Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chcę kupić Elnagh T-Loft 45 z 2011
Autor Wiadomość
Tutejsi
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Półintegral T-Loft 45
Nazwa załogi: Tutejsi
Wysłany: 2013-04-26, 17:44   Chcę kupić Elnagh T-Loft 45 z 2011

Proszę bardziej doświadczone osoby (kupuję kampera po raz pierwszy) o uwagi odnośnie do oferty z otomoto ( http://onet.otomoto.pl/fi...5-T3404617.html ).

Jadąc wczoraj z Krakowa do Warszawy zahaczyłem o Trzcianki, obejrzałem maszynę. Pachnie nowością - wiem to na pewno, bo Basia Tutejsza ma węch absolutny. Cena 165.000 PLN. Miał zarysowane prawe drzwiczki garażu i utłuczoną osłonę narożnika. Obecnie drzwiczki pomalowane, narożnik dokupiony i zamontowany. Dalszych śladów ew. rozszczelnienia nie widać. Reszta OK.

Ten egzemplarz spełnia prawie wszystkie moje oczekiwania. Nie ma tylko pokładowej klimy w części hotelowej. Klasa "Elnagh" ponoć nienajwyższa, ale dla mnie może być.
Poza tym obecnie w Polsce nie ma ono konkurenta, a na mobile.de ceny poza moim budżetem.

Sprzedaje osoba obracająca kamperami i przyczepami ściąganymi z Francji. Ten egzemplarz pochodzi zdaniem Pana (firmą jest Pani) z ubezpieczalni we Francji i ma przejechane 9 tys. km. Ale w ręku miałem francuski dowód rejestracyjny (oryginał). Auto na francuskich numerach. Nie analizowałem innych dokumentów (auto jest po akcyzie).

Koncepcja, że może byśmy przekroczyli pierwotnie uzgodniony budżet o 10% i kupili prawie nowe auto (lipiec 2011, od jesieni 2012 w Polsce, czekało na ... frajera?) pojawiła się dopiero w Warszawie.

Pan pożąda gotówki (jeździć z walizką pieniedzy???). Fakturę marżę chce dać na jakąś mikro kwotę - 60 tysięcy (bo wywalczył z cłem niską akcyzę rzekomo). Jak to rozumieć?

Proszę o pomoc we wskazaniu co powinienem sprawdzić, aby uniknąć "min", jeśli jakoweś się czają. JAKIE???

Planuję pojechać tam raz jeszcze uzbrojony w Wasze dobre rady, przeanalizować dokumenty (pod jakim kątem?), sprawdzić działanie urządzeń pokładowych, pojechac na wagę i do stacji diagnostycznej (mają i to i to w pobliżu).

Przypominam - auto po akcyzie. Co powinno mieć do rejestracji, to się dowiem z opcji "szukaj". Ale moja wyobraźnia "antyprzekrętowa" jest bardzo cherlawa. Pomożecie???
Postaw piwo autorowi tego posta

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 69/69
Wysłany: 2013-04-26, 17:50   

Nie wnikając w stan auta zacznijmy od kwesti formalnych. Pytanie nr 1 - od jakiej kwoty została zapłacona akcyza jesli w ogóle , skoro pan chce wypisac na rachunku 60 kPLN i kto zapłaci reszte? Z tego co wiem Urząd Celny chce od wartości rynkowej, która jest raczej daleka od 60 tysiecy.

fortero 
trochę już popisał

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SPORT TI 650 MG
Nazwa załogi: Joanna i Rafał
Wysłany: 2013-04-26, 17:59   

ja odradzam ci tego zakupu jak chcesz więcej info mój numer 508814828

mar78 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Lt 28, 2.4d, 1991
Piwa: 4/8
Wysłany: 2013-04-26, 18:24   

Cześć.
Samochodu nie widziałem ale:
1. skoro był taki super to dlaczego go tak szybko i tanio (handlarz przecież też chce na nim zarobić więc cena była jeszcze niższa a sam napisałeś, że ceny odpowiedników na mobile są dużo większe) ubezpieczalnia sprzedała (przecież nie dlatego, że przejechał 9tys km i miał jakieś drobne uszkodzenia - o których sam piszesz)
2. 160 000 zł "piechotą nie chodzi" jeżeli będziesz miał fakturę na 80 000zł to tylko w tej kwocie będziesz mógł składać roszczenia wobec sprzedającego jeżeli okaże się coś nie tak z samochodem. Dasz Panu gotówkę do ręki, nie będzie żadnego śladu (w postaci potwierdzenia przelewu, itd), że zapłaciłeś więcej!!!Słowo przeciwko słowu. Życzę powodzenia w sądzie.
3. sam napisałeś, że sprzedający żyje z handlu kamperami i przyczepami. On wie co powiedzieć, jak tanio kupić, naprawić i zarobić
4. jeszcze nie spotkałem się z osobą, która "wywalczyła by" cokolwiek z urzędem celnym postępując zgodnie z prawem. A zaniżanie wartości pojazdu i to o 90 000zł na pewno nie jest zgodne z prawem
5. przy takiej wartości samochodu nigdy się nie kupuje go samemu, jak nie masz znajomego speca to warto zapłacić (nawet dużo). Bo stracić można jeszcze więcej.
6. a teraz trochę ochłoń i zadzwoń do FORTERO

