Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 21:30 |
GPS - Wgrywanie POI? |
| Autor |
Wiadomość |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2008-06-08, 08:54
|
|
|
Też jestem za PDA. Wielu kolegów pytało mnie czy da się wgrać POI do ich użądzeń - i niestety musialem stwierdzić że niestety w tym modelu nie - może się jakoś da ale ja nie wiem jak - chociaż próbowałem podmienić bazę igo.db w jakimś dedykowanym mio i nie udalo mi się.
PDA jest uniwersalne do wszelkiego oprogramowania. Obecnie przesiadłem się z Asusa na Siemensa (Loox718) z modułem GPS na bluetooth - bardzo fajna zabaweczka z ekranem w pełnym VGA. I to wszystko za około 700zł z wszystkimi akcesoriami (używany około 2 lata). Można wsadzić dwie różne karty pamięci SD i CF. Cieniutki (brak wbudowanego modułu GPS) - polecam. Co prawda system jest angielski ale spolszczenie nie stanowi problemu. Może inne egzemplarze mają oryginalny polski...
Uwaga do map: Zdarza się że jedziemy z kolegą Martesem jednym kamperem na dwie nawigacje. Automapa 5.0 i iGo. I powiem że tyle samo błędów jest w Automapie jak i w iGo - tylko są inne.
Nawigacja nie zastępuje myślenia - ona tylko pomaga w nawigacji w nieznanym terenie - a tam nie ma znaczenia czy jest krótsza i lepsza droga - i tak tego nie sprawdzisz. A jak jestes w stanie sprawdzić to po co korzystać z nawigacji :-)
PDA - jestem za PDA. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-06-08, 09:59
|
|
|
| sasquatch napisał/a: | | Obecnie przesiadłem się z Asusa na Siemensa (Loox718) z modułem GPS na bluetooth - bardzo fajna zabaweczka z ekranem w pełnym VGA. |
To tak konkretnie przesiadłeś się z Asusa na Asusa lub z Siemensa na Siemensa. W środku jest to samo. Nie martw się, z samochodami jest podobnie, kupujesz Toyotę a jeździsz Peugeotem.
Z tym VGA to porażka. Może dla młodych ludzi z sokolim wzrokiem to jakoś jeszcze da się jeździć. Starcy (jak piszący te słowa) mają nie te oczy i maleńkie literki w rozdzielczości VGA to porażka. Dochodzi do tego pracowita obsługa ekranu przez procesor. Komputerkowi brakuje czasu na obsługę oprogramowania bo jest zajęty ekranem i blutufem. Tego trzeba jednak doświadczyć samemu. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2008-06-08, 12:56
|
|
|
Januszku - nie jest tak źle - różnic w wielkosciach liter nie widzę - moze miałeś cos nie tak skonfigurowane...
Ten sam silnik to nie znaczy że ten sam samochód - opakowanie i fukcjonalność też ma znaczenie.
Człowiek zdobywa doświadczenie i uczy się całe życie : |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/68 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: T3 Westfalia Joker, Renault Possl Roadmaster
|
Wysłany: 2008-06-16, 23:47
|
|
|
Witam. Jak zwykle zycie zdecydwalo za mnie ;-) Wracajac z pracy zauwazylem ze moge byc szczesliwym ( lub nie, czas pokaze) posiadaczem Garmina 760. Bede go mial w zasadzie za darmo z punkty zebrane w czasie lotow. Mam nadzieje ze sprzet dojdzie do mnie przed planowanym wyjazdem. Bede mial pewnie jednak malo czasu na zapoznanie sie z nim i wgrane POI. Oczywiscie na razie bedzie bez GP Mapy, ale z kraju jakos wyjade ;-)
Moze ktos podpowiedziec jak w najprostszy sposob wgrac punkty POI np. ze strony Archiego? Bedzie mnie interesowala Hiszpania, Francja i Niemcy. Jak to w praktyce wyglada? Wyobrzam sobie ze wgrane punkty beda widoczne w jako jakies okreslone ikonki na urzadzeni. Czy taki Garmin ma mozliwosc zoom out tak aby zobaczyc co znajduje sie w dalszej okolicy? |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-06-17, 14:43
|
|
|
Dzisiaj przyszedl Mam wiec czas na pobawienie sie przed wyjazdem.
