|
|
|
Jaka moc solara? |
| Autor |
Wiadomość |
xr5pl
doświadczony pisarz Artur

Twój sprzęt: ducato 2,4D '85 zabudowa niezidentyfikowana
|
Wysłany: 2013-05-04, 19:05
|
|
|
Jak lubisz skakać po dachach, to sobie skakaj i zaslaniaj ...(podpowiem że warto mieć dodatkowy wyłacznik,aby uniknąć zwarcia gdy np wyjmujesz akumulator lepsze to niż skakanie ... ) . Ja przedstawiłem konkretny problem. |
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczłapka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Piwa: 7/20 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2013-05-05, 10:48
|
|
|
| xr5pl napisał/a: | | a nie irytuje was to że gdy juz mamy pełne akumulatory regulator malutkim prądem rusza w nich elektrolitem , a reszta energii się marnuje ? zamiast grzać wodę w bojlerku lub wspomagać lodówkę na gaz ? |
żaden problem - zrób na mosfecie przełącznik, który powyżej odpowiedniego napięcia będzie dawał napięcie na grzałkę lodówki. |
_________________ z pozdrowieniami,
szadok
__
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles |
|
|
|
 |
docent1773
trochę już popisał

|
Wysłany: 2013-05-05, 15:52
|
|
|
| albo kup wiekszy akumulator |
|
|
|
 |
xr5pl
doświadczony pisarz Artur