pozdr. :surf:

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2013-04-26, 19:17   

Zawodowiec, a pisze drzwi suwane, może przypadek...
Zaglądałeś pod ten samochód?
Nie ma jakiś śladów po przejechaniu po czymś?

No i ten rachunek :roll:

marko 
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2013-04-26, 19:28   

:idea kolega kupił podobny model kampera niedawno ale !!!!! 2009 rocznik przebieg 40 tyś za 160 tyś zł

Cykada 
weteran

Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Piwa: 12/9
Wysłany: 2013-04-26, 19:40   

z ubezpieczalni z Francji to może być samochód pułapka! Patrz uważnie czy nie był poważnie rozbity.

Viero
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-26, 20:28   

Ten camper był kilka miesiecy temu oferowany w kilku komisach za cene 120tys. po kilku ogloszeniach znikal i znow sie pojawial . :stop:

tadek27 
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-04-26, 20:31   

sprawa dość jasna.
gość kupił tanio na co miał legalny rachunek(pojazd uszkodzony) więc w Polsce powołał rzeczoznawcę przysięgłego ,który zrobił wycenę dla urzędu celnego zgodną z tym co zobaczył. w związku z tym jeżeli chcesz ryzykować zażądaj tej wyceny(jest ze szczegółowymi zdjęciami campera) sam mówi , że wykłócił niższą akcyzę , a to jedyna droga (jeśli nie jest to mienie przesiedleńcze ) i masz sprawę czystą możesz się zdecydować lub nie, zobaczysz co i jak wyglądało.
w camperach nie musi być dużego uszkodzenia , żeby zbić cenę do akcyzy , która jest liczona od ceny netto. :spoko :spoko :spoko

Tutejsi
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-04-26, 21:21   

Pięknie dziękuję kolegom za rady i ostrzeżenia.

1. Pytanie o zaniżoną wartość pojazdu i ew. weryfikację w terminie późniejszym przez UC. Dopadnie mnie, a nie pośrednika. Dopłata akcyzy wisi jak miecz Damoklesa.

2. Czy zaniżona wartość, jeśli była, wpłynąć może na próby odmowy wypłaty właściwego odszkodowania przy szkodzie całkowitej przez TU? Kilku kolegów podnosiło tę kwestię prywatnie. PZU na infolinii twierdzi, że wycena wartości do wystawienia polisy to jedna kwestia (omijają zaniżane gremialnie faktury poprzez kalkulacje przez system komputerowy), a wycena z dnia przed zdarzeniem/wypadkiem to odrębna procedura. Zaniżona faktura miałby nie mieć wpływu. Hmm ....

3. Posługiwanie się "nierzetelną" fakturą jest przestepstwem karno-skarbowym (art. 62 par 2) - czyli mój współudział. A posłużyć się muszę - przy rejestrowaniu.

Jak słodko !!! :gwm

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2013-04-26, 21:35   

Aby nie szukać za długo, masz wiedzę, jaka jest różnica miedzy masa własna a DMC?
Przy 6 osobach może być cienko...

Tutejsi
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-04-26, 22:06   

W dowodzie rejestracyjnym w pozycji G - dwie wartości: coś ponad 2900 i 2800 z groszami, z tego co pamiętam. czyli mniej niż 3 tony. A do jazdy 4 osoby. Ew. spanie to 5-6.

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2013-04-26, 22:32   

Qoorna z kevlaru to auto... :mrgreen:
Pytanie, jak Francuzi wpisali.

Czy te dane z polskiego dr masz.
Polak potrafi, więc może być wpisane bez płynów i kierowcy; wtedy lipa + kalkulator... :gwm

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2013-04-26, 22:43   

Poproś o zalanie wodą zbiorników i pojedź na wagę. :bigok

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2013-04-26, 22:45