|
|
Elektroblok Evs 30/18 DS |
Autor |
Wiadomość |
asia11
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Sunlight A68
|
Wysłany: 2013-04-03, 15:09 Elektroblok Evs 30/18 DS
|
|
|
Witam i aż zębami zgrzytam Nie działa mi lodóweczka na 12 v.
Coś się popsuło w elektrobloku.Na panelu kontrolnym nie dochodzi +/ czerwony kabel z oznaczeniem 3/.Po nitce do kłębka i elektroblok.Boję się sama dotykać a podejrzewam przekażnik.Potrzebuję schematu w/w urządzonka i dopiero do elektryka .Przeszukałam w necie i nie znalazłam.Wszelkie inne są ale nie mój.Pozdrawiam asia11
1Elektroblok zamontowany za siedzeniem kierowcy.
2i3 fotka po zdjęciu obudowy, może komuś się przyda
Dodam jeszcze że bezpieczniki sprawdzone, lodówka wyjęta i też sprawdzona.
2013-03-30 14.03.17.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 25714 raz(y) 98,81 KB |
2013-03-27 10.16.49.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 589 raz(y) 246,65 KB |
2013-03-27 10.15.29.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 609 raz(y) 240,5 KB |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2013-04-03, 20:07
|
|
|
Może sprawa jest bardziej prozaiczna - lodówka na 12V działa tylko z alternatora, przy uruchomionym silniku - sprawdzałaś?? |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-04-03, 22:54
|
|
|
Jak już pokusiło cię by otworzyć obudowę ... to przedmuchaj wszystko sprężonym powietrzem żeby pozbyć się kurzu - i zrób zdjęcie z nieco większej odległości by było ostrzej i żeby było całą płytkę widać.
Banan - Lodówka w tym modelu to kabelek nr 5.
Nr 3 to ogólne zasilanie na 20A bezpieczniku.
EVS3020_panel.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 25595 raz(y) 35,51 KB |
evs3020_use.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 25595 raz(y) 44,76 KB |
|
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
asia11
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2013-04-04, 05:18
|
|
|
maszakow napisał/a: | Jak już pokusiło cię by otworzyć obudowę ... to przedmuchaj wszystko sprężonym powietrzem żeby pozbyć się kurzu - i zrób zdjęcie z nieco większej odległości by było ostrzej i żeby było całą płytkę widać.
Banan - Lodówka w tym modelu to kabelek nr 5.
Nr 3 to ogólne zasilanie na 20A bezpieczniku. |
Nie ma możliwości zrobić lepdzych zdjęć.Elektroblok zamontowany jest za tylnym siedzeniem kierowcy a praktycznie zaraz za zim jest łóżko.Zdjęłam obudową,wsadziłam komórkę i stąd takie zdjęcia.Boję się odkręcać płytę i odpinać kable. Niby to tylko parę wsuwek ale zawsze jednak.Boję się że rozładuję akumulatory.Są też i solary.To już raczej robota dla elektryka.
Może szanowni koledzy i koleżanki znają takiego ,,kumatego,,pana co się nie będzie bał ?
Zrobię dziś zdjęcie panelu kontrolnego .tam jednak podpięty jest kabelek,,3,,Jeszcze raz dla spokojności sprawdzę.
Pozdrawiam
W przypływie natchnienia i powiedzenia ,,gdzie diabeł nie może tam babę pośle,,zdjęłam obudowę z panelu kontrolnego.
W miejscu kabelków od lodówki jest taka czarna skrzyneczka -to jakiś przekażnik?A może w środku jakiś bezpiecznik?
Tam nie dochodzi prąd ,w pozostałych jest i wszystko ładnie działa.Wyjęłam kabel czerwony ,,3,,i włożyłam go na chwilę w miejsce obok i wtedy lodówka zadziałała.
Stąd moje zapytanie co ta za ustrojstwo? Jak to się nazywa?
Na fotce zaznaczyłam strzałeczką.Proszę o jakieś sugestie .Może i baba coś sama naprawi.
Z góry ślicznie dziękuję.
