|
|
Przesunięty przez: Pawcio 2015-02-12, 08:30 |
na stałe w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
muflon
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-04-07, 15:50 na stałe w kamperze
|
|
|
planuje na stałe zamieszkać w kamperze myśle o Mercedes James Cook tylko jakiś stary tak do 20tyś. chciałem się zapytać gdzie można znaleść ogłoszenia sprzedarzy camperów?
a teraz kilka pytań:
1.słyszałem że lodówka ciągnie dużo prądu a ile ciągnie gazu tak na dobe??
2.czy w starczych kamperach są piekarniki na gaz?
3.jaką temperature można uzyskać w środku jeśli na dworzu jest -15? |
|
|
|
 |
yuras
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Piwa: 46/51 Skąd: 16 km od Pekinu
|
Wysłany: 2013-04-07, 15:57
|
|
|
1.tyle samo
2.są
3. 36,6 |
|
 |
muflon
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-04-08, 07:45
|
|
|
jakieś konkrety bym prosił?
planuje mieszkać w tym kamperze przez cały rok. jeżeli ktoś miał takie doświadczenia to miło by było gdyby się ze mną podzielił.
najbardziej mi zalerzy na tym żeby ktoś opisał jakie mogę mieć problemy
jeszcze bym chciał zapytać o samochód mam ochote na 207 taki jak ten http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=15052
co myślicie o tym modelu? |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2013-04-08, 07:54
|
|
|
Też Cię witamy serdecznie. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
kamyk59
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: Basia i Mariusz
|
Wysłany: 2013-04-08, 08:08
|
|
|
muflon napisał/a: | jakieś konkrety bym prosił?
planuje mieszkać w tym kamperze przez cały rok. jeżeli ktoś miał takie doświadczenia to miło by było gdyby się ze mną podzielił.
najbardziej mi zalerzy na tym żeby ktoś opisał jakie mogę mieć problemy
jeszcze bym chciał zapytać o samochód mam ochote na 207 taki jak ten http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=15052
co myślicie o tym modelu? |
Dobry wybór - brak elektroniki w silniku - każdy kowal go potrafi naprawić |
|
|
|
 |
MrTommy
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fendt Diamant 650
Nazwa załogi: Tommy's Family
|
Wysłany: 2013-04-08, 08:27
|
|
|
Sądzę, że w naszym klimacie wilgoć i koszty Cię strawią |
_________________ Come fly with me.................
Zamieniłem Kampera na przyczepę, cieszyć sie czy płakać?
 |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/128 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2013-04-08, 12:17
|
|
|
Albo dobrego lekarza. |
|
|
|
 |
kamyk59
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: Basia i Mariusz
|
Wysłany: 2013-04-08, 12:24
|
|
|
nabijacie sobie ilość postów ? |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/898 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2013-04-08, 12:31
|
|
|
Nie wiem, czy robisz sobie jaja czy piszesz serio ... Jeśli serio - porzuć ten pomysł. Odpowiedź wyżej, że Cytat: | w naszym klimacie wilgoć i koszty Cię strawią | choć może zbyt ogólna, w pełni sedno sprawy oddaje. M. in. koszty zużycia gazu, przy ujemnej temperaturze otoczenia, przewyższą z pewnością koszty wynajmu mieszkania.
Maroko jest OK ale Gran Canaria lepsza ... |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-04-08, 13:14
|
|
|
przede wszystkim jaki jest cel zamieszkania w kamperze.
wilgoć jest najmniejszym problemem, bo jeżeli kamper jest stale używany, to stale ogrzewany i przewietrzany, więc lepiej niż stoi na miejscu.
są inne przeszkody.
aby ogrzewać gazem, w zimie butla 11 kg starcza na weekend lub dwa, więc przy stałym mieszkaniu trzeba wymieniać częściej niż tydzień.
jeżeli gazu zabraknie w nocy to kicha.
kolejnym problemem jest woda. w takim starym przy - 5-8 będzie zamarzać w przewodach pod podłogą no i do tego będzie zamarzał odpływ.
dodatkowo wodę trzeba uzupełniać i pozbywać się jej, a to też problem szczególnie w zimie.
higiena. prysznic w kamperze może być wspomagający, jeżeli stoisz na plaży i moczysz się w morzu, to ten prysznic wystarczy. może wystarczyć na wyjazdach do tygodnia. ale na dłuższą metę, przynajmniej dla mnie, prysznic kamperowy to za mało do utrzymania higieny.
kaseta. to też problem. płyny do toalety nie są tanie, a przy stałym używaniu to poważny wydatek. można wspomagać się nabywając kostki od pracowników konserwujących ToyToy-e. jedna kostka starcza na dwie kasety i jest dużo lepsza od płynów, a za flaszkę można dostać dziesięć takich kostek.
kolejną sprawą jest brak ruchu.
jeżeli w lecie jadasz przed kamperem pod markizą, to w zimie tego nie zrobisz. jak wyjeżdżasz kamperem na narty lub gdzieś w plener, kamper służy do ogrzania się i spania. narty lub wycieczki zapewniają Ci wystarczająco ruchu, ale przy stałym mieszkaniu, brak ruchu na skutek poruszania się na powierzchni pozwalającej na najwyżej dwa kroki jest bardzo uciążliwe.
poważnym problemem jest prąd, jeżeli zamierzasz być tam gdzie nie będziesz miał dostępu do prądu staje się to bardzo kłopotliwe.
nawet jak byś wstawił baterie słoneczne, to nie wiem czy w zimie starczy Ci na dmuchawę, o świetle nie wspomnę.