GP mapy nie ma ale jakos sobie daje rade w miescie, tylko Pani ma typowa przyware plci pieknej podczas gdy skret jest graficznie i w rzeczywistosci w parawo, Pani twierdzi skrec w lewo
Jest sens wydawac ponad 300 zl za GPMape? |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
|
Wysłany: 2008-06-17, 17:52
|
|
|
Zamiast GPmapy możesz użyć darmowej UMP-pcPL. Tę mapę możesz pobrać z:
http://ump.waw.pl/
Spróbuj.
Jeśli okaże się że nie jesteś z niej zadowolony i mapa Polski zawarta w City Navigator Europe 2008 także nie spełnia Twoich oczekiwań, to wtedy możesz rozważać zakup GPmapy.
Ale nie myśl, że GPmapa nie ma błędów, bug'ów i niedoróbek. Ma, tak jak ma je AutoMapa i wszystkie inne. |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-06-17, 22:43
|
|
|
Jak na razie jestem zadowolony z City Navigator Europe 2008 , ale to pierwszy dzien uzytkowania. Gorzej ze nie moge sobie poradzic z Map Source i POI Loaderem, a chce wgrac miejsca postojowe ze strony Archiego |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
|
Wysłany: 2008-06-18, 06:38
|
|
|
Z POI loaderem to Ci za bardzo nie pomogę, bo go nie wykorzystuję. Mój odbiornik ma blisko 4 lata i nie ma w nim możliwości wgrywania własnych POI (miejsca, które mnie interesują wgrywam jako waypointy).
A jaki masz problem z MapSourcem? |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-06-18, 22:14
|
|
|
| Z POI loaderem chyba sobie poradzilem. Mam nadzieje ze bede mial ikonki na mapie z miejscami do kamperowania. MapSuorce po prostu nie moge sciagnac, trafiam tylko na update. Nie jestem pewien ale dzieki temu programowi moglbym chyba zaplanwac trase na PC? |
|
|
|
 |
kalliope
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Mercedes Sprinter 315CDI 150 KM LMC Liberty 7
|
Wysłany: 2008-06-18, 22:46
|
|
|
| Moi drodzy czytam wasze posty i nic ne rozumiem - jestem antytechniczna ale nie blondynka. Mam Clarion Map 560 i orginalnie przy jego zakupie jest bardzo okrojona mapa Europy.Czy można ściągnąć inny program by były brakujące kraje |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
|
Wysłany: 2008-06-19, 07:25
|
|
|
| adamer napisał/a: | | MapSuorce po prostu nie moge sciagnac, trafiam tylko na update. |
Jak to zrobić masz dokładnie opisane tutaj:
http://www.garniak.pl/vie...der=asc&start=0
Na komputerze będziesz mógł zaplanować trasę i ją dokładnie prześledzić; zawsze to lepiej widać na dużym ekranie. Nie jestem pewien natomiast, czy taką zaplanowaną trasę można przesłać do Twojego odbiornika. Musisz to sprawdzić. |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-06-19, 23:19
|
|
|
antwad. Bylem tam juz. Tyle ze dla mnie to czarna magia Nie mam pojecia o rejestrach, a postepujac wg. zalecen otwiera mi sie ten plik jako MP3 i stosowanie sie do instrukcji nie pomaga. Musze znalezc na miejscu ( Lublinie) kogs kto zna sie na kompach i mi pomoze.[/b] |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-06-23, 00:46
|
|
|
| Czy ktos wie jak sprawdzic czy wgrane POI sa na mapie w Garminie? Wgralem( po bolach) POI ze strony Archiego, ale jak sprawdzic czy one sa? Jak to potem wyglada w uzytkowaniu? Czy w maja osobne ikony? |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
|
Wysłany: 2008-06-23, 06:51
|
|
|
| adamer napisał/a: | | Czy w maja osobne ikony? |
Powinny być. Może być tak, że pojawią Ci się one na ekranie przy odpowiednio dużym powiększeniu terenu na ekranie.
Poza tym powinny się one pojawić w menu POI w odpowiedniej kategorii tych punktów. |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
|
|