SAM_3090.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 543 raz(y) 241,42 KB |
SAM_3080.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 444 raz(y) 217,87 KB |
SAM_3084.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 463 raz(y) 196,55 KB |
|
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2013-04-04, 13:29
|
|
|
Zobacz czy na zacisku 18 pojawia się napięcie po uruchomieniu. Powtarzam - nie po włączeniu zapłonu ale po uruchomieniu silnika. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
asia11
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2013-04-04, 16:33
|
|
|
kaimar napisał/a: | Zobacz czy na zacisku 18 pojawia się napięcie po uruchomieniu. Powtarzam - nie po włączeniu zapłonu ale po uruchomieniu silnika. |
Przy elektrobloku są 3 bezpieczniki 50,25 i 2 .I właśnie do tego o wartości 2 amper nie dochodzi prąd.Według w/w schematu właśnie ten 2 amperowy zabezpiecza lodówkę .Wnioskuję że muszę iść po kabelkach aż od alternatora do elektrobloku i tam szukać przyczyny.Aż mnie głowa rozbolała.Moje pytanie jest takie; od czego zacząć?
Od alternatora to chyba jakiś cienki kabelek który powinien być podłączony do + akumulatora?A jakiś przekażnik po drodze to jest?
Uparłam się na te przekażniki .Chyba sobotę spędzę pod maską
pozdrowionka |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2013-04-04, 20:44
|
|
|
asia11 napisał/a: | kaimar napisał/a: | Zobacz czy na zacisku 18 pojawia się napięcie po uruchomieniu. Powtarzam - nie po włączeniu zapłonu ale po uruchomieniu silnika. |
Przy elektrobloku są 3 bezpieczniki 50,25 i 2 .I właśnie do tego o wartości 2 amper nie dochodzi prąd.Według w/w schematu właśnie ten 2 amperowy zabezpiecza lodówkę .Wnioskuję że muszę iść po kabelkach aż od alternatora do elektrobloku i tam szukać przyczyny.Aż mnie głowa rozbolała.Moje pytanie jest takie; od czego zacząć?
Od alternatora to chyba jakiś cienki kabelek który powinien być podłączony do + akumulatora?A jakiś przekażnik po drodze to jest?
Uparłam się na te przekażniki .Chyba sobotę spędzę pod maską
pozdrowionka |
Zobacz czy na zacisku 18 pojawia się napięcie po uruchomieniu. Powtarzam - nie po włączeniu zapłonu ale po uruchomieniu silnika. |
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2013-04-04, 22:46
|
|
|
asia11,
a) POSŁUCHAJ Kaimara, to może nie będziesz ślęczała soboty pod maską.
b) Nie przełączaj na pałę kabelków jeśli nie wiesz co gdzie i do czego... Przysłowie które cytujesz, działa w 2 strony. Jeśli twój energoblok jeszcze jakoś działa to lepiej nie kombinuj bo spier... jeszcze bardziej. A diabeł tylko będzie rączki zacierał.
c) Asiu...jeśli wiesz co to jest napięcie i prąd - to pożeń jedno z drugim i powiedz mi jakim cudem 2A bezpiecznik może zabezpieczyć ci lodówkę która potrzebuje mocy od minimum 70 do 120 WATÓW. Czytaj posty uważniej ... Na pierwszym rysunku powyżej masz na lodówkę wrysowany bezpiecznik 15A ...
Bezpieczniki o których mówisz sugerują się z klucza jako te z drugiego rysunku - zabezpieczające pobór prądu, ładowanie i pomiarówkę.
POnieważ to Calira więc układ podłączeń zapewne jest bardzo podobny jak w starszych modelach - to załączę rysunek z EVS 1512. Tu lepiej widać co, po co i w którym kierunku płynie.
Calira_uklad_baterii.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 25428 raz(y) 26,9 KB |
|
 |
|
|
|
 |
asia11
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2013-04-05, 13:49
|
|
|
maszakow napisał/a: | asia11,
b) Nie przełączaj na pałę kabelków jeśli nie wiesz co gdzie i do czego... Przysłowie które cytujesz, działa w 2 strony. Jeśli twój energoblok jeszcze jakoś działa to lepiej nie kombinuj bo spier... jeszcze bardziej. A diabeł tylko będzie rączki zacierał.
c) Asiu...jeśli wiesz co to jest napięcie i prąd - to pożeń jedno z drugim i powiedz mi jakim cudem 2A bezpiecznik może zabezpieczyć ci lodówkę która potrzebuje mocy od minimum 70 do 120 WATÓW. Czytaj posty uważniej ... Na pierwszym rysunku powyżej masz na lodówkę wrysowany bezpiecznik 15A ...
Bezpieczniki o których mówisz sugerują się z klucza jako te z drugiego rysunku - zabezpieczające pobór prądu, ładowanie i pomiarówkę.