jednym słowem, moim zdaniem to bardzo trudne, nie mówię - niemożliwe, bo ludzie potrafią mieszkać w namiocie czy ziemiance cały rok.
według mnie to jak z biegiem lub graniem, przez parę kilometrów czy przez godzinę dwie to jest przyjemność, ale gdybyś miał biec z Wrocławia do Białegostoku, to już mordęga, chociaż są co potrafią zrobić co takiego. |
|
 |
muflon
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-04-08, 15:27
|
|
|
Cyryl napisał/a: | przede wszystkim jaki jest cel zamieszkania w kamperze.
wilgoć jest najmniejszym problemem, bo jeżeli kamper jest stale używany, to stale ogrzewany i przewietrzany, więc lepiej niż stoi na miejscu.
są inne przeszkody.
aby ogrzewać gazem, w zimie butla 11 kg starcza na weekend lub dwa, więc przy stałym mieszkaniu trzeba wymieniać częściej niż tydzień.
jeżeli gazu zabraknie w nocy to kicha.
kolejnym problemem jest woda. w takim starym przy - 5-8 będzie zamarzać w przewodach pod podłogą no i do tego będzie zamarzał odpływ.
dodatkowo wodę trzeba uzupełniać i pozbywać się jej, a to też problem szczególnie w zimie.
higiena. prysznic w kamperze może być wspomagający, jeżeli stoisz na plaży i moczysz się w morzu, to ten prysznic wystarczy. może wystarczyć na wyjazdach do tygodnia. ale na dłuższą metę, przynajmniej dla mnie, prysznic kamperowy to za mało do utrzymania higieny.
kaseta. to też problem. płyny do toalety nie są tanie, a przy stałym używaniu to poważny wydatek. można wspomagać się nabywając kostki od pracowników konserwujących ToyToy-e. jedna kostka starcza na dwie kasety i jest dużo lepsza od płynów, a za flaszkę można dostać dziesięć takich kostek.
poważnym problemem jest prąd, jeżeli zamierzasz być tam gdzie nie będziesz miał dostępu do prądu staje się to bardzo kłopotliwe.
nawet jak byś wstawił baterie słoneczne, to nie wiem czy w zimie starczy Ci na dmuchawę, o świetle nie wspomnę.
. |
gdyby to było proste to każdy by tak mógł
a tu o to chodzi żeby wszystko zrobić na patęcie
jeśli chodzi o gaz to będę go tylko używał do palnika kuchenki
wszystko inne na prąd i będę musiał jakoś piecyk na prąd zrobić bo w mieście gdzie planuje zimować prąd jest za darmo http://kamperwmiescie.blo...-w-miescie.html
jeżeli chodzi o niewystarczający prysznic w kamperze to już jest problem ale można go rozwiązać krótką (niedużo kosztującą) wizytą na basenie
a jeżeli chodzi o brak ruchu:
to dzinnie biegam i chodzę na siłownie a jeżeli będzie za mało to w mieście zawsze jest co robić
Wielkie dzięki Cyryl za dobre podejście do tematu. dzięki za patent z kostkami do toy-toyów.
mam jeszcze pytanie jak kamper będzie grzany non stop to woda w zbiornikach i w przewodach zamarźnie? jeżeli tak to co trzeba zrobić żeby się tak nie stało |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 36 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2013-04-08, 15:38
|
|
|
A czy to oznacza że i Swieta wszelakie równiez w kamperku ?
Co z imprezami,życiem towarzyskim etc . ?
ps. Jakoś nie bardzo sobie to umiem wyobrazić ale życze powodzenia,kto wie..
ps2. Tak na marginesie : można by z tego uczynic " wielkiego brata "
i kronike egzystencjonalną z relacją co pare dni -
zapewne pobiłaby wszelkie rekordy odsłon na forum |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-04-08, 15:47
|
|
|
po pierwsze: nie ma prądu za darmo.
jak wszystko on kosztuje.
to stacje ładowania i pewnie jakiś czas jest promocja.
nie wiem czy jest zabezpieczenie natężenia, ale jak zorientują się z poboru prądu, albo wyłączą tą stację, albo każą płacić.
co do wody. ja jak większość kamperów mam zbiornik w środku pod ławą i gdy kamper jest ogrzewany to nie ma obawy.
natomiast jest problem z przewodami, które idą pod podłogą. jeśli kamper nie jest przystosowany do warunków zimowych, a te stare i tanie nie są, to pompa w zbiorniki będzie pracowała, ale lód w przewodach będzie blokował.
to samo z odpływem. można nasypać sól, ale to tylko na chwilę.
zamarznie woda w przewodach ze zlewów do zbiornika oraz ze zbiornika do odpływów.
musiałbyś zabudowywać podłogę od dołu, ale to trochę roboty.
ja użytkuję kampera cały rok. niestety nie jest przystosowany do zimy.
przy -2 w dzień w nocy jest -8 i o wodzie można zapomnieć. jak wyjeżdżam rano w sobotę, to woda odmarza w przewodach w niedzielę w południe. gdy jest zimniej to już z wodą koniec.
bywałem na weekendach gdzie temperatura był -18, a nad ranem -23. wodę miałem w bańce tylko do celów spożywczych. natomiast korzystanie z łazienki i mycie naczyń już w budynku. |
|
 |
muflon
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-04-08, 16:39
|
|
|
co do wody to będę musiał coś wykombinować a te stacje to miasto udostępnia prąd za darmo na rzecz promocji pojazdów z napędę elektrycznym |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|