Twój sprzęt: ducato 2,4D '85 zabudowa niezidentyfikowana
|
Wysłany: 2013-05-05, 18:05
|
|
|
| nie planuje dokupywać akumulatora mam juz 200Ah z tym mosfetem to dobry pomysł tylko jak to zrobić są jakieś gotowe układziki które można by zaadoptować ? |
|
 |
KFAJP
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Dueerre
|
Wysłany: 2013-05-05, 22:05
|
|
|
Na chwile obecna mam na pokladzie 6 aku. Nie bylo to zaplanowane, ale tak wyszlo. Skoro juz bylem w posiadaniu tylu aku, zaplanowalem jak je wykorzystac. Trzy z nich mialy swoje miejsce (czyli rozruchowy:pod siedzeniem kierowcy, camperowy: w czesci mieszkalnej, i turystyczny/zapasowy). Dwa kolejne umiescilem pod fotelem pasazera i podlaczylem do aku rozruchowego, z wylacznikiem masy po drodze To celem zalaczania ich do ladowania tylko w dlugich trasach, i dodatkowo jak juz bede z nich korzystal to aby przy okazji nie rozladowac aku rozruchowego, a w razie utraty mocy z aku rozruchowego te dwa go wspomogaja. Ostatni aku wyladowal obok tego turystycznego pod siedzeniem w czesci mieszkalnej.
Plan jest taki aby 5 akumulatorow bylo tak polaczonych, aby mozna z nich bylo pobierac prad w czasie uzytkowania czesci mieszkalnej. Jednoczesnie kontrolujac, czyli majac mozliwosc odlaczenia niektorych z nich, jak i rowniez mozliwosc kontroli ladowania.
Przykladowo pod panel podpiete byly by dwa akumulatory turystyczne, do ladowania z alternatora juz sa podlaczone 2 a dwa dodatkowe moga byc zalaczone recznie. Ostatni akumulator mieszkalny jest ladowany z alternatora jak i rowniez (w czasie podlaczenia pod 230V) z sieci. Mysle aby pociagnac kable tak, abym mogl ladowac z sieci kolejne dwa aku.
Wszystko po to aby nie bylo sytuacji gdzie ktorys z akumulatorow jest niedoladowany, a tak by bylo gdybym je wszystkie razem polaczyl.
Czy ktos juz spotkal regulator, ktory byl by w stanie zarzadzac trzema zrodlami energi (panel sloneczny, alternator i modul), jak i rowniez 5-6 akumulatorami ? Na pewno bylo by to ulatwienie, choc wystarczy mi kilka przelacznikow i miernik, do czasu az ustale ile aku dla mnie bedzie wystarczajace.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2013-05-06, 07:44
|
|
|
| KFAJP napisał/a: | | Na chwile obecna mam na pokladzie 6 aku. |
jejku,
łeb boli od tych kombinacji
po co tyle?
zamontowałeś sobie kłopot, nie dość że kupa roboty z przełączaniem w czasie ładowania i postoju to potem konserwacja tego- zapomnisz i aku będą po zimie do wyrzucenia.
Moim zdaniem rozruchowy i 2 turystyczne to spory zapas energii a alternator i solar będą miały co robić. W razie kłopotów zawsze można uruchomić silnik i awaryjnie podładować
P.S.
jak czytam te opisy połaczeń, wariantów ładowań, mostkowań to na myśl przychodzi mi jedno:
wiesz jak długo pali się kamper?
(bez obrazy o fachowość wykonania instalacji) |
|
|
|
 |
KFAJP
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Dueerre
|
Wysłany: 2013-05-07, 02:35
|
|
|
| papamila napisał/a: | | KFAJP napisał/a: | | Na chwile obecna mam na pokladzie 6 aku. |
jejku,
łeb boli od tych kombinacji
po co tyle?
zamontowałeś sobie kłopot, nie dość że kupa roboty z przełączaniem ...
... na myśl przychodzi mi jedno:
wiesz jak długo pali się kamper?
(bez obrazy o fachowość wykonania instalacji) |
Glowa boli ?
Po co tyle ? - Kupilem jeden na wymiane w osobowce, ale aku byl dobry, zaroweczka rozladowywala aku, i nowy aku zostal do kampera. Podobna sytuacje mialem z kamperem i ponownie kupilem aku, tyle ze tym razem byla to wina alternatora, wiec zostal mi drugi nowy aku. Trzeci to przez moj blad na Ebay-u, rozlaczylo mnie i zamiast sprawdzic czy kupilem, kupilem drugi.
To wszystko to nic. Kamper i praca przy nim to moje Hobby - Nie problem. Ciesze sie, ze tak wyszlo i ze moge sie w to bawic.
Jezeli chodzi o przelaczanie, to jest to wyzwanie, aby osiagnac jak najlepszy "wynik" (czyli bylo jak najlatwiejsze). Ilosc przelacznikow bedzie podyktowana wlasnie kwestiami bezpieczenstwa i warunkami technicznymi, a dodatkowo instalacja bedzie sprawdzona przez niezaleznego specjaliste.
Ponownie odpowiadajac - Po co tyle- czytajac powyzsze posty, widac ze w dzisiejszych czasach energii nigdy za wiele (laptopy, telefony, TV itp.)
Przegladajac rozne panele sloneczne, a zwlaszcza regulatory zauwazylem, ze niektore sa na dwa akumulatory, a inne na jeden, i dodatkowe wyjscie na "oswietlenie". W moim przypadku zdecydowanie wybiore regulator na dwa akumulatory, a w glowie juz sie rodzi pomysl jak zrobic "przylacze" do kolejnego aku, na wypadek pelnego naladowania dwoch pierwszych.
To wszystko ze wzgledu na czytanie wszystkich innych postow, przykladowo o lodowkach (ponoc lodowka zuzyje energie z jednego aku przez 8-10 godzin. Majac dwa, lodowka spokojnie moze smigac z aku przez noc, zamiast na gazie, a w dzien panel je naladuje).
Nie bede sie juz rozpisywal, bo to po prostu "moj wymysl" na podstawie wszystkiego co czytam. Dodam tylko, ze paneli slonecznych mozemy sobie dac na dach ile tylko mamy miejsca, ale aby energie przechowac musi byc aku. Ja mam ich 6 teraz tylko musze je jak najlepiej wykorzystac, aby nie wozic kilogramow na darmo
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|