POnieważ to Calira więc układ podłączeń zapewne jest bardzo podobny jak w starszych modelach - to załączę rysunek z EVS 1512. Tu lepiej widać co, po co i w którym kierunku płynie. |
Posłucham kolegi ale dopiero w sobotę lub niedzielę .Zeby sprawdzić kabel ,,18,,muszę odkręcić elektroblok.Jest tak nisko zamontowany że mam 0 dojścia.
Pozdrawiam i dzięki |
|
|
|
 |
asia11
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2013-04-08, 09:20
|
|
|
asia11 napisał/a: | maszakow napisał/a: | asia11,
POnieważ to Calira więc układ podłączeń zapewne jest bardzo podobny jak w starszych modelach - to załączę rysunek z EVS 1512. Tu lepiej widać co, po co i w którym kierunku płynie. |
Posłucham kolegi ale dopiero w sobotę lub niedzielę .Zeby sprawdzić kabel ,,18,,muszę odkręcić elektroblok.Jest tak nisko zamontowany że mam 0 dojścia.
Pozdrawiam i dzięki |
Po dokładnych oględzinach miernikiem wiem że prąd dochodzi.Nie działa ten mały przekazniczek/czy to stycznik/.Po ręcznym dotknięciu lodówka zadziałała.Teraz nie pozostaje mi nic innego tylko szukać kogoś kto mi to urządzonko wymieni.Nie chcę robić żadnych obejść, wolę mieć oryginalnie.Szukam teraz w necie tego przekażniczka,może uda się kupić taki sam. Jedyny pożytek to człowiek poznał swojego,,wroga,, i okazuje się że nie taki diabeł straszny.....
Pozdrawiam i dziękuję .
SAM_3104.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 531 raz(y) 189,92 KB |
|
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2013-04-08, 20:46
|
|
|
Musisz kupić przekaźnik samochodowy zwierny lub przełączny do obwodów drukowanych na 12 V prądu stałego. Towar popularny i z nabyciem nie ma kłopotów. Cena koło 2 zł/szt. W sklepie z elementami elektronicznymi pokaż zdjęcie i po sprawie.
Zanim zaczniesz szukać nowego spróbuj przetrzeć styki płynem do styków lub denaturatem. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2013-04-08, 23:05
|
|
|
kaimar napisał/a: | Przeważnie uszkodzeniu ulega układ sterowania przekaźnikiem a nie sam przekaźnik. |
Przeważnie brudzą się lub wypalają styki przekaźnika. Przeczyszczenie ich jest proste i NA PEWNO nie zaszkodzi.
Kaimar ma o tyle rację ze jak czyszczenie nie pomoże - można drążyć dalej.
Przekaźnik zawsze zdążysz wymienić - ja bym zaczął od najbardziej ewidentnych (dla mnie ) rzeczy. W pierwszej kolejności wytypowałbym i wymienił kondensatory elektrolityczne - TO najsłabszy element całej tej nowocześniejszej elektroniki.
POtem a może jeszcze przed ... ustalił kiedy przekażnik ma zadziałać, i kiedy dostaje napięcie do zadziałania - a potem skąd - na pewno z procesora przez układ wykonawczy na mosfecie. jak tam będzie elektrolit to na pewno bym od niego zaczął.
Zakłądam że schemat ci przesłany nie pasuje bo rozkład komponentów jest inny.
Próba odwołania się do strony Caliry kończy się ... przekierowaniem na Truma Electronics. Kupili ich i zlikwidowali stronę gdzie był dostęp do jakichś tam schematów, instrukcji - i namiary na serwis. |
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2013-04-08, 23:50
|
|
|
maszakow napisał/a: | POtem a może jeszcze przed ... ustalił kiedy przekażnik ma zadziałać, i kiedy dostaje napięcie do zadziałania - a potem skąd - na pewno z procesora przez układ wykonawczy na mosfecie. jak tam będzie elektrolit to na pewno bym od niego zaczął. |
Procesor ???? |
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
asia11
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2013-04-09, 11:05
|
|
|
Panowie ,,doktorzy,, zrobię tak jak piszecie.Przeczyszczę i podam objawy.Schematu od tego modelu nadal nie mam, tak jak pisze maszakow jest tylko przekierowanie na stronę Truma Electronics.
Zanim zacznę to najpierw muszę się odstresować i przewietrzyć kamperka ,po powrocie zabiorę się do działania.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|