój znajomy Kenijczyk zalecał dużą ostrożność. Plagą Afryki jest to, że pieniądze nie trafiają tam gdzie powinny. |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2013-04-02, 22:57
|
|
|
Witam
Może narażę się niektórym ...
Temat pomocy był na tym forum omawiany niejednokrotnie..
Myślę że powinniśmy w pierwszej kolejności, pomagać wszystkim tym, którzy tej pomocy potrzebują ...
Ale w naszym otoczeniu.....
Wiele jest dzieci , rodzin ,osób starszych w naszym kraju, którzy żyją w ubóstwie , w nędzy....
Pomagajmy im w pierwszej kolejności....
O domach dziecka nie wspomnę .....
Ile dzieci tam czeka na adopcję.... Tę prawdziwą....
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2013-04-03, 01:20
|
|
|
tolo61 napisał/a: | Może narażę się niektórym ... |
Ja zapewne też. Trudno.
Już nie wierzę w Wasze fundacje. Jest ich za dużo. Więcej kasy wydajecie na reklamę i wynagrodzenie zarządu.
Zwracając się z prośbą do nas powinnaś wykazać jakieś wyniki z Waszej działalności za ubiegłe lata.
Potwierdzone, oczywiście.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2013-04-03, 07:46 Re: I Ty możesz pomóc
|
|
|
Gośka napisał/a: |
5 z 10 dzieci chodzących do szkoły nie dojdzie do matury.
|
co w tym złego? |
|
 |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2013-04-03, 10:49
|
|
|
Witam serdecznie. Chciałam tylko sprostować, że nikogo na siłę do niczego nie namawiam. Dowiedziałam się o klęsce na Madagaskarze spowodowanej plagą szarańczy dlatego uznałam, że może warto było by pomóc żyjącej tam ludności. O tej fundacji usłyszałam w radio oraz oglądałam program w telewizji. Jeśli chodzi o przekazywanie środków pieniężnych na fundację to zgadzam się, że nigdy nie mamy stu procentowej pewności gdzie nasze pieniądze faktycznie trafią, ale gdybyśmy tak myśleli to nikt by nikomu nie pomagał. Może faktycznie popełniłam błąd umieszczając taką informację na stronie. Jestem na Waszym forum od niedawna i nie wiedziałam, że takie tematy były już poruszane. Jeśli osoby odpowiedzialne za to forum uznają umieszczenie tej informacji za niewłaściwą to proszę o usunięcie tego postu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2013-04-03, 15:08
|
|
|
Gośka napisał/a: | Jeśli osoby odpowiedzialne za to forum uznają umieszczenie tej informacji za niewłaściwą to proszę o usunięcie tego postu. |
Pięknie. Gosia robi raka. Postawiłem rzeczowe pytanie. Odpowiedź zacytowałem.
Nie będę sprawdzał ile Gosia takich postów wysłała gdzie indziej.
Ale zostawmy Gosię.
Obecnie tych fundacji jest kilkanaście tysięcy. Każda ma prezesa i zarząd.
Ci nie są woluntariuszami.
Jest fundacja telewizyjna, która zbierała kasę na karetki. Po wpadkach z tymi karetkami związanymi z wyjazdami, zmieniła swoją reklamę.
Teraz pomyślmy o wnioskach i o pomysłach.
Wnioski zostawiam Wam do przemyślenia. Pomysłem jest stworzenie fundacji CT na pomoc ukrywającemu się yeti. No i ja mam zostać prezesem oczywiście.
|
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2013-04-03, 16:44
|
|
|
O fundacjach to fakty podawane w mediach.
Moja propozycja to żart, ale kiedyś byłem o krok by zostać członkiem zarządu takiej fundacji. Gdy poznałem zasady gry z oczywistych względów się wycofałem.
Obecnie trwa dyskusja o OFE